Paju kuuluu pääsiäiseen. Elävistä pajunoksista loihditaan pitkäikäisiä, hienoja ruukkupuita punomalla ja letittämällä.

Paju kasvaa nopeasti pitkäksi, piiskamaiseksi ja punontaan sopivaksi. Notkeana siitä syntyy kätevissä käsissä kransseja, koreja, astioita tai vaikka kasvitukia.

Punonnassa voidaan käyttää niin tuoretta kuin kuivattua pajua. Kuivattu paju notkistetaan punontaan vedessä liottamalla.

Elävää pajupuuta tehdessä käytetään aina tuoretta pajua. Tarvitset vitsoja, jotka kerätään ennen kuin pajun kasvukausi on alkanut. Paras keruuaika on talvella tai aikaisin keväällä. Valitse mahdollisimman pitkiä, haarattomia ja taipuisia piiskoja. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pajunoksia voi kerätä luonnosta tai ostaa pajutiloilta. Jos keräät itse, muista kysyä maanomistajalta lupa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säilytä kerätyt pajut ennen puunpunontaa kosteina ja mahdollisimman viileässä, esimerkiksi kellarissa. 

Laita istutuspiiskat pystyyn vesiämpäriin, jotta ne ennen punontaa imevät mahdollisimman paljon vettä. Näin takaat, että paju pysyy elävänä.

Belgialainen pajupuu

Tarvitset

  • pitki√§ pajunpiiskoja, 32 kpl (esim. vakkapajua)
  • reilun kokoisen ruukun, halkaisijaltaan v√§hint√§√§n 30 cm
  • multaa
  • sidontanaruja, esimerkiksi matonkuteita tai puutarhanarua
  • 8 kpl lyhyit√§, ohuita pajunpiiskoja solmimiseen

Valitse puuhun pituudeltaan ja vahvuudeltaan samankokoisia vitsoja. Mitä pidempiä vitsat ovat, sen korkeamman puun saat. 

Täytä ruukku mullalla ja sommittele sen keskelle ympyrä, jonka halkaisija on noin 18 cm. Tee ympyrän kehälle tasaisin välein kahdeksan merkkiä. 

Ty√∂nn√§ 16 pajunvitsaa pareittain tyvip√§√§ edell√§ noin 15‚Äď20 cm:n syvyydelt√§ multaan ja kallistumaan vasemmalle. Aseta sen j√§lkeen loput 16 pajunvitsaa pareittain edellisten v√§liin, mutta kallista ne oikealle.¬†

Aseta pajuparit risteämään samalta puolelta, vasemmalle kallistuvat ovat edessä ja oikealle kallistuvat takana. 

Sido kaikkiin kahdeksaan risteyskohtaan sidontanaru punomisen helpottamiseksi. √Ąl√§k√§ lannistu, vaikka t√§ss√§ vaiheessa tuntuisi, ett√§ piiskat sojottavat ulosp√§in miten sattuu.¬†

Puno seuraava kierros, mutta sido tällä kertaa risteävät pajut toisinpäin eli takana olleet risteävät nyt edestä ja päinvastoin. Työ helpottuu, kun saat muutaman kerroksen lisättyä. 

Jatka punomista vuorotellen parien paikkaa, kunnes puu on toivotun mittainen. 

Sido viimeinen kierros ohuilla pajupiiskoilla, jotka jäävät puuhun. Muut sidontalangat poistetaan lopuksi. 

Leikkaa latva noin 15 cm:n päästä latvaosan pajusidoksesta. Kastele kunnolla juurtumisen varmistamiseksi.

Näin hoidat punottua puuta

Poista säännöllisesti rungosta kasvavat sivuversot. Latvan sivuversot kannattaa sen sijaan jättää kasvamaan. Latvaa voi leikata, jolloin se myös tuuheutuu. Muotoilun ja leikkauksen voi tehdä mihin vuodenaikaan tahansa. 

Kastele pajuja reilusti, sillä ne viihtyvät kosteassa. Varsinkin ruukussa kasvavat pajupuut vaativat säännöllistä kastelua. 

Siirrä pajupuu talveksi ruukusta maahan tai varastoon. Jos se kärsii talvivaurioita, voi belgialaisen punoksen vioittuneet versot vaihtaa keväällä uusiin.

Pian SE alkaa! 10.4. on Hiiden opiston(Lohja) kurssi, jossa istutus tapahtuu! Sitten saadaan kokemuksia kasvusta, kastelusta ja kokonaisuuden karttumisesta ainakin pari kertaa kuussa! Näin lupaan,
Seija K.

Sisältö jatkuu mainoksen alla