4 kpl
Taikinajuuri ¾ dl vettä ¼ pkt tuorehiivaa ½ tl sokeria ¾ dl vehnäjauhoja
Taikina 3 dl vettä ½ tl suolaa n. 8 dl vehnäjauhoja 1 rkl auringonkukkaöljyä
Juustotäyte 100 g fetaa 200 g mozzarellaraastetta 150 g gouda- tai edamraastetta 100 g hienorakeista raejuustoa (esim. Keso) 1 kananmuna
Paistamiseen 2 rkl auringonkukkaöljyä

Tee taikinajuuri. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva ja sokeri veteen.

Sekoita vehnäjauhot joukkoon. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan levätä vedottomassa paikassa 30–45 minuuttia, kunnes taikina kuplii voimakkaasti.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon suola, puolet jauhoista ja taikinajuuri. Lisää jauhoja vähän kerrallaan, kunnes taikina on muotoiltavaa.

Vaivaa joukkoon öljy ja alusta kimmoisaksi noin 5 minuuttia. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota puolitoista tuntia. Painele taikinasta kevyesti ilmaa pois kohotuksen aikana.

Valmista juustotäyte. Murusta kulhoon feta, lisää muut juustot ja muna.

Puristele täytteestä tasaista massaa.

Jaa taikina neljään osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi jauhotetulla pöydällä ja kaulitse pallot kiekoiksi (halk. 20 cm). Jaa juustomassa kiekkojen keskelle kasoiksi. Kerää reunat nyytiksi ja purista tiiviisti umpeen. Kaulitse palat vielä paistinpannun (halk. 25 cm) kokoisiksi pitsoiksi.

Kuumenna paistinpannussa keskilämmöllä tilkka öljyä. Nosta pitsa saumapuoli alaspäin pannulle. Pistele pintaan muutamia ilmareikiä syömäpuikolla tai haarukalla. Paista ruskeatäpläiseksi 10–15 minuuttia. Käännä, pistele ilmareiät ja paista kypsäksi.

Leikkaa pitsat paloiksi ja tarjoa heti. Voit myös pakastaa ne ja paistaa kevyesti pannulla sulatuksen jälkeen.

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander