Tampereella toimiva Kotipirtin Palvelutalo työllistää tänä kesänä 16 nuorta. Nuoret palkataan kahdeksi viikoksi kerrallaan. Työstä maksetaan 280 euroa.

Toiminnanjohtaja Kaija Kallinen on tyytyväinen siitä, että Kotipirtillä on mahdollisuus palkata nuoria kesätöihin. Palvelutalo on palkannut pariksi viikoksi nuoria koko kesän ajaksi jo kuuden vuoden ajan. Kokemukset ovat olleet hyviä.
- Nuorista on meille paljon apua ja iloa. Myös meistä on nuorille hyötyä, sillä he saavat työtä ja tietoa vanhusten hoiva- ja palvelualasta. Nuoret saavat todenmukaista tietoa palvelutalossa asumisesta ja työskentelemisestä. Toivottavasti he valitsevat hoitoalan ammatikseen.

Heidi Brand on Kotipirtissä tuttu kesätyöläinen parin vuoden takaa. Hän kertoo, että tänä kesänä työpaikkojen saaminen on ollut vaikeata taloudellisen taantuman vuoksi.
- Toissa kesänä minulla oli kolme kesätyötä, viime kesänä kaksi ja tänä kesänä sain vain yhden paikan. Onneksi sain tämän paikan, sillä palkalle on käyttöä Opiskelen Tampereen yhteiskoulun lukiossa ja matkustamme koulun vaihtoprojektin vuoksi Itävaltaan. Säästän nämä palkkarahat siihen, Heidi Brand

Heidi työskenteli parin viikon ajan Palvelutalon dementiaryhmäkodissa Tyynelässä. Hän auttoi huoneiden siivouksessa, ikkunoiden pesemisessä, asiakkaiden peseytymisessä ja pukemisessa sekä tarjoiluissa. Hän myös luetteloi ja kuvaa Kotipirtin taideaarteet.
- Minusta vanhusten kanssa oleminen on mukavaa. Se on rauhallista. Meidän vaari asui perheessämme ja olen sen vuoksikin tottunut vanhempiin ihmisiin.

Matti Hoivala on toista kesää talonmiehen hommissa Kotipirtissä. Matin työhön kuuluu esimerkiksi kukkien kasteleminen sekä palvelutalon pihalla että ryhmäkoti Tyynelän pihalla, lamppujen vaihtaminen, polkupyörien korjaaminen, pyörätuolien huoltaminen, roskien vieminen ja asukkaiden ulkoiluttaminen.
- Viime kesänä olin talonmies Askon sijainen yhdessä RTK:n huoltomiehen kanssa ja nyt olen talkkarin apulainen. Työ on monipuolista ja asukkaat ovat mukavia. Kesätyön palkka menee pieniin mopomenoihin ja illallisiin. En raaski herättää mutsia, kun tulen niin myöhään nälkäisenä kotiin.

Nokialainen Sara Koivisto sai kesätyön naapurikunnasta. Hän kertoo hakeneensa neljää kesätyöpaikkaa, mutta yhteen hän vain pääsi. Kotipirtissä Sara on ensimmäistä kertaa. Saran paikka on päiväkeskus. Siellä hän avittaa ruokailussa ja kahvituksessa. Hän avustaa myös kuntosalilla ”jumpparina”.
- Olisin vaikka pitempäänkin täällä työssä. Vanhukset ovat ihan mukavia ja työ on kivaa. Tarvitsen uuden tietokoneen. Kesätyöpalkka, vajaa 300 euroa, on hyväksi avuksi koneen hankinnassa.

Nuoret työtekijät tuovat Kotipirttiin iloa ja vaihtelua. Kolmisen vuotta talossa asunut Kirsti Lehtioksa (84) nauttii nuorten läsnäolosta.
- Yksikin tyttö on salamannopea ja tietää, mitä pitää tehdä. Nämä nuoret ovat auttamishaluisia. Mutta heidän työaikansa on niin lyhyt, tuskin opimme nimiäkään muistamaan. Toivoisin, että näillä nuorilla olisi enemmän juttuaikaa meille asukkaille.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liittoon kuuluva tamperelainen Kotipirtti ry on 60-paikkainen palvelutalo ja länsitamperelaisten ikääntyvien voimavarakeskus. Työntekijöitä on 43. Kesällä on myös nuoria työharjoittelijoita. Ympärivuoden on vapaaehtoistyöntekijöitä.

Kuvassa: Heidi Brand sai hyvän tanssipartnerin Lauri Karjalaisesta.

Lisätietoja Kotipirtin Palvelutalosta:
toiminnanjohtaja Kaija Kallinen
puh. (03) 3153 3600, 040 507 1099
kaija.kallinen@kotipirttiry.fi
www.kotipirttiry.fi

Lisätietoja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitosta:
toimitussihteeri Kari Uittomäki
puh. (09) 7745 9021, 050 3607778
kari.uittomaki@valli.fi
www.valli.fi

Joulutähti ja amaryllis pitävät pintansa, mutta viime vuosien aikana suosioon on noussut myös menneiltä vuosikymmeniltä tuttu joulukukka. 

Joulutähti on monille suomalaisille joulukukkien kruunaamaton kuningas, mutta tiesitkö, että muualla Euroopassa se ei kuulu jouluun lainkaan? 

– Keski-Euroopassa joulutähden nimi on tähtilatva ja se on suosittu äitienpäiväkukka, kertoo Kukkakauppa Bieder Ruoholahden floristi Tapio Komminaho.

Joulukukat voi hankkia jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi joulutähti kestää hyvällä hoidolla ainakin kuukauden verran. Se viihtyy vedottomassa, valoisassa paikassa ja pitää tasaisesta kosteudesta. Mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välissä, niin joulutähti ei varista alimpia lehtiään ja pysyy kauniina aattoon asti.

Joulutähti on edelleen erittäin suosittu joulukukka, mutta ei enää se ostetuin.

– Viime vuonna meillä myytiin eniten kotimaista amaryllista, Komminaho paljastaa.

Amaryllis on sipulikukka ja siten vaatimaton hoidon suhteen. Se ei tarvitse kuin tilkan vettä siinä vaiheessa, kun kukka alkaa avautua.

– Osa ei anna vettä silloinkaan, mutta itse annan hivenen, jotta kukka avautuu kauniisti eikä siihen jää ryppyjä avausvaiheessa, Komminaho vinkkaa.

Toinen suosittu joulun sipulikukka on hyasintti. Sekin on muualla Euroopassa kevään eikä joulun kukka: hyasintin keltaista versiota myydään esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa eniten pääsiäisen aikaan. 

– Hyasintti on klassikko, mutta tänä päivänä osa ihmisistä on aika tuoksuherkkiä, joten voimakkaan tuoksunsa vuoksi hyasinttia ei osteta enää niin paljon kuin ennen. 

Amaryllis ja hyasintti ovat Komminahon mukaan ehdottomasti helppohoitoisimmat joulukukat: niille riittää pari tilkkaa vettä koko niiden elinkaaren aikana.

– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.
– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.

Uudet tuulet

Vai kaipaisitko kotiin jotain raikkaampaa vaihtoehtoa joulukukalle? Jos joulutähti ja amaryllis tuntuvat tylsiltä valinnoilta, vaihtoehtoja on. Tällä hetkellä suurta suosiota nauttii vuosikymmenten takaa tuttu kaunotar.

– Jouluruusu teki paluun noin kymmenen vuotta sitten ja sitä esitellään nyt joka sisustuslehdessä tyylikkäänä, kauniina joulukukkavaihtoehtona.  Sitä oli paljon jo 1900-luvun alussa ja siitä aina 50-luvulle asti. Sen jälkeen meillä Suomessa alkoi olla lämpimämpää, ja joulutähdet ja kumppanit nousivat suosioon, koska ne tarkenivat jouluruusua paremmin, Komminaho kertoo. 

Toinen kaunis, ei-perinteinen joulukukka on valkoinen orkidea.

– Ne voidaan koristella kukkaliikkeessä vaikka kävyillä tai ruseteilla. 

Jouluruusua saapuu ostamaan myös huhtikuussa eläkkeelle jäänyt Aune-Marja Sinisalo, 63. 

– Pistäydyin hiljattain pikkusiskoni Seijan luona ja hänellä oli jouluruusu. Ihastelin sitä ja Seija sanoi, että muistaa jouluruususta aina Aura-Leenan, isosiskomme, joka kuoli tammikuussa. Aura-Leena osti usein meille siskoksille jouluruusut. Nyt saamme ostaa ne itse, Sinisalo kertoo. 

Komminaho neuvoo Sinisalolle, miten jouluruusun saa kukoistamaan.

– Laitoin näille liikkeen ruusuille aamulla lisää ja juuri katsoin, että kannattaa kohta lisätä. Nämä juovat paljon. 

Aune-Marja Sinisalo käy usein samassa kukkaliikkeessä. Joulukukat hän ostaa joka vuosi hyvissä ajoin ja saa niitä myös ystäviltään. 

– Suosikini on nyt tämä jouluruusu, mutta amaryllis on myös aivan ihana. Pidän punaisista ja valkoisista joulukukista. Ostan ne jo aikaisin ja toivon, että ne kuolevat pian joulun jälkeen – sitten jo riittää, hän nauraa. 

Lue kattava opas: Näin hoidat kaikkia joulukukkia oikein

Käy kesken joulukuun kiireiden vetämässä henkeä Lappeenrannassa jouluasuun puetussa Wolkoffin talossa. Ruokasalin kattoon asti ulottuva joulukuusi on koristeltu samoilla koristeilla kuin Wolkoffin perheen talossa asuessa. Salin pöydälle on katettu juhlavat kahvikupit, hedelmät, pähkinät ja tryffelit.

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826-1905. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Talossa ehti tuona aikana asua neljä sukupolvea perheen jäseniä.

Joulun aikaan Wolkoffin talo puetaan jouluasuun talon viimeisen isännän, Johannes Wolkoffin (1900-1969), perheen tapaan. Talossa näyttää samalta kuin hänen aikaisinaan jouluina. Silloin talossa eli kaksi kansallisuutta ja kaksi uskontoa rinnakkain. Venäläisyys ja suomalaisuus, ortodoksisuus ja luterilaisuus.

Koristeita on kaikkialla. Jotkut niistä ovat yli sadan vuoden ikäisiä, toiset on tety muutama vuosikymmen sitten. Talosta ei koskaan hävitetty mitään, koska kaikelle saattoi olla käyttöä myöhemmin. Takanraunuksilla, pöydillä ja ikkunoilla voi olla vierekkäin suupuhallettu lasikoriste 1900, ja muovinen koriste Hongkongista vuodelta 1970.

Ruokasaliin tuodaan kattoon asti ulottuva kuusi, jonka vanhimmat koristeet, pukki ja enkeli, ovat olleet käytössä jo 1900-luvun alussa. Juhlavassa ruokapöydässä kimaltelevat juhlaa varten esiin otetut astiat, ja jokaisen perheenjäsenen paikkaa koristaa oma tonttunsa. Joulukukat, omenat ja pähkinät tuovat taloon tuoksuaan. Tunnelma talossa on hiljainen ja rauhallinen, ja siellä voi hetkeksi unohtaa joulun kiireet ja hyörinän.

Kiinnostava museo

Talo on toiminut museona vuodesta 1993 lähtien. Yli sadan vuoden aikana kertynyt kodin esineistö luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman. 1800-luvun alkupuolella Jaroslavin kuvernementistä saapuneesta maaorjatalonpojasta puutarhuriksi ja kauppiaaksi edenneen Ivan Wolkoffin suku säilytti talon jakamattomana vuoteen 1986 saakka, jolloin se lahjoitettiin museoksi. Vasta vuonna 1993 talo pihapiireineen avattiin yleisölle.

Kodin harmonisen ilmapiirin ohella kävijä voi vierailla Wolkoffin puodissa, jossa on tarjolla kauniita joulukoristeita sekä monenlaista lahjaksi sopivaa sekä lapsille että aikuisille. Puodin ikkunassa istuu ohikulkijan iloksi kynttilänvalossa joulupukki pöytänsä ääressä ja vastailee lasten kirjeisiin.

Joulu Wolkoffin talomuseossa ja puodissa on avoinna:

12-17.12.2017 klo 11-17
19.-22.12.2017 klo 11-17
27.-30.12.2017 klo 11-17
2.-7.1.2018 klo 11-17

Wolkoffin jouluun tutustutaan opastetuilla kierroksilla. 

Wolkoffin talomuseo ja puoti, Kauppakatu 26, 53100 Lappeenranta
Museon lippukassa 05- 616 2258

Opastusvaraukset ja tiedustelut museoiden toimistolta, 05- 616 2261.