Viinibaari Tyge & Sessil on tähtikokki Niklas Ekstedtin uusi aluevaltaus Östermalmilla.
Viinibaari Tyge & Sessil on tähtikokki Niklas Ekstedtin uusi aluevaltaus Östermalmilla.

Tukholman julkkiskokkien ravintolat ovat nyt kuumia. Testasimme Pohjolan ykkösravintolan ja neljä muuta loistopaikkaa.

1. ESPERANTO 3 MUUTA – POHJOLAN PARAS

Huippukokki Sayan Isaksson puhuu hiljaisella äänellä. Hänen ei tarvitse metelöidä, kaikki kuningaskunnassa tietävät hänen taitonsa. Viime vuonna ruotsalaisten ravintolaraamattu White Guide valitsi Isakssonin perustaman Esperanton Pohjoismaiden parhaaksi ravintolaksi.

Pitkä menyy maksaa yli 200 euroa.

Kymmenvuotias Esperanto sijaitsee Östermalmin laidalla vanhassa teatteritalossa. Koko talo on saman kokin hallussa, ja sen kolmessa kerroksessa toimii neljä ravintolaa. Esperantolla ja sushibaari Imoutolla on Michelin-tähti. Tähtitasoa ovat hinnatkin, Esperanton pitkä menyy maksaa rapiat 200 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sayan Isaksson tarjoaa Shibumissa kekseliästä ruotsalais-japanilaista ruokaa, kuten punajuuritartaria.
Sayan Isaksson tarjoaa Shibumissa kekseliästä ruotsalais-japanilaista ruokaa, kuten punajuuritartaria.

Ruoka yhdistää hauskasti maailmanmakuja. Annokset ovat huikean kauniita ja taidokkaasti tekniikoilla leikitteleviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kellarin Shibumissa syödään japanilaisen kansankuppilan hengessä 10–20 euron annoksia. Neljäs ravintola on viime syyskuusta toiminut erikoisen niminen (Rå)Koll, joka tarjoaa kokeellisia take-away-susheja.

Perustan ravintolan aina, kun innostun.

– Perustan ravintolan aina, kun innostun. Shibumi syntyi Japanin-matkan innoittamana. Nyt olen kiinnostunut Dubaista. Saa nähdä, mihin se johtaa, Sayan Isaksson miettii.

Yksi sali, kaksi ravintolaa. Esperanto ja 10-paikkainen sushiravintola Imouto toimivat samassa salissa. Molemmilla on oma Michelin-tähti.
Yksi sali, kaksi ravintolaa. Esperanto ja 10-paikkainen sushiravintola Imouto toimivat samassa salissa. Molemmilla on oma Michelin-tähti.
  • Kungstensgatan 2. esperantogroup.se

 

2. TYGE & SESSIL – MUOTIVIINI PUHUTTAA

Salskea nelikymppinen Niklas Ekstedt on Ruotsin tunnetuimpia kokkeja. Kiitos siitä kuuluu lukuisille television ruokaohjelmille, joissa hän valmistaa kekseliäitä herkkujaan.

Viitisen vuotta sitten tv-kokki sai varsinaisen älynväläyksen ja avasi Tukholmaan ravintolan, jossa ruoka kokataan mummolan malliin vain avotulta käyttäen. Ravintolan nimi on Ekstedt, sillä Niklas-nimisen ravintolan kokki oli jo perustanut Helsingborgiin 21-vuotiaana.

Uudesta ravintolasta tuli heti hitti. Kohta Michelin-tähtikin ilmestyi ikkunaan.

Saisiko olla alkuviiniä? Viinibaari Tyge & Sessilissä ei muuta saakaan. Trendikäs alkuviini on luonnollisesti valmistettu.
Saisiko olla alkuviiniä? Viinibaari Tyge & Sessilissä ei muuta saakaan. Trendikäs alkuviini on luonnollisesti valmistettu.

Ekstedt tietää myös, miten jano sammutetaan. Sitä varten hän perusti viime vuonna ravintolansa lähelle jazzahtavasti svengaavan viinibaarin Tyge & Sessilin. Baarista saa myös 8–15 euron pikkupurtavaa, kuten marinoituja sardiineja ja grillattuja luuytimiä.

Viinibaarin juju on jännittävä. Listalla on vain alkuviinejä eli ikiaikaisin, mahdollisimman luonnollisin menetelmin valmistettuja viinejä. Ne voivat olla sameita, pirskahtelevia tai kirkkaita ja takuulla herättävät keskustelua. Sehän on vain suotavaa hyvässä viinibaarissa. Kelpo viinipullon saa pöytään 50 eurolla.

  • Brahegatan 4. tygesessil.se

3. TAK – FRIDA NOSTAA LÄHELLE TAIVASTA

Takin keittiössä on naisenergiaa. Sitä tarjoilee nuori ja lahjakas Frida Ronge muun muassa nieriäsashimin ja rapsakan retikan muodossa. Tak tarjoaa myös sake-sommelierin palvelua.
Takin keittiössä on naisenergiaa. Sitä tarjoilee nuori ja lahjakas Frida Ronge muun muassa nieriäsashimin ja rapsakan retikan muodossa. Tak tarjoaa myös sake-sommelierin palvelua.

Jos kaipaat iltaasi säpinää, suuntaa katse kohti kattoja. Siellä sijaitsevat Tukholman iltaelämän uudet hotspotit, kuumat pisteet. Villityksen aloitti rautatieaseman naapurissa 15-kerroksinen hotelli Continental, jonka kattoterassibaari vetää keski-ikäistä bailaajaa kuin banaani kärpäsiä.

Jatkoille on lyhyt matka.

Viime vuonna hotelli At Sixin katolla pantiin paremmaksi. Kattojen korkeudelle rakennettiin viihtymiskompleksi Tak. Ravintolassa kokataan nuoren ja lahjakkaan Frida Rongen komennossa. Frida Ronge ponnahti vuosikymmenen alussa julkisuuteen Göteborgissa moderneilla skandinaavis-japanilaisilla ruuillaan. Sama meno jatkuu Tukholmassa. Takin salissa on hauskoja, pyöreitä looseja. Näkymät ovat ruhtinaalliset. Ei ihme, että Tak on erittäin suosittu lounaspaikka.

Illalla keittiö on kuitenkin parhaimmillaan. Oikotie onneen on viiden lajin maistelumenu 80 eurolla. Jatkoille on lyhyt matka. Muutama askel ylös portaita, ja voit panna Tukholman taivaan alla puntit tutisemaan kuumimpien levynveivaajien tahdissa.

Takin sisustus on minimalistinen.
Takin sisustus on minimalistinen.
  • Brunkebergstorg 4. tak.se

 

4. PRINSEN – PIKKU PRINSSIN BOHEEMIT KAVERIT

Jos ravintola Prinsenin seinät osaisivat puhua, paikallisten juorulehtien päätoimittajat panttaisivat vanhan isoäitinsä kuullakseen, kuka julkkis teki pöydissä mitä ja kenen kanssa.

Ehkä saisimme kuulla myös pari mehevää tarinaa suomalaisesta jalkapalloilijasta ja pirtukuninkaasta Algoth Niskasta (1888–1954), joka 1920-luvulla piti hälisevää hoviaan Prinsenissä.

Herregud! Täällä ovat tosiaan käyneet kaikki Svea-mamman helmoissa pyörivät boheemit, taiteilijat, siniveriset ja muut silmäätekevät henkilöt.

Talon resepti on oikea alkuperäinen vuodelta 1930.

Ravintola Prinsenin seinät ovat täynnä yli satavuotiaan kulttuurikuppilan asiakkaiden hengentuotoksia. Toisaalta Prinsen on edelleen Tukholman paras paikka, jos haluaa nauttia klassisen ruotsalaisen keittotaiteen luomuksista. Ottaako katkarapuleipä Toast Skagen, hummerikeitto vai herraskainen pyttipannu Biff à la Rydberg? Voiton vie sittenkin kermaa tirisevä jauhelihapihvi Wallenbergare herneiden, muusin ja puolukoiden kera, 25 e. Talon resepti on nimittäin se oikea alkuperäinen vuodelta 1930. Tämän takia olen valmis vaikka uimaan meren yli Ruotsiin.

  • Mäster Samuelsgatan 4. restaurangprinsen.eu

5. VETE-KATTEN – MINÄ JUON NYT KAHVIA

Suomalaiset ovat hallitsevia maailmanmestareita kahvin juomisessa, noin kymmenen kiloa henkeä kohden vuodessa. Ruotsalaiset ajattelevat, että määrää tärkeämpää on laatu. Sivistynyt seurustelu kahvikupin äärellä on saanut ruotsin kieleen oman verbin, att fika.

Tukholmalaisten pyhä fiikkauspaikka on vuonna 1928 aloittanut kahvila-leipomo Vete-Katten. Se sijaitsee ydinkeskustassa Åhlensin tavaratalon takamaastosta.

Vete-Katten täyttää 90 vuotta kahvin ja korvapuustin kera.
Vete-Katten täyttää 90 vuotta kahvin ja korvapuustin kera.

Vete-Katten on avoinna joka päivä, ja siellä tarjotaan aina itse jauhettua kahvia sekä uunituoretta pullaa, kakkuja, leivoksia ja voileipiä. Lounasaikaan saa soppaa ja salaattia 10–15 eurolla.

Tarjontaan voi luottaa, sillä siitä vastaa omistaja Johan Sandelin omalla vuosikymmenten aikana talossa hankitulla osaamisellaan.

Vete-Katen on sokkeloinen paikka. Jos ei löydä kahvisalonkia, kannattaa kysyä neuvoa tarjoilijalta.

Heittäydyn vehnäisiin viettelyksiin vanhan ajan kammaritunnelmassa. Valtavaa korvapuustia haukatessa tulee mieleen Suomen entisen pääministerin tokaisu. Minä juon nyt kahvia.

  • Kungsgatan 55. vetekatten.se

Juttu on julkaistu Matkaoppaan numerossa 2/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla