Tampereella toimiva Kotipirtin Palvelutalo työllistää tänä kesänä 16 nuorta. Nuoret palkataan kahdeksi viikoksi kerrallaan. Työstä maksetaan 280 euroa.

Toiminnanjohtaja Kaija Kallinen on tyytyväinen siitä, että Kotipirtillä on mahdollisuus palkata nuoria kesätöihin. Palvelutalo on palkannut pariksi viikoksi nuoria koko kesän ajaksi jo kuuden vuoden ajan. Kokemukset ovat olleet hyviä.
- Nuorista on meille paljon apua ja iloa. Myös meistä on nuorille hyötyä, sillä he saavat työtä ja tietoa vanhusten hoiva- ja palvelualasta. Nuoret saavat todenmukaista tietoa palvelutalossa asumisesta ja työskentelemisestä. Toivottavasti he valitsevat hoitoalan ammatikseen.

Heidi Brand on Kotipirtissä tuttu kesätyöläinen parin vuoden takaa. Hän kertoo, että tänä kesänä työpaikkojen saaminen on ollut vaikeata taloudellisen taantuman vuoksi.
- Toissa kesänä minulla oli kolme kesätyötä, viime kesänä kaksi ja tänä kesänä sain vain yhden paikan. Onneksi sain tämän paikan, sillä palkalle on käyttöä Opiskelen Tampereen yhteiskoulun lukiossa ja matkustamme koulun vaihtoprojektin vuoksi Itävaltaan. Säästän nämä palkkarahat siihen, Heidi Brand

Heidi työskenteli parin viikon ajan Palvelutalon dementiaryhmäkodissa Tyynelässä. Hän auttoi huoneiden siivouksessa, ikkunoiden pesemisessä, asiakkaiden peseytymisessä ja pukemisessa sekä tarjoiluissa. Hän myös luetteloi ja kuvaa Kotipirtin taideaarteet.
- Minusta vanhusten kanssa oleminen on mukavaa. Se on rauhallista. Meidän vaari asui perheessämme ja olen sen vuoksikin tottunut vanhempiin ihmisiin.

Matti Hoivala on toista kesää talonmiehen hommissa Kotipirtissä. Matin työhön kuuluu esimerkiksi kukkien kasteleminen sekä palvelutalon pihalla että ryhmäkoti Tyynelän pihalla, lamppujen vaihtaminen, polkupyörien korjaaminen, pyörätuolien huoltaminen, roskien vieminen ja asukkaiden ulkoiluttaminen.
- Viime kesänä olin talonmies Askon sijainen yhdessä RTK:n huoltomiehen kanssa ja nyt olen talkkarin apulainen. Työ on monipuolista ja asukkaat ovat mukavia. Kesätyön palkka menee pieniin mopomenoihin ja illallisiin. En raaski herättää mutsia, kun tulen niin myöhään nälkäisenä kotiin.

Nokialainen Sara Koivisto sai kesätyön naapurikunnasta. Hän kertoo hakeneensa neljää kesätyöpaikkaa, mutta yhteen hän vain pääsi. Kotipirtissä Sara on ensimmäistä kertaa. Saran paikka on päiväkeskus. Siellä hän avittaa ruokailussa ja kahvituksessa. Hän avustaa myös kuntosalilla ”jumpparina”.
- Olisin vaikka pitempäänkin täällä työssä. Vanhukset ovat ihan mukavia ja työ on kivaa. Tarvitsen uuden tietokoneen. Kesätyöpalkka, vajaa 300 euroa, on hyväksi avuksi koneen hankinnassa.

Nuoret työtekijät tuovat Kotipirttiin iloa ja vaihtelua. Kolmisen vuotta talossa asunut Kirsti Lehtioksa (84) nauttii nuorten läsnäolosta.
- Yksikin tyttö on salamannopea ja tietää, mitä pitää tehdä. Nämä nuoret ovat auttamishaluisia. Mutta heidän työaikansa on niin lyhyt, tuskin opimme nimiäkään muistamaan. Toivoisin, että näillä nuorilla olisi enemmän juttuaikaa meille asukkaille.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liittoon kuuluva tamperelainen Kotipirtti ry on 60-paikkainen palvelutalo ja länsitamperelaisten ikääntyvien voimavarakeskus. Työntekijöitä on 43. Kesällä on myös nuoria työharjoittelijoita. Ympärivuoden on vapaaehtoistyöntekijöitä.

Kuvassa: Heidi Brand sai hyvän tanssipartnerin Lauri Karjalaisesta.

Lisätietoja Kotipirtin Palvelutalosta:
toiminnanjohtaja Kaija Kallinen
puh. (03) 3153 3600, 040 507 1099
kaija.kallinen@kotipirttiry.fi
www.kotipirttiry.fi

Lisätietoja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitosta:
toimitussihteeri Kari Uittomäki
puh. (09) 7745 9021, 050 3607778
kari.uittomaki@valli.fi
www.valli.fi

Moni juhlii kesän helteitä, mutta kuumuus voi tehdä kotona oleskelusta tuskaisaa. Näillä vinkeillä pidät kotisi mahdollisimman viileänä, vaikka aurinko paahtaa ulkona täydellä teholla.

 1. Tarkista, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai säädetty alhaiselle lämpötilalle.
 2. Jos kylpyhuoneessa on lattialämmitys, se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää matalammalla kuin talvella.
 3. Kesällä sisäilman vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella. Varmista aina riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia kuivuu päivän aikana.
 4. Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä.
 5. Vedä verhot ikkunoiden eteen tai laske kaihtimet. Aurinkoa voi torjua parhaiten paksuilla verhoilla. Vaalea väri on paras: tummat verhot keräävät itseensä lämpöä.
 6. Sammuta kaikki tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä uunin ja sisäsaunan lämmitystä. Sammuta turhat valot.
 7. Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta.
 8. Yöllä on viileämpää, mikä kannattaa hyödyntää tuuletuksessa. 
 9. Saat huoneilman liikkeelle tuulettimella, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin. Tuuletin ei kuitenkaan alenna sisälämpötilaa.
 10. Puhaltimet tai ilmastointilaitteet voivat helpottaa oloa. Käytä laitteita kuitenkin viisaasti: sammuta ne, kun et oleskele huoneessa. Älä pidä ikkunaa tai ovea auki, jos käytät koneellista jäähdytystä.

Lähteenä: Motiva Oy

Erityisesti nukkuminen voi olla vaikeaa helteillä. Tästä jutusta luet vinkit, jotka helpottavat kuumia kesäöitä:

Hans ja Jackie Lindmark pyörittävät maalaisromanttista aamiaismajoitusta kodissaan Ahvenanmaalla. Millainen on vanhan talon tarina?

Kiemurainen hiekkatie halkoo peltoja ja mäntymetsiköitä Eckerön saarella 35 kilometrin päässä Maarianhaminasta. Puiden välissä pilkahtaa meri.

Mäennyppylän päällä seisoo talo, söpö kuin karamelli. Se on Jackie ja Hans Lindmarkin koti.

Vuonna 1894 rakennettu Björnhofvda Gård on ollut pitkään saman suvun omistuksessa. Hans peri sen isoisänsä sisarelta Jennyltä, joka oli kunnostanut taloa 1960-luvulla. Ennen Jennyä talossa asui Emma-täti puolisoineen.

– Äitini asuu kymmenen kilometrin päässä, ja vietin täällä kaikki lapsuuteni kesät. Ei tullut mieleenkään, että talo olisi joskus minun. Sukuni on Ahvenanmaalta, mutta itse olen asunut lähes koko ikäni Ruotsissa, Hans kertoo.

Brunello-koira pitää vieraista, vaikka haukkuu heidät ensi kohtaamisella.
Brunello-koira pitää vieraista, vaikka haukkuu heidät ensi kohtaamisella.

Puusepästä opettajaksi ja takaisin

Kaksikymmentäviisi vuotta sitten talosta tuli Hansin, hänen vaimonsa Jackien ja heidän lastensa Kallen, Adamin ja Mathildan kesämökki. Hansin mukaan kukaan muu suvusta ei halunnut huonokuntoista taloa riesakseen.

Hans on alkuperäiseltä ammatiltaan puuseppä, ja hän on rakentanut talon lähes kokonaan uusiksi, mutta vanhan näköiseksi.

– Aloitimme remontin kuusi vuotta sitten, ja valmista tuli parissa vuodessa. Minulla oli välillä apunani kirvesmies, sähkömies ja putkimies.

Remontin ohella Lindmarkit aloittivat kodissaan bed & breakfast -majoituksen. Hans lopetti opettajantyönsä tukholmalaisessa lukiossa muutama vuosi sitten, mutta Jackie opettaa Tukholmassa edelleen englantia ja ruotsia. Hän viettää Ahvenanmaalla viikonloput ja loma-ajat.

Eteisestä näkee kokin valtakunnan.
Eteisestä näkee kokin valtakunnan.

Harrastuksena huutokaupat

Talon pinta-ala oli alun perin 75 neliömetriä ja lisänä kylmä vintti. Hans lisäsi alakertaan kaksi makuuhuonetta ja ison kuistimaisen ruokasalin. Alakerran neliömäärä nousi 220:een.

– Kun aloimme sisustaa, meillä oli jo varastossa paljon kivaa vanhaa tavaraa. Pidämme talon tunnelman niin alkuperäisenä kuin mahdollista, Hans sanoo.

"Tyylejä kannattaa sekoittaa, niin on aina tehty."

Jackie harrastaa keräilyä ja käy usein kirpputoreilla ja huutokaupoissa sekä kiipeilee roskalavoille. Talossa on monia roskakatoksesta pelastettuja huonekaluja, kuten kolme ruokapöydän tuolia.

– Jackie hankkii, minä korjaan, Hans sanoo ja esittelee vihreän huoneen ranskalaisen metallivuoteen.

– Tämä on Jackien löytö jätelavalta Tukholmasta. Uuden patjan ja painavien, laadukkaiden täkkien kanssa sänky on täydellinen.

Vihreää huonetta vuokrataan. Vanha sänky löytyi roskalavalta.
Vihreää huonetta vuokrataan. Vanha sänky löytyi roskalavalta.

Vaikutteita idästä ja lännestä

Moni luulee, että talo on remontoitu 1890-luvun asuun, mutta näin ei ole.

– Meidän mielestämme kannattaa sekoittaa eri tyylejä. Ei entisaikaankaan noudatettu tarkasti vain yhtä tyylisuuntaa. Meillä on venäläisiä, ahvenanmaalaisia, ruotsalaisia ja englantilaisia vaikutteita. Olemme tarkkoja väreistä ja tapeteista. Ne ovat vanhanaikaisen näköisiä, mutta silti käytännöllisiä, Hans toteaa.

Koko yläkerta on uusittu. Siellä on Lindmarkien yksityistilat: kaksi avaraa ja kekseliäästi sisustettua huonetta.

– Sohvapöytänä on vanha matka-arkku, jonka isoisäni Verner Henriksson toi 1930-luvulla New Yorkista. Hän oli siellä muutaman vuoden rakennustöissä.

Jos majoitustarve on suuri, Lindmarkit vuokraavat myös omat huoneensa.

– Olen nikkaroinut portaikon komeroon kolme sänkyä. Joskus nukumme niissä Jackien kanssa, Hans kertoo.

Sali on tapetoitu William Morrisin tyyliin. Emma-tädin kuva on kehystetty seinälle.
Sali on tapetoitu William Morrisin tyyliin. Emma-tädin kuva on kehystetty seinälle.

Emma-täti tapetilla

Kaikki talon huoneet ovat erilaisia. On puulattiat ja antiikkihuonekaluja. Punaista ja vihreää huonetta yhdistää pieni sali, jossa on takka. Seinällä olevassa kuvassa Emma-täti valvoo talon touhuja. Kuvan alla on englantilaista William Morris -tapettia, josta Lindmarkit pitävät erityisesti.

– Epäilimme aluksi tummaa sävyä, mutta se osoittautui hyväksi valinnaksi, Hans toteaa.

Talon keittiö on isäntäväen lempipaikka. Hans on nikkaroinut sinne talonpoikaiset kaapit ja hyllyt lautasia ja kuppeja varten. Hyllyissä olevat lautaset ja mukit ovat kaikki erilaisia. Ne eivät ole vain koristeita, vaan asiakas voi niistä valita mieleisensä kahvipöytään.

Vanhat astiat luovat tunnelmaa.
Vanhat astiat luovat tunnelmaa.

"Suomalaiset lämmittävät saunan itse, mutta ruotsalaisille se pitää lämmittää."

Aamiaiseksi talo tarjoaa paistettuja munia, pekonia, kahvia, leipää, kotitekoista mysliä ja tuoreita hedelmiä.

– Suurin osa vieraistamme tilaa myös 34 euron illallisen. Siihen kuuluu kolme kotiruokalajia, esimerkiksi tuorepastaa salviavoin ja parmesaanin kanssa, lohta valkosipuliperunoiden kera ja jälkiruuaksi Toblerone-jäädykettä. Viiniäkin myymme.

Keittiö on Lindmarkien lempipaikka.
Keittiö on Lindmarkien lempipaikka.

Kukin saunoo tavallaan

Tunnelmallinen pihasauna on vähemmässä käytössä kuin Lindmarkit olettivat.

– Suomalaiset lämmittävät saunan itse, mutta ruotsalaisille se pitää lämmittää. Suomalaiset myös osaavat peseytyä vatia käyttäen, ilman vesijohtoa, mutta ruotsalaiset tulevat taloon suihkuun, Hans nauraa.

Björnhofvda Gårdissa käy vieraita ympäri maailmaa. Yleensä he kertovat löytäneensä paikan internetin avulla. Petipaikkoja talossa on parillekymmenelle vieraalle.

Omenapuun alle on mukavaa istua kahville.
Omenapuun alle on mukavaa istua kahville.

Viime keväänä pihapiiriin valmistui 340-neliöinen rakennus. Sen valmistumista Ahvenanmaan maakuntahallinto tuki 60000 eurolla.

– Yritämme pitää sellaista majataloa, jossa itsekin haluaisimme lomailla. Emme tähtää luksukseen, mutta haluamme tarjota tunnelmallisen majoituksen ja hyvää palvelua. Tykkään jutella turistien kanssa ja kertoa Ahvenanmaasta ja talosta, Hans sanoo.

Jos viikonloppuna ei ole vieraita, pariskunta nauttii kahvit terassilla. Sen jälkeen voi harkita ajelua vuoden 1964 Mercedes Benzillä, jota pari vuokraa vieraillekin."

 • Fjärdvägen 14, Eckerö, 04573447727.
 • bjornhofvda.com

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 14/2017.

 

Ahvenanmaan saariryhmä koostuu yli 20 000 saaresta ja luodosta. Niistä 6 700 on nimetty ja 60 asutettu.

Asukkaita maakunnassa on vajaat 30 000. Heistä 11 000 asuu saariryhmän ainoassa kaupungissa Maarianhaminassa.

Ahvenanmaan ainoa virallinen kieli on ruotsi. Väestöstä 88 prosenttia puhuu äidinkielenään ruotsia, 5 prosenttia suomea ja loput jotakin muuta.

Sää suosii ahvenanmaalaisia. Touko-elokuussa maakunta on Pohjoismaiden aurinkoisin paikka.

Majakoiden ystäville riittää koluttavaa Ahvenanmaan vesillä. Suomen läntisimmälle – ja myrskyisimmälle – paikalle Märketin majakalle pääsee keskiviikkoisin ja lauantaisin Eckeröstä. Retken hinta 67 e, sisältää opastuksen. Myös Sälskarin majakkasaarelle tehdään opastettuja veneretkiä elokuussa keskiviikkoisin, lähtö Skarpnåtön kylästä. Aikuiset 45 e.

 • aland.com/skarpnato
 • visitåland.com