Aavikkoseikkailulla Jordaniassa saat hiekkaa silmiin, korviin ja reppuun. Samalla koet jotakin ainutlaatuista – kuten yön Wadi Rumin taivaan alla.

Olen pieni. Hyvin pieni. Hiekkadyyni jalkojeni alla jatkuu loputtomiin. Hippusena tunnen syvää onnea siitä, että pääsen näkemään ja kokemaan luonnon suuruuden.

Hyppään jeepin lavalle. Nuori beduiinikuski kiihdyttää maastoauton kohti uusia dyynejä. Aurinko ei vielä porota pahimmillaan. Ei tule mieleenkään mennä autoon sisälle. Meno on mukavaa rosoisesta tiestä huolimatta.

Pian auto pysähtyy, ja oppaamme Kamel kehottaa meitä kipuamaan pienelle kukkulalle. Näkymät ovat upeat: vuoria ja punaista hiekkaa silmänkantamattomiin. Espanjalaisrouvat taiteilevat mäkeä alas korkeissa koroissaan. Viehättävyydestä ei tingitä edes aavikolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Minä yritän sitoa huivini niin, että se pysyisi päässä. Kamel huomaa pulmani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Anna, kun autan. Opetan sinulle beduiinityylin.

Hän kietaisee huivin pääni ympärille, kieputtaa kankaan päät ja sitoo ne huivin päälle. Ja kappas, huivi pysyy. Hyvin ovat beduiinit opettaneet palestiinalaista opastamme.

Arabian Lawrencen maisemissa

Nautin maisemista, upeista kallio- ja kivimuodostelmista. Korkean hiekkadyynin edessä oppaamme astuu autosta paljain jaloin. Minäkin päätän paljastaa valkoiset varpaani auringolle. Hyppään maahan ja toivon, etten putoa skorpionin päälle.

Jyrkkä kapuaminen käy tehojumpasta, ja pian ihailemme maisemia korkealla, vuorenseinämän reunalla.

– Jihuu!

Opas kirmaa rinnettä alas, minä perässä. Lämmin, pehmeä hiekka hyväilee jalkapohjiani. Tunnen itseni iloiseksi kuin pikkulapsi. Lumilauta vain puuttuu. Sellainen näkyy ohi ajavan jeepin lavalla.

Täällä legendaarinen Arabian Lawrence laukkasi kameleineen ja sotajoukkoineen taistellessaan ottomaaneja vastaan arabikapinassa.

Samoja polkuja ovat kulkeneet jo pari tuhatta vuotta niin Lähi-Idän muinainen kauppiaskansa nabatealaiset kuin Silkkitien karavaanitkin.

Käännymme dyyneille. Välillä pitää keventää auton kuormaa ja nousta kävelemään, ettei menopelimme uppoaisi hiekkaan.

Monimutkainen ekosysteemi

Lounasaikaan pysähdymme mahtavan monumentin juurelle. Jättimäinen kalliomuodostelma on kuin suuri portti keskellä autiomaata. Opas vie meidät pientä polkua pitkin ylös kalliota. Vuoroin kiipeämme, vuoroin vedämme vatsaa sisään kapeissa kallionkoloissa.

Kallion päällä on parin metrin levyinen kivisilta, joka johtaa leveämmälle paikalle, kuin katolle. Seuraan kiltisti opasta, vaikka järki neuvoo muuta.

Kymmenien metrien korkeudessa ihailen maisemia ja ehkä rohkeuttanikin, mutta olen helpottunut, kun lounastauko pidetään turvallisesti maan kamaralla.

Beduiinikuskimme tekee tulen hiekalle ja tarjoaa mausteista yrttiteetä, chaita, pienistä lasikupeista. Salvian lisäksi teessä maistuvat ainakin kaneli ja kardemumma. Ja runsas sokeri.

Vaikka autiomaa näyttää ensi vilkaisulla karulta, siellä vallitsee monimutkainen ekosysteemi. Akasiat tarjoavat ihmisille ja eläimille varjoa keskipäivän kuumuudessa.

Beduiinien vuohet ja kamelit löytävät syömistä kuivuudenkin keskeltä. Kevätsateiden jälkeen aavikko saattaa alkaa vihertää. Hiekan keskeltä ponnistavat kauniit kukat. Toisaalta voi kulua vuosikausia ilman sadepisaraakaan.

Kuumasta kylmään

Wadi Rumissa on luultavasti asuttu jo esihistoriallisina aikoina. Kallioista on löytynyt paljon nabatealaisten kaiverruksia. Myöhemmin nabatealaiset sulautuivat muihin kansoihin, ja aavikosta tuli beduiinien valtakuntaa. Paimentolaiskansa siirsi telttojaan sinne, mistä eläimille löytyi ruokaa ja vettä. Osa asui luolissa.

Beduiineja on Jordaniassa yhä yli kaksi miljoonaa, mutta suurin osa asuu nykyään kaupungeissa ja kylissä. Vaikka aavikon olosuhteet ovat karut, päivisin on kuuma ja öisin hyytävän kylmä, osa haluaa jatkaa perinteistä elämäntyyliä, myös Wadi Rumissa.

Telttakangas kudotaan vuohen tai kamelin villasta. Varsinkin uutena se suojaa hyvin myös sateelta. Tuntuu uskomattomalta, että kokonainen perhe voi muuttaa asumuksensa paikasta toiseen melkein silmänräpäyksessä. Teltta saadaan kasaan puolessa tunnissa, ja kaikki kodin tavarat pakataan auton lavalle.
Mekin hyppäämme auton lavalle ja ajamme yöpaikkaamme telttaleiriin. Seuraavaksi on luvassa kulkupelin vaihto.

Aavikkolaivani keinahtaa eteenpäin ja sitten taaksepäin, mutta kun olen yläilmoissa, olo on taas tukeva. Iloinen egyptiläinen oppaamme kävelee kamelien edellä, lauleskelee ja vitsailee arabiaksi. Mies on niin hyväntuulinen ja hassu, että meitä naurattaa. Kun hirnumme, miestä rallattaa entistä enemmän. Hauska kulkue paimenkoirineen nousee vuoren rinnettä.

Myös kamelimme ottavat rennosti. Ne hölkyttelevät kohti vuorenrinnettä. Välillä ne pysähtyvät haukkaamaan palan ohdaketta tai puun oksaa. Opas kohottaa keppinsä ja saa kummasti liikettä suuriin eläimiin.

Sidomme kamelit ja nousemme viime metrit vuorenhuipulle jalan. Laskeva aurinko kultaa maiseman.

Captain’s desert camp

Leirimme teltat on tehty värikkäistä, raidallisista villakankaista. Omassa teltassani on sänky ja sohva. Katossa on pelottavan näköinen hehkulamppuviritelmä. Varovasti sytytän valot.

Nälkä kurnii, kun päivälliskello soi. Noutopöydässä on hummustahnaa, baba ganoush -munakoisosalaattia, bulgurista tehtyä taboulehia, labane-tuorejuustoa ja grillattua lihaa.

Kiviuunin vieressä seisoo leipuri, jolta saa hakea vastapaistetut leivät. Istun tyynylle matalalle penkille. Pöytä on melkein yhtä matalalla. Pian beduiinimuusikot aloittavat laulun ja soiton. Luutut säestävät välillä haikeita, toisinaan ratkiriemukkaita kansansävelmiä.

Juttelen Rafiq Suleimanin kanssa. Hän on paikan omistajan poika ja pyörittää leiriä yhdessä isänsä kanssa.

– Te suomalaiset olette syy siihen, että tämä leiri on olemassa, Rafiq paljastaa ja alkaa kertoa.

Jordanian Aqaba oli suomalaisten suosima rantalomakohde 1980-
luvulla. Suleimanin perheellä oli siellä ravintola, jossa kävi paljon suomalaisia.

He pitivät paikan ruoasta niin paljon, että perhettä pyydettiin perustamaan ravintola myös Wadi Rumiin. Ryhmät kävivät siellä päiväretkillä eikä autiomaassa ollut tuolloin vielä palveluita.

Suleimanin isä pyysi paikalliselta sheikiltä luvan ostaa maata, ja Wadi Rumin ravintola perustettiin 1985.

– Olin tuolloin 12-vuotias, mutta muistan hyvin suomalaiset. He nukkuivat aluksi taivasalla, Rafiq sanoo.

Ravintolan jälkeen päätettiin perustaa myös leiri, jonka nimeksi tuli Captain’s desert camp.

Taivaan kauneudet esiin

Lähden vielä iltakävelylle aavikolle. Otsalamppu on tarpeen kivikkoisella polulla.

Kun leirin valot jäävät taakse, sammutan lampun ja istun hiekkaan. Silmät tottuvat pimeyteen ja saan nauttia huikeasta tähtitaivaasta, joka loistaa kirkkaampana kuin missään muualla.

Kahden tunnin safari 40 euroa

 • Kahden tunnin jeeppisafari maksaa noin 40 euroa, neljän tunnin 70 euroa. Neljässä tunnissa pääsee jo kauas kokemaan rauhaa. 
 • Kamelin kyttyröiden päälle voi istua tunniksi tai vaikka koko päiväksi, jos takamus kestää. Ajelun hinta vaihtelee 10–64 euroon. Varaa hyvälle kuljettajalle ja oppaalle juomarahaksi muutaman dinarin kolikko.
 • Aavikon reunoilla on jeeppejä ja kameleita, jotka vievät turisteja lähiympäristöön. Wadi Rumin matkailukeskus antaa lisätietoa ja hoitaa varauksia.

Yö alkaen 26 €

Wadi Rumissa majoitutaan ­beduiinileireissä.

 • King Areta IV campin teltat ovat tilavia ja mukavuuksin varustettuja. Niissä on sähkö ja yksinkertainen kalustus. Ravintolassa on oikeat tuolit ja pöydät. Yöpymisen hinta, alkaen 63 €, sisältää aamiaisen ja päivällisen. Baari on taivasalla. Se on iso oleskelutila, jossa voi istuskella lampaantaljoilla ja tyynyillä.
  www.kingaretascampjordan.com
 • Captain’s desert camp tarjoaa eritasoista majoitusta. Yö pääleirissä alkaen 26 €, hinta sisältää aamiaisen ja päivällisen. Yhteissuihku. Yö yksityisleirissä 137 €, hinta sisältää illallisen ja aamiaisen. Jeeppikuljetus pääleiristä 6 hengelle 26 €/suunta. Noin 50 neliön kalustettu luksusteltta ja oma kylpyhuone 242 € kahdelle. Puolihoito sisältyy hintaan.
  www.captains-jo.com
 • Rahayeb campin huoneet on sisustettu yksinkertaisen kauniisti beduiinityyliin, 33 €. Vip-huoneessa oma kylpyhuone, 47 €. Hinta sisältää aamiaisen ja päivällisen. www.rahayebcamp.com

Näin perille

 • Helpoiten Wadi Rumiin pääsee Jordanian-kiertomatkan yhteydessä, 7 päivää, 1 850 €, Olympia Kaukomatkat.
 • Myös Kaleva Travel ja Toiviomatkat järjestävät Jordanian-kiertomatkoja. Edullisinta on lentää Ammaniin ja matkustaa sieltä bussilla tai taksilla Wadi Rumiin. Kimppakyyti on halvin.
 • Lisätietoa Wadi Rumista: www.wadirum.jo

Artikkeli on julkaistu alunperin Matkaopas-lehdessä 2/2015.

Olen hyllyttänyt nämä epävakaat  kohteet.  Siellä tuo uskonto ?  saa ihmiset tekemään järjenvastaista  ilkivaltaa.

En etsi enkä kaipaa syyllisiä.  Mutta alue missä pommit  läjähtelee ja konetuliaseet  soittaa tuhon säveltä saa olla rauhassa.

Me muistutimme lähinnä terroristejä noustessamme jeepin kyytiin, huivi peitti kasvot niin että vain silmät olivat näkyvissä. Hiekka narskui hampaissa siitä huolimatta ja tuuli pieksi selkää kun jeeppikuskit ajoivat kilpaa aavikolla.

Ei ollut vaikeata kuvitella aavikolle kamelikaravaania. Oli myöskin yllättävää miten erilaisia sävyjä aavikon hiekasta löytyi. Wadi Rum kannattaa ehdottomasti kokea, jos olette sinnepäin menossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla