Kööpenhamina on yksi maailman herkullisimmista kaupungeista. Katso parhaat paikat ja herkuttele kotona paikallisella kielileivällä – jonka ohjeen saat myös jutusta.

1. Torvehallerna

Aamu alkuun

Israels Pladsin lähellä asuva arkkitehti Hans Peter Hagens kyllästyi torin alennustilaan huumeiden myyntipaikkana ja päätti uudistaa aluetta. Idea
ravintolasta lähti kahdesta kasvihuonetta muistuttavasta teräs- ja lasirakenteisesta kauppahallista. Suunnittelu alkoi 1997, paikka valmistui 14 vuotta myöhemmin. Kannatti odottaa!

Mieleen tulee Barcelonan La Boqueria, kaikkien kauppahallien äiti. Ulkona on tilaa 80 kauppiaalle ja sisällä kymmenille erikoismyymälöille ja ravintoloille. Eniten esillä on lähiruokaa ja luomua. Trendikahvila Coffee Collectiven
cappuccinoa parempaa ei saa mistään. Hulina alkaa kello yhdeltä­toista, kun lähi­toimistojen väki virtaa lounaalle.

Nappaa lennosta sardiini­tapakset Tapa del Torosta ja järsi pala Gorm’sin artisokka-artisaanipizzaa. Matkaan saat voileipää Hallernas Smørre­brødista,
jossa käytetään vain hallissa myytäviä raaka-aineita.

Hyvä syy: Upea valikoima pikku­purtavaa ja loistava tunnelma.

Torvehallerna, Frederiksborggade 21. torvehallernekbh.dk


2. Copenhagen Street Food

Kemut pikkurahalla

Kööpenhaminan tuorein ruokamatkakohde, Copen­hagen Street Food, on katuruokamekka ja nuorten bilepaikka. Entiseen sanomalehtivarastoon rakennettu ruokakeidas palvelee Paperisaarella vastapäätä Nyhavnia, josta on suora lauttayhteys saarelle.

Brooklynin Smorgasburgista matkittu ­halli on liki 30 ravintolan koti, makumatkailua Afrikasta Aasiaan. Siisteihin riveihin järjestyneet ravintolat on rakennettu varastokontteihin, autoihin, asuntovaunuihin ja kierrätyspuusta. Visiittiin kannattaa yhdistää vierailu naapurissa toimivaan tiedemuseo Experimentariumiin.

Mikä on parasta? Sisäänkäynnin kupeessa Tacos Chucho -ruokakärry tarjoaa aitoja pehmeitä maissitacoja, jotka valmistetaan tilauksesta. Täytteistä varsinkin kana ja liha toimivat upeasti. Toinen varma vinkki on hallin perältä löytyvä Bulko. Korealaisittain paneroitu uppopaistettu kana tulisen kiinankaali-kimchin kera on maailman parasta pikaruokaa.

Hyvä syy: Makumatka maailman ympäri.

Trangravsvej 14, Papirøen. copenhagenstreetfood.dk


3. No 2

Pitkä lounas 50 eurolla

Kööpenhaminan tähtiravintoloilla on tapana avata niitä edullisempia kakkospaikkoja, joiden murkina on silti erinomaista. Fiinin AOC:n rento sisarravintola No. 2 avautui viime kesänä Christianshavniin.

Tyylinä on pohjoismainen bistro, ikkunoista avautuu kanavalle komea näky. Leivän saa pöytään suoraan uunista. Naposteltavat lupaavat hyvää: oma­tekoisia perunalastuja ja tryffelidippiä, retiisejä mätiherkku bottargan ja savujuuston kera sekä maistuvaa savukinkkua Fanøn saarelta.

Pääruoaksi sopii fileepihvi, lisukkeeksi grillattulla häränposkella täytettyä salottisipulia ja maltilla savustettua luuydintä. Lisämaksusta saa Heston
Blumenthalin tapaan kolmesti paistetut ranskalaiset tai pikkelöityjä vihanneksia. Kampasimpukat puna­juurten kera ovat hinkattua fine diningia.

Jälkiruoalle kannattaa jättää tilaa, sillä tarkkaavainen ­tarjoilija täyttää leipä­kipon nonstop. Leipää ei pysty vastustamaan.

Hyvä syy: Kolmen ruokalajin lounaan saa noin 50 eurolla. Se on reilu tarjous tämän tason ruoasta.

No. 2, Nicolai Eigtveds Gade 32. www.nummer2.dk


4. Smørrebrød

Postimerkeistä tuttu

Lounaalla tanska­lainen ei hienostele: otetaan leipä – mieluiten ruisleipä – ja voidel­laan se tasaisesti. Päälle pålæg: juustoa, leikkeitä, kalaa, levitteitä – mitä tahansa – ja lopuksi koristeet, pyntet. Onnistuu keneltä tahansa.

– Smørrebrød on kansallisruokamme. Jokaisessa ruokakulttuurissa on omat keinonsa käyttää aterialta ylijääneet raaka-aineet, meillä leipä, kertoo ruokatoimittaja-voileipäkirjailija Ole Troelsø.

Smørrebrød oli vaarassa kuihtua kliseeksi, joka kelpaa vain turisteille ja vanhuksille, mutta viime vuosina ruokalaji on taas noussut suosioon.

Perinteisistä voileipäravintoloista parhaaksi mainitaan yleensä Noman René Redzepin suosikki Schønnemann, mutta kyllä Gitte nousee vieläkin ylemmäksi.

Kellarikuppila Slotskaelderen Hos Gitte Kik on kotoisa ja viihtyisä. Samalla paikalla on pidetty ravintolaa 1700-luvun lopulta lähtien. Listalla on noin 30 voileipää. Herkku valitaan tis­kiltä, ja henkilö­kunta tuo sen pöytään.

Erikoisuus on sillileipä. Valit­se se paistettuna, sillä punasipulin ja persiljan kera se lähestyy täydellistä. Sitten paahto­­paistia, remouladea, piparjuurta
ja sipulia – halvatun herkullista!

Jos vielä mahtuu, ota kielivoileipä italian­salaatin kera. Gittellä leipiä syödään veitsellä ja haarukalla. Kyytipojaksi käy tuopillinen tanskalaista lager-olutta ja piripintaan täytetty akvaviitti-tömpsy.

Hyvä syy: Gitten kolme suosituinta smørreä ikuistettiin postimerkkeihin.

Slotskaelderen, Fortunstraede 4. www.slotskaelderen.dk


5. Kadeau

Illan päättää paras

Lööpenhaminassa on kolmesti maailman parhaaksi ravintolaksi valitun Noman lisäksi muitakin keittotaiteen pyhättöjä, kuten Kadeau.

– Liha, kala ja kasvikset ovat Bornholmin saarelta. Astiatkin ovat paikallista tuotantoa. Ideana on tehdä kaikki itse. Syksyllä marjastamme ja sienestämme talvea varten, selvittää viikinkiä muistuttava, noin 2,5-metrinen harteikas Kadeaun tarjoilija.

Valkeat seinät, puulattia, pohjoismainen linja, ei pöytäliinoja.

Karhunlaukka terävöittää kalaa poltetun purjon, suolaheinän ja fermentoidun hernemehun kanssa. Maistuu paljon paremmalta kuin miltä kuulostaa. Kokeile sinisimpukoita, naurista, mätiä ja keltuaista sekä jälkipalaksi maa-artisokkaa, kamomillalla maustettua piimä­jäätelöä, ruskistettua voita ja hasselpähkinää.

Outoa on, mutta samalla kekseliästä, herkullista ja hauskaa.

Michelin-tähden Kadeaun kakkosravintola Pony hyödyntää ­samoin Bornholmin saaren flooraa ja faunaa. Valmistustekniikat ovat yksinkertaisempia ja hinnat edullisempia kuin ­Kadeaussa.

Hyvä syy: Yllättäjä! Osaa hersytellä makuja kasviksista.

Kadeau, Wildersgade 10. www.kadeau.dk

Artikkeli on julkaistu alunperin Matkaopas-lehdessä 2/2015.


Katso myös muut Matkaopas-lehden minioppaat

Gitte Kikin kielileipä

Gitte Kik -voileipäravintolan herkullisimpiin luomuksiin kuuluu smørre­brød, johon ladataan naudankielen lisukkeeksi italiansalaattia ja säilyke­parsaa. Tuore parsa ei toimi tässä leivässä. Voit käyttää kaupan kielileikettä, mutta parempaa tulee, jos keität kielen itse.

  • voideltu ruisleipäviipale
  • 3 siivua keitettyä naudankieltä
  • 2 rkl italiansalaattia
  • tomaattiviipale
  • 4 pientä palaa valkoista säilykeparsaa
  • 2 tl hienonnettua persiljaa

Peitä leipä kielileikkeillä. Päällystä italiansalaatilla, koristele tomaatilla ja persiljassa dipatulla parsalla.

Sipulikukat säihkyvät Hollannissa upeammin kuin missään muualla. Amsterdamissa asuva suomalainen harrastajapuutarhuri kertoo parhaat vinkit kevätmatkalle.

Parinkymmenen kilometrin päässä Amsterdamista kukoistaa Keukenhofin puutarha, sipulikukkien maailmannäyttämö.

Lippujonossa puhutaan niin montaa kieltä, että laskuissa menee sekaisin. Posetiivin hilpeä soitto ja ylihintaisia mansikoita kauppaavat myyjät toivottavat vierailijan tervetulleeksi.

Metsäiset polut lähtevät risteämään eri suuntiin, ja kaikkialla kukkii loputtomasti tulppaaneja, narsisseja ja muita sipulikasveja. Sormi kramppaa kameran laukaisunapilla. Miten tulppaaneita voi olla näin paljon! Suuria, pieniä, korkeita, matalia. Yksivärisiä, kirjavia, raidallisia, pörheitä ja pitsimäisiä.

Kuuluisin on tietenkin musta tulppaani.

Beatrix-paviljongin orkideat hehkuvat.
Beatrix-paviljongin orkideat hehkuvat.

Miljoona vierailijaa

Hollanti sekosi tulppaanimaniasta jo 1700-luvulla. Maa rakastaa tulppaanejaan edelleen, mutta Keukenhof on muutakin.

Kausi alkaa maaliskuussa krookuksilla ja syvänsinisillä helmililjoilla. Huhtikuun alussa kukkivat vaaleanpunaisina magnoliat ja kirsikkapuut. Sitten hehkuvat hyasintit lukuisissa väreissä ja valtavan suurin kukin. Narsisseja on vain keltaisen eri sävyissä, mutta muotoja ja kokoja riittää, kerrotut kukat sekoittaa pikavilkaisulla ruusuun.

Vuonna 1950 yleisölle auennut Keukenhof on Hollannin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Siellä käy yli miljoona vierailijaa joka kevät, valtaosa heistä tulee ulkomailta. Puisto on niin suuri, että sekaan mahtuu hyvin.

Keukenhof oli alun perin 1400-luvulla Teylingenin linnan keittiöpuutarha, jota sen nimikin tarkoittaa. Keukenhofin linna rakennettiin vasta 1641.
Amsterdamin kuuluisan Vondelparkin suunnittelija Jan David Zocher piirsi poikansa kanssa linnan puutarhan uusiksi 1850-luvulla.

Kanava-ajelun voi varata etukäteen.
Kanava-ajelun voi varata etukäteen.

Paikka ei ole vain turisteja varten. Tärkeintä on olla Hollannin kukkaviljelijöiden näyteikkuna, jossa kaupalliset ostajat näkevät kasvit.

Tiesitkö? Sipulit lähetetään postitse Suomeen vasta istutusaikaan.

Puutarhurit työskentelevät kymmenen kuukautta vuodesta. Syksyisin istutetaan maahan käsivoimin seitsemän miljoonaa kukkasipulia kolmeen kerrokseen, mikä takaa kaksi kuukautta jatkuvan väriloiston.

Yksi Keukenhofin sadoista työntekijöistä on Hans Barbasson, joka rikkaruohojen kitkennän ohessa vastailee auliisti vieraiden kysymyksin. Hän on työskennellyt Keukenhofissa 27 vuotta.

– Pidän eniten tulppaaneista, etenkin liekinvärisistä, Barbasson sanoo.

– On niin paljon kauniita kukkasia. Narsisseista pidän myös kovasti.

Hans Barbasson on tehnyt puutarhatöitä 27 vuotta.
Hans Barbasson on tehnyt puutarhatöitä 27 vuotta.

Tulppaanimaniaa

Suurin osa Keukenhofista on suunniteltu englantilaisen puutarhan malliin. Maasto kumpuilee lempeästi ja polut kiemurtelevat puiden seassa. Tuloksena on viehättävän luonnontilainen tunnelma, kuin satumetsässä. Puistosta löytyy myös Versailles'n puutarhan tyyliä: säteittäiset polut ovat viivasuoria.

Historiallisessa puutarhassa voi tutustua esimerkiksi alkuperäisen kaltaisiin tulppaaneihin, jotka ovat hyvin lyhyitä, ja raidalliseen lajikkeeseen, joka käynnisti tulppaanimanian.

Romanttinen puutarha on tarkoitettu lemmenpareille, joista jotkut ottavat siellä hääkuvansakin. Rantapuutarha on karu, tuulen tuivertama, mutta sielläkin kasvaa tulppaaneja.

Joka vuosi vaihtuvaa kukkamosaiikkia pitää ihailla korokkeelta ylhäältä päin.

Helmililjat hehkuvat koboltin värisinä.
Helmililjat hehkuvat koboltin värisinä.

Inspiraatiopuutarhoissa on tarjolla erilaisia kekseliäitä ratkaisuja, joista kotipuutarhuri voi ottaa mallia. Tulppaaneja voi kasvattaa vaikkapa ämpärissä, puuarkussa tai lampunjalassa, sekä tietenkin sinivalkoisessa Delftin posliinissa.

Sisäpaviljongeissa on kukkanäyttelyitä, joista suurin osa vaihtuu viikon parin välein.

Erityisen komea on Beatrix-paviljonki orkideoineen ja flamingonkukkineen. Ne näyttävät melkein liian täydellisiltä ollakseen totta.

Kukkatuliaisia 

Entä lepopaikat? Puiston terasseille voi istahtaa syömään tai kahville. Mahdollisesti mukana olevat lapset saa parkkiin leikkipuistoon, jossa on kotieläimiä paijattavaksi. Pikkukärryissä myydään jäätelöä.

Tuliaiseksi voi ostaa samoja tulppaaneja, joita on juuri ihastellut puistossa. Siinä missä Amsterdamin putiikit myyvät yleensä ylivuotisia huonolaatuisia sipuleita, Keukenhof toimittaa tuoreet sipulit syksyllä postitse tilaajan kotiin, myös Suomeen.

Belgialaiset Freddy ja Beatrice Hauglustaine tulevat joka kevät kahdeksi päiväksi naapurimaahan. Ensimmäisenä päivänä he käyvät Keukenhofissa, toisena he ihastelevat Bloemencorso-kukkaparaatia.

Belgialaiset Freddy ja Beatrice valitsevat pihaansa joka vuosi uudet kukat.
Belgialaiset Freddy ja Beatrice valitsevat pihaansa joka vuosi uudet kukat.

Joka vierailuun kuuluu uusien kukkien valitseminen omaan pihaan.

– Ei ole helppo valita näin paksusta kuvastosta, Freddy nauraa.

– Tutkin valikoimaa myös netissä, vaikka ei se toki samalta näytä kuin täällä. Suosikkini on on narsissi, se edustaa uutta vuodenaikaa. Toisella sijalla ovat tietysti tulppaanit.

Keukenhofia ympäröivät raidalliset tulppaanipellot, joiden kukat menevät myyntiin ympäri maailman. Ne näkee puiston takareunasta tuulimyllyn vierestä. Mylly rakennettiin 1800-luvulla Groningenissa toisella puolella Hollantia ja siirrettiin tänne 1950-luvulla.

Myllyltä lähtee venekiertoajelu peltojen välissä kulkeville kanaville. Liput kannattaa varata etukäteen verkosta, sillä alus on pieni.
Keukenhofista voi vuokrata myös pyörän, jolla polkea peltojen ympäri maalaismaisemassa. Samalla voi piipahtaa Lissen keskustaan, jossa on useita hyviä ravintoloita.

Brasilialainen Grau Hekking pyöräilee tyttärineen tulppaanipeltojen välissä. Perhe on asunut puoli vuotta Keukenhofin vieressä.

– Olen kotoisin Amazonilta eikä siellä ole mitään tällaista, Grau sanoo.

Eikä kyllä missään muuallakaan.

Pyörän saa lainaksi kympillä, tandemin 25 eurolla.
Pyörän saa lainaksi kympillä, tandemin 25 eurolla.

Varaa matka!

  • Keukenhof on avoinna 22.3.–13.5. Paras vierailuaika on huhtikuussa. Vältä lippujono ja tule puistoon heti aamusta tai osta lippu netistä.
  • Kukkavuoden päätapahtuma on Bloemencorso-kulkue 21.4. Paraatin vaunut on koristeltu valtavilla kolmiulotteisilla kukkaveistoksilla. Tuoksu on huumaava.
  • Meno-paluulento Helsingistä alkaen 180 e. Schipholin kentältä bussi 858.
  • Lisätietoja netistä: keukenhof.nl.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

 

Piipahda minilomalle Tallinnaan ja seikkaile rohkeasti vanhankaupungin ulkopuolelle. Etsimme parhaat osoitteet, joissa herkuttelu, kauneushoidot ja ostokset onnistuvat edullisesti.

1. Vaateostoksille – Mekkoja myös kurvikkaille

Kuinka monta näistä tunnistat: Baltman, Mosaic, Monton, Bastion, Ivo Nikkolo?

Viron viidestä tunnetuimmasta muotibrändistä vain Ivo Nikkolo on minulle ennestään tuttu. Tilanne kuitenkin korjaantuu yhdessä osoitteessa. Baltika Moetänav on ainoa paikka maailmassa, jossa kaikki viisi merkkiä ovat näin laajasti edustettuina.

Liikettä johtava Sigrid Sunter vie meidät kierrokselle myymälään ja lupaa esitellä merkit. Aloitamme Ivo Nikkolosta, jonka suoralinjainen skandinaavinen tyyli sopii etenkin bisnespukeutujille.

– Kurvikas ja rehevä nainen etsiytyy Bastionin tai Mosaicin osastolle. Bastion on tunnettu erityisesti mekoistaan, Mosaic puolestaan keskittyy arkivaatteisiin. Molempien mallistot ulottuvat kokoon 48 asti.

Nuorekkaasta tyylistä pitävää palvelee Monton, jonka koot ulottuvat 44:ään.

Miesten pukuihin erikoistuneen Baltmanin vaatteet tehdään samoista kankaista kuin kansainvälisten muotibrändien. Pukuja on tarjolla kokoon 64 asti. Outlet-osastoilla myydään merkkien mallikappaleita ja edellisen sesongin malleja jopa 70 prosentin alennuksella. 

  • Veerenni 24–32. Raitiovaunut 3 ja 4, bussit 3, 16 ja 73, pysäkki Vineeri.

2. Kahville – Aamiaissalaatti apilakahvilassa

Ristikheina toimittaa kakkuja muihinkin tallinnalaisiin ravintoloihin.
Ristikheina toimittaa kakkuja muihinkin tallinnalaisiin ravintoloihin.

Aamiaiskulttuuri on Tallinnassa vielä lapsenkengissä, mutta onneksi on ihania poikkeuksia. Pelgulinnassa puutalojen keskellä sijaitseva Ristikheina, suomeksi apila, kilpailisi kärkisijoista kaupungin suloisimpien kahviloiden listauksessa, mutta poikkeuksellisen siitä tekee pitkä aamiaislista. Se on voimassa arkisinkin puoleen päivään saakka.

Päivän puuron hillosilmän ­kera (2,50 e) saa kauhoa lautaselle itse, pieneen nälkään voi ottaa paahtoleivän ja paistetun munan (1,50 e). Aamiaissalaatti (6 e) vei kielen ja nälän mennessään: paistettu kvinoa, sipuli ja aurinkokuivattu tomaatti tarjoiltiin avokadon ja uppomunan kanssa.

Ei ihme, että kahvilan ruuhkaisinta aikaa ovat juuri aamut.

Kolme vuotta sitten avatun kahvilan omistavat Meelika Nomme, hänen jalkapalloilijapuolisonsa Jarmo ja kahvilan kakkuvalikoimasta vastaava Sandra Veeremaa. Idea oli Jarmon.

– Asuimme Unkarissa, jossa Jarmo pelasi sikäläisessä joukkueessa, ja ihastuimme maan leivoskulttuuriin. Kun Jarmo huomasi, että Tallinnan-kotimme naapurissa on kahvilaksi sopiva kiinteistö myynnissä, hän sai päähänsä oman kahvilan perustamisen. Minä pidin ajatusta hulluna ja ajattelin, että kuolemme työmäärään, Meelika kertoo.

Niin ei käynyt. Nyt kahviloita on jo kolme.

  • Ristiku 57. ristikheinakohvik.ee. Bussi 40, pysäkki Ristiku.

3. Kauneushoitolaan – Yhteistä aikaa ystävän tai puolison kanssa

Jos toivoo suomea puhuvaa hoitajaa, siitä kannattaa mainita varausta tehdessä.
Jos toivoo suomea puhuvaa hoitajaa, siitä kannattaa mainita varausta tehdessä.

Oksanan käsittelyn jäljiltä kulmakarvani ovat täydelliset: juuri oikean muotoiset ja värjättyinäkin luonnollisen näköiset. Tarkastelen lopputulosta (12 e) Von Stackelberg -hotellin Zen Spassa, jota laajennettiin viime syksynä lisäämällä kahden hengen hoitohuoneiden määrää.

– Pariskunnat ja ystävykset pitävät siitä, että toisen ei tarvitse odotella, vaan hoidettavaksi voi tulla yhdessä, myyntipäällikkö Kaarel Korjus kertoo.

Hotellin ja kauneushoitolan asiakkaista jopa 70 prosenttia on suomalaisia, ja suosituin hoito on klassinen hieronta (60 min 49 e). Myös jalkahoidot, käsihoidot ja kulmien värjäykset ovat kysyttyjä. Ylellistä japanilaishenkistä kylpyläosastoa suurennettiin remontin yhteydessä. Kahden saunan ja poreammeen kylpylän voi varata tunniksi yksityiskäyttöön 40 eurolla.

Jos kaipaa suurieleisempää kylpylää tai on liikenteessä esimerkiksi useamman sukupolven voimin, sopiva paikka on tarjolla tien toisella puolella Park Inn by Radisson Meriton -hotellissa. Hotellissa yöpyville kylpylän käyttö sisältyy huoneen hintaan, mutta sinne voi pistäytyä myös päiväseltään. Edullisimmillaan kahden tunnin kylpylälippu eläkeläisille maksaa 6 euroa ja perheelle 24 euroa. Saunoja on neljää sorttia ja poreammeitakin useita, lämpimin 36-asteinen.

Kauneushoitolan puolella 50 minuutin hieronta kahdelle maksaa 80 euroa.

  • Toompuistee 23. vonstackelberghotel.com. Toompuistee 27. parkinn.fi. Bussi 40, pysäkki Hotel Tallinn.

4. Torille – Balti Jaama on nykyaikainen kauppahalli

Kaikki Teelessä myytävät vaattet ja tavarat ovat virolaisia.
Kaikki Teelessä myytävät vaattet ja tavarat ovat virolaisia.

Jos on käynyt Balti Jaama Turgilla joskus muinoin, nyt on uusintavisiitin paikka.

Neuvostohenkisenä mainetta niittänyt asematori on muutettu kauppapaikaksi, jossa hedelmien, kasvisten, lihan, kalan, juustojen ja käsitöiden myyjät ovat saaneet hulppeat tilat ja seurakseen ison valikoiman ravintoloita, kahviloita ja nykymuotoilua. Kauppiaita on yli 300.

Alakerta on varattu elintarvikkeille, ravintoloille ja kahviloille, yläkerrassa myydään sekä uusia että käytettyjä vaatteita ja tavaroita.

Täällä samoiluun hurahtaa helposti monta tuntia, kun välillä käy haukkaamassa lounasta jossakin lukuisista katuruokakojuista tai pistäytyy kupposella suloisessa kahvilamökissä.

Yläkerrassa myydään sulassa sovussa halpoja puuterinvärisiä alushousuja, tutuilla kuvioilla koristettuja lapasia ja trendikästä nykymuotoilua. Torin nettisivut on käännetty myös suomeksi.

  • Kopli 1, astri.ee/bjt. Raitiovaunut 1 ja 2, pysäkki Balti jaam.

5. Kampaamoon – Huolellista ja huokeaa

Viljar Kasemaa käy Juta Mäen parturoitavana kerran kuussa.
Viljar Kasemaa käy Juta Mäen parturoitavana kerran kuussa.

Kampaajalla ja parturissa käyminen on Tallinnassa selvästi edullisempaa kuin Suomessa. Värin, leikkauksen ja föönauksen puolipitkään tukkaan saa 50 eurolla.

Viljar Kasemaa, 78, on käynyt Juta Mäen parturoitavana 21 vuotta.

– Juta on maailman paras parturi, pöytätennistuomarin hommia edelleen tekevä Viljar kehuu ja kertoo, että kuukausittaisen tukanleikkuun lomassa he juttelevat elämästä, kuolemasta, rakkaudesta ja lapsenlapsista.

Viljarin jälkeen Jutan tuoliin istahtaa helsinkiläinen Matti Sarén, 69. Myös Matin vaimon Seijan, 66, tukka pestään ja leikataan.

– Täällä on Suomea huokeammat hinnat, ja työ tehdään huolella, Seija kertoo kokemuksistaan. Suomessa hän maksaa leikkauksesta 30-40 euroa, Tallinnassa 20 euroa.

Trendikästä kampaamoa etsivä voi kokeilla Viron presidentin Kersti Kaljulaidin käyttämää C.U.T Salongia. Suosituksia kerää myös Helen Heinroos Hair, jonka omistaja on hakenut oppia Lontoosta ja Los Angelesista. Nimi maksaa: siinä missä stylistin leikkaus Heinroosilla maksaa 35 euroa, Helenin hinta on 60 e.

  • Vene 40. vene40juuksurid.eu. Narva Mnt 13 a. cutsalong.ee. Võrgu 10. helenheinrooshair.ee

6. Syömään – Illallinen vehreässä lintuhäkissä

Virossa suositun keittolounaan saa monissa paikoissa 3–4 eurolla.
Virossa suositun keittolounaan saa monissa paikoissa 3–4 eurolla.

Tallinnassa syö pienellä rahalla todella laadukkaasti – kunhan tietää, mihin mennä. Kaupungissa on paljon poikkeuksellisen kivasti sisustettuja ruokapaikkoja, joten kannattaa valita paikka, joka tarjoaa myös silmänruokaa.

Elämyshakuisen valinta on vajaa vuosi sitten avattu Parrot MiniBar. Vehreästi sisustetun ravintolan menu on jaoteltu sormisyötäviin (6 e), pinseteillä syötäviin minipääruokiin (12-15 e) ja molekyyligastronomiaa hyödyntäviin makeisiin (6 e). Drinkki tarjoillaan painavasta metallisesta pöllömukista.

Vähän perinteisempää kattausta etsivä hakeutuu Telliskiveen, jossa vanhaan teollisuushalliin rakennettu F-Hoone, gluteenitonta menua tarjoileva Kivi, Paber, Käärid sekä isoista johtokeloista pöytiä tehnyt Lendav Taldrik pakottavat kaivamaan kameran esille. Ravintolat sijaitsevat käytännössä vierekkäin ja kaikissa syö tuhdin pääruuan reilusti alle kympillä.

Jos mielessä on tietty ravintola, jossa haluaa syödä, pöytä kannattaa varata etukäteen: suosituimpiin paikkoihin ei useinkaan mahdu päähänpistosta.

  • Vana-Posti 7. parrot.ee. Telliskivi 60A. lendavtaldrik.com, kivipaber.ee, fhoone.ee. Raitiovaunu t 1 ja 2, pysäkki Telliskivi.

+ Bussilla vai taksilla?

Tallinnan julkinen liikenne on ilmainen tallinnalaisille ja kaikille Viron eläkeläisille. Muut maksavat lipuistaan. Jos tarkastaja osuu kohdalle, liputta matkustavan sakko on 40 euroa. Busseissa ja ratikoissa kuljettajalta voi ostaa yhden vaihdottoman matkan lipun, 2 e. Vain tasaraha kelpaa.

Edullisimmaksi tulee ostaa matkustajasataman R-kioskilta ühiskaart eli älymatkakortti, jolle voi ladata arvoa. Tunnin lippu maksaa 1,10 e, 24 tunnin lippu 3 e. Matkakortti pitää näyttää oranssille lukulaitteelle aina matkan ­alkaessa. Luotettavia taksifirmoja ovat Tulika Takso ja Tallink Takso, joista Tulika Takso on hieman edullisempi. Sen aloitusmaksu on 3,85 euroa ja kilometriveloitus 0,69 euroa päiväsaikaan. Vältä Tallinn Taksoa, joka käyttää ­samannäköisiä autoja, mutta on paljon kalliimpi.

Vinkki! Lataa älypuhelimeesi sovellus, joka kertoo millä bussilla tai ratikalla pääset haluamaasi määränpäähän. Sovellus näyttää reitin myös kartalla. pilet.ee

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 2/2018.

Vierailija

Reippaasti vanhankaupungin ulkopuolelle! Katso parhaat vinkit hemmottelulomalle Tallinnaan

Jos ei käy Tallinnassa kovin usein mutta jos tekee esim kerran,kaksi vuodessa muutaman päivän reissun niin silloin kannattaa ostaa matkakortti R-kioskista Tallinnassa ja ladata sille aikaa. Matkakortti maksaa 2 euroa ja rahan saa takaisin kun palauttaa kortin R-kioskiin lähtiessään takaisin Suomeen. Jos lataa aikaa niin 1 vrk maksaa 3 euroa ja 3 vrk maksaa 5 euroa. Kommentoin hieman tätä Balti Jaama kauppahallia. Ennen kävin usein tällä venäläiseksi toriksi kutsutuksi alueella . Hinnat olivat...
Lue kommentti