Moni kertoo kauhutarinoita, mitä Venäjän matkoilla voi tapahtua. Yleensä nämä henkilöt eivät ole koskaan käyneetkään itänaapurissa.

Itse suhtaudun kaikkeen reissaamiseen rauhallisesti. Lähden siitä olettamuksesta, että voin yhtä todennäköisesti kuolla kotiovellani sydänkohtaukseen kuin tulla ryöstetyksi tai tapetuksi ulkomaanmatkalla.

Kaikkihan on mahdollista, mutta kannattaako elämäänsä pilata murehtimalla?
Interreilasin parikymppisenä lukemattomia kertoja ympäri Eurooppaa. Yövyin kaiken maailman rotankoloissa, halvoissa hotelleissa, junissa tapaamieni ihmisten luona ja jopa rannalla. Koskaan ei viety mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kurkistus sisäpihoille

Jonkinlainen ikuinen seikkailupurema tuosta jäi, sillä löhölomat ja ylelliset kohteet eivät minua edelleenkään kiehdo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähin ja edullisin tapa kokea pientä yllätystä ja seikkailua on matkustaa Venäjälle. Kaikki ei siellä aina mene ihan putkeen, mutta järjestyy. Hyvin alkeellisella venäjänkielelläni pärjäilen kivasti, kun otan eleet avuksi. Pelkät eleetkin riittäisivät, ja monet osaavat englantiakin.

Isoissakin kaupungeissa hakeudun aina sisäpihoille, laitamille ja esikaupunkeihin seuraamaan ihmisiä ja elämää. Löydän aina valokuvattavaksi kivoja yksityiskohtia, joissa ruma ja kaunis yhtyy. Vaikkapa rapistunut turkoosi autotallinovi.

Tapasin Viipurissa kahvilassa sattumalta nuoren naisen, joka kertoi omistavansa lemmikkipöllön. Lähdimme katsomaan sitä. Samalla hän kutsui katsomaan ostamaansa asuntoa, jota remontoi. Se oli vanhassa suomalaisessa kerrostalossa.

Juttele rohkeasti

Eräänä kesänä kuljeskelin Aunuksen Karjalassa pienessä Kuittisen kylässä, jossa suurin osa asukkaista puhuu tai ymmärtää Karjalan kieltä. Ihmiset pesivät pihalla mattoja, joku maalasi talon seinää, yksi poimi marjoja. Kaikki olivat kovin kiinnostuneita satunnaisesta kulkijasta. Tuli tunne kuin olisi ollut kylässä.

Kävin parin pikkutytön kanssa joessa uimassa, ja he pääsivät treenaamaan englantia kanssani.

Seuraavaksi matkustan Murmanskiin, Venäjän pohjoisimpaan kaupunkiin Jäämeren rannalla.

Vierailija

Minua taas eivät villit härjätkään saisi Venäjälle.

Mutta en tyrkytä muille mielipidettäni - kunhan vastasin kysymykseen.

Et vastannut kysymykseen. Pelkäätkö matkustaa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla