Sohva vaihtuu lenkkipoluksi, television katselu pihatöiksi. Kevät tukee terveyttä, sillä ulkoliikkumisen lisääntyminen voi poistaa pääkipua ja rauhoittaa sykettä.

Toisin kuin muut eurooppalaiset, suomalaiset ulkoilevat paljon nimenomaan luonnossa.

Yksi katsoo kauas horisonttiin, toinen hakee metsän suojaa. Luonto antaa eri ihmisille eri asioita, ja myös kulttuuri vaikuttaa. Maailmassa on paljon ihmisiä, jotka saisivat ahdistuskohtauksen, jos heidät tuupattaisiin pusikkoon.

Monimuotoinen luonto tarjoaa myönteisiä yllätyksiä ja tuo jännitystä elämään. Lisäksi epätasainen metsäpolku haastaa sekä kunnon että koordinaatiokyvyn, ja tarjoaa usein sisätiloja pehmeämmän alustan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kansalliseksi erityispiirteeksi voi lukea myös sen, että ulkoliikunta tuo monelle kaivattua yksinoloa eikä pelkästään iloista yhdessäoloa. Ulkoilu antaa suomalaisille enemmän sisäistä tyydytystä kuin ulospäin näkyvää riemua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viileä ja raikas virkistää

Maisema ja maasto siis piristävät ja kannustavat liikkumaan, mutta moni virkistyy tylsässäkin ympäristössä. Päänsärky ja väsymys saattavat kaikota tosin pimeälläkin, kunhan pääsee happihypylle.

– Sisätiloissa on enemmän hiilidioksidia, materiaaleista höyrystyviä hajuja ja ärsyttäviä yhdisteitä, mikä saa ilman tunkkaiseksi ja ihmiset oireilemaan, selittää ympäristöterveyden dosentti Raimo O. Salonen Kansanterveyslaitokselta.

Hän muistuttaa, että raikkauden lisäksi myös viileys virkistää. Kylmä voi kohottaa vireystilaa ja parantaa ainakin tilapäisesti henkistä suorituskykyä. Toisaalta, iltakävelyä tarjotaan usein neuvoksi myös nukahtamisongelmista kärsiville.

Aivan yksiselitteisesti ei ole avantouinninkaan vaiktuksia kyetty luokittelemaan. Esimerkiksi osalla avantouimareista stressihormonitasot laskevat ja toisilla taas nousevat. Osa rentoutuu, osa virkistyy.

Raittiin ilman myrkytys?

Ulkoilman eduilla on hintansa. Kuumana kesäpäivänä jopa rauhallinen kävely on liikaa huonokuntoiselle.

– Vilkkaimmat liikenneväylät eivät ole parhaita raskaalle liikunnalle, eivätkä heikkotuuliset kovan pakkasen päivät kaupunkiympäristössä, Raimo O. Salonen arvioi. Hän neuvoo hengityssairaita seuraamaan ilman laatuun liittyviä tiedotuksia radiosta ja internetistä. Herkimpien ryhmään lukeutuvat myös sydänsairaat.

– Mekanismia ei tiedetä tarkkaan, mutta kaikkein pienimmät hiukkaset voivat verenkiertoon joutuessaan lisätä veren hyytymistä ja siten edistää esimerkiksi sydämen sepelvaltimotukoksen muodostumista.

Jääkö sohvaperunalle enää tekosyitä? Ylös, ulos ja lenkille!

– Jos liikunnalla halutaan edistää hyvinvointia, sen täytyy olla omaehtoista ja miellyttäväksi koettua, Markku Ojanen huomauttaa.
– Fyysistä kuntoa voi kyllä parantaa vaikka pakolla, kuten armeijassa, mutta vain omaehtoinen liikunta antaa mielihyväpiikkejä. Voi olla, että pidemmän päälle siitä kertyy myös mielialaplussaa.

Lähde: ET 11/2006 ja Vuori I., Taimela S., Kujala U., toim.: Liikuntalääketiede, Duodecim, 2005

Ulkoliikunnan plussia:

  • *Autuas yksinolo
  • *Iloinen yhdessäolo
  • *Aisteja hivelevä luonto
  • *Haastava maasto
  • *Herättelevä valo
  • *Virkistävä kylmyys
  • *Piristävä raikkaus

Lue lisää:

Hengitä puhdasta ilmaa

Terveyttä puutarhasta

60+, näin liikut oikein

Otsikon mukaan tosiaan päänsärky varmaan joillakin helpottuu. Minun päänsärkyni vain pahenee, jos lähden rehkimään tai edes hiljakseen kävelemään.

Lainaus:

Heh,heh. edellinen, maalaiset ne meille kaupunkilaisille ne tehoviljellyt porkkanan ja perunankuvatukset kasvattaa. eikö vaan?

Olet tavallaan oikeassa, maallahan ne sopimusviljelijät kasvattavat myyntiin tulevat perunat, porkkanat jne. Ei niiden pitäisi olla tehokasvatettuja mutta luulen että kuitenkin on. Miten muuten ehtisi varhaisperunan ym.sato ajoissa jo ennen juhannusta kaupppoihin ja koko kesän tuotosta on aikataulut sovittu, niissä on pysyttävä.

Saattaa silti heillä omaan käyttöönsä kasvaa hyvää laatua ja luomua. Joten asiassa on monta puolta.

Kenties alankin parvekeviljelijäksi, laitan tomaatit, perunat, porkkanat laatikoihin parvekkeelle ja syön runsaan hyvän sadon syksyllä..vai liekö sitten vain muutama nysä laatikossa ? :-)

Sisältö jatkuu mainoksen alla