Olutasiantuntija Mikko Salmi tietää, mihin oluen ystävän kannattaa Euroopassa matkustaa.

Olut on paitsi hyvää myös terveellistä. Se on myös erinomainen syy kiertää maailmaa, sen tietää olutkouluttaja ja oluenpanija Mikko Salmi.

Yli neljännesvuosisadan oluita harrastanut Salmi arvostaa perinteistä olutkulttuuria, ja se näkyy hänen suosikkiolutkohteissaan.

Bryssel

Grand-Placen laidalla oleviin turistibaareihin ei ehkä kannata mennä, mutta jo seuraavilta kaduilta löytyy todella hyviä olutkuppiloita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Belgialaiset ovat oluentekijöinä ennakkoluulottomia. Kattilaan heitetään suurin piirtein kaikkea, mitä käteen sattuu osumaan: mausteita, marjoja tai hedelmiä. Oma lukunsa ovat trappistioluet, joita saa valmistaa vain kahdeksassa luostarissa. Niistä kuusi on Belgiassa.

Praha

Prahalaiset oluttuvat ovat ihan oma maailmansa. Kannattaa hakeutua mahdollisimman perinteiseen paikkaan, vaikka sellaiseen, jossa saa vielä tupakoidakin sisällä. Miljöö voi olla karu, mutta tunnelma ja oluet hyviä.

Monessa paikassa tarjolla on korkeintaan kahta olutta, tummaa ja vaaleaa.

Lue myös: Opas nautiskelijan viikonloppuun Prahassa.

Salzburg

Kävin joku aika sitten salzburgilaisessa luostaripanimossa, jossa oli hienoa vanhan ajan meininkiä. Yhdeltä tiskiltä haettiin savituoppi, joka käytiin itse pesemässä. Sen jälkeen olut maksettiin kassalle, ja kuitin kanssa marssittiin erilliselle tiskille, jonka takana mies laski tuopin täyteen. Kyytipojaksi sai ostaa monenlaisia ruokia.

Tällaiset paikat ovat perinteisyydessään kiehtovia paikkoja. Asiakkaiden ikähaarukka taas oli perjantai-iltana vauvasta vaariin.

Päätoimittaja Riitta Korhonen: "Joskus vielä menen Salzburgiin."

Helsinki

Helsingissä on monta hienoa olutravintolaa. Olen harrastanut oluita parikymmentä vuotta, eikä oluttarjonta ole koskaan ollut yhtä laaja kuin nyt.

Omiin suosikkeihini kuuluu St. Urho’s Pub, jossa ei soi musiikki. Siellä tajuaa, miten tiukasti meidät on ympäröity erilaisella taustahälyllä. Musiikin puuttumisen takia paikka on myös läheisen Sibelius Akatemian opiskelijoiden suosiossa.

Dublin

En ole koskaan päässyt Dublinissa käymään, mutta se on ehdottomasti suunnitelmissani. Irlantilaisten pubien tunnelmaa kehuvat kaikki. Lisäksi kaupungissa on Guinnessin panimo, joka on huippuunsa hiottu elämyskohde olutturisteille. 

Lue myös: Dublin on nyt lähellä.

Olutta

Trappistipanimoita taitaa nykyään olla jo 12 kpl.
– Achel (Belgia)
– Chimay (Belgia)
– Engelszell (Itävalta)
– La Trappe (Hollanti)
– Mont des Cats (Ranska)
– Orval (Belgia)
– Rochefort (Belgia)
– Spencer (USA)
– Tre Fontane (Italia)
– Westmalle (Belgia)
– Westvleteren (Belgia)
– Zundert (Hollanti)

Sisältö jatkuu mainoksen alla