Kolmen sukupolven yhteinen matkailu on entistä suositumpaa. Lue vinkit siitä, mitä reissua suunnittelevien kannattaa muistaa ja mitkä matkakohteet sopivat sekä lapsille, vanhemmille että isovanhemmille. 

1. Mitä etuja kolmen sukupolven matkalla on?

Matkalla on aikaa olla yhdessä. Kolmen sukupolven matka on yksi tapa kerryttää yhteisiä muistoja ja saada tuttua matkaseuraa. Seniori saa turvaa, lapsiperhe tukea ja lapsi huomiota.

Pienten lasten vanhemmat voivat saada hetken omaa aikaa vaikkapa retkeä varten, jos isovanhempi voi huolehtia lapsista vaikkapa hotellin uima-altaalla.

Etu voi olla myös matkan hinta: eläkeläinen ja perhevapaalla oleva voi valita matka-ajan sesonkien välissä, jolloin matkojen hintataso on huokeimmillaan.

Yhteisistä harrastuksista, esimerkiksi laskettelusta, vaelluksesta tai golfista, voidaan nauttia turvallisesti tutussa seurueessa.

2. Mitkä ovat parhaita kohteita, kun reissussa ollaan monen sukupolven kanssa?

Kaikki kohteet käyvät. Parhaita ovat sellaiset, jotka on yhdessä valittu.

Budapest. OK-Matkat suosittelee – kiinnostavia konsertteja ja kylpylöitä aikuisille, trendikkäitä shoppailupaikkoja teini-ikäisille ja vesi- ja leikkipuistoja lapsille. Tonavan-risteily ja piknikretki Margit-saarelle sopii kaikille.

Malta. Kolmen sukupolven kohteena nousussa: aurinkoa, rantoja, jännittävää historiaa ja englanti pääkielenä.

Barcelona. Ebookers suosittelee. Barcelonassa voi yhdistää ranta- ja kaupunkiloman, tai räväkkää ja edullista Lissabonia Atlantin rannalla.

Teemamatka. Sukupolvia yhdistävät myös teemamatkat. MatkaSeniorit ehdottaa Islantia tai Afrikan safaria big five -eläimineen. Kiinnostaako jalkapallomatka Müncheniin, taidematka Firenzeen tai Lontoon muoti?

3. Miksi tällaisten suosio kasvaa?

Ihmisillä on entistä enemmän varaa matkailla. Matkojen hinnat ovat laskeneet esimerkiksi halpalentoyhtiöiden ja kotimajoituspalveluiden ansiosta.

Suomalainen jää eläkkeelle keskimäärin 61,1-vuotiaana. Kuusi- ja seitsemänkymppiset ovat yleensä hyväkuntoisia ja halukkaita matkustamaan. Keski-ikäiset tunnistavat jo elämän rajallisuuden ja haluavat jakaa hyviä hetkiä yhdessä lastensa ja vanhempiensa kanssa – myös matkalla. Kiireisen työelämän puristuksessa matka voi olla ainoa tapa järjestää yhteistä aikaa irrallaan arjesta.

Nykynuoret ovat tottuneet matkustamaan lapsesta saakka. Heille perheen perustaminen ei tarkoita matkailuharrastuksen lopettamista. Lapsia hemmotellaan tarjoamalla matkoja enemmän kuin aikaisemmin oli tapana. Matkailu on koko kansan harrastus.

4. Kenelle suvun yhteismatkat eivät sovi?

Yhteinen matka epäonnistuu varmimmin, jos perheyhteys on heikko ja lähtijät eivät viihdy yhdessä.

Jos mukana on kouluikäisiä lapsia, aikuisten on hyvä olla suurin piirtein samoilla linjoilla kasvatuksessa tai ainakin kunnioittaa lasten vanhempien kasvatustyyliä. Selvittämättömien riitojen ei kannata antaa pilata lomaa.

5. Miten suvun yhteinen matka voi mennä pieleen?

Matka voi mennä pieleen jo alussa, jos reissaajat eivät puhu odotuksistaan ja suunnitelmistaan etukäteen. Miettikää siis jo hyvissä ajoin, mitä kukin haluaisi matkalla tehdä. Tehkää kompromisseja, mutta yrittäkää ottaa kaikkien toiveet jotenkin huomioon. 

Joskus ohjelmaa on suunniteltu liikaa, eikä siitä osata luopua. Ole hereillä ja tunnustele matkailijoiden jaksamista reissun aikana – shoppailemaan tai patikkamatkalle ei kannata lähteä, jos osa porukasta ei kerta kaikkiaan jaksa. 

Kun matkailee monen sukupolven kesken, suunnitelmat väistämättä muuttuvat. Hyväksy jo etukäteen, että yllätykset kuuluvat matkailuun. Jos otat turhat paineet siitä, miten matkan kuuluisi sujua, eteen voi tulla pettymyksiä. Jos yksi matkailijoista kiukuttelee, muidenkin tunnelma laskee helposti. 

6. Vinkkejä kolmen sukupolven matkalle?

Järjestä suunnittelukokous, jossa jokainen lähtijä kertoo toiveensa. Merkitse karttaan hotelli ja kaikki toivotut vierailukohteet. Tutkikaa yhdessä, onko suunnitelma realistinen.

Kiinnitä huomiota hotellin sijaintiin ja pyydä tarvittaessa apua matkatoimistosta.

Sovi pelisäännöt etukäteen ja hyväksy, että jokainen tarvitsee matkalla myös omaa aikaa. Ei ole reilua odottaa isovanhempien hoitavan lapsia joka ilta. Kiukuttelu ja kriisitkin kuuluvat matkaan. Kokeile, auttaako jäätelötauko.

 

Lähteet: Aki Juusola, Ebookers; Jaana Raunola, MatkaSeniorit; Kirsi Vuori, OK-Matkat.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 2/2016.