Hyvät neuvot ovat kullanarvoisia, jos passi katoaa lomalla ollessa. Lue seitsemän tärkeintä kysymystä ja asiantuntijan vastaukset.

1. Missä passi katoaa yleisimmin?

Passi katoaa useimmiten maissa, joissa suomalaiset matkustavat eniten, kuten Turkissa ja Thaimaassa. Näiden maiden lentokentillä on tungosta, ja lennot lähtevät usein myöhään yöllä tai varhain aamulla. Jos matkailija pakkaa laukkunsa unenpöpperössä, riski passin katoamiselle on suurempi kuin muulloin.

Virossa passin katoamisen syynä on useimmiten matkailijan alkoholinkäyttö, Espanjassa puolestaan taskuvarkaan taito. Yhdysvalloissa passeja viedään automurtojen yhteydessä.

2. Mitä teen, jos passi katoaa?

Jos ei ole toivoa passin pikaisesta löytymisestä, tee ilmoitus paikalliselle poliisille ja pyydä siitä kirjallinen todistus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ota yhteys paikalliseen Suomen suurlähetystöön tai konsulaattiin ja sovi aika uuden passin hankkimiselle. Hanki passikuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maissa, joissa on Suomen passiedustusto, voi saada väliaikaisen passin tai hätäpassin arkisin odottaessa.

Jos passi katoaa matkan viimeisinä päivinä, ota yhteys lentoyhtiöön ja lykkää paluulentoa. Ota yhteys vakuutusyhtiöön – joistain yhtiöistä saattaa saada korvausta esimerkiksi matkatavaravakuutuksesta.

3. Kuinka nopeasti uuden passin saa?

Maissa, joissa on Suomen passiedustusto (suurlähetystö tai pääkonsulinvirasto), väliaikaisen passin tai hätäpassin voi arkipäivisin saada odottaessa. Yleensä passin saa viimeistään seuraavana päivänä.

Jos maassa on kunniakonsuli, joka on oikeutettu kirjoittamaan hätäpassin, sellaisen saattaa saada jopa odottaessa. Kunniakonsulit eivät ole aina tavoitettavissa, sillä he hoitavat kunniakonsulin tehtävää siviilityönsä ohessa.

Hätäpassilla voi ainoastaan palata Suomeen. Väliaikaisella passilla voi jatkaa matkaa muihin maihin – ei kuitenkaan kaikkialle.

Väliaikaista passia, joka ei ole biometrinen, eivät hyväksy maahan saapuessa Arabiemiraatit, Indonesia tai Malesia. Yhdysvallat hyväksyy passin vain, jos siinä on viisumi, ja käytännössä viisumin saaminen kestää viikkoja.

Jos olet reissussa pitkään, voit hankkia tavallisen passin kadonneen tilalle. Sen toimitusaika on Euroopassa noin viikko ja Euroopan ulkopuolella 10-20 päivää.

4. Pitääkö viisumi hankkia uudelleen, jos passi katoaa?

Useimmiten pitää saada uusi viisumi tai exit-viisumi, joka tarvitaan aina esimerkiksi Arabiemiraateissa, Kiinassa ja Thaimaassa. Venäjältä pääsee poistumaan ilman uutta viisumia vain Suomen edustuston myöntämällä hätäpassilla tai väliaikaisella passilla. Edustustot tietävät, miten pitää toimia ja tarvitaanko exit-viisumi, ja jos tarvitaan, mistä sen saa.

Uuden passin hinnat ovat kaikkialla samat.

5. Paljonko uusi passi maksaa?

Tavallinen passi ja hätäpassi maksavat 140 euroa, pikapassi 160 euroa ja väliaikainen passi 175 euroa. Hinnat ovat kaikkialla samat, ne maksetaan paikallisessa valuutassa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa passi pitää maksaa sekinkaltaisella money orderilla, joita saa apteekeista ja 7-11-kioskeista.

6. Jos ei ole rahaa, saako passin luotolla?

Passimaksu on maksettava passihakemusta tehdessä. Jos käteistä ei ole, maksun voi suorittaa pankin kautta esimerkiksi sukulaisten ja tuttavien avulla. Pankkikuitti tai maksuvahvistus on toimitettava viranomaiselle esimerkiksi skannattuna sähköpostitse.

7. Kuka saa konsulikyydin kotimaahan passin kadotessa?

Konsulikyyti on myytti. Jos passiin ja paluumatkaan ei ole rahaa, sitä voidaan välittää ulkoministeriön avulla matkailijan omalta tililtä. Rahaa voi pyytää myös sukulaisilta, tuttavilta tai kotikunnan sosiaaliviranomaisilta Suomesta. Jos mikään ei lopulta auta, edustustossa voidaan tehdä ulosottokelpoinen niin sanottu takaisinmaksusitoumus. Tähän tarvitaan erillinen oikeutus ulkoministeriöstä Helsingistä.

Lähde: Ulkoministeriön asiantuntija Jorma Mussalo.

Estä passin katoaminen

Minimoi riskit

Mikään vinkki ei ole täysin varma. Jos passia pitää mukana, se voidaan ryöstää kadulla. Jos sen jättää hotellihuoneeseen, voi se kadota sieltäkin. Käytä ainakin arvotavaralokeroa.

Vältä hutilointia

Pakkaa tavarat ajoissa. Pidä passi laukussa aina samassa paikassa. Niin on helppo tarkistaa, että se on mukana.

Älä käytä autoa tallelokerona

Älä ikinä jätä passia autoon. Kulkupeliin ei pidä jättää näkyviin mitään muutakaan varkaita houkuttelevaa.

Ota passista kopio

Passista otettu kopio ei korvaa passia, mutta siitä voi olla apua, kun tekee poliisi-ilmoitusta tai anoo uutta passia. Toinen keino on skannata passinetusivu ja lähettää se liitteenä omaan sähköpostiin, jonka saa tarvittaessa auki matkalla.

vieras

Ambasaateista voi saada maksua vastaan tilapäisen passin jonka voimassa olo aika on usein vain sen reissun pituuden mukaan asetettu. Noin se toimi noin 30 vuotta sitten....

Vierailija

Antsa kirjoitti:
Skannatut passit (vaikka koko suku) voi tallentaa puhelimensa ja kameransa kortille.

Jos passi varastetaan/ryöstetään niin siinä samalla menee usein muutkin arvotavarat kuten puhelin ja kamera. Kannattaa skannata passit tietokoneelle ja siirtää sieltä sähköpostiin, jonka pystyy lukemaan ulkomailla esim. gmail, hotmail jne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla