Kääpiömökkejä, huudahtaa lapsi. Jättiläisdyynejä, iloitsee aikuinen. Hailuodon kansallismaisema ei jätä ketään kylmäksi, ei yhtenäkään vuodenaikana.

Hailuoto on huikean kaunis saari Perämerellä Oulun korkeudella. Kuntaa vartioi Marjaniemen kalastajakylän majakka, yksi Hailuodon upeimmista maamerkeistä.

Vuonna 1871 rakennettuun majakkaan yhdistyvät punaiset kalastajamökit ja loputon hiekka. Tätä viehättävää maisemaa rytmittävät pitkospuut, joilla voi tehdä muutaman kilometrin lenkin vaikkapa Ranta-Sumppuun.

Hiekkarannalta merelle katsoessa avaruus yllättää: maata ei näy edessä ollenkaan.  Edessä on aava merinäkymä, joka tuntuu vain jatkuvan ja jatkuvan. Auringonlasku dyyneiltä on äärimmäisen hurmaava.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva: Visit Oulu
Kuva: Visit Oulu

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

Ei ihme, että saaren luonto ja miljöö inspiroivat taiteilijoita ja valokuvaajia tekemään työtään Hailuodossa. Saaressa on useita gallerioita ja näyttelytiloja. Omituisin on Ulkokarvossa sijaitseva, savimajoja muistuttava Organum-tilataideteos, jonka sisään voi astua ja pitää vaikka pienen lauluhetken.

Vaikuttava luonnonnäkymä on Askelinin suuri sotamänty, joka muistuttaa Pikkuvihan tulituksista vuonna 1742–1743. Historiallisella saarella on museoitakin, kuten Kniivilän kotiseutumuseo ja Talonpoikaismuseo Pöllässä.

Hailuoto on kokonaisuutena merkittävä kulttuuriympäristö: koko saari on kansallismaisema. Siihen tutustumiseen kannattaa varata vähintään yksi kokonainen päivä aikaa, mieluiten yksi viikonloppu perjantaista sunnuntaihin.

Miten perille?

Talvella Hailuotoon kulkee jäätie, jos pakkanen on tehnyt jäästä tarpeeksi paksun. Vuonna 2016 kymmenen kilometrin jäätie avautui tammikuussa ja se suljettiin pääsiäisen aikaan maaliskuun lopulla.

Läpi vuoden Hailuotoon pääsee autolautalla Oulunsalosta. Lauttamatka kestää noin 30 minuuttia, mutta aurinkoisina kesäpäivinä on syytä varata aikaa jonotukseen.

Oulun keskustaan lauttarannasta on noin 60 kilometriä. Linja-auto numero 59 kulkee Oulu–Hailuoto-reittiä päivittäin.

Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

Mitä voi tehdä?

Hailuodon läpi kulkevan tien varrella näkee niin merta, metsää, maaseutua kuin kylän eri palveluja. Saaren 30 kilometrin pituinen päätie vie Marjaniemen kylään.

Ympäri saaren on loistavia retkeilyreittejä ja niiden varsilla on taukotupia, nuotiopaikkoja sekä lintutorneja. Osaan on pääsy myös pyörätuolilla.

Niin ikään veneily ja kalastus ovat suosittuja ajanviettotapoja Hailuodossa. Saaresta voi lähteä vaikkapa veneellä kalastusretkelle, joita järjestetään läpi vuoden.

Kahvila- ja ravintolakulttuuri on ilahduttavan monipuolista. Esimerkiksi Luovon Puikkari yhdistää kivasti käsityöt ja kahvilan sekä tarjoilee raikkaan ihanan maiseman. Saaren ravintolat käyttävät ruoka-annoksissaan paikallisia raaka-aineita, joita hankitaan kalahallista, maatiloilta ja omista metsistä.

Ostosvinkki!

Keskikylän ja Marjaniemen käsityömyymälät myyvät paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä tuohisormuksista tikkuriin. Tikkuri on hailuotolainen perinnevillapaita, joka on tehty lampaanvillasta.

Missä kannattaa yöpyä?

Kuva: Visit Oulu
Kuva: Visit Oulu

Tapahtumat kesällä 2016

  • Bättre Folk 1.-3.7
  • Teatterifestivaali 29.-31.7.
  • Hailuodon Musiikkipäivät 4.-7.8.
  • Kotiseutuviikonloppu ja majakkapäivä 19.-21.8.
  • Jahtitanssit 19.8. ennen vesilintumetsästyksen alkua Nuorisoseurantalolla

Must-kohde!

  • Marjaniemen Majakka, auki 21.6.–7.8. joka päivä klo 12–14.

Lisää matkailijan Hailuodosta: www.hailuototourism.fi

Kuva: Annakaisa Vääräniemi
Kuva: Annakaisa Vääräniemi

Katso kartasta!

 

RaiskattuKielemme

"majakka, yksi Hailuodon maamerkeistä."

Ei noin, yksi on numero! Eräs saa kielestä kauniimpaa:

"majakka, eräs hailuodon maamerkeistä"

Sisältö jatkuu mainoksen alla