Nyt on hyvä aika maalata puutalo. Tarkista kuitenkin ensin, millainen on talosi vanha maali, niin vältyt ongelmilta.

Talon ulkomaalaus kannattaa tehdä mieluummin alku- kuin loppukesästä, sillä loppukesän kosteus haittaa maalin kuivumista. Työhön kannattaakin tarttua heti, kun lämpömittari näyttää yli kymmentä astetta ympäri vuorokauden.

Ennen kuin lähdet maaliostoksille, selvitä millainen on vanha maali. Öljymaalit ja vesiohenteiset akrylaattimaalit erottaa maalipinnasta.

– Öljymaaleissa maalikalvo on kova ja se pysyy hyvin kiinni alustassaan, mutta pinnassa on krokotiilin selkää muistuttavia pieniä halkeamia. Vesiohenteisten maalien pinta on puolestaan hyvin joustava. Kun seinästä irtoavaa maalipalaa taivuttaa, se ei katkea, kertoo Teknoksen maalarimestari ja tekninen asiantuntija Petri Sirviö.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Punamaalin ja muut keittomaalit on helppo tunnistaa jauhoisesta pinnasta. Himmeää maalipintaa koskettaessa jää aina hieman väriä sormiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos et tiedä tai tunnista maalityyppejä, maalaa talo vesiohenteisella maalilla. Se käy minkä tahansa maalityypin päälle.

Tee pohjatyöt huolella

Talon maalaus aloitetaan huolellisella pohjatyöllä. Urakan työläimpään ja tylsimpään vaiheeseen kuluu aikaa, mutta oikoa ei kannata. Hutilointi kostautuu viimeistään kahden vuoden päästä, kun maalipinta irtoilee likaiseksi jääneestä seinästä.

Ennen varsinaista maalaamista poista seinästä irtoava maali kaapimella tai teräsharjalla ja pese seinät julkisivuille tarkoitetulla pesuaineella. Homepilkut pestään pois homepesuaineella. Ehjille maalipinnoille ei tarvitse tehdä muuta kuin pesu.

– Pesemisessä kannattaa käyttää mieluummin varrellista juuriharjaa kuin painepesuria, jotta vältytään rakenteiden liialliselta kastumiselta, Sirviö ohjeistaa.

Tässä vaiheessa kannattaa myös tarkistaa huolella kaikkien lautojen kunto. Jos tylsä puukko uppoaa laudanpätkään, on lauta syytä vaihtaa uuteen.

Käytä maalausharjaa ja rakenna telineet

Pesun ja kuivumisen jälkeen paljaat puupinnat suojataan homesuojalla ja pohjamaalataan. Kun pohjamaalatut kohdat ovat pintakuivia, voi alkaa levittää varsinaista pintamaalia.

Käytä siveltimen sijaan leveämpää ja paksumpaa maalausharjaa, jotta maalia tulee kerralla lautaan riittävästi.

Maalausurakkaa ei edes kannata harkita tehtäväksi tikkailta, vaan rakentaa kunnolliset telineet. Suorassa auringonpaisteessa maalaamista kannattaa välttää, sillä muuten maalin pinta kuivuu liian nopeasti ja pohja ei pääse kovettumaan.

Näin etenet talosi maalaamisessa

 • Ota selvää, minkälaisella maalilla talo on aiemmin maalattu ja valitse sopiva maali tämän perusteella.
 • Tee ennen maalausta koemaalaus, jotta varmistut värisävystä.
 • Puhdista seinät irtoavasta maalista ja liasta huolellisesti teräsharjalla ja kaapimella.
 • Pese pinnat julkisivuille tarkoitetulla pesuaineella. Pesuliuos levitetään pinnalle aina alhaalta ylöspäin edeten.
 • Jos seinästä löytyy homerihmastoa, pese alueet homeenpoistoaineella.
 • Huuhtele pesuaineet huolellisesti.
 • Vaihda huonokuntoiset puuosat uusiin.
 • Pohjusta ja pohjamaalaa paljaat puupinnat. Anna kuivua 1-3 vuorokautta.
 • Varaa riittävästi maalia astiaan ja maalaa seinät 1-2 kertaa.
 • Vältä maalaamista suorassa auringonpaisteessa tai kostealla ilmalla.

  Lähde: Teknos Oy

Sisältö jatkuu mainoksen alla