Kööpenhamina on yksi maailman herkullisimmista kaupungeista. Katso parhaat paikat ja herkuttele kotona paikallisella kielileivällä – jonka ohjeen saat myös jutusta.

1. Torvehallerna

Aamu alkuun

Israels Pladsin lähellä asuva arkkitehti Hans Peter Hagens kyllästyi torin alennustilaan huumeiden myyntipaikkana ja päätti uudistaa aluetta. Idea
ravintolasta lähti kahdesta kasvihuonetta muistuttavasta teräs- ja lasirakenteisesta kauppahallista. Suunnittelu alkoi 1997, paikka valmistui 14 vuotta myöhemmin. Kannatti odottaa!

Mieleen tulee Barcelonan La Boqueria, kaikkien kauppahallien äiti. Ulkona on tilaa 80 kauppiaalle ja sisällä kymmenille erikoismyymälöille ja ravintoloille. Eniten esillä on lähiruokaa ja luomua. Trendikahvila Coffee Collectiven
cappuccinoa parempaa ei saa mistään. Hulina alkaa kello yhdeltä­toista, kun lähi­toimistojen väki virtaa lounaalle.

Nappaa lennosta sardiini­tapakset Tapa del Torosta ja järsi pala Gorm’sin artisokka-artisaanipizzaa. Matkaan saat voileipää Hallernas Smørre­brødista,
jossa käytetään vain hallissa myytäviä raaka-aineita.

Hyvä syy: Upea valikoima pikku­purtavaa ja loistava tunnelma.

Torvehallerna, Frederiksborggade 21. torvehallernekbh.dk


2. Copenhagen Street Food

Kemut pikkurahalla

Kööpenhaminan tuorein ruokamatkakohde, Copen­hagen Street Food, on katuruokamekka ja nuorten bilepaikka. Entiseen sanomalehtivarastoon rakennettu ruokakeidas palvelee Paperisaarella vastapäätä Nyhavnia, josta on suora lauttayhteys saarelle.

Brooklynin Smorgasburgista matkittu ­halli on liki 30 ravintolan koti, makumatkailua Afrikasta Aasiaan. Siisteihin riveihin järjestyneet ravintolat on rakennettu varastokontteihin, autoihin, asuntovaunuihin ja kierrätyspuusta. Visiittiin kannattaa yhdistää vierailu naapurissa toimivaan tiedemuseo Experimentariumiin.

Mikä on parasta? Sisäänkäynnin kupeessa Tacos Chucho -ruokakärry tarjoaa aitoja pehmeitä maissitacoja, jotka valmistetaan tilauksesta. Täytteistä varsinkin kana ja liha toimivat upeasti. Toinen varma vinkki on hallin perältä löytyvä Bulko. Korealaisittain paneroitu uppopaistettu kana tulisen kiinankaali-kimchin kera on maailman parasta pikaruokaa.

Hyvä syy: Makumatka maailman ympäri.

Trangravsvej 14, Papirøen. copenhagenstreetfood.dk


3. No 2

Pitkä lounas 50 eurolla

Kööpenhaminan tähtiravintoloilla on tapana avata niitä edullisempia kakkospaikkoja, joiden murkina on silti erinomaista. Fiinin AOC:n rento sisarravintola No. 2 avautui viime kesänä Christianshavniin.

Tyylinä on pohjoismainen bistro, ikkunoista avautuu kanavalle komea näky. Leivän saa pöytään suoraan uunista. Naposteltavat lupaavat hyvää: oma­tekoisia perunalastuja ja tryffelidippiä, retiisejä mätiherkku bottargan ja savujuuston kera sekä maistuvaa savukinkkua Fanøn saarelta.

Pääruoaksi sopii fileepihvi, lisukkeeksi grillattulla häränposkella täytettyä salottisipulia ja maltilla savustettua luuydintä. Lisämaksusta saa Heston
Blumenthalin tapaan kolmesti paistetut ranskalaiset tai pikkelöityjä vihanneksia. Kampasimpukat puna­juurten kera ovat hinkattua fine diningia.

Jälkiruoalle kannattaa jättää tilaa, sillä tarkkaavainen ­tarjoilija täyttää leipä­kipon nonstop. Leipää ei pysty vastustamaan.

Hyvä syy: Kolmen ruokalajin lounaan saa noin 50 eurolla. Se on reilu tarjous tämän tason ruoasta.

No. 2, Nicolai Eigtveds Gade 32. www.nummer2.dk


4. Smørrebrød

Postimerkeistä tuttu

Lounaalla tanska­lainen ei hienostele: otetaan leipä – mieluiten ruisleipä – ja voidel­laan se tasaisesti. Päälle pålæg: juustoa, leikkeitä, kalaa, levitteitä – mitä tahansa – ja lopuksi koristeet, pyntet. Onnistuu keneltä tahansa.

– Smørrebrød on kansallisruokamme. Jokaisessa ruokakulttuurissa on omat keinonsa käyttää aterialta ylijääneet raaka-aineet, meillä leipä, kertoo ruokatoimittaja-voileipäkirjailija Ole Troelsø.

Smørrebrød oli vaarassa kuihtua kliseeksi, joka kelpaa vain turisteille ja vanhuksille, mutta viime vuosina ruokalaji on taas noussut suosioon.

Perinteisistä voileipäravintoloista parhaaksi mainitaan yleensä Noman René Redzepin suosikki Schønnemann, mutta kyllä Gitte nousee vieläkin ylemmäksi.

Kellarikuppila Slotskaelderen Hos Gitte Kik on kotoisa ja viihtyisä. Samalla paikalla on pidetty ravintolaa 1700-luvun lopulta lähtien. Listalla on noin 30 voileipää. Herkku valitaan tis­kiltä, ja henkilö­kunta tuo sen pöytään.

Erikoisuus on sillileipä. Valit­se se paistettuna, sillä punasipulin ja persiljan kera se lähestyy täydellistä. Sitten paahto­­paistia, remouladea, piparjuurta
ja sipulia – halvatun herkullista!

Jos vielä mahtuu, ota kielivoileipä italian­salaatin kera. Gittellä leipiä syödään veitsellä ja haarukalla. Kyytipojaksi käy tuopillinen tanskalaista lager-olutta ja piripintaan täytetty akvaviitti-tömpsy.

Hyvä syy: Gitten kolme suosituinta smørreä ikuistettiin postimerkkeihin.

Slotskaelderen, Fortunstraede 4. www.slotskaelderen.dk


5. Kadeau

Illan päättää paras

Lööpenhaminassa on kolmesti maailman parhaaksi ravintolaksi valitun Noman lisäksi muitakin keittotaiteen pyhättöjä, kuten Kadeau.

– Liha, kala ja kasvikset ovat Bornholmin saarelta. Astiatkin ovat paikallista tuotantoa. Ideana on tehdä kaikki itse. Syksyllä marjastamme ja sienestämme talvea varten, selvittää viikinkiä muistuttava, noin 2,5-metrinen harteikas Kadeaun tarjoilija.

Valkeat seinät, puulattia, pohjoismainen linja, ei pöytäliinoja.

Karhunlaukka terävöittää kalaa poltetun purjon, suolaheinän ja fermentoidun hernemehun kanssa. Maistuu paljon paremmalta kuin miltä kuulostaa. Kokeile sinisimpukoita, naurista, mätiä ja keltuaista sekä jälkipalaksi maa-artisokkaa, kamomillalla maustettua piimä­jäätelöä, ruskistettua voita ja hasselpähkinää.

Outoa on, mutta samalla kekseliästä, herkullista ja hauskaa.

Michelin-tähden Kadeaun kakkosravintola Pony hyödyntää ­samoin Bornholmin saaren flooraa ja faunaa. Valmistustekniikat ovat yksinkertaisempia ja hinnat edullisempia kuin ­Kadeaussa.

Hyvä syy: Yllättäjä! Osaa hersytellä makuja kasviksista.

Kadeau, Wildersgade 10. www.kadeau.dk

Artikkeli on julkaistu alunperin Matkaopas-lehdessä 2/2015.


Katso myös muut Matkaopas-lehden minioppaat

Gitte Kikin kielileipä

Gitte Kik -voileipäravintolan herkullisimpiin luomuksiin kuuluu smørre­brød, johon ladataan naudankielen lisukkeeksi italiansalaattia ja säilyke­parsaa. Tuore parsa ei toimi tässä leivässä. Voit käyttää kaupan kielileikettä, mutta parempaa tulee, jos keität kielen itse.

  • voideltu ruisleipäviipale
  • 3 siivua keitettyä naudankieltä
  • 2 rkl italiansalaattia
  • tomaattiviipale
  • 4 pientä palaa valkoista säilykeparsaa
  • 2 tl hienonnettua persiljaa

Peitä leipä kielileikkeillä. Päällystä italiansalaatilla, koristele tomaatilla ja persiljassa dipatulla parsalla.