Kaivoksen ympärille syntynyt Kiiruna on kiinnostava pikkukaupunki. Keskustan kahvilassa voi ihailla avaraa tunturimaisemaa. Paikallisten kanssa pääsee helposti juttusille, usein vielä suomen kielellä.

Kesäisen Lapin kaipuu on kalvanut minua jo vuosia, mutta ajokortittomana helsinkiläisenä olen jättänyt asian sitten joskus -asteelle.

Paatuneen interreilarin sisulla päätin lopulta matkata 1000 kilometriä Kiirunaan bussilla ja junalla.

Suunnittelu on matkoissa puolet huvia. Netti on tehnyt siitä helppoa, sillä kulkupelien aikataulut selvittää nopsasti kotikoneella. Kiirunaan voisi lentääkin, yhdellä vaihdolla Tukholmassa, mutta hidas matkanteko, tunnelmien ja maisemien muuttuminen on minun juttuni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuuden tunnin junamatkalla Helsingistä Ouluun ehdin lukea dekkarin ja virkata pipoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aamulla lähdemme kolmen tunnin bussimatkalle kohti Torniota. Aamiaisleipien lomassa tuijottelemme ohi vilistäviä kirkonkyliä: Haukipudas, Ii, Kuivaniemi, Simo.

Kemin linja-autoasemalla ryyppäämme kahvit kuskin pitäessä taukoa.

Lue koko juttu et-lehdestä 12/12.

Iloitsin tästä jutusta erityisesti, koska satuin juuri tulemaan kotiin Lofooteilta. Mennen tullen kävin Kiirunassa, mm. kirkossa, kaupungintalossa ja Safarissa kahvilla. Kaiken lisäksi olen dekkari-ihminen ja Larsson on yksi suosikkini. Kamalasti murhia tässä ihmeen kivassa pikkukaupungissa, jota malmisuoni hätyyttelee.

Niin ja vielä pitää lisätä että esim. Pohjois-Sawosta matkaa ei ole 18 tuntia... Puolet riittää. EtelänTahvot taitavat muistaa vain oman sijaintinsa.
Itse ajaisin Haaparantaan ja sieltä Gällivaren kautta. Tai Vaasaan josta laivalla Umeåån josta eteenpäin junalla tms.
Ja jos tuonne Kirunaan menisin en jättäisi Suomen käsivartta katsomatta. Sitten väylänvartta takaisin.

No hyvä juttu silti. Mielenkiintoista nähdä milloin käytännössä kaupungin muutto alkaa, monta vuotta ovat tuota kaupunkiuudistustaan ajaneet.

Ihmiset tosi mukavia, niinkuin pohojosessa yleensäkin. Cafe Safari oli kyllä oikea löytö. Kannattaa käydä rohkeasti paikallisissa liikkeissä ja halpiskaupoissakin, kuten ÖoBssa (http://www.öob.se/varuhus/kiruna.95.html). Suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi pärjää. Ja yhdellä yhdeksästä saamesta tietty myös. ;) Buorre beaivi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla