Ahvenanmaalainen kahvilanpitäjä Lotta Gustafsson rakastaa kaikkea vihreää – ja kitkemistä. Hänen suuressa puutarhassaan saavat uuden elämän myös rikkinäiset tuolit ja ämpärit. Lisäksi siellä on kahvilakin.

Kaupungissa kasvanut Lotta Gustafsson, 56, oli vannonut, ettei koskaan perustaisi yhtäkään kukkapenkkiä. Lapsuusmuistot isoäidin kasvimaan kitkemisestä olivat liiankin elävinä mielessä.

– Mutta nyt minulla on valtavasti kukkapenkkejä ja rakastan kitkemistä. Kasvihuoneessa idätän siemeniä, koulin taimia ja kasvatan kukkia. Aloitan talvella olohuoneessa ja maalis-huhtikuussa siirrän taimet kasvihuoneeseen. Nostan sinne myös autotallissa talvehtineet pelargoniani. Ne ovat suosikkikasvejani, ja myyn niiden pistokkaita myös kahvilassa, Lotta kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lotan asenne puutarhaan muuttui Järsön saarella, 11 kilometriä Maarianhaminasta etelään. Hän emännöi siellä Stickstugan Hantverk & Café -käsityökahvilaa, joka tunnetaan erityisesti ympärillä hehkuvasta kekseliäästä puutarhasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja mikä runsaudensarvi se onkaan: vanhoja pyöriä ja ompelukoneita kasvien tukena, ruosteisia lapioita ja siivilöitä kukkaruukkuina.

Stickstugan on supersöpö kahvila- ja käsityöliike. Kahvilassa on pelargoneja ikkunalla, vanhoja esineitä ja puisia penkkejä. Mahtavat kotitekoiset leivonnaiset maistuvat.

Lotta jakaa aikansa neulomisen, leipomisen ja puutarhahoidon kesken.

– Olen myynyt neuleita 25 vuotta mutta Stickstugan on ollut vasta viisi vuotta. Yhdistetty kahvila, käsityöliike ja puutarha. Täällä jokaiselle riittää katsottavaa. Työni on mukavaa, sillä voin vaihtaa leipomisesta puutarhatöihin ja kutomiseen. Kaupassakin kudon jos ei ole asiakkaita.

Lotta värjää villalangat talvisin kotikeittiössään. Pikkupuodissa on myynnissä ihania lankoja ja niistä neulottuja hattuja, pyöränistuimen suojuksia, neuleita jne.  

Tämä paikka on nähtävä, voihan söpöys sentään! Se on avoinna kesäisin joka päivä.

Stickstugan Hantverk & Café, Norråkersvägen 20, Järsö. Avoinna 1.6.–31.8. ma–su klo 11–19.
www.stickstugan.ax

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla