Sähköinen resepti muuttui pakolliseksi 1.1.2017 alkaen. Muutos pitää ottaa huomioon myös, kun reissaat ulkomaille. 

Sähköinen resepti muuttui pakolliseksi vuoden 2017 ensimmäisenä päivänä. Jatkossa paperi- tai puhelinresepti voidaan laatia ainoastaan häiriö- ja poikkeustapauksissa.

Sähköinen resepti on lääkärin laatima ja allekirjoittama sähköinen lääkemääräys, joka tallennetaan keskitettyyn tietokantaan eli Reseptikeskukseen. Sen rekisterinpitäjä on Kela.

Siirtyminen sähköiseen reseptiin aiheuttaa tiettyjä toimenpiteitä ulkomaanmatkojen yhteydessä, kertoo Suomen matkatoimistoalan liitto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun jatkossa matkustat ulkomaille, varmista, että otat mukaan oikeat lääkkeitäsi koskevat selvitykset. Vaikka matkustajien ei ole enää mahdollisuutta ottaa mukaan paperireseptiä, on reissussa oltava silti mukana dokumentit, joilla voi osoittaa esimerkiksi tullissa, että matkustajalla on oikeus kuljettaa mukanaan henkilökohtaisia lääkkeitä.   

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viranomaiset suosittavat, että matkustajat ottaisivat matkalle mukaansa ainakin yhden alla mainituista asiakirjoista:

  • Lääkärin tulostama potilasohje jossa on lueteltu kaikki potilaalle samalla kertaa määrätyt lääkkeet.
  • Apteekista tai lääkkeen määrääjältä saatava allekirjoitettu englanninkielinen yhteenvetotuloste eli Jäljennös sähköisistä resepteistä. Jäljennöksen voi tulostaa sellaisista lääkkeistä, jotka on ostettu apteekista.
  • Suomenkielinen yhteenveto resepteistä, jonka voit pyytää apteekista tai terveydenhuollosta tai tulostaa itse Omakannasta. Palveluun kirjaudutaan joko sähköisellä henkilökortilla (HST-kortti), pankkitunnisteilla tai mobiilivarmenteen avulla.

Lisäksi on perusteltua, että pyydät lääkäriltä selvityksen lääkityksestäsi ja sen perusteista. Lääkäriltä voit pyytää myös sairautesi diagnoositietoja tai hoitokertomuksia. Joskus asiakirjojen käännättäminen englanniksi tai kohdevaltion kielelle voi olla järkevää.

Jos aiot ostaa lääkkeitä ulkomailla, lääkkeen määrääjä voi kirjoittaa sinulle sähköisen reseptin, Lääkemääräyksen ulkomailla ostoa varten. Tällöin lääkkeen määrääjä tulostaa sinulle potilasohjeen sijasta englanninkielisen lääkemääräyksen, jota käytetään paperisen reseptin tapaan. Kyseisellä lääkemääräyksellä ei voi ostaa lääkkeitä Suomesta eikä sitä voi itse tulostaa Omakannasta.

Lisää tietoa löydät esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Reseptiuudistukseen liittyvää tarkempaa löydät Kanta.fi -sivustolta täältä. 

Vierailija

Mulle määräsi lääkäri sähköiset reseptit jo vuonna 2014. Printtasi ne mulle mukaan kun pyysin. Kerran vuodessa reseptit uusitaan labrakokeiden jälkeen ja joka kerta lääkäri printtaa ne kun pyydän.

Jonkun verran olen matkustanut. Otan nämä reseptit mukaan ja lääkkeet alkuperäispakkauksissa. Laitan käsimatkatavaraan. Koskaan ei ole tarkastuksissa tai tullissa tai missään tarkastettu lääkkeitäni tai reseptejä! Ehkä sitten jos olisi insuliinia ja piikkejä mukana mutta ihan vaan tabletteja kanniskelen.

Vierailija

Neljä  vuotta  vartuin  valokuitikaapelia.  Ei ilmeisesti  tule tällä vuostuhannella.

Eli hylkäsin  nämä  tulevaisuuden  rinpulat.

Olisin  tarvinnut  paperisen   listan  mutta   terveyskeskus   ei   antanut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla