Nokkonen, poimulehti, maitohorsma, mustikan lehti ja mesiangervo: hyödynnä luonnon omat ruoka- ja lääkeyrtit. Saat niistä väriä kesäpöytään ja apua erilaisiin vaivoihin.

Maitohorsmasta teetä ja simaa

Maitohorsma on nokkosen tavoin hyödyllinen läpi kesän. Tästä C-vitamiinia ja proteiinia sisältävästä kasvista voit käyttää nuoria, vaaleita juuriversoja, lehtiä sekä kukkia.

Maitohorsma viihtyy avonaisilla paikoilla, kuten hakkuualueilla ja luonnonniityillä. Sitä poimitaan lannoittamattomista paikoista. Kasvin osat sopivat käytettäväksi vaikkapa parsan tapaan lisukkeina salaateissa ja ruuan seassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos lisäät maitohorsman versoja esimerkiksi kasvispaistoksiin, keittoihin tai munakkaisiin, huuhtele ne ensin ja kiehauta sitten kevyesti suolatussa vedessä. Jos taas haluat maitohorsmateetä, kuivata kasvin osat ja lisää muiden teeainesten joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maitohorsmaa voi kokeilla myös vatsataudin, astman, yskän, eturauhasvaivojen sekä suun ja nielun tulehdusten omahoitoon.

Ravintorikas nokkonen

Nokkonen on ravintorikkain yrttimme. Se sisältää runsaasti proteiinia, kuitua, C-vitamiinia, foolihappoa, rautaa, kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia.

Kerää mieluiten nuoria versoja ja leikkaa ne kasvisaksilla. Vältä poimintaa kompostien, vilkkaasti liikennöityjen teiden ja typpilannoitettujen peltojen  tuntumasta. Näillä alueilla nokkonen kerää itseensä elimistölle haitallisia nitraatteja.

Nokkonen sopii mainiosti pakastukseen ja kuivaukseen. Kuivattua nokkosta voit säilyttää vaikkapa ilmatiiviissä lasipurkissa. Jos nokkosen polttava kirpakkuus epäilyttää, ryöppää nokkosen lehdet.

Voit käyttää nokkosta pinaatin tavoin keittoihin, muhennoksiin, lettuihin, sämpylöihin sekä erilaisiin yrttimausteisiin ja -juomiin. Kuivattuja nokkosen lehtiä, juuria ja siemeniä on perinteisesti käytetty kansanlääkintään, sillä nokkosella on nestettä poistava vaikutus.

Nokkonen nostaa veren hemoglobiinipitoisuutta ja punasolujen määrää, eli on varsinainen ”rautayrtti”.

Nokkosta on käytetty myös kihdin, reumaattisten vaivojen ja virtsatietulehdusten tukihoitona. Nokkosen vaikutuksia allergioiden ehkäisyyn tutkitaan parhaillaan.

Poimulehti hoitaa haavaa

Poimulehti on parhaimmillaan alkukesästä, kuten monet villiyrtit. Kerää kasvi puhtaasta luonnosta ja käytä siitä lehdet. Poista lehtiruodit.

Nuoret poimulehdet ovat maultaan mietoja ja soveltuvat sellaisenaan salaatteihin. Tuoretta tai kuivattua poimulehteä kannattaa käyttää myös tuorejuuston joukossa tai leipä- ja sämpylätaikinoissa. Lehdet sopivat lämpimiinkin ruokiin, kuten paistoksiin, patoihin, uuniruokiin, keittoihin tai muhennoksiin.

Kuivattuja poimulehtiä on kiva käyttää talven mittaan yrttijuomana tai mausteen tapaan viherjauheena. Pakastetut poimulehden lehdet ja kukat sopivat hyvin koristeiksi.

Kansanlääkinnässä poimulehti on haavan hoitaja. Kääräise huuhdeltu ja kuivattu lehti haavan ympärille ja sido esimerkiksi ihoteipillä.

Poimulehden on uskottu myös edistävän naisten hormonaalista toimintaa, vähentävän kuukautis­ongelmia ja lievittävän suolistotulehduksia.

Mustikanlehtiä maltillisesti

Mustikka on ”supermarjamme”, mutta tiesitkö, että myös mustikan lehdet ovat erittäin terveellisiä? Ne sisältävät nimittäin polyfenoleita eli yhdisteitä, joiden on huomattu vähentävän sydän- ja verisuonitau­tien sekä syöpien riskiä ja ehkäisevän kenties myös muistisairauksia sekä diabetesta.

Kerää mustikanlehtiä keskikesällä riipimällä niitä puskista, joihin näyttää kukinnan perusteella tulevan vähänlaisesti marjoja. Lehdet kannattaa kerätä kuusivaltaisista ja lannoittamattomista metsistä.

Käytä mustikanlehtiä kuivattuina yrttijuomiin ja tuoreina esimerkiksi salaatteihin. Tuoreet mustikanlehdet tai niistä haudutettu yrttitee lievittävät ripulia ja tasapainottavat veren sokeritasoa.

Jokapäiväiseen käyttöön mustikanlehdet eivät kuitenkaan sovi, sillä ne sisältävät suoliston seinämiä lievästi ärsyttävää oksaalihappoa. jos sinulla on munuaisvaivoja, älä käytä mustikanlehtiä ollenkaan.

Mesiangervoa juomiin ja salaatteihin

Kosteilla niityillä, ojanvarsilla ja rantalehdoissa kasvava mesiangervo on hyvänmakuinen, kotisiman ja -kaljan valmistuksessa suosittu yrtti.
Kerää sen lehtiä ennen valkoisten kukintojen puhkeamista tai kukkia heti niiden puhjettua.

Kasvin lehtiä voit käyttää juomanvalmistuksen ohella tuoreeltaan salaateissa, mutta myös kuivattuna.

Kansanlääkinnässä mesiangervoa on käytetty kuumetautien, hengitystiesairauksien, moninaisten tulehdustautien, nivelreuman ja ripulin hoidossa.

Mesiangervon lehdet sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Lisäksi niissä on salisylaatteja, jotka toimivat pieniä annoksina ja silloin tällöin käytettynä luonnon oman kipulääkkeen tavoin.

Asiantuntijana toiminnanjohtaja Simo Moisio Arktiset Aromit ry:stä.
Lähteenä myös: arktisetaromit.fi

Nokkosohukaiset

1 1/2 dl kuivattua ja jauhettua nokkosta
5 dl maitoa
4 dl hiivaleipäjauhoja
2 kananmunaa
1 tl hedelmäsokeria
2 tl merisuolaa
1 rkl öljyä

  • Sekoita jauhot ja 2 dl maitoa huolellisesti. Lisää loput maidosta ja muut ainekset.
  • Anna taikinan seistä noin tunti ennen paistamista.
  • Paista kuumalla ohukaispannulla pieniä lettuja ja tarjoa puolukkahillon kanssa.

Lähde: Arktiset aromit ry

Kovasti kiinnostaa tämä aihe, kun olen luonnon omien rohtojen kannalla. Oman keruun kanssa tahtoo kuitenkin käydä niin kuin kouluaikaisen kasvien keruun: turhan myöhäiseksi jää. Sitten on jo usein paras keruuaika ohi, ja taas on yksi vuosi mennyt vain hyvissä aikeissa.
Tuttavani kerää kasveja teeksi ja salaateiksi sekä muuhun ruoanlaittoon ja leivontaan joka vuosi. Hänellä on huoneistossaan sauna, jossa kuivattaminenkin käy kätevästi. Lisäksi on rivitalon asukas, oma pieni piha, ja luonto lähellä.
Itse lähinnä ostelen halpalasta Vogelin troppeja, kapseleita ja puristeita. Halvemmalla saisin, jos keräisin itse. Mutta siitä on vaivaa, lisäksi pitää tuntea yrtit, jottei myrkytä itseään vahingossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla