Ompele sohvan tai nojatuolin koristeeksi hauskat käpyaiheiset tyynyt. Voit myös huputtaa vanhat tyynyt uusilla päällisillä.
Muista myös tee itse -teeman arkisto: paljon käsitöitä ja askarreltavaa syksyn iltojen iloksi! Klikkaa tästä arkistoon.

Näin ompelet huopatyynyn

Koko: 38 x 38 cm.
Tarvikkeet: Beigeä askarteluhuopaa 40 cm x 1 m ja mustaa 40 x 40 cm. Lisäksi ompelulankaa.

Tee näin: Leikkaa tyynynpäällistä varten 40 x 80 cm beigeä huopaa. Leikkaa lopusta beigestä suomuiksi noin 7 x 6 cm:n paloja ja pyöristä toinen pääty.

Leikkaa noin 20 beigeä ja 20 mustaa suomua.

Ompele tumma ja vaalea pala kaarevasta reunasta yhteen 0,5 cm:n saumanvaralla ja käännä. Sommittele suomut puolikaaren muotoon. ensin 7 suomua kaareen, sitten 5 näiden päälle vähän limittäin, sitten 5, 2 ja 1 niin, että viimeinen suomu tulee sivusauman kohdalle. Kiinnitä alin kerros nuppineuloilla ja ompele reunasta koneompeleella kiinni kankaaseen. Ompele samoin seuraava 5 suomun kerros ja jatka samaan tapaan.

Taita tyynypala oikeat puolet vastakkain ja ompele kolmelta sivulta yhteen. Käännä, pujota tyyny ja ompele täyttöaukko käsin.

Näin ompelet tupsutyynyn

Koko: noin 27 x 45 cm tai omaan
tyynyysi sopiva.
Tarvikkeet: 30 cm villakangasta, ompelulankaa ja tupsuja varten noin 100 g villalankaa.

Tee näin: Taita pahvista noin 10 x 10 cm:n pohja ja kieputa lankaa noin 40 kierrosta pahvin ympäri. Leikkaa langat sivuista ja solmi keskeltä nipuksi, jätä 15 cm pitkät langat, joilla tupsut solmitaan tyynyyn. Leikkaa tupsu palloksi. Valmista näin 12 tupsua.

Ompele tyyny. Leikkaa kankaasta 2 palaa kooltaan 30 x 47 cm tai omaan tyynyysi sopivat kappaleet. Jätä 1,5 cm:n saumanvarat kaikille sivuille.
Aseta kankaat oikeat puolet vastakkain, reunat tasan, ja ompele yhteen 1,5 cm:n saumavaralla lyhyiltä sivuilta ja toiselta pitkältä sivulta, käännä oikeinpäin. Solmi tupsut tyynyn lyhyille sivuille, vedä langat parsinneulalla nurjalle ja solmi umpisolmuun, 6 tupsua kummallekin sivulle tasavälein.

Pujota sisätyyny ja ompele täyttöaukko käsin.

Näin ompelet tyynyhupun

Koko: 40 x 60 cm tai omaan tyynyysi sopiva.
Tarvikkeet: 50 cm Käpy-kangasta, esimerkiksi Vallila Interior, ja ompelulankaa.

Tee näin: Taita kangas kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain ja ompele sivut yhteen. Taita avoimeen reunaan 2 x 4 cm:n päärme nurjalle tai niin, että päällinen on 4 cm pidempi kuin tyynyn pituus, silitä ja kiinnitä päärme nuppineuloilla.

Ompele kaksi solmimisnauhaa. Leikkaa kankaasta 2 palaa kooltaan 7 x 40 cm. Taita nauhat pitkittäin kaksinkerroin, oikea puoli päälle, ja taita kaikilta reunoilta 1 cm:n saumanvarat nauhan sisälle, silitä ja neulaa reunat yhteen nuppineuloilla.

Ompele nauhojen reunasta. Pujota nauhan toinen pää tyynyaukon päärmeeseen keskelle sivua, molemmille sivuille samaan kohtaan. Ompele päärmeen reunasta, nauhat kiinnittyvät samalla. Käännä huppu oikeinpäin, silitä ja pujota tyyny. 

Ohjetiedustelut

Anne Sneck 0500 812 135, arkisin 9 – 15.

Joulun upeimmat lahjapaketin koristeet syntyvät yksinkertaisista asioista, esimerkiksi sanomalehdistä ja vanhoista tuikkukipoista.

Tuikkutähdet

 • tuikkukippoja
 • sakset
 • puikko

1. Poista tuikkukiposta sydänlanganpidike ja steariinit. Leikkaa reunat kuuteen osaan. Paina kippo litteäksi. Leikkaa reunakappaleet kolmioiksi. Koristele tähti pakottamalla siihen kuvioita puikolla tai virkkuukoukulla painamalla. Pakotus tehdään tähden takapuolelta esim. sanomalehden päällä. Tähden sakaroita voi muotoilla kaareviksi käpertämällä niitä puikon avulla. Alumiinia voi myös maalata esimerkiksi spraymaaleilla. Tähden keskustaan voi kiinnittää myös kuvia.
2. Lahjapaketteihin ja kortteihin tähdet on kätevä kiinnittää kohotarroilla. Ripustettavina koristeina sakaraan saa helposti reiän ripustuslangalle napauttamalla naula vasaralla sakaran kärjen läpi.

 

 

Tuikkulehtiköynnös

 • tuikkukippoja
 • sakset
 • vasara
 • ohut naula
 • puikko
 • metallista sidontalankaa
 • sivuleikkurit
 • helmiä

Poista tuikkukiposta sydänlanganpidike ja steariinin jämät. Tee lehti vetämällä kippoa sormilla reunoista eri suuntiin niin, että reunat asettuvat vastakkain. Litistä kippo ja naputtele vasaralla litteäksi esim. lehtipinon päällä. Tee lehden toiseen päähän pieni reikä muutaman mm:n päähän kärjestä napauttamalla naula vasaralla lehden läpi.
Tee reilusti lehtiä valmiiksi. Pujota lehdet metallilankaan. Jos haluat helmiä lehtien väliin, pujota ne tässä vaiheessa metallilankaan lehtien väliin. Kiinnitä lehti tekemällä pari kierrettä metallilankaan lehden tyveen niin, että lehti kiinnittyy napakasti. Muotoile lehti taittamalla sitä hieman kannasta ja käpristämällä lehden kärkeä. Kiinnitä helmet yhdellä metallilangan kierteellä. Kiinnitä näin kaikki lehdet ja helmet haluamillesi etäisyyksille toisistaan. Lehtiköynnöstä voit muotoilla haluamaasi muotoon. Tee lehtiköynnöksestä kranssi tai käytä pitkinä pöytäkoristeköynnöksinä.

 

 

Käpykranssipaketti

 • laatikko
 • vanhoja kirjojen ja nuottien sivuja
 • kapeaa satiininauhaa
 • lehtikuusen käpyjä
 • puikkoliimaa, kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Pakkaa lahja sopivan kokoiseen laatikkoon. Päällystä laatikko repimällä kirjojen ja nuottien sivuista eri kokoisia ja muotoisia palasia ja liimaa palaset laatikon päälle puikkoliimalla. Asettele palaset eri suuntiin, niin saat elävän pinnan. Vinkki: voit kellastuttaa valkoisia kirjansivuja maalaamalla ne kahvilla tai teellä.
2. Kiedo kapeaa satiininauhaa kahteen kertaan paketin ympäri molemmissa suunnissa. Solmi nauhan päät paketin takana yhteen.
Asettele kävyt pieneksi ympyräksi nauhojen risteämiskohdan päälle. Kiinnitä kävyt kuumaliimalla pakettiin.

 

 

Pyöreä kuivahedelmäkoristeinen paketti

 • pyöreä rasia
 • voimapaperia
 • säkkikangasnauhaa
 • kuivattuja omenan ja mandariinin siivuja
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Mittaa ensin pakattavan rasian ympärys, korkeus ja halkaisija. Leikkaa voimapaperista kappale, jonka leveys on rasian ympärys + 2 cm ja korkeus rasian korkeus + halkaisija.

2. Aseta lahja rasiaan. Kääri paperi rasian ympärille niin, että rasia on yläalasuunnassa paperin keskellä, kiinnitä rasian sivun kohdalta teipillä.

3. Ala laskostaa paperia rasian päällä niin, että teet laskokset rasian reunasta kohtisuoraan rasian keskikohtaa kohden. Kiinnitä lopuksi laskosten päät teipillä rasian keskellä. Laskosta samoin rasian pohjapuoli.

4. Kiedo paketin ympärille säkkikangasnauha, kiinnitä nauhan päät toisiinsa paketin alapuolella kuumaliimalla. Sommittele nauhan päälle rivi kuivatuista hedelmänsiivuista ja kiinnitä ne kuumaliimalla.

 

Tee omat kuivahedelmäkoristeet

Kuivaa hedelmänsiivuja koristeiksi paketteihin. Leikkaa hedelmät ohuiksi siivuiksi ja anna kuivua esim. leivinpaperin päällä. Kuivumista voi nopeuttaa viemällä kuivattavat hedelmänsiivut saunan jälkilämpöön tai matalassa lämpötilassa uunissa.   

 

Sanomalehtiruusuke

 • sanomalehtipaperia
 • nitoja
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Leikkaa sanomalehtipaperista 40 kpl noin 40 cm x 2 cm suikaleita.

2. Aseta suikaleet kahteen 20 kpl:n nippuun ja nido niput keskeltä kiinni.

3. Käperrä suikaleita saksen tai veitsen terällä kevyesti vetäen. Kiharra suikaleita ylä- ja alapuolelta sekä terä vinossa, jolloin saat erisuuntiin rullautuvia suikaleita.

4. Aseta niput ristikkäin päällekkäin, nido tai sido narulla kiinni keskiosistaan. Aseta ruusuke paketin päälle ja kiinnitä kuumaliimalla.

Vinkki: Tee erikokoisia ruusukkeita eri mittaisista ja eri määristä suikaleita. Aikakauslehdistä saat värikkäitä ruusukkeita.


Havuköynnös paketin koristeeksi

 

 • havuja
 • suora oksa
 • metallista sidontalankaa
 • sivuleikkurit

 

1. Leikkaa havuista 10 cm pituisia latvuksia ja sidontalangasta 30 cm mittaisia pätkiä.

2. Sido jokaisen nippuun muutama leikattu havu kiertäen sidontalangan toista päätä muutaman kerran napakasti havunipun tyvien ympärille, jätä langan toinen pää nipun oksaan sitomista varten.

3. Aloita havunippujen sitominen oksan molemmista päistä keskikohtaa kohden. Aseta molemmissa päissä ensimmäinen havunippu oksan suuntaisesti nipun sidottu pää oksan keskikohtaa kohden, sido nipun tyviosa kiertämällä sidontalangan toinen pää oksan ympärille.

4. Jatka sitomista sitomalla havunippuja vuorotellen oksan molemmin puolin ja oksan päälle sen suuntaisesti. Etene sitomalla havunippuja niin, että uusi havunippu peittää aina edellisen sidontakohdan, kunnes olet sitonut havuja koristeen keskiosaan asti. Sido viimeiset niput oksaan nähden kohtisuoraan nipun latvat ylös- ja alaspäin.

5. Koristele havuköynnös vaikka paperimassasta tehdyllä sydämellä.

Vinkki:  Samalla tekniikalla voit tehdä pitkän havuköynnöksen sitomalla havut esimerkiksi köyteen tai haluttuun muotoon sidottuihin pajunoksiin. Köynnöksessä havut voi sitoa myös köyden tai oksien ympäri, jolloin köynnöksestä tulee poikkileikkaukseltaan pyöreä.

 

Paketin voi koristella yksinkertaisesti myös esimerkiksi kakkupaperilla ja ja kanelitangolla. Mielikuvitus vauhtiin vaan!

 

Upeat mallityöt ja ohjeet on tehnyt Saija Flinkkilä.

 

Sujauta joulukortit kätevään korttitaskuun, jossa voit myös säilöä korttiaarteet ensi vuoteen. Tämä ohje ei vaadi ompelukonetta! 

Tarvitset

 • paksua askarteluhuopaa 42 x 42 cm
 • punaista virkkaus- tai helmilankaa
 • parsinneulan
 • 120 cm punaista nauhaa
 • sakset

Koristetikkaus ja pohjasauma ommellaan käsin napinläpipistoin. Yhdestä huopaneliöstä saa kaksi korttitaskua.

Tee näin

 1. Leikkaa 42 x 42 cm:n neliö kahdeksi kolmioksi. Jaa pitkä sivu kolmeen yhtä pitkään osaan, laita merkit. Taita tasku merkkien mukaan. Päällekkäin menevän osan pituus on tässä 13 cm.

 2. Ompele napinläpipistoja kuvan mukaisesti kolmion päälle taittuvan osan reunaan 13 cm:n matkalta. Taita tasku valmiiksi. Kiinnitä päälliosa parilla pistolla alle taittuvaan osaan ja päätä lanka nurjalle. 

 3. Neulaa pohja nuppineuloilla yhteen. Ompele pohjasauma napinläpipistoin kaikkien kerrosten läpi. Leikkaa yläkolmioon aukko ripustusnauhalle. Pujota nauhaa aukosta ja solmi tai ripusta korttitasku paikoilleen. 

Valmista!