Ompele sohvan tai nojatuolin koristeeksi hauskat käpyaiheiset tyynyt. Voit myös huputtaa vanhat tyynyt uusilla päällisillä.
Muista myös tee itse -teeman arkisto: paljon käsitöitä ja askarreltavaa syksyn iltojen iloksi! Klikkaa tästä arkistoon.

Näin ompelet huopatyynyn

Koko: 38 x 38 cm.
Tarvikkeet: Beigeä askarteluhuopaa 40 cm x 1 m ja mustaa 40 x 40 cm. Lisäksi ompelulankaa.

Tee näin: Leikkaa tyynynpäällistä varten 40 x 80 cm beigeä huopaa. Leikkaa lopusta beigestä suomuiksi noin 7 x 6 cm:n paloja ja pyöristä toinen pääty.

Leikkaa noin 20 beigeä ja 20 mustaa suomua.

Ompele tumma ja vaalea pala kaarevasta reunasta yhteen 0,5 cm:n saumanvaralla ja käännä. Sommittele suomut puolikaaren muotoon. ensin 7 suomua kaareen, sitten 5 näiden päälle vähän limittäin, sitten 5, 2 ja 1 niin, että viimeinen suomu tulee sivusauman kohdalle. Kiinnitä alin kerros nuppineuloilla ja ompele reunasta koneompeleella kiinni kankaaseen. Ompele samoin seuraava 5 suomun kerros ja jatka samaan tapaan.

Taita tyynypala oikeat puolet vastakkain ja ompele kolmelta sivulta yhteen. Käännä, pujota tyyny ja ompele täyttöaukko käsin.

Näin ompelet tupsutyynyn

Koko: noin 27 x 45 cm tai omaan
tyynyysi sopiva.
Tarvikkeet: 30 cm villakangasta, ompelulankaa ja tupsuja varten noin 100 g villalankaa.

Tee näin: Taita pahvista noin 10 x 10 cm:n pohja ja kieputa lankaa noin 40 kierrosta pahvin ympäri. Leikkaa langat sivuista ja solmi keskeltä nipuksi, jätä 15 cm pitkät langat, joilla tupsut solmitaan tyynyyn. Leikkaa tupsu palloksi. Valmista näin 12 tupsua.

Ompele tyyny. Leikkaa kankaasta 2 palaa kooltaan 30 x 47 cm tai omaan tyynyysi sopivat kappaleet. Jätä 1,5 cm:n saumanvarat kaikille sivuille.
Aseta kankaat oikeat puolet vastakkain, reunat tasan, ja ompele yhteen 1,5 cm:n saumavaralla lyhyiltä sivuilta ja toiselta pitkältä sivulta, käännä oikeinpäin. Solmi tupsut tyynyn lyhyille sivuille, vedä langat parsinneulalla nurjalle ja solmi umpisolmuun, 6 tupsua kummallekin sivulle tasavälein.

Pujota sisätyyny ja ompele täyttöaukko käsin.

Näin ompelet tyynyhupun

Koko: 40 x 60 cm tai omaan tyynyysi sopiva.
Tarvikkeet: 50 cm Käpy-kangasta, esimerkiksi Vallila Interior, ja ompelulankaa.

Tee näin: Taita kangas kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain ja ompele sivut yhteen. Taita avoimeen reunaan 2 x 4 cm:n päärme nurjalle tai niin, että päällinen on 4 cm pidempi kuin tyynyn pituus, silitä ja kiinnitä päärme nuppineuloilla.

Ompele kaksi solmimisnauhaa. Leikkaa kankaasta 2 palaa kooltaan 7 x 40 cm. Taita nauhat pitkittäin kaksinkerroin, oikea puoli päälle, ja taita kaikilta reunoilta 1 cm:n saumanvarat nauhan sisälle, silitä ja neulaa reunat yhteen nuppineuloilla.

Ompele nauhojen reunasta. Pujota nauhan toinen pää tyynyaukon päärmeeseen keskelle sivua, molemmille sivuille samaan kohtaan. Ompele päärmeen reunasta, nauhat kiinnittyvät samalla. Käännä huppu oikeinpäin, silitä ja pujota tyyny. 

Ohjetiedustelut

Anne Sneck 0500 812 135, arkisin 9 – 15.

Räsymatolla päivität vanhat tyynyt muhkeiksi istuintyynyiksi tai selkänojaksi sohvalle.
Räsymatolla päivität vanhat tyynyt muhkeiksi istuintyynyiksi tai selkänojaksi sohvalle.

Vanhoista räsymatoista saat rouheat tyynynpäälliset lattiatyynyiksi, puutarhakeinuun tai terassituoliin.

Näin tarvitset

 • 60 cm leveää räsymattoa noin 90 cm (=tyynyn ympärys + 10 cm)
 • Sisätyyny (tässä 40 x 60 cm)
 • Mittanauha
 • Sakset
 • Parsineula
 • Virkkaus- tai kalalankaa

Vinkki: Valitse ohuita, kapeita räsymattoja ja täytteeksi vanhoja sohvatyynyjä tai tuolinpehmusteita.

Näin teet räsymattotyynyn

 1. Mittaa tyynyn ympärys ja lisää siihen 10 cm pituutta hapsuiksi. Pese matot ja leikkaa liika pituus pois.

 2. Pura liiat kuteet hapsuiksi 10 cm:n matkalta. Solmi loimilangat 3 + 3 lankaa yhteen umpisolmuiilla. Käsittele näin maton koko pääty.

 3. Taita matto kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain ja ompele sivut yhteen harsien (etupistoin) kaksinkertaisella langalla noin 1 cm reunasta tai niin, että päällinen sopii tyynyyn. Voit tarvittaessa karsia sivut yhteen kahteen kertaan.

 4. Käännä tyynynpäällinen oikeinpäin ja pujota tyyny sisälle. Taita hapsut tyynyaukon sisälle ja ompele sauma (täyttöaukko) umpeen luotospistoin kalalangalla tai virkkauslangalla.

Valmista!

Taaperon pehmoinen kuvakirja ommellaan tilkuista ja kankaiden lopuista. Pehmokirja kestää halausta, rutistusta ja maistelua.

Käytä materiaaleina erilaisen sormituntuman antavia kankaita. Voit piirtää kuvioita vaikka piparimuottien avulla tai leikata niitä kuviollisista kankaista.

Pehmokirja taaperolle

Pehmokirjaan tarvitset:

 • puuvillakankaiden paloja
 • silitettävää tukikangasta
 • leivinpaperia
 • tekstiililiimaa
 • paperia kaavaan
 • ohutta vanulevyä
 • sakset
 • viivoitin
 • kynä
 • nuppineuloja
 • ompelukone
 • silitysrauta

Tee näin:

 1. Leikkaa kaava paperista, kukin sivu on 19 x 21 cm. Jäljennä kaava kankaiden nurjalle puolelle, lisää noin 1 cm:n saumanvarat ja leikkaa 6 sivua.

 2. Leikkaa tukikankaasta kaavan kokoinen pala ja silitä se leivinpaperin läpi kankaan nurjalle puolelle. Leivinpaperi suojaa silitysrautaa. Silitä tukikangas jokaisen sivun taakse.

 3. Leikkaa kuvio kankaasta ja liimaa se tekstiililiimalla sivulle, anna kuivua. Ompele siksakommel kuvion reunaan.

 4. Neulaa 2 sivua yhteen oikeat puolet vastakkain ja ompele ne yhteen ala-, ulkoja yläreunasta. Käännä oikeinpäin, silitä ja täytä sivun kokoisella vanulevyllä. Valmista toiset sivut samoin. Ompele sitten kaikki 3 tuplasivua yhteen suoralla ompeleella ja huolittele siksakilla.

 5. Viimeistely: ompele kirjan selkään leveä nauha käsin kaksinkertaisella langalla. suora ommel ulkoreunassa tekee kirjasta tukevan.