Jos haluat elää Islannissa kuin paikalliset, aloita päiväsi varhain kuumassa lähteessä ja ole reippaasti iloluontoinen. Keräsimme parhaat vinkit aitoon elämyslomaan Reykjavikissa.

Alkusanat

"Kirjavat omakotitalot nojailevat toisiinsa kuin salaisuuksia kertoen. Kaupungin laidalle talousbuumi nosti taannoin tornitaloja.

Maailman pohjoisin pääkaupunki näyttää postikorteissa herttaiselta kalastajakylältä, mutta todellisuudessa täällä on jatkuva säpinä. Tavallisena perjantaiaamuna kello kuusi lehdenjakajaa vastaan kävelevät aamuvirkut matkalla kuumiin kylpyihin. Nurkan takaa lampsii lauma muusikoita vasta juhlista palaamassa.

Täällä haluan asua. Täällä yllätyn joka hetki. Tervetuloa matkalle!"

Satu Rämö, toimittaja ja kirjailija, joka asuu Islannissa.

5 syytä lähteä

 1. Urbaani kylä
 2. Yllättävä kulttuuritarjonta
 3. Erinomaiset kalaravintolat
 4. Kuumat uima-altaat
 5. Raikas ilmasto

Vanhaan satamaan kannattaa mennä kävelylle.
Vanhaan satamaan kannattaa mennä kävelylle.

Nämä on pakko kokea

Aamu-uinti  

Islantilainen aloittaa päivänsä kuumassa vesialtaassa. Keskustassa on lukuisia uimaloita. Sundhöll on perinteisin ja keskustan asukkaiden suosikki. Vastaremontoidussa Vesturbæjarlaugissa on upeat ulkoilma-altaat. Laugardalslaug on liukumäkiensä takia lapsiperheiden suosiossa. www.reykjavik.is/sundlaugar

Laugavegur

Pääkatu on Reykjavíkin sydän. Poikkea kirja­kauppaan, käy käsityöläismyymälöissä sovittamassa villapaitoja ja istahda kahvilan ikkunapöytään seuraamaan kadun vilinää. www.bmm.is

Penismuseo

Lajissaan maailman ainoa. Voit tunnustella kivespusseista tehtyä lampunvarjostinta. Lasivitriinissä esitellään nisäkkäiden sukukalleuksia. Museo ei ole tuhma vitsi, vaan museonomistajat ovat kokoelmastaan ylpeitä. www.phallus.is

Harpa

Vuonna 2011 valmistunut pramea konserttitalo näyttää loisteliaalta lasipalatsilta. Sisällä ulkoseinien läpi suodattuva kirkas luonnonvalo ja mustaa laavakiveä muistuttavat seinät luovat upean kontrastin. Yläkerran baarista saa erinomaisia drinkkejä. www.harpa.is

Musiikkitalo Harpaa kannattaa mennä katsomaan.
Musiikkitalo Harpaa kannattaa mennä katsomaan.

Grandin seutu  

Reykjavíkin luova luokka on viime vuosina siirtynyt länteen sataman suuntaan. Vanhoihin vihreäkattoisiin kalavarastoihin on auennut kivoja brunssipaikkoja ja design-myymälöitä. Café Retrósta saa erinomaisia kotitekoisia kakkuja ja voileipiä. Grandagarður 14.

Kansallismuseo

Islannin historia on saagojen historiaa. Täällä kirjoitettiin keskiajalla omalla kielellä 11 000 sivua tarinoita. Vertailun vuoksi: samana aikana Ruotsissa kirjoitettiin 20 sivua, Norjassa 1 000 ja Tanskassa 4. Maan ja saaren ainutlaatuiseen historiaan voi tutustua Kansallismuseossa. www.thjodmenning.is

Hallg´rmurin kirkko on kaupungin valokuvatuin talo.
Hallg´rmurin kirkko on kaupungin valokuvatuin talo.

Tutustu islantilaiseen

Kansanluonne: Islantilaiset ovat itse­varmoja, äänekkäitä ja erityisen rattoisaa seuraa. Rempseydellä saat uusi ystäviä nopeasti.

Arvot: Islantilaiset ovat perhekeskeisiä ja isän­maallisia.

Kehu tästä: Turskasodat. Islanti voitti kolme turskasotaa Iso-Britanniaa vastaan 1958–1976 ja kasvatti kalastusalueitaan 200 meripeninkulman päähän rannikosta.

Tabu: Älä aloita keskustelua näin: Oletteko te oikeasti kaikki sukua keskenänne?

Sosiaalinen pelisääntö: Älä pukeudu Reykjavíkissa vaellus­kenkiin ja sadevaatteisiin. Ne kuuluvat vuoristoon, eivät kaupunkiin.

7 ravintolaa

Coocoo’s Nest

Hauskasti sisustettu pikkuravintola vanhassa kalavarastossa. Viikonloppu­aamuisin suosittu brunssi, iltaisin herkullisia pizzoja, tiistaisin tacoja.
Grandagarður 23. www.coocoosnest.is

Forréttabarinn

Vanhassa teollisuushallissa sijaitsevasta ravintolasta saa alkupala-annoksia. Neljä annosta vastaa tukevaa illallista. Viinilista on lyhyt mutta hyvä. Mukava paikka aloittaa vauhdikas illanvietto.
Mýrargata. www.forrettabarinn.is

Sægreifinn

Sataman simppeli kalaravintola tunnetaan hummerikeitostaan. Tuoreet herkulliset kalavartaat tarjoillaan kerta­käyttölautasilta.
Geirsgata 8. www.saegreifinn.is

Fiini kalaillallinen: turskaa retiisin, rillin, basilikan ja juuresmuusin kera.
Fiini kalaillallinen: turskaa retiisin, rillin, basilikan ja juuresmuusin kera.

Sjávargrillið

Jos haluat erinomaisen kalaillallisen, mene tänne. Ravintola on tupaten täynnä joka ilta, joten varausta suositellaan. Kokeile kausittain vaihtelevaa kolmen ruokalajin kalamenyyta.
Skólavörðustígur 14. www.sjavargrillid.is

Ostabúðinn

Islannin parhaan kalalounaan saa juusto­kaupasta. Kaupan takaosasta pääsee rappusia kellariravintolaan. Paikallisten lounastajien suosima ravintola on auki vain arkisin kello 11.30–13.30.
Skólavörðustígur 8. www.ostabudin.is

Snaps

Rauhallisen sivukadun tyylikäs bistro. Tilaa valkoviinissä haudutettuja islantilaisia simpukoita ranskalaisten ja aliolin kera!
Þórsgata 1. www.snaps.is

Reykjavik on kaupunki meren ja vuorten puristuksessa.
Reykjavik on kaupunki meren ja vuorten puristuksessa.

6 kahvilaa

Reykjavík Roasters

Monen mielestä kaupungin paras kahvila.
Baristat ovat voittaneet lukuisia palkintoja. Pavut ostetaan suoraan tuottajilta ja paahdetaan omassa paahtimossa.
Kodikas sisustus.
Kárastígur 1. http://reykjavikroasters.is/

Kaffifélagið

Pikku kahvilasta saa erinomaisia espressoja. Islantilaisilla toimittajilla on tapana juoda arkisin aamukahvit kahvilan edustalla. Sekaan vain!
Skólavörðustígur 10. http://www.kaffifelagid.is/

Kaffitár

Vaaleanpunaisen talon kahvilasta saa erinomaista banaanileipää ja herkullisia suklaakeksejä. Lapsille pieni leikki­nurkkaus. Kaffitár on paikallinen kahvilaketju ja yksi maan suosituimmista kahvimerkeistä.
Bankastræti 8. http://kaffitar.is/

Bergsson

Kotoisa ravintola lähellä parlamentti­taloa tarjoilee simppeliä maukasta ruokaa. Runsas aamiaislautanen: hapanleipää, kananmunaa, tuoreita hedelmiä, rasvaista jogurttia ja mysliä.
Templararsund 3. http://www.bergsson.net/

Babalú

Kotoisa kahvila, rento lounasbaari tai edullinen ravintola – riippuu kellonajasta. Sisustus on haalittu kirpputoreilta. Talon julkisivussa on oranssia, turkoosia ja villejä seinämaalauksia.
Skólavörðustígur 22. Tripadvisorissa täällä

Aalto Bistro

Alvar Aallon suunnitteleman Pohjolan talon kahvila. Lyömätön kakkuvalikoima. Suomalainen sisustus kohtaa islantilaiset marenkikakut, toffeekastiketta säästämättä. Alakerran galleriassa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.
Sturlugata 5. http://www.aalto.is/

Bæjarins Betzu -nakkikioski on instituutio, jonka edessä on aina jonoa. Tilaa "eina med ötly" - yksi kaikilla mausteilla.
Bæjarins Betzu -nakkikioski on instituutio, jonka edessä on aina jonoa. Tilaa "eina med ötly" - yksi kaikilla mausteilla.

6 baaria

Slippbarinn

Hotelli Marinan alakerran baarista saa kaupungin parhaat cocktailit. Suosittu paikallisten aloittelupaikka viikonloppuisin. Happy hourin aikaan joka päivä
klo 16–18 valikoima loistodrinkkejä,  1 000 kruunua, noin 7 €.
Mýrargata 2. https://www.slippbarinn.is/

Kaffibarinn

Yöelämän klassikko. Jonot välttää tulemalla paikalle vähän puolenyön ­jälkeen. Baari on pieni, mutta tanssi­lattialle mahtuu todella paljon väkeä.
Bergstaðastræti 1. Kaffibarinn Facebookissa

Bar Ananas

Ihana uutuus! Sokkeloiset kapeat käytävät, hämyisä pieni tanssilattia, nurkassa pieni dj-koppi. Tiski keskellä baaria.  Leikkisään islantilaistyyliin Ananas väittää olevansa rantabaari, vaikka merta ei ole lähimaillakaan.
Klapparstígur 38. Bar Ananas Facebookissa

Skúli Craft Beer

Pienpanimo-oluisiin erikoistunut kuppila. Hyvä palvelu, laaja olutlista – myös islantilaisia merkkejä. Aðalstræti 9. Skúli Craft Beer Facebookissa

Boston

Puutalon kakkoskerroksen hämyinen baari, jossa on usein livekeikkoja. Alkuillasta istutaan pöytien ääressä siemailemassa drinkkejä, puolenyön jälkeen juhlakansa jammailee pöytien väleissä, pöydillä, rappusissa ja kesäisin terassilla.
Laugavegur 28B. Boston Tripadvisorissa täällä

Reykjavikissa värejä käytetään reippaasti.
Reykjavikissa värejä käytetään reippaasti.

Ostoksille!

Kirsuberjatréð

Kiinnostava käsityöläiskauppa keskustan länsipuolella. Pääasiassa islantilaista designia.
Vesturgata 4. www.kirs.is

Spúútnik

Laadukas secondhand-liike pääkadulla. Myynnissä on kenkiä, röyhelömekkoja ja villapaitoja.
Laugavegur 28b.

Aurum

Islannin johtava korusuunnitteluliike.
Bankastræti 4. www.aurum.is

Spúútnikiin voi poiketa vintageostoksille.
Spúútnikiin voi poiketa vintageostoksille.

Kraum

Islantilaiseen designiin erikoistunut myymälä Reykjavíkin vanhimmassa talossa vuodelta 1752.
Aðalstræti 10. www.kraum.is

Kolaportið

Reykjavíkin ainoa tori – tosin sisätiloissa – on auki vain viikonloppuisin klo 11–17. Vaatteita, vinyylilevyjä ja kirjoja.
Tryggvagata 19. www.kolaportid.is

66° North

Aiemmin kalastajien vaatteita tehnyt firma valmistaa nykyään tyylikkäitä
mutta lämpimiä ulkoiluvaatteita.
Bankastræti 5 ja 9. www.66north.is

Kormákur & Skjöldur

Kaupungin paras miestenvaatekauppa.
Laugavegur 59, kellarikerros. www.herrafataverslun.is

The Handknitting Association of Iceland

Jos haluat aitoja islantilaisia villavaatteita, suuntaa tänne. Skólavörðustígur 19. www.handknit.is

Kaupunkilapi Tjörnin on monien joutsenten koti. Taustalla Reykjavikin kaupungintalo.
Kaupunkilapi Tjörnin on monien joutsenten koti. Taustalla Reykjavikin kaupungintalo.

Kolme hotellia

Kallis: 101 Hotel

Pieni design-hotelli, jonka huoneet ovat tilavia ja laadukkaasti sisustettuja. Alakerrassa on mukava baari takkoineen. 2 hh alkaen 240 €. Hverfisgata 10. www.101hotel.is

Halpa: Center Hotels

Hotelliketjulla on kuusi keskitason hotellia aivan keskustassa. Parhaan hinnan saat, kun varaat huoneen ajoissa ketjun omalta nettisivulta. 2 hh alkaen 90 €. www.centerhotels.com

Yllättävä: KEX

Kaupungin tyylikkäin hostelli sijaitsee entisessä keksitehtaassa. Harkitut yksityiskohdat, kuuntele vaikka hissimusiikkia. Peti dormissa 20 €, 2 hh alkaen 80 €. Skúlagata 25. www.kexhostel.is

Kodikas ja leikkisä KEX.
Kodikas ja leikkisä KEX.

Päiväretkikohde: Reykjanesin niemimaa

Krýsuvík

Sihisee, porisee, kumisee. Maasta nousee höyryä ja siellä täällä iehuu vesi. Krýsuvíkin geoterminen alue kuumine lähteineen sijaitsee lähellä BLue Lagoonin kylpylää, siinä Euroaasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen repeämäkohdassa.

Blue Lagoon

Laavapellon päälle rakennettu kylpylä on Islannin suosituin nähtävyys. Maitomainen mineraalipitoinen vesi hoitaa ihoa ja rentouttaa mielen. Lämpimässä altaassa voisi istua maailman tappiin. Keskellä kesää Blue Lagoonissa on harmillisen täyttä, parhaat kylvyt saa lomasesongin ulkopuolella. www.bluelagoon.com

Kokeile kylpeä maitomaisessa vedessä keskellä laavakenttää. Blue Lagooniin on vain 20 kilometriä lentokentältä.
Kokeile kylpeä maitomaisessa vedessä keskellä laavakenttää. Blue Lagooniin on vain 20 kilometriä lentokentältä.

Valahnúkur

Reykjanesin luoteisnokan jylhillä kallionkielekkeillä kokee Islannin luonnon voimakkuuden. Kun tummansininen meri iskee merestä nouseviin laavakivimuodostelmiin, tuntee itsensä hyvin pieneksi.

Vitinn

Päätä päiväretki makoisaan illalliseen kalastajakylän Vitinn-ravintolassa. Sitä kehutaan maan parhaaksi äyriäisravintolaksi. Raivaallinen rapukeitto maksaa pääruokana noin 15 e. Kovaan nälkään auttaa suuri äyriäislautanen, 65 e. Rapukeitto ja jälkiruoka kuuluvat hintaan. Vitatorg 7, Sandgerði. www.vitinn.is

Vitinn-ravintolan Stefán Sigurdsson keittää upean äyriäiskeiton.
Vitinn-ravintolan Stefán Sigurdsson keittää upean äyriäiskeiton.

2 x rannalle

Talvella biitsille

Reyjkavikissa voi mennä rannalle uimaan talvellakin. Nauthólsvikin hiekkaranta löytyy Reykjavikin yliopiston takaa. Rantaveteen pumpataan kesäisin kuumaa vettä, jotta vilukissatkin tarkenevat uida. Talvisin rannan kuumat vesialtaat ovat auki muutaman tunnin joka päivä. www.nautholsvik.is

Päivä jäätiköllä

Euroopan isoimmat ja kauneimmat jäätiköt sijaitsevat Islannissa. Päiväretken hinta, 150 e, sisältää kuljetukset Reykjaviksita. www.mountainguides.is

Sinikka Saastamoisen lapset puolisoineen ja lapsineen vuokraavat joka jouluksi mökin, johon mahtuu koko heimo.

1960-luvulla pohjoiskarjalainen Sinikka Saastamoinen jäi leskeksi neljän alle 10-vuotiaan lapsen kanssa. Lisäksi hän odotti viidettä.

– Perhe hitsautui yhteen niin tiukasti, että aikuiset lapset perheineen haluavat vieläkin viettää joulut yhdessä, kertoo Maija-Liisa Punta-Saastamoinen, Sinikan ainoan pojan Maurin vaimo.

Miniä ja vävyt ovat sopeutuneet perinteeseen.

– Aiemmin menimme kaikki – puolisot, lapset ja lastenlapset – anopin luo, mutta nyt haluamme, että hän saa helpon joulun. Kahdeksankymppisen mummon koko joulukuu ei saa mennä keittiössä.

Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.
Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.

Pinja koristelee kuusta.
Pinja koristelee kuusta.

Joka jouluksi suku vuokraa mökin, yleensä eri paikasta. Viime vuonna valinta oli Simpelejärvi, jonka rannalla olevaan mökkiin mahtui koko 20 hengen seurue.

Joulunviettoon tulevat Maurin ja Maija-Liisan lisäksi heidän lapsensa Jesperi, 27, ja Suvetar, 22, sekä Maurin sisarukset lapsineen. Maurin sisar Pirjo ja hänen miehensä Pentti Sahlman ajavat vuokramökille Vantaalta. Sinikan esikoistytär Eija ja hänen puolisonsa Pauli Purmonen tulevat Joensuusta, samoin tytär Tarja ja Heino Hämäläinen poikansa Severin kanssa. Tytär Heli tulee joulunviettoon Tampereelta miehensä Keijo Karjulan ja lastensa Jonnen, Pinjan ja Elmerin kanssa.

– Parasta on yhdessäolo. Tuntuu hyvältä päivittää kuulumiset ilman kiirettä. Jokainen tuo jotain jouluruokaa. Esimerkiksi Mauri tekee sinapin, minä jälkiruuan. Tarja on koristelemisen mestari, hän tuo kukat, viimeksi upeat jouluruusut, Maija-Liisa sanoo.

Pirjo ottaa rennosti.
Pirjo ottaa rennosti.

Kodassa paistetaan makkaraa.
Kodassa paistetaan makkaraa.

Näkymä Parikkalan mökin ikkunasta pysäytti.

– Istuin sohvalla ja vain katselin, järvi tuli kuin syliin. Jää oli kaunista, vaikka sen päällä oli muutama sentti vettä. Kastelimme siinä varpaat saunan jälkeen, Maija-Liisa kertoo.

Suvun ohjelmaan kuuluu jouluna herkuttelu, saunominen, ulkoilu ja Trivial Pursuit -peli. Viimeksi sitkeimmät pelasivat aamuneljään.

– Sen jälkeen nukuimme hyvin.

Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.
Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.

Jouluaamuna mummo heräsi keittämään puuron, ja puolen päivän jälkeen koko seurue lähti ulos.

– Oli ihana nähdä, kun mummo käveli nuorten kanssa käsikoukkua ja nautti siitä, että kaikki ovat koolla.

Huvila.net > Loikonsaari 3


Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.
Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.

Ruotsin Lapista ei löydä joulupukkia, mutta hurjia rinteitä senkin edestä. Keltanokka lähti testaamaan, miten pääsee alas Riksgränseniä ja Björklideniä.

Opashan on hullu!

Olen saapunut vasta tunti sitten Ruotsin Lappiin, marssinut saman tien suksivuokraamoon, ährännyt vaivalloisesti massiiviset laskettelumonot jalkaan ja kuunnellut huolestuneena miniluentoa lumivyöryn vaaroista. Ja nyt pitäisi seurata lasketteluopasta vielä kilometri ylämäkeen kohti tunturin huippua.

Olen näännyksissä, hikinorot valuvat poskilla. Ihan kuin noutajan kalsa kosketus tuntuisi olkapäillä.

Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.
Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.

Matkaa on tehty jo puoli tuntia, ylämäkeen luonnollisesti. Björklidenin laskettelukeskus näkyy alhaalla pienenä. Horisontissa siintävät Norjan tunturit ja jossain niiden takana Atlantti. Jalassani on karvapohjaiset sukset. Ne eivät lipsu senttiäkään. Eivätkä kyllä luistakaan. Niillä vain tampataan matkaa ylämäkeen.

– Mika, sinä pystyt tähän. Ajattele, miten hienot maisemat ylhäällä odottavat. Sitten laskettelemme pitkin neitseellisiä lumia alas laaksoon. Det är kul! tsemppaa opas Kim Bergsten.

Mihin olen joutunut?

Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.
Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.

Sisulla huipulle

Kokeilin laskettelua ensimmäisen kerran 15-vuotiaana Jyväskylän Laajavuoressa. Alku oli vauhdikas, syöksyin pipo silmillä rinteen suoraan alas. En osannut oudoilla suksilla kurvata, kun en tullut keneltäkään kysyneeksi, miten se tapahtuu. Vauhdin sain pysähtymään juuri ennen parkkipaikkaa.

Sen jälkeen eksyin mäkeen satunnaisesti, keskimäärin kerran vuosikymmenessä. Rinteessä oli joka kerta kivaa, mutta laskettelupuremaa en koskaan saanut. Ehkä Suomen rinteet olivat liian vaatimattomia tällaiselle Laajavuoren veteraanille.

Sitten ystäväni houkutteli testaamaan "vähän kovempaa kamaa", Ruotsin Lapin tuntureita. Ruotsihan on suomalaiselle kuin Amerikka. Siellä kaikki on hienompaa ja suurempaa, niin tunturitkin. Ruotsin Åre tunnetaan pikku-Alppeina, sillä sen korkein huippu Åreskutan yltää yli 1400 metriin. Rinteet ovat kilometrien pituisia. Suomen laskettelukeskuksissa moisista lukemista vain unelmoidaan.

Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.
Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.

Vierekkäin sijaitsevissa Björklidenissä ja Riksgränsenissa tunturit kohoavat reiluun kilometriin. Niiden luonnonrinteet sopivat monipuoliseen lasketteluun kuin valetut.

Bergsten on päässyt tunturin laelle ja jatkaa tsemppaamista. Ammattilaiselle kapuaminen on niin helppoa. Määränpää häämöttää, tamppaan karvapohjasuksiani rinnettä vimmaisesti ylös suomalaisella sisulla.

Det är kul! Det måste vara kul!

Lopulta pääsen perille. Viisikymppisen kunto voisi olla kovempikin, mutta olen yhä elossa.

Hiihtopummin tunnustukset

Bergsten auttaa irrottamaan karvapohjat suksista. Vedän keuhkot täyteen tunturi-ilmaa ja annan katseeni nuolla horisonttia. Olen kilometrin lähempänä taivasta kuin tunti sitten suksivuokraamossa. Olo on juhlallinen. Alan ymmärtää, miksi joskus pitää kärsiä, että voi nauttia.

Bergsten kaataa kuksaan kahvia.

– Olen ollut neljä vuotta Björklidenissä ja Riksgränsenissä lasketteluoppaana. Nuorena elin hiihtopummina Ranskan Chamonix'ssa. Siellä aloin myös vuorikiipeillä, ja se on suurin intohimoni. Laskettelu tulee kakkosena. Nytkin jatkaisin mieluiten matkaa aina vain ylöspäin, Bergsten tarinoi kahvitauollamme.

Täällä vartioin minä!
Täällä vartioin minä!

Näkemykseni vain vahvistuu: mieshän on umpihullu.

Huipulla tuulee. Kahvin lämmittävä vaikutus hupenee. On aika miettiä paluuta alas. Bergstenilla on suunnitelma. Seuraamme mestaria jyrkän rinteen reunaan. Rinne ei ole pitkä, mutta korkeusero nostaa hikikarpalot taas pintaan.

– Tässä on paljon pehmeää lunta, kuin höyhenillä laskisi. Seuraa vain minua, tee pitkiä nautinnollisia kaarroksia, nauti joka hetkestä, Bergsten sanoo ja lähtee.

Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.
Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.

Kuperkeikkoja pumpulissa

Bergsten pöllyttää tyylikkäästi lunta kaarrellessaan. Pian hän on rinteen alaosassa odottamassa meitä muita.

Olen ryhmämme keltanokka, muut ovat kokeneita laskettelijoita ja laskevat perässä leikitellen, kaiketi nautiskellen. Lähden liikkeelle. Luonnonrinteessä, vasta sataneessa pumpulilumessa laskeminen tuntuu erikoiselta. Lumi upottaa, vauhti kiihtyy hitaasti. Mutta se kiihtyy.

Tulee kaarroksen aika. Sukset eivät tahdo totella. Käännyn puolittain ja heitän kuperkeikan. Rämmin pystyyn. Sama toistuu seuraavassa mutkassa. Ja sitä seuraavassa.

Alas ehtineet hymyilevät hyväntahtoisesti. Onneksi rinteessä on niin paljon lunta, että kuperkeikkailu ei vammauta, mitä nyt vähän henkisesti.

– Onnittelut, Mika, selvisit. Se oli päivän haastavin osuus. Nyt pidetään hauskaa, Bergsten lupaa.

Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.
Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.

Rinne jatkuu loivahkona, ja löydän oman tapani kääntyä upottavassa lumessa. Tuuli suhisee korvissa, laakso lähenee ja talot muuttuvat näkökentässä isommiksi. Mäkeä riittää. Laskettelu kysyy reisilihaksia.

Pidän välillä taukoja ja ihailen arktisen luonnon kauneutta. Olen jo hyljännyt ajatuksen pysyä muiden matkassa. Hiljaa hyvä tulee, alas pääsee kaikilla nopeuksilla.

Lasken hotelli Fjälletin pihaan suksitelineen luo. Pian istun hotellin aulassa, ja takkatuli loimottaa. Kylmä huurteinen tuoksuu edessäni.

Reidet tutisevat, mutta nautin maisemasta Lapporteniin, Lapin porttiin. Näyttää kuin kuu olisi aikojen alkuhämärässä hipaissut Maata ja vienyt puolipallon muotoisen palan tuntureita mennessään.

Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.
Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.

Vihdoin vohvelia

Hotellin edessä odottaa hytillinen telavaunu. Se täyttyy matkustajista ja lähtee Låktatjåkkon tunturiasemalle 1228 metrin korkeuteen.

Alhaalla aurinko paistaa, mutta perillä odottaa vaakasuoraan viuhuva hyytävä tuuli ja lumimyräkkä. Lapin luonto luo Ruotsissakin outoa taikaa.

Puikahdan kohti mustaseinäistä hirsitaloa. Sisällä odottaa maailman pohjoisin vohvelikahvila. Käyn pirttipöytään, riisun toppatakkini ja tartun vohveliin.

Olen laskettelu-urani huipulla, kukkulan kuningas. Mietin jo tulevaa Åren-retkeä. Pohjoismaiden pisimmät rinteet vain naurattavat Björklidenin veteraania.

Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.
Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.

Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.
Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 6/2016.

Laskettelukeskukset

 • Riksgränsenin ja Björklidenin laskettelukeskukset sijaitsevat vierekkäin Kiirunasta kaakkoon lähellä Norjan rajaa, Napapiiriltä 200 kilometriä pohjoiseen. Molemmat tunnetaan hyvistä off-piste-laskuista eli vapaalaskuista rakentamattomilla luonnonlumisilla rinteillä.
 • Björklidenissä on 23 rinnettä ja viisi hissiä. Kittelsdalsin hissi vie korkeimmalle, 1100 metriin. Riksgränsenissä löytyy 15 rinnettä, 6 hissiä ja liki rajattomasti vapaalaskurinteitä. 

Näin pääset perille

 • Helsingistä Tukholman kautta lento Kiirunaan, mistä matkaa perille valtatietä E10 on noin 130 kilometriä. Lentoaika Helsinki-Kiiruna 2,5 tuntia. Kentältä on bussiyhteys laskettelukeskuksiin, 30 e/suunta. Bussi kulkee usein myös Björklidenin ja Riksgränsenin välillä.
 • Kiirettömille sopii juna Tukholmasta Riksgränseniin, matka-aika 18 tuntia.
 • Norjan Narvikin lentokentälle on Riksgränsenistä vain 40 kilometriä, mutta bussiyhteyttä kentältä Ruotsin puolelle ei ole. Ruotsin ja Norjan välinen tie on joskus lumimyrskyn takia päiviä poikki. Oulusta maantietä pitkin Riksgänseniin on 620 kilometriä.
 • Helikopterilla? Arctic Elementsin järjestämillä räätälöidyillä 1-7 päivän Heliski-retkillä kokeneet laskettelijat viedään helikopterilla laskemaan neitseellisille puuterilumille vuoristoon, kuten yli 2 000-metriselle, jyrkkärinteiselle Kebnekaiselle. 

SOS

 • Merkitsemättömillä luonnonrinteillä on lumivyöryvaara. Suksivuokraamoista saa pakollisena lisävarusteena repun, jossa on muun muassa lähetin ja lumilapio. Suksivuokraamojen henkilökunta ja laskettelunopettajat opastavat, miten toimia lumivyöryssä.
 • Laskettelussa voi loukkaantua kaatuessaan. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, että vakuutukset ovat voimassa. Kypärä on tärkeä turvavaruste.
 • Ruotsin hätänumero on 112.

Sää

 • Talvisesonki alkaa helmikuussa, kun keli muuttuu epävarmasta aurinkoiseksi. Rinteissä riittää lunta toukokuun puoliväliin. Silloin päivälämpötilat ovat reilusti plussalla, mutta yöt edelleen kylmiä. Säätilan vaihtelut ovat tuntureilla nopeita, mikä kannattaa ottaa huomioon varustevalinnoissa.

Majoitus

 • Riksgränsenissä laskettelukeskuksen sydän on suuri Hotell Riksgränsen, jonka huonevalikoima on laaja himolaskettelijan koppero hyteistä perhesviitteihin. Perhehotelli Meteorologen Ski Lodge tarjoaa personnallista luksusmajoitusta.
 • Björklidenissa majoitustilaa tarjoaa hotelli Fjället 1-4 hengen huoneissa ja lomamökeissä. Todellista huippumajoitusta tarjoaa pieni Låktatjåkkan tunturihotelli 1228 metyrin korkeudessa.