Värjätyt villalangat kuivuvat soukissa eli basaarissa Marrakechissa. Kuvat Johanna Seppä, MVPhotos, IStockPhoto
Värjätyt villalangat kuivuvat soukissa eli basaarissa Marrakechissa. Kuvat Johanna Seppä, MVPhotos, IStockPhoto

Käsitöiden ympärille rakennetut teemamatkat ovat yhä suositumpia. Mikä olisi ihanampaa kuin upota rakkaan harrastuksen pauloihin lomamatkalla? 

Naiset istuvat mukavissa tuoleissa ison beduiiniteltan suojassa, siemailevat minttuteetä - ja virkkaavat bikineitä. Aurinko on pian laskemassa vaaleanpunaisten vuorenhuippujen taakse, aavikon tuuli puhaltaa kevyesti. Ollaan Agafayn laaksossa, 40 minuutin ajomatkan päässä Marrakechista.

Matkailukeskus La Pause on ylellinen keidas keskellä ei-mitään, siis juuri sopiva paikka meditatiiviseen virkkaamiseen. Mikä sai Johanna Sepän lähtemään viikon virkkausmatkalle Marokkoon?

– Löysin kurssin sattumalta lukiessani suomalaista Hilja design -käsityöblogia ja innostuin heti. Matka oli kuin virkkausretriitti tai neulekerho, joka vieraili kiinnostavissa paikoissa, Johanna kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Virkkasimme tuntikausia ihanissa paikoissa.”

Käsityömatkoilla harrastaja voi yhdistää kätevästi kaksi intohimoaan. Eksoottinen ympäristö antaa lisähohtoa rakkaalle harrastukselle, ja lomaa saa viettää samanhenkisten porukassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Matkan vetäjä, hollantilainen Ingrid Jansen, piti päivittäin pienen opetustuokion, ja sitten virkkasimme tuntikausia ihanissa paikoissa, niin viehättävillä kattoterasseilla kuin vehreissä puutarhoissa.

Johanna Seppä harrastaa virkkaamisen lisäksi tilkkutöitä, ompelua, maalausta, punomista, nikkarointia sekä savi- ja paperitöitä. Ammatiltaan hän on arkeologi.
Johanna Seppä harrastaa virkkaamisen lisäksi tilkkutöitä, ompelua, maalausta, punomista, nikkarointia sekä savi- ja paperitöitä. Ammatiltaan hän on arkeologi.

Hälystä hiljaisuuteen

Virkkauskurssilaisten majapaikka oli kaunis riad, hotelliksi muutettu perinteinen sisäpihallinen talo Marrakechissa. Majataloa pyörittää medinassa eli vanhassa kaupungissa hollantilainen Anke van der Pluijm. Johanna vietti viikon 12 naisen kansainvälisessä ryhmässä.

– Kämppikseni oli ranskalainen Sophie. Muut kurssilaiset olivat Englannista, Saksasta, Yhdysvalloista ja Hollannista. Kaikki olivat iloisia ja innostuneita ihmisiä, ja halutessani sain aina seuraa retkille. Virkkaus oli mukava lisämauste ja yhteinen puheenaihe.

”Kannattaa lähteä myös kaupungin ulkopuolelle.”

Johanna epäilee, ettei hän olisi tullut lähteneeksi Marokkoon ilman järjestettyä ohjelmaa.

– Vaikka ei siellä vaaralliselta tuntunut, ja liikuin kaupungilla yksinkin. Kävin esimerkiksi perinteisessä hammam-kylpylässä. Päivälämpötila lokakuussa oli 30–40 astetta, joten torikauppa vilkastui vasta illan viileydessä. Marrakech on eksoottinen ja kiinnostava, mutta aikamoinen turistimagneetti. Kannattaa lähteä kaupungin ulkopuolellekin.

Matkan parasta antia olivatkin monet retket.

– Aavikko- ja vuoristoretket olivat aivan mahtavia. Mikä hiljaisuus ja yksinäisyys siellä olikaan kaupungin hälyn vastapainoksi!

Majorellen puutarha oli yksi eksoottisista virkkauspaikoista.
Majorellen puutarha oli yksi eksoottisista virkkauspaikoista.

Basaareista puutarhoihin

Virkkaus- ja lounaspaikat vaihtelivat päivittäin.

– Maison de la Photographie -valokuvamuseon kattoterassilla söimme lounaan, virkkasimme ja ihailimme kaupunkinäkymiä. Sieltä kävelimme Le Jardin Secretiin, salaiseen puutarhaan. Satoja vuosia vanha palatsi on upean puutarhan ympäröimä. Vasta vähän aikaa yleisölle avoinna olleessa puutarhassa voi ihailla islamilaista taidetta ja arabiarkkitehtuuria.

Marokkolaiset lankakerät ovat edullisia mutta painavia tuliaisia.
Marokkolaiset lankakerät ovat edullisia mutta painavia tuliaisia.

Upea on myös Jardin Majorellen puutarha, jonne virkkaajanaiset lähtivät jo ani varhain aamulla ennen muita turisteja. Ranskalainen taiteilija Jacques Majorelle teetti puutarhan ja sen koboltinsiniset rakennukset 1920-luvulla. Vuonna 1980 muodinluoja Yves Saint-Laurent osti paikan, ja hänen tuhkansa on nyt ripoteltu puutarhaan.

Virkkaustyöt olivat varsin helppoja ja nopeita, bikinien lisäksi värkättiin muun muassa kassi ja myssy. Ohjelmaan kuului myös vierailu basaarissa eli soukissa ostoksilla. Monet ostivat niin paljon edullisia lankoja, että heidän piti maksaa lentoyhtiölle lisämaksua matkatavaroista. Marokkolainen lankakerä on nimittäin iso kuin kebabravintolan lihavarras.

”Aisha opetti meille marokkolaista virkkausta.”

– Ostin vain muutaman kerän, sillä täytin laukkuni mieluummin berberien tyynynpäällisillä ja muilla käsitöillä.

Matkalaiset piipahtivat katsomassa myös paikallisia käsityöläisiä askareissaan.

– Aisha opetti meille marokkolaista virkkausta, joka on kuin kirjovirkkausta, mutta tehdään piilosilmukalla ja rapuvirkkauksena ikään kuin väärään suuntaan, Johanna kertoo.

Seuraavaksi Shetlannin villaviikolle?

Käsitöiden ympärille rakennetut teemamatkat ovat yhä suositumpia. Pelkät ostosreissut tarviketukkuihin eivät enää riitä, vaan nyt halutaan vierailla myös paikallisten käsityöläisten pajoissa saamassa oppia.

– Moni kehui Shetlannin villaviikkoa yhtä mukavaksi kuin Marrakechin virkkausmatkaa. Oli kiinnostavaa kuulla muiden maiden käsityökulttuureista, Johanna kertoo.

Neulomisretriitit ovat suosittuja ympäri maailman, myös Suomessa. Niissä tehdään käsitöitä rentouttavassa ympäristössä yhdessä vaikkapa viikonlopun ajan.

Kiinnostavia kansainvälisiä käsityötapahtumia ja -kursseja kannattaa etsiä sosiaalisesta mediasta, esimerkiksi Ravelrysta ja Instagramista. Ravelry on kuin käsityöläisten Facebook, jossa neulojat, virkkaajat, kehrääjät ja kutojat keskustelevat langoista, välineistä ja ohjeista. Yleiskieli on englanti, mutta suomalaisiakin ryhmiä löytyy.

  • Kuuden päivän Cool crochet -virkkaustyöpaja Marrakechissa maksoi 675 euroa. Hinta sisälsi opetuksen, välineet, retket, majoituksen Riad Chambres d'Amis -hotellissa ja seitsemän ateriaa, ei lentoja.
  • Norwegian lentää suoraan Helsingistä Marrakechiin.

3 x käsityömatka

1. OLUSTVERE, VIRO

– Olen ollut kahdesti Olustveren kartanossaiikon käsityöleirillä. Osallistujia oli yli 70, 17 maasta. Paristakymmenestä työpajasta sai valita neljä, otin nypläystä. Leirin hinta täysihoi-dolla oli noin 900 euroa. –Tanja Rantanen

2. BIRMINGHAM, ENGLANTI

– Matkustin toistamiseen Birminghamiin Euroopan suurimmille tilkkufestivaaleille. Työnäytöksiä, tilkkutyönäyttelyitä ja opetustuokioita riittää useaksi päiväksi. Lennot maksoivat 400 euroa ja päivän messulippu 23 euroa. – Ulla Vehkaperä

The Festival of Quilts 

3. LERWICK, SHETLANTI

– Vietin viisi päivää tuulisessa Shetlannissa villaviikoilla. Paikka oli täynnä villahulluja! Kävin virkkauskurssilla majakassa ja ihastelin paikallis-ten kirjoneuleita. Lento- ja laivaliput maksoivat 400 euroa, majoitus ja kurssit 200 euroa. – Salla Rautio

Shetland Wool Week

Hyvä tietää

RUOTSI

  • Sy festivalen on Ruotsin suurin käsityötapahtuma. Messut järjestetään nel-jästi vuodessa Tukholmassa, Göteborgissa, Uumajassa ja Malmössä. 
  • Ruotsalainen matkatoimisto järjestää käsityö-teemamatkoja Japaniin, Kambodžaan, Nepaliin, Intiaan ja Iraniin. Esimer-kiksi 12 päivän Intian-matka maksaa 2194 euroa. Mukana on aina matkanjohtaja. Japaniin lennetään Finnairilla Helsingistä. hemslojdsresor.se

VIRO

  • Perinteiset Tallinnan bussimatkat ovat keskit-tyneet Karnaluks-tukussa vierailuun, mutta ne eivät enää riitä harrastajille. Esimerkiksi Pohjolan matkat, Matka-Agentit ja Hansa Travel järjestävät Viroon bussireissuja,oilla ostosten lisäksi tutustutaan pellavakuto-moon, kehräämöön ja paikallisten käsityöläisten työpajoihin sekä tehdään myös omin käsin jotain. Martin markkinat Tallin-nassa marraskuussa. visitestonia.com
  • Maarja Magdalenan kilta on aktiivinen käsityöläis-ten keskittymä Pärnussa. Paikallisten käsityöläisten pajoissa pääsee perjantai-sin ja lauantaisin kokeile-maan itse vaikkapa nau-han punontaa, savitöitä tai huovutusta. maarjamagdaleenagild.ee Ympäri Viroa löytyy kiinnostavia matkailuyritysten taide- ja käsityöpajoja, joista kerrotaan Viron matkailusivuilla. visitestonia.com
  • Kurssille.com-yritys järjestää käsityömatkoja Saarenmaalle ja Hiiden-maalle. Tarjolla kirjonta- ja neuletyöpajoja. Suomalaiset kouluttajat. kurssille.com

Juttu on julkaistu Matkaoppaan numerossa 6/2017.

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla