Tumma ja vaalea vuokaleipä (yhtä suuret ja viipaleina)

Maksatäyte:
600 g broilerinmaksoja
öljyä
1–2 sipulia
400 g yrteillä ja pippureilla maustettua tuorejuustoa
ruukku basilikaa

Kinkkutäyte:
250–300 g savu- tai keittokinkkua
niput persiljaa tai ruohosipulia
1 ruukku rakuunaa
400 g kinkulla maustettua tuorejuustoa
tabascoa
chili- tai mustapippuria

Munatäyte:
12 munaa
200 g jääkaappimargariinia
2 rasiaa raejuustoa
1 tl sitruunapippuria
ripaus suolaa
muutama tippa tabascoa tai ripaus chilipippuria
iso nippu ruohosipulia tai ruukku basilikaa

Maksatäyte:
Kuivata sulaneet maksat talouspaperilla. Kypsennä maksat ja sipulit pannussa tilkassa öljyä. Hienonna jäähtynyt seos monitoimikoneessa.
Lisää juustot ja basilika. Mausta makusi mukaan esimerkiksi yrteillä,pippureilla ja tomaattisoseella. Anna seoksen viiletä jääkaapissa. Voit käyttää myös valmista maksapasteijaa tai sienisalaattia.

Kinkkutäyte:
Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi, yrtitsilpuksi. Sekoita ne juustoon. Mausta makusi mukaan. Viilennä jääkaapissa.
Helppo vaihtoehto: lisää valmiiseen italiansalaattiin kinkkukuutioita ja hienonnettuja yrttejä.

Munatäyte:
Keitä ja kuori munat. Hienonna haarukalla tai monitoimikoneessa. Lisää raejuustot ja mausteita. Mausta.
Munatäytteen sijasta sopii mausteinen tuorejuusto tai kasvistahna. Niitäkin voit maustaa hienonnetuilla yrteillä.

Kakun kokoaminen

  • Levitä pöydälle leipäviipaleet ja kostuta ne maitoon tai veteen kastetulla pullasudilla.
  • Pinoa, kääri kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa pari tuntia.
  • Tee yhtä aikaa kaksi kakkua: Aseta työpöydälle neljä tummaa leipäviipaletta peräkkäin tai neliöksi. Asettele toinen samanlainen pohja viereen. Levitä leiville sentin kerros kinkkutäytettä. Peitä se vaalealla leivällä ja munatäytteellä. Paina tumma leipäkerros kevyesti päälle, sille maksatäytettä ja vaaleita leipiä. Kääri kakku kelmuun tai folioon ja siirrä jääkaappiin lepäämään.
  • Kakku voi odotella seuraavaan päivään.
  • Peitä kakut juuri ennen tarjoilua munatäytteellä, mieleiselläsi tuorejuustolla tai levitteellä.
  • Koristele kasviksilla ja yrteillä.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla.