Aloita vuokra-autolla.Matkailuautoilusta haaveilevan kannattaa aloittaa vuokra-autolla, neuvoo asiantuntija.

Tuusulalaiset Irmeli ja Ari Valve ovat innokkaita matkailuautoilijoita. He asuvat autossa lähes puolet vuodesta.

– Enemmänkin reissaisimme, mutta Ari on vielä töissä. Lähes kaikki viikonloput ja lomat autoilemme. Caravan-paikallisyhdistyksillä on niin rosvopaisti-iltoja kuin muikkutreffejä, ja kesällä kierrämme kesäteattereita, kertoo Irmeli, joka myös toimii SF Caravan Matkailuautoilijat -yhdistyksen puheenjohtajana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailuautoilusta haaveilevalle Irmeli vinkkaa, että ennen ostamista kannattaa kokeilla vuokra-autolla reissaamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Karavaanarit.fi-sivustolta löytyy paljon paikallisia vuokrafirmoja. Touring Cars, McRent ja Laiska-Lassi ovat isoja vuokrafirmoja. Viikon vuokraushinta on auton iästä, kunnosta, koosta ja varustuksesta riippuen 500–2500 euroa.

2. Jos haluaa ostaa matkailuauton, kannattaa miettiä sen käyttötarkoitusta sekä sitä, ostaako uuden vai käytetyn. Uuden auton arvo putoaa pian kaupanteon jälkeen melkoisesti.

3. Käytettyjä autoja on tarjolla paljon. Ensimmäistä autoa hankkivaa Irmeli neuvoo kääntymään autoliikkeen puoleen. Siellä takuut ovat kunnossa. Yksityiseltä ostettaessa voi olla heikossa asemassa, jos tulee yllättäviä ongelmia.

4. Mieti tilantarve. Auton takatalli eli säilytystila on erityisen tärkeä, jos ostajan täytyy kuljettaa mukana isoja harrastusvälineitä esimerkiksi laskettelua, golfia, kalastusta tai pyöräilyä varten. Toisaalta jos matkustaa enimmäkseen  kahden, on turha ostaa makuutiloja kuudelle.

5. Huomioi oma ajokorttisi. B-ajokortin haltija saa ajaa vain alle 3500 kiloa painavaa autoa. Sitä painavampi auto vaatii vähintään C1-kortin.

6. Entäpä kiinteät kulut? Matkailuauton kiinteisiin kustannuksiin menee euro poikineen. Valven pariskunnan auto on LMC-integroitu vuosimallia 2009. Verot ja vakuutukset maksavat 1700 euroa vuodessa. Pakolliset huollot, kaasun koeponnistus ja kosteustarkastus haukkaavat noin 900 euroa. Lisäksi ovat kaasukulut.

Talvipakkasilla yksi kaasupullo riittää koko viikonlopun lämmitykseen, kokkailuun ja jääkaapin viilentämiseen. Kesällä pärjää kahdella kaasupullolla koko kesän. Kaasupullon hinta on 20–25 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla