Hyvät ravintolat, taide-elämykset ja halvat hinnat ovat vasta kolme syytä matkustaa Vilnaan. Ammattimatkaaja Jaakko Selin listaa lisää syitä.

Vilna on sekoitus Baltiaa ja Keski-Eurooppaa. Välitön ja ystävällinen kaupunki ottaa helposti piiriinsä. Osa kaupungin charmia ovat pienet tunnelmalliset baarit ja putiikit.

Jos olet lähdössä Vilnaan ensimmäistä kertaa, tutki ainakin nämä kohteet:

1. Katedraaliaukio

Laajalle levittäytyvä Vilnan vanhakaupunki on palautettu hienoon kuntoon. Se on Euroopan suurin barokkiarkkitehtuurin keskittymä, ja Katedraaliaukio on sen sydän. Ensimmäinen kirkko oli paikalla jo 1200-luvulla. Nykyinen tuomiokirkko sai muotonsa 1700-luvulla. Aarteidensa ansiosta katedraali säilyi
neuvostoajan lähes vahingoitta. Kirkoksi se palautettiin 1998. Erillään
seisova kellotorni on yksi kaupungin symboleista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Suuriruhtinaiden palatsi

Katedraalin vieressä komeilee vasta avattu renessanssityylinen palatsi. 1700-luvulla tuhotun linnan jälleenrakennus on ollut suurimpia itsenäisen Liettuan toteuttamia kulttuurihankkeita. Palatsissa tanssittiin merkittäviä häitä
vuonna 1562, kun Puolan kuninkaan Sigismund I:n tytär Katariina
Jagellonica avioitui Suomen herttua Juhanan kanssa. Täältä vihkipari
jatkoi Turun linnaan. Juhlahuoneistoissa pidetään renessanssimusiikin
konsertteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Užupis

Alati muuttuva Užupis on Vilnan kaupunginosista omaleimaisin. Vanhankaupungin kyljessä, Vilna-joen takana olevaa aluetta asuttivat keskiajalla juutalaiset ja käsityöläiset, nyt taiteilijat ja opiskelijat. Užupis on ollut vuodesta 1997 oma mikrovaltionsa. Sen idyllisillä nupukivikujilla ja koristelluilla takapihoilla vallitsee boheemi tunnelma. Taidemaalareiden, koruseppien ja kuvanveistäjien gallerioissa voi tavata taiteilijoita ja tehdä ostoksia.

4. Aušros Vartai

Aamunkoiton portti Aušros Vartų -kadun päässä on ensimmäinen ja myös ainoa jäljelle jäänyt muisto kaupunkia 1500-luvulla suojanneesta puolustusmuurista. Myöhemmin Vilnaan saapuneet karmeliitat rakensivat porttiin pienen kappelin,
joka on nykyisin kaupungin vierailluin kohde. Siellä on maan arvokkain renessanssimaalaus, ihmeitä tekevän Neitsyt Marian ikoni. Kuva poikkeaa perinteisistä aiheista, sillä Madonna esiintyy ilman Jeesus-lasta.

Maaret Thomé-Stavenhagen, ote Matkaopas-lehden 8/14 artikkelista Vilna - Pintaa syvemmältä.

Miksi Vilna on parempi kuin Riika?

1. Aito tunnelma
2 Edullinen hintataso
3 Rikas kulttuurihistoria
4 Virkistäviä taide- ja makuelämyksiä
5 Lähellä, reilu tunnin lento

Jaakko Selinin suosikkikohteet Vilnassa

1. Parkas Outlet

"Suuri ja tunnettu Outlet on helppo ja turvallinen ostospaikka, josta olen hankkinut etenkin urheiluvaatteita,  kenkiä ja tossuja. Tarjouksessa voi olla tunnettujen merkkien malleja, joita ei koskaan löydä Suomesta."

2. Kauppahalli

"Kun jättää vanhankaupungin Aamunkoiton portista, tupsahtaa kauppahallin eteen. Kiintoisimpia ovat maalaistuotteiden myyjät ja heidän "jälkineuvostoliittolainen" tyylinsä. Erityisen hyvä kohde halli on pääsiäisen aikaan, jolloin myynnissä on sesonkiherkkuja."

3. Pienet puutarhamyymälät

"Vakiovisittejäni ovat kauppahallin pienet puutarhamyymälät, joista löytyy uskomaton valikoima siemeniä ja vanhanaikaisia puutarhatarvikkeita. Puolen kilon pussi niittykukkien siemeniä maksaa pari euroa."

Valitsimme kolme hyvää hotellia, hinnat 60-190 euroa yöltä. Lue lisää uudesta Matkaopas-lehdestä 8/14!

Sisältö jatkuu mainoksen alla