Muhkea täytekakku täytetään marjoilla ja päällystetään kinuskilla.

Pohja
5 munaa
2 ½ dl sokeria
½ dl perunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte
1 liivatelehti
3 dl maitoa
2 rkl maissitärkkelystä
¾ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 prk (200 g) rahkaa
2 dl kuohukermaa
400 g pakastevadelmia
1 dl sokeria
2 dl omenahilloa

Kinuski
2 dl kuohukermaa
1 ½ dl sokeria
voinokare
1 tl kaakaota

Reunoille
kuohukermaa

  • Valmista kakkupohja. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet, siivilöi ja kääntele varovasti vaahtoon. Kumoa taikina leivitettyyn noin 25–30 senttiä halkaisijaltaan olevaan kakkuvuokaan.
  • Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin puoli tuntia. Anna kakun jäähtyä hetki uunista oton jälkeen ja irrota vuoka. Laita liivate likoamaan kylmään veteen.
  • Valmista täytekiisseli. Mittaa maito, tärkkelys ja sokeri kattilaan. Sekoita puuhaarukalla kuumennuksen aikana, kunnes kiisseli saostuu. Purista liivatteesta vesi ja lisää kuumaan kiisseliin liukenemaan. Jäähdytä kiisseli. Lisää vaniljasokeri, rahka ja vaahdotettu kerma. Sekoita tasaiseksi.
  • Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen tai kolmeen osaan. Sekoita sulaneiden vadelmien joukkoon sokeri. Levitä vadelmat kakkupohjan päälle ja kiisseliseos vadelmien päälle. Anna kakun vetäytyä seuraavaan päivään.
  • Valmista kinuski. Mittaa kuohukerma ja sokeri pinnoitetulle pannulle. Kuumenna seosta samalla sekoittaen, kunnes seos muuttuu kinuskimaisen paksuksi. Kinuski on valmista, kun pudotat pisaran kylmään veteen ja kinuski pysyy pisaran muotoisena. Viimeistele kinuski nokareella voita. Halutessasi väriä siivilöi joukkoon kaakaota.
  • Viimeistele kakku. Sivele kansilevyn pintaan ohut kerros omenahilloa. Kumoa hieman jäähtynyt kinuski tasaisesti kakun pinnalle. Käytä jäljelle jäänyt täytekiisseli reunojen viimeistelyyn tai tarvittaessa vatkaa hieman lisää kuohukermaa reunoja varten.

Pääsiäisen pääherkkua, mämmiä, voi käyttää leipätaikinassakin.

Mämmileipäset

12 kpl

150 g mämmiä
1 ½–2 dl vehnäjauhoja
½ t leivinjauhetta
2 rkl rypsiöljyä
½ tl suolaa

  1. Sekoita mämmiin jauhot, joihin on lisätty leivinjauhe. Lisää joukkoon öljy ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan levätä puolisen tuntia.
  3. Jaa taikina 12:een osaan ja leivo palat noin 20 sentin pituisiksi tikuiksi.
  4. Paista leipäsiä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Katso yli 20 pääsiäisen reseptiä tästä.

Runebergin tortun tuntevat kaikki, mutta tiesitkö, että myös Mikael Agricolalla on oma nimikkoleivos? Puolukkainen leivos on herkullinen – näin teet sen itse.

Mikael Agricolan päivänä juhlitaan suomen kieltä. Päivää vietetään 9. huhtikuuta., Mikael Agricolan kuolinpäivänä. Agricolan päivää on juhlittu vuodesta 1960 ja vuodesta 1980 lähtien se on ollut myös liputuspäivä.

Suomen Pipliaseura on perinteisesti järjestänyt Agricolan päivän aikaan lukutaito-kampanjan, jonka tarkoitus on muistuttaa suomalaisia lukutaitotyön merkityksestä. Vuonna 2014 järjestetyssä kilpailussa bloggaaja Heidi Harjulan suunnittelema leivos valittiin Agricola-leivokseksi. Leivos muokattiin vuonna 2016 nykyiseen malliinsa Kakkugallerian Sami Granrothin kanssa. Leivoksen kauraisessa pohjassa ja puolukkaisessa täytteessä yhdistyvät perinteikkyys sekä nykyaikaisuus. 

Agricola-leivos muistuttaa niin lukutaitotyön merkityksestä kuin Mikael Agricolan Suomen kirjakielen hyväksi tekemästä työstä.  Agricola-leivoksia tarjoavat kahvilat julkaistaan vuosittain kampanjan sivuilla,  mutta leivoksen voi mainiosti tehdä myös itse!

Tänä vuonna Suomen Pipliaseuran kampanjassa kerätään varoja Itä-Afrikan lukutaito-ohjelmaan, jossa tulevien vuosien aikana 20 000 afrikkalaista naista saa lukutaidon. 

Agricola-leivos

10 kpl

Pohja

  • 200 g kaurakeksejä
  • 90 g voita

Puolukkamousse

  • 1 dl maitoa
  • 1 dl kermaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 3 kpl keltuaisia
  • 3 kpl liivatetta
  • 2,5 dl puolukkasurvosta
  • 2 dl kermavaahtoa

Puolukkakiille

  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl tärkkelyssiirappia/hunajaa
  • 2,5 dl puolukkasurvosta
  • 2 kpl liivatetta

Tee näin

Pohja:

  1. Sulata voi.
  2. Jauha keksit muruksi esimerkiksi kauhalla tai tehosekoittimessa. Lisää sekaan voi. Painele muru kakkumuotin pohjalle.

Mousse:

  1. Laita liivate likoamaan kylmään veteen.
  2. Kuumenna maito, kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää kuumaa seosta vähän kerrallaan keltuaisten joukkoon. Kaada keltuaisseos takaisin kattilaan ja kuumenna varovasti 82-asteiseksi, kunnes on vähän saostunut. Vältä seoksen keittämistä, muuten tulee siitä rakeinen.
  3. Kaada seos siivilän läpi toiseen astiaan. Lisää kuumaan seokseen valutetut liivatteet. Anna seoksen jäähtyä.
  4. Lisää seokseen puolukkasurvos.
  5. Vatkaa kerma pehmeäksi. Kääntele nuolijalla varovasti kermavaahto moussen joukkoon.
  6. Kaada mousse kakkuvuokaan ja anna asettua jääkaapissa muutama tunti.

Kiille:

  1. Liota liivatteet kylmässä vedessä noin 20 minuutin ajan.
  2. Keitä vesi, sokeri ja tärkkelyssiirappi. Anna seoksen jäähtyä noin 50-asteiseksi.
  3. Lisää valutettu liivate ja varmista, että se liukenee lämpimään nesteeseen.
  4. Lisää puolukkasurvos. Kaada kiille varovasti kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään.
  5. Koristele punaherukoilla tai puolukoilla.