Paju kuuluu pääsiäiseen. Elävistä pajunoksista loihditaan pitkäikäisiä, hienoja ruukkupuita punomalla ja letittämällä.

Paju kasvaa nopeasti pitkäksi, piiskamaiseksi ja punontaan sopivaksi. Notkeana siitä syntyy kätevissä käsissä kransseja, koreja, astioita tai vaikka kasvitukia.

Punonnassa voidaan käyttää niin tuoretta kuin kuivattua pajua. Kuivattu paju notkistetaan punontaan vedessä liottamalla.

Elävää pajupuuta tehdessä käytetään aina tuoretta pajua. Tarvitset vitsoja, jotka kerätään ennen kuin pajun kasvukausi on alkanut. Paras keruuaika on talvella tai aikaisin keväällä. Valitse mahdollisimman pitkiä, haarattomia ja taipuisia piiskoja. 

Pajunoksia voi kerätä luonnosta tai ostaa pajutiloilta. Jos keräät itse, muista kysyä maanomistajalta lupa. 

Säilytä kerätyt pajut ennen puunpunontaa kosteina ja mahdollisimman viileässä, esimerkiksi kellarissa. 

Laita istutuspiiskat pystyyn vesiämpäriin, jotta ne ennen punontaa imevät mahdollisimman paljon vettä. Näin takaat, että paju pysyy elävänä.

Belgialainen pajupuu

Tarvitset

 • pitkiä pajunpiiskoja, 32 kpl (esim. vakkapajua)
 • reilun kokoisen ruukun, halkaisijaltaan vähintään 30 cm
 • multaa
 • sidontanaruja, esimerkiksi matonkuteita tai puutarhanarua
 • 8 kpl lyhyitä, ohuita pajunpiiskoja solmimiseen

Valitse puuhun pituudeltaan ja vahvuudeltaan samankokoisia vitsoja. Mitä pidempiä vitsat ovat, sen korkeamman puun saat. 

Täytä ruukku mullalla ja sommittele sen keskelle ympyrä, jonka halkaisija on noin 18 cm. Tee ympyrän kehälle tasaisin välein kahdeksan merkkiä. 

Työnnä 16 pajunvitsaa pareittain tyvipää edellä noin 15–20 cm:n syvyydeltä multaan ja kallistumaan vasemmalle. Aseta sen jälkeen loput 16 pajunvitsaa pareittain edellisten väliin, mutta kallista ne oikealle. 

Aseta pajuparit risteämään samalta puolelta, vasemmalle kallistuvat ovat edessä ja oikealle kallistuvat takana. 

Sido kaikkiin kahdeksaan risteyskohtaan sidontanaru punomisen helpottamiseksi. Äläkä lannistu, vaikka tässä vaiheessa tuntuisi, että piiskat sojottavat ulospäin miten sattuu. 

Puno seuraava kierros, mutta sido tällä kertaa risteävät pajut toisinpäin eli takana olleet risteävät nyt edestä ja päinvastoin. Työ helpottuu, kun saat muutaman kerroksen lisättyä. 

Jatka punomista vuorotellen parien paikkaa, kunnes puu on toivotun mittainen. 

Sido viimeinen kierros ohuilla pajupiiskoilla, jotka jäävät puuhun. Muut sidontalangat poistetaan lopuksi. 

Leikkaa latva noin 15 cm:n päästä latvaosan pajusidoksesta. Kastele kunnolla juurtumisen varmistamiseksi.

Näin hoidat punottua puuta

Poista säännöllisesti rungosta kasvavat sivuversot. Latvan sivuversot kannattaa sen sijaan jättää kasvamaan. Latvaa voi leikata, jolloin se myös tuuheutuu. Muotoilun ja leikkauksen voi tehdä mihin vuodenaikaan tahansa. 

Kastele pajuja reilusti, sillä ne viihtyvät kosteassa. Varsinkin ruukussa kasvavat pajupuut vaativat säännöllistä kastelua. 

Siirrä pajupuu talveksi ruukusta maahan tai varastoon. Jos se kärsii talvivaurioita, voi belgialaisen punoksen vioittuneet versot vaihtaa keväällä uusiin.

Vierailija

Puno pajua

Pian SE alkaa! 10.4. on Hiiden opiston(Lohja) kurssi, jossa istutus tapahtuu! Sitten saadaan kokemuksia kasvusta, kastelusta ja kokonaisuuden karttumisesta ainakin pari kertaa kuussa! Näin lupaan, Seija K.
Lue kommentti
Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.
Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.

Värikkäiden puuvillakankaiden paloista saat nätin hupun mökkijakkaralle. Samalla tekniikalla voi ommella tyynynpäällisen tai vaikka ison peiton.

Tarvitset:

 • Puuvillakankaiden paloja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Leikkaa kankaista 9 neliötä. Kuvan neliö on 12 x 12 cm, sisältäen saumavarat. Tarkista koko omaan jakkaraasi sopivaksi. Sommittele tilkut 3 x 3 neliön ruudukoksi. Ompele ne 3 neliön kaitaleiksi oikeat puolet vastakkain 0,5 cm:n saumanvaralla. Silitä saumanvarat auki.

2. Neulaa kaksi kaitaletta op:t vastakkain, varmista, että ruutujen kulmat osuvat kohdakkain. Ompele kaitaleet yhteen 0,5 cm:n saumanvaralla ja silitä saumanvarat auki. Ompele 3. kaitale toisen kaitaleen (toiseen) reunaan. Nyt kaitaleet on ommeltu ruudukoksi.

3. Leikkaa jakkaran sivuille 13 cm leveät eriväriset kaitaleet. Kaitaleen pituus on ruudukon pituus + 4 cm. Neulaa kaitaleet ruudukon sivuille op:t vastakkain, jätä saumanvarat päihin. Ompele ruudukon kulmaan saakka. Ompele sitten sivukaitaleiden päät yhteen = jakkaran kulma. Taita lopusi alareunaan 2 x 1 cm:n päärme nurjalle ja ompele reunasta.

Huom! Ennen kuin ompelet hupun kulmat, varmista, että hupun saa jakkaran päälle ja siitä pois sujuvasti. 

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2017.

Somat kukkaviirit juhlistavat kattauksen. Ota vanhat kirjotut liinat tai ristipistotyöt uusiokäyttöön ja täydennä kirjottuja kankaita värikkäillä kangastilkuilla.

Tarvitset:

 • Kirjottuja liinoja tai muita tekstiilejä 
 • Erilaisia pikkukuviollisia tilkkuja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Piirrä viirin kaava paperille mittojen mukaan luonnolliseen kokoon.  Hyvä korkeus on 27 cm + 1 cm saumavara.

2. Aseta kirjottu kangas ja kuviollinen taustakangas oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä kaava nuppineuloilla kankaisiin. Piirrä kaavan reunoille 1 cm:n saumanvarat ja leikkaa kappale irti.

2. Irrota kaava ja siirrä nuppineulat kankaaseen, pidä kappaleet vastakkain. Ompele viirin sivut (jätä yläreuna avoimeksi) ja tee alakulmassa yksi poikittainen pisto viirin kärkeen. Kavenna kärjen kohdalla saumanvaroja niin, että kulmasta tulee siisti, kun käännät viirin oikein päin.

3. Käännä viiri yläreunasta oikein päin ja pukkaa kärki teräväksi kynällä tai puikolla. Silitä viiri. Silitä yäreunaan taite viistoon kohtaan, taita reuna kaksinkerroin päärmeeksi ja neulaa reunasta. Ompele suoralla ompeleella päärmeen reunasta, jätä päät avoimeksi nyörille.

Näin teet nyörin

Kierrä viirin nyöri kahdesta trikookuteesta tai paksusta langasta.

Leikkaa kuteesta tai langasta 3 x valmiin nyörin pituus eli 3 m = noin 1 m valmista nyöriä. Leikkaa toinen samanlainen kappale.

Solmi kuteet päästä yhteen ja kiinnitä solmu vaikka ovenkahvaan ja lähde kiertämään lankoja yhteen (samaan suuntaan). Kun kierrettä on tarpeeksi, ota langan keskikohdasta kiinni ja anna kierteisten lankojen kiertyä yhteen. Solmi päähän solmu. Pujota viirit nyöriin.

Vinkki! Jos teet nyörin ohuesta langasta, käytä sitä monin kerroin, jotta saat paksuutta nyöriin. Voit ripustaa viirin myös kauniiseen naruun tai silkkinauhaan.

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.