"Jos ei heilaa helluntaina, niin ei koko kesänä." Moni muistaa helluntaista heilat, mutta juhlaan liittyy paljon muutakin.

Helluntain sää on ollut pitkään asia, jota on tarkkailtu syvällisesti. Päivän säästä on vedetty monenlaisia johtopäätöksiä.

Pisimmät ennusteet helluntain ilmasta ulottuvat koko vuodelle, mutta enteitä on nähty ennen kaikkea kesän säästä.  Ja helteitä on pidetty erittäin suotavina, vaikka sananlaskut ovatkin usein koskeneet myös sateita, kuten jo vuonna 1773 ilmestynyt nimetön kirjanen kertoo: ”Sade helluntaina ei ennusta hyvää”.

Kustaa Vilkuna kertoo Vuotuinen ajantieto -teoksessaa, että tämä helluntain sade-enne on tunnettu laajasti ja pitkän ajan – ilmeisesti keskiajalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sadetta pakoon on vanha kansa mennyt tavallisesti saunaan helluntaina, joka on tunnettu leikin ja lemmen ajastaan. Naimaonnea on nostatettu kylvyssä. Nuoret jatkoivat tansseihin parhaimpiin pukeutuneena  ja erittäin onnellisina: helluntai sisälsi herkän ja romanttisen kesälatauksen, jonka pääasian voi kiteyttää kansanomaiseen lauseeseen ”kun ois kesä ja helluntai eikä milloinkaan talvi ja maanantai”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää: Näitä lauseita sinkku ei halua kuulla

Nykyään kristityt viettävät helluntaita Pyhän Hengen vuodattamisen päivänä – 50 päivää Kristuksen kuolleista nousemisen ja 10 päivää helatorstain jälkeen.

5 helluntain ennustetta

  1. Minkälainen on helluntain lauantai, sellainen on koko kesä.
  2. Jos helluntaina sataa, niin sataa joka pyhä juhannukseen saakka.
  3. Helluntain paisteet on koko kesän paisteet.
  4. Helluntai hempeimmillään, paarmat pahimmillaan.
  5. Kun on helle helluntaina, niin pakkanen Paavalina, kylmä viima kynttelinä.

Lähde: Vuotuinen ajantieto, Kustaa Vilkuna

Suositeltu artikkeli: Mystinen vetovoima – ”tällaisella ihmisellä on suurempi todennäköisyys”

Osallistu

Tunnetko nämä helluntaisanonnat? Vai muistatko jotain muita? Kerro helluntaitarinasi alla olevassa kommentointikentässä ja keskustele aiheesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla