½ l vettä2 tl suolaa2 rkl juoksevaa hunajaa1 muna1 dl ohralesettänoin 9 dl vehnäjauhoja1 ps kuivahiivaa1 dl juoksevaa margariiniaSisälle 100 g fetaaVoiteluun1 munaPinnalle erilaisia siemeniä, esim. unikon-, kurpitsan- tai seesaminsiemeniä

Lisää lämpimään veteen suola, hunaja, eroteltu keltuainen ja leseet. Säästä valkuainen voiteluun.

Sekoita jauhoihin kuivahiiva ja alusta taikinaan. Lisää loppuvaiheessa juokseva margariini.

Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Voit pyörittää kohonneesta taikinasta jauhotetuin käsin sämpylöitä tai asetella sämpylöitä harvakseltaan vuokaan kohoamaan. Halutessasi upota sämpylöiden sisälle pala kuutioitua fetaa. Nostata 20 minuuttia.

Voitele kohonneen leivän pinta valkuaisella ja ripottele halua­miasi siemeniä pintaan.

Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, vuokaleipää 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Samettisessa jäädykkeessä on rapsakka lakan puraisu. Tämä herkku sopii makean ystäville.

Tämä ihana lakkajäädyke pärjäsi viime vuonna parhaimmiston joukkoon ET:n suuressa jälkiruokakilpailussa. Ohjeen lähetti Hilkka Suomalainen Kittilästä.

Katso myös muut jälkiruokakisassa menestyneet reseptit.

Vinkki! Hapokkaampien makujen ystävä voi kokeilla tuoreita lakkoja lakkahillon sijaan.

Lakkajäädyke

12 annosta

  • 100 g Omar-karamelleja
  • 2 kananmunaa
  • ½ dl sokeria
  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 400 g lakkahilloa
  1. Leikkaa Omarit pieniksi paloiksi.
  2. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi toisessa kulhossa ja mausta se vaniljasokerilla. Yhdistä vaahdot. Lisää vaahtoon lakkahillo ja Omar-palat.
  3. Huuhdo noin 1½ litran rengasvuoka kylmällä vedellä. Kaada seos vuokaan, peitä vuoka foliolla ja nosta pakastimeen. Jäädytä vähintään 5 tuntia.
  4. Ota jäädyke sulamaan jääkaappiin 30 minuuttia ennen tarjoilua. Kumoa jäädyke tarjolle.

Tämä täyteläinen ja tuhti kakku yllättää. Aineksia ei välttämättä maistamalla heti arvaisi.

ET-lehti järjesti viime vuonna lukijoilleen Suuren jälkiruokakilpailun viime vuonna. Kilpailun voitti tämä ihana tyrnijäätelö. Toisen sijan nappasi hurmaava piimähyytelö. Muita kisassa menestyneitä reseptejä löydät täältä.

Kisan todellinen yllättäjä oli kuitenkin kolmannelle sijalle yltänyt, varkautelaisen Henna Pölläsen laatima kukkakaali-suklaakakku. Kokeile ja ihastu!

Kukkakaali-suklaakakku

12–20 palaa

  • 500 g pakastekukkakaalia
  • 2 kananmunaa
  • 75 g voita
  • 2 rkl kuohukermaa
  • 200 g tummaa suklaata
  • 3 ½ dl kaurajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 1 ½ dl ruoko- tai intiaani-sokeria

Kuorrutus

  • ½ dl maapähkinävoita, 100 %
  • 1–2 rkl hunajaa
  • 2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 2 ½ rkl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  1. Soseuta täysin sulanut kukkakaali sauvasekoittimella niin, että seos on aivan sileää. Lisää joukkoon munat, sulatettu voi ja kerma.
  2. Rouhi suklaa veitsellä.
  3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne suklaarouheen kanssa kukka-kaalitaikinaan. Vältä ylimääräistä sekoittamista.
  4. Kaada seos voideltuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kakun tulee olla keskeltä hieman kosteaa. Jäähdytä kakku.
  5. Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset sauvasekoittimella. Levitä kuorrutus ja koristele suklaarouheella.