Nokkonen, poimulehti, maitohorsma, mustikan lehti ja mesiangervo: hyödynnä luonnon omat ruoka- ja lääkeyrtit. Saat niistä väriä kesäpöytään ja apua erilaisiin vaivoihin.

Maitohorsmasta teetä ja simaa

Maitohorsma on nokkosen tavoin hyödyllinen läpi kesän. Tästä C-vitamiinia ja proteiinia sisältävästä kasvista voit käyttää nuoria, vaaleita juuriversoja, lehtiä sekä kukkia.

Maitohorsma viihtyy avonaisilla paikoilla, kuten hakkuualueilla ja luonnonniityillä. Sitä poimitaan lannoittamattomista paikoista. Kasvin osat sopivat käytettäväksi vaikkapa parsan tapaan lisukkeina salaateissa ja ruuan seassa.

Jos lisäät maitohorsman versoja esimerkiksi kasvispaistoksiin, keittoihin tai munakkaisiin, huuhtele ne ensin ja kiehauta sitten kevyesti suolatussa vedessä. Jos taas haluat maitohorsmateetä, kuivata kasvin osat ja lisää muiden teeainesten joukkoon.

Maitohorsmaa voi kokeilla myös vatsataudin, astman, yskän, eturauhasvaivojen sekä suun ja nielun tulehdusten omahoitoon.

Ravintorikas nokkonen

Nokkonen on ravintorikkain yrttimme. Se sisältää runsaasti proteiinia, kuitua, C-vitamiinia, foolihappoa, rautaa, kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia.

Kerää mieluiten nuoria versoja ja leikkaa ne kasvisaksilla. Vältä poimintaa kompostien, vilkkaasti liikennöityjen teiden ja typpilannoitettujen peltojen  tuntumasta. Näillä alueilla nokkonen kerää itseensä elimistölle haitallisia nitraatteja.

Nokkonen sopii mainiosti pakastukseen ja kuivaukseen. Kuivattua nokkosta voit säilyttää vaikkapa ilmatiiviissä lasipurkissa. Jos nokkosen polttava kirpakkuus epäilyttää, ryöppää nokkosen lehdet.

Voit käyttää nokkosta pinaatin tavoin keittoihin, muhennoksiin, lettuihin, sämpylöihin sekä erilaisiin yrttimausteisiin ja -juomiin. Kuivattuja nokkosen lehtiä, juuria ja siemeniä on perinteisesti käytetty kansanlääkintään, sillä nokkosella on nestettä poistava vaikutus.

Nokkonen nostaa veren hemoglobiinipitoisuutta ja punasolujen määrää, eli on varsinainen ”rautayrtti”.

Nokkosta on käytetty myös kihdin, reumaattisten vaivojen ja virtsatietulehdusten tukihoitona. Nokkosen vaikutuksia allergioiden ehkäisyyn tutkitaan parhaillaan.

Poimulehti hoitaa haavaa

Poimulehti on parhaimmillaan alkukesästä, kuten monet villiyrtit. Kerää kasvi puhtaasta luonnosta ja käytä siitä lehdet. Poista lehtiruodit.

Nuoret poimulehdet ovat maultaan mietoja ja soveltuvat sellaisenaan salaatteihin. Tuoretta tai kuivattua poimulehteä kannattaa käyttää myös tuorejuuston joukossa tai leipä- ja sämpylätaikinoissa. Lehdet sopivat lämpimiinkin ruokiin, kuten paistoksiin, patoihin, uuniruokiin, keittoihin tai muhennoksiin.

Kuivattuja poimulehtiä on kiva käyttää talven mittaan yrttijuomana tai mausteen tapaan viherjauheena. Pakastetut poimulehden lehdet ja kukat sopivat hyvin koristeiksi.

Kansanlääkinnässä poimulehti on haavan hoitaja. Kääräise huuhdeltu ja kuivattu lehti haavan ympärille ja sido esimerkiksi ihoteipillä.

Poimulehden on uskottu myös edistävän naisten hormonaalista toimintaa, vähentävän kuukautis­ongelmia ja lievittävän suolistotulehduksia.

Mustikanlehtiä maltillisesti

Mustikka on ”supermarjamme”, mutta tiesitkö, että myös mustikan lehdet ovat erittäin terveellisiä? Ne sisältävät nimittäin polyfenoleita eli yhdisteitä, joiden on huomattu vähentävän sydän- ja verisuonitau­tien sekä syöpien riskiä ja ehkäisevän kenties myös muistisairauksia sekä diabetesta.

Kerää mustikanlehtiä keskikesällä riipimällä niitä puskista, joihin näyttää kukinnan perusteella tulevan vähänlaisesti marjoja. Lehdet kannattaa kerätä kuusivaltaisista ja lannoittamattomista metsistä.

Käytä mustikanlehtiä kuivattuina yrttijuomiin ja tuoreina esimerkiksi salaatteihin. Tuoreet mustikanlehdet tai niistä haudutettu yrttitee lievittävät ripulia ja tasapainottavat veren sokeritasoa.

Jokapäiväiseen käyttöön mustikanlehdet eivät kuitenkaan sovi, sillä ne sisältävät suoliston seinämiä lievästi ärsyttävää oksaalihappoa. jos sinulla on munuaisvaivoja, älä käytä mustikanlehtiä ollenkaan.

Mesiangervoa juomiin ja salaatteihin

Kosteilla niityillä, ojanvarsilla ja rantalehdoissa kasvava mesiangervo on hyvänmakuinen, kotisiman ja -kaljan valmistuksessa suosittu yrtti.
Kerää sen lehtiä ennen valkoisten kukintojen puhkeamista tai kukkia heti niiden puhjettua.

Kasvin lehtiä voit käyttää juomanvalmistuksen ohella tuoreeltaan salaateissa, mutta myös kuivattuna.

Kansanlääkinnässä mesiangervoa on käytetty kuumetautien, hengitystiesairauksien, moninaisten tulehdustautien, nivelreuman ja ripulin hoidossa.

Mesiangervon lehdet sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Lisäksi niissä on salisylaatteja, jotka toimivat pieniä annoksina ja silloin tällöin käytettynä luonnon oman kipulääkkeen tavoin.

Asiantuntijana toiminnanjohtaja Simo Moisio Arktiset Aromit ry:stä.
Lähteenä myös: arktisetaromit.fi

Nokkosohukaiset

1 1/2 dl kuivattua ja jauhettua nokkosta
5 dl maitoa
4 dl hiivaleipäjauhoja
2 kananmunaa
1 tl hedelmäsokeria
2 tl merisuolaa
1 rkl öljyä

 • Sekoita jauhot ja 2 dl maitoa huolellisesti. Lisää loput maidosta ja muut ainekset.
 • Anna taikinan seistä noin tunti ennen paistamista.
 • Paista kuumalla ohukaispannulla pieniä lettuja ja tarjoa puolukkahillon kanssa.

Lähde: Arktiset aromit ry

Vierailija

Lääkitse ja herkuttele villiyrteillä

Kovasti kiinnostaa tämä aihe, kun olen luonnon omien rohtojen kannalla. Oman keruun kanssa tahtoo kuitenkin käydä niin kuin kouluaikaisen kasvien keruun: turhan myöhäiseksi jää. Sitten on jo usein paras keruuaika ohi, ja taas on yksi vuosi mennyt vain hyvissä aikeissa. Tuttavani kerää kasveja teeksi ja salaateiksi sekä muuhun ruoanlaittoon ja leivontaan joka vuosi. Hänellä on huoneistossaan sauna, jossa kuivattaminenkin käy kätevästi. Lisäksi on rivitalon asukas, oma pieni piha, ja luonto...
Lue kommentti

Joulun upeimmat lahjapaketin koristeet syntyvät yksinkertaisista asioista, esimerkiksi sanomalehdistä ja vanhoista tuikkukipoista.

Tuikkutähdet

 • tuikkukippoja
 • sakset
 • puikko

1. Poista tuikkukiposta sydänlanganpidike ja steariinit. Leikkaa reunat kuuteen osaan. Paina kippo litteäksi. Leikkaa reunakappaleet kolmioiksi. Koristele tähti pakottamalla siihen kuvioita puikolla tai virkkuukoukulla painamalla. Pakotus tehdään tähden takapuolelta esim. sanomalehden päällä. Tähden sakaroita voi muotoilla kaareviksi käpertämällä niitä puikon avulla. Alumiinia voi myös maalata esimerkiksi spraymaaleilla. Tähden keskustaan voi kiinnittää myös kuvia.
2. Lahjapaketteihin ja kortteihin tähdet on kätevä kiinnittää kohotarroilla. Ripustettavina koristeina sakaraan saa helposti reiän ripustuslangalle napauttamalla naula vasaralla sakaran kärjen läpi.

 

 

Tuikkulehtiköynnös

 • tuikkukippoja
 • sakset
 • vasara
 • ohut naula
 • puikko
 • metallista sidontalankaa
 • sivuleikkurit
 • helmiä

Poista tuikkukiposta sydänlanganpidike ja steariinin jämät. Tee lehti vetämällä kippoa sormilla reunoista eri suuntiin niin, että reunat asettuvat vastakkain. Litistä kippo ja naputtele vasaralla litteäksi esim. lehtipinon päällä. Tee lehden toiseen päähän pieni reikä muutaman mm:n päähän kärjestä napauttamalla naula vasaralla lehden läpi.
Tee reilusti lehtiä valmiiksi. Pujota lehdet metallilankaan. Jos haluat helmiä lehtien väliin, pujota ne tässä vaiheessa metallilankaan lehtien väliin. Kiinnitä lehti tekemällä pari kierrettä metallilankaan lehden tyveen niin, että lehti kiinnittyy napakasti. Muotoile lehti taittamalla sitä hieman kannasta ja käpristämällä lehden kärkeä. Kiinnitä helmet yhdellä metallilangan kierteellä. Kiinnitä näin kaikki lehdet ja helmet haluamillesi etäisyyksille toisistaan. Lehtiköynnöstä voit muotoilla haluamaasi muotoon. Tee lehtiköynnöksestä kranssi tai käytä pitkinä pöytäkoristeköynnöksinä.

 

 

Käpykranssipaketti

 • laatikko
 • vanhoja kirjojen ja nuottien sivuja
 • kapeaa satiininauhaa
 • lehtikuusen käpyjä
 • puikkoliimaa, kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Pakkaa lahja sopivan kokoiseen laatikkoon. Päällystä laatikko repimällä kirjojen ja nuottien sivuista eri kokoisia ja muotoisia palasia ja liimaa palaset laatikon päälle puikkoliimalla. Asettele palaset eri suuntiin, niin saat elävän pinnan. Vinkki: voit kellastuttaa valkoisia kirjansivuja maalaamalla ne kahvilla tai teellä.
2. Kiedo kapeaa satiininauhaa kahteen kertaan paketin ympäri molemmissa suunnissa. Solmi nauhan päät paketin takana yhteen.
Asettele kävyt pieneksi ympyräksi nauhojen risteämiskohdan päälle. Kiinnitä kävyt kuumaliimalla pakettiin.

 

 

Pyöreä kuivahedelmäkoristeinen paketti

 • pyöreä rasia
 • voimapaperia
 • säkkikangasnauhaa
 • kuivattuja omenan ja mandariinin siivuja
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Mittaa ensin pakattavan rasian ympärys, korkeus ja halkaisija. Leikkaa voimapaperista kappale, jonka leveys on rasian ympärys + 2 cm ja korkeus rasian korkeus + halkaisija.

2. Aseta lahja rasiaan. Kääri paperi rasian ympärille niin, että rasia on yläalasuunnassa paperin keskellä, kiinnitä rasian sivun kohdalta teipillä.

3. Ala laskostaa paperia rasian päällä niin, että teet laskokset rasian reunasta kohtisuoraan rasian keskikohtaa kohden. Kiinnitä lopuksi laskosten päät teipillä rasian keskellä. Laskosta samoin rasian pohjapuoli.

4. Kiedo paketin ympärille säkkikangasnauha, kiinnitä nauhan päät toisiinsa paketin alapuolella kuumaliimalla. Sommittele nauhan päälle rivi kuivatuista hedelmänsiivuista ja kiinnitä ne kuumaliimalla.

 

Tee omat kuivahedelmäkoristeet

Kuivaa hedelmänsiivuja koristeiksi paketteihin. Leikkaa hedelmät ohuiksi siivuiksi ja anna kuivua esim. leivinpaperin päällä. Kuivumista voi nopeuttaa viemällä kuivattavat hedelmänsiivut saunan jälkilämpöön tai matalassa lämpötilassa uunissa.   

 

Sanomalehtiruusuke

 • sanomalehtipaperia
 • nitoja
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Leikkaa sanomalehtipaperista 40 kpl noin 40 cm x 2 cm suikaleita.

2. Aseta suikaleet kahteen 20 kpl:n nippuun ja nido niput keskeltä kiinni.

3. Käperrä suikaleita saksen tai veitsen terällä kevyesti vetäen. Kiharra suikaleita ylä- ja alapuolelta sekä terä vinossa, jolloin saat erisuuntiin rullautuvia suikaleita.

4. Aseta niput ristikkäin päällekkäin, nido tai sido narulla kiinni keskiosistaan. Aseta ruusuke paketin päälle ja kiinnitä kuumaliimalla.

Vinkki: Tee erikokoisia ruusukkeita eri mittaisista ja eri määristä suikaleita. Aikakauslehdistä saat värikkäitä ruusukkeita.


Havuköynnös paketin koristeeksi

 

 • havuja
 • suora oksa
 • metallista sidontalankaa
 • sivuleikkurit

 

1. Leikkaa havuista 10 cm pituisia latvuksia ja sidontalangasta 30 cm mittaisia pätkiä.

2. Sido jokaisen nippuun muutama leikattu havu kiertäen sidontalangan toista päätä muutaman kerran napakasti havunipun tyvien ympärille, jätä langan toinen pää nipun oksaan sitomista varten.

3. Aloita havunippujen sitominen oksan molemmista päistä keskikohtaa kohden. Aseta molemmissa päissä ensimmäinen havunippu oksan suuntaisesti nipun sidottu pää oksan keskikohtaa kohden, sido nipun tyviosa kiertämällä sidontalangan toinen pää oksan ympärille.

4. Jatka sitomista sitomalla havunippuja vuorotellen oksan molemmin puolin ja oksan päälle sen suuntaisesti. Etene sitomalla havunippuja niin, että uusi havunippu peittää aina edellisen sidontakohdan, kunnes olet sitonut havuja koristeen keskiosaan asti. Sido viimeiset niput oksaan nähden kohtisuoraan nipun latvat ylös- ja alaspäin.

5. Koristele havuköynnös vaikka paperimassasta tehdyllä sydämellä.

Vinkki:  Samalla tekniikalla voit tehdä pitkän havuköynnöksen sitomalla havut esimerkiksi köyteen tai haluttuun muotoon sidottuihin pajunoksiin. Köynnöksessä havut voi sitoa myös köyden tai oksien ympäri, jolloin köynnöksestä tulee poikkileikkaukseltaan pyöreä.

 

Paketin voi koristella yksinkertaisesti myös esimerkiksi kakkupaperilla ja ja kanelitangolla. Mielikuvitus vauhtiin vaan!

 

Upeat mallityöt ja ohjeet on tehnyt Saija Flinkkilä.

 

Sujauta joulukortit kätevään korttitaskuun, jossa voit myös säilöä korttiaarteet ensi vuoteen. Tämä ohje ei vaadi ompelukonetta! 

Tarvitset

 • paksua askarteluhuopaa 42 x 42 cm
 • punaista virkkaus- tai helmilankaa
 • parsinneulan
 • 120 cm punaista nauhaa
 • sakset

Koristetikkaus ja pohjasauma ommellaan käsin napinläpipistoin. Yhdestä huopaneliöstä saa kaksi korttitaskua.

Tee näin

 1. Leikkaa 42 x 42 cm:n neliö kahdeksi kolmioksi. Jaa pitkä sivu kolmeen yhtä pitkään osaan, laita merkit. Taita tasku merkkien mukaan. Päällekkäin menevän osan pituus on tässä 13 cm.

 2. Ompele napinläpipistoja kuvan mukaisesti kolmion päälle taittuvan osan reunaan 13 cm:n matkalta. Taita tasku valmiiksi. Kiinnitä päälliosa parilla pistolla alle taittuvaan osaan ja päätä lanka nurjalle. 

 3. Neulaa pohja nuppineuloilla yhteen. Ompele pohjasauma napinläpipistoin kaikkien kerrosten läpi. Leikkaa yläkolmioon aukko ripustusnauhalle. Pujota nauhaa aukosta ja solmi tai ripusta korttitasku paikoilleen. 

Valmista!