Tampereella toimiva Kotipirtin Palvelutalo työllistää tänä kesänä 16 nuorta. Nuoret palkataan kahdeksi viikoksi kerrallaan. Työstä maksetaan 280 euroa.

Toiminnanjohtaja Kaija Kallinen on tyytyväinen siitä, että Kotipirtillä on mahdollisuus palkata nuoria kesätöihin. Palvelutalo on palkannut pariksi viikoksi nuoria koko kesän ajaksi jo kuuden vuoden ajan. Kokemukset ovat olleet hyviä.
- Nuorista on meille paljon apua ja iloa. Myös meistä on nuorille hyötyä, sillä he saavat työtä ja tietoa vanhusten hoiva- ja palvelualasta. Nuoret saavat todenmukaista tietoa palvelutalossa asumisesta ja työskentelemisestä. Toivottavasti he valitsevat hoitoalan ammatikseen.

Heidi Brand on Kotipirtissä tuttu kesätyöläinen parin vuoden takaa. Hän kertoo, että tänä kesänä työpaikkojen saaminen on ollut vaikeata taloudellisen taantuman vuoksi.
- Toissa kesänä minulla oli kolme kesätyötä, viime kesänä kaksi ja tänä kesänä sain vain yhden paikan. Onneksi sain tämän paikan, sillä palkalle on käyttöä Opiskelen Tampereen yhteiskoulun lukiossa ja matkustamme koulun vaihtoprojektin vuoksi Itävaltaan. Säästän nämä palkkarahat siihen, Heidi Brand

Heidi työskenteli parin viikon ajan Palvelutalon dementiaryhmäkodissa Tyynelässä. Hän auttoi huoneiden siivouksessa, ikkunoiden pesemisessä, asiakkaiden peseytymisessä ja pukemisessa sekä tarjoiluissa. Hän myös luetteloi ja kuvaa Kotipirtin taideaarteet.
- Minusta vanhusten kanssa oleminen on mukavaa. Se on rauhallista. Meidän vaari asui perheessämme ja olen sen vuoksikin tottunut vanhempiin ihmisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Matti Hoivala on toista kesää talonmiehen hommissa Kotipirtissä. Matin työhön kuuluu esimerkiksi kukkien kasteleminen sekä palvelutalon pihalla että ryhmäkoti Tyynelän pihalla, lamppujen vaihtaminen, polkupyörien korjaaminen, pyörätuolien huoltaminen, roskien vieminen ja asukkaiden ulkoiluttaminen.
- Viime kesänä olin talonmies Askon sijainen yhdessä RTK:n huoltomiehen kanssa ja nyt olen talkkarin apulainen. Työ on monipuolista ja asukkaat ovat mukavia. Kesätyön palkka menee pieniin mopomenoihin ja illallisiin. En raaski herättää mutsia, kun tulen niin myöhään nälkäisenä kotiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nokialainen Sara Koivisto sai kesätyön naapurikunnasta. Hän kertoo hakeneensa neljää kesätyöpaikkaa, mutta yhteen hän vain pääsi. Kotipirtissä Sara on ensimmäistä kertaa. Saran paikka on päiväkeskus. Siellä hän avittaa ruokailussa ja kahvituksessa. Hän avustaa myös kuntosalilla ”jumpparina”.
- Olisin vaikka pitempäänkin täällä työssä. Vanhukset ovat ihan mukavia ja työ on kivaa. Tarvitsen uuden tietokoneen. Kesätyöpalkka, vajaa 300 euroa, on hyväksi avuksi koneen hankinnassa.

Nuoret työtekijät tuovat Kotipirttiin iloa ja vaihtelua. Kolmisen vuotta talossa asunut Kirsti Lehtioksa (84) nauttii nuorten läsnäolosta.
- Yksikin tyttö on salamannopea ja tietää, mitä pitää tehdä. Nämä nuoret ovat auttamishaluisia. Mutta heidän työaikansa on niin lyhyt, tuskin opimme nimiäkään muistamaan. Toivoisin, että näillä nuorilla olisi enemmän juttuaikaa meille asukkaille.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liittoon kuuluva tamperelainen Kotipirtti ry on 60-paikkainen palvelutalo ja länsitamperelaisten ikääntyvien voimavarakeskus. Työntekijöitä on 43. Kesällä on myös nuoria työharjoittelijoita. Ympärivuoden on vapaaehtoistyöntekijöitä.

Kuvassa: Heidi Brand sai hyvän tanssipartnerin Lauri Karjalaisesta.

Lisätietoja Kotipirtin Palvelutalosta:
toiminnanjohtaja Kaija Kallinen
puh. (03) 3153 3600, 040 507 1099
kaija.kallinen@kotipirttiry.fi
www.kotipirttiry.fi

Lisätietoja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitosta:
toimitussihteeri Kari Uittomäki
puh. (09) 7745 9021, 050 3607778
kari.uittomaki@valli.fi
www.valli.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla