The Standard sijaitsee Los Angelesin keskustassa.
The Standard sijaitsee Los Angelesin keskustassa.
Viktoriaaniseen tyyliin rakennettu Del Coronado valmistui 126 vuotta sitten.
Viktoriaaniseen tyyliin rakennettu Del Coronado valmistui 126 vuotta sitten.
Tyynenmeren aallot pyyhkivät Malibu Beach Inn -hotellin rantaa.
Tyynenmeren aallot pyyhkivät Malibu Beach Inn -hotellin rantaa.
Filmi-ikoni Clint Eastwoodin hotelli toimi aiemmin karjatilana.
Filmi-ikoni Clint Eastwoodin hotelli toimi aiemmin karjatilana.
Romantiikka ja kitsch kukoistavat Madonna Inn -hotellissa.
Romantiikka ja kitsch kukoistavat Madonna Inn -hotellissa.
Inn Above Tiden terassilta näkee kirkkaalla säällä San Franciscoon.
Inn Above Tiden terassilta näkee kirkkaalla säällä San Franciscoon.

Kävimme yöpymässä Kalifornian hotelliklassikoissa, joissa ovat viihtyneet myös maailman huiput Marilyn Monroesta David Beckhamiin.

1. Kattoterassin kautta

Wilshire Boulevard jatkuu kilometrejä Beverly Hillsin Rodeo Driven luksusputiikeilta kohti Downtownia, Los Angelesin liikekeskustaa.

Pilvenpiirtäjien ympäröimänä sijaitsee marmoripäällysteinen, 12-kerroksinen talo, joka rakennettiin 1950-luvulla Superior Oil Companyn toimistotiloiksi. Kymmenisen vuotta sitten rakennus muutettiin urbaaniksi luksushotelliksi, The Standardiksi.

Minimalistinen, moderni sisustus saa särmää yksityiskohdista. Aulassa voi istahtaa soittelemaan retro-urkuja tai pistäytyä taidetta pursuilevassa lahjaputiikissa. Koko päivän avoinna oleva 24/7-ravintola jatkuu ulkopatiolle, jonne ohikulkijankin on helppo poiketa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parasta on kattoterassi, jossa odottavat ravintola, tilava uima-allas, aurinkotuolit, baari ja tanssilattia. Kattoterassi on suosittu niin hotellivieraiden kuin paikallistenkin kohtaamispaikkana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen kuin se iltaisin täyttyy, kannattaa pulahtaa uima-altaaseen ja ihailla ympärillä avautuvaa suurkaupunkia valoineen ja pilvenpiirtäjineen.

Hollywoodiin on reilut 10 kilometriä. Lähistöllä sijaitsevat modernin taiteen museo Grand Avenue ja Frank Gehryn suunnittelema Walt Disney -konserttisali.

The Standard  South Flower Street 550, 6th Street, Los Angeles. 2 hh alkaen noin 210 €. www.standardhotels.com/los-angeles

2. Marilyn filmasi täällä

San Diegon keskusta jää taakse, kun käännymme Coronadon niemekkeelle johtavalle sillalle. Silta kiemurtelee San Diegon lahden aaltojen päällä parhaimmillaan yli 60 metrissä.

Korkean paikan kammo on pakko voittaa ja ihastella näkymää: merellä purjehtivia veneitä ja San Diegoa pilvenpiirtäjineen.

Coronadon ilmapiiriin kuuluvat kauniit omakotialueet, ravintolat ja kaupat. Pyöräilijöitä ja kävelijöitä on paljon. Kadunvarsikuppilat ovat täynnä lomanviettäjiä.

Hotel del Coronado sijaitsee Coronadon eteläosassa. Punavalkoisten rakennusten hallitsema yleiskuva on säilynyt, vaikka taloja ja huoneita on reilun vuosisadan saatossa lisättykin.

Hotellin edessä aukeavalle pitkälle ja leveälle Coronado Beachille mahtuu auringonpalvojia, kävelijöitä ja varsinkin lapsia ja nuoria surffailemaan lempeissä aalloissa.

Täällä kuvattiin kohtauksia Marilyn Monroen ja Tony Curtisin tähdittämään elokuvaan Piukat paikat.

Hotel del Coronado  Orange Avenue 1500, Coronado. 2 hh alkaen noin 510 €.  www.hoteldel.com

3. Bongaa Beckham

Hillitty ja moderni Malibu Beach Inn -hotelli on sijainniltaan surffaajan ja rantakävelyistä nauttivan paratiisi Tyynen valtameren rannalla. Aallot huuhtovat Carbon Beach -rannan hiekkaa aivan huoneemme alapuolella. Jos jättää parvekkeen oven auki, meren kohinan kuulee vuoteeseen.

Sisälle ei silti kannata jäädä, sillä hotellin aurinkoinen terassiravintola kutsuu. Terassin viereltä vievät portaat alas rantahiekalle.

Rantaa pitkin voi kävellä vaikka Malibu Pierille ja katsella aalloilla keikkuvia lainelautailijoita tai osallistua vesileikkeihin, kuten lähellä asuva entinen huippujalkapalloilija David Beckham lapsineen usein tekee.

Vajaan kilometrin päässä hotellista sijaitsee Hollywoodin supertähtien asuinalue Malibu Colony. Sinne ei ulkopuolisilla ole asiaa, mutta tuurilla voi bongata Mel Gibsonin tai Cindy Crawfordin nauttivan illallista lähellä sijaitsevissa Nobussa tai Cafe Habanassa.

Malibu Beach Inn  Pacific Coast Highway 22878, Malibu. 2 hh alkaen noin 400 €. www.malibubeachinn.com

4. Huone heinäladossa

Näyttelijä-ohjaaja Clint Eastwood asuu pienessä Carmelin merenrantakaupungissa. Sen pormestarina 1986–88 hän pelasti vanhan Mission Ranch -karjatilan purkutuomiolta ja muutti sen hotelliksi.

Huoneita on 31 kymmenessä eri rakennuksessa. Romanttinen mökki tai huone heinäladon yläkerrassa sopii pariskunnille, oma talo perheille.

Hotellissa on kuntosali ja tenniskentät. Ravintolassa voi onnistua tapaamaan itse isännänkin, ehkä soittamassa jazzia tai nauttimassa ravintolan herkuista, joista monet on tehty tilan raaka-aineista. Annokset ovat kohtuuhintaisia.

Vaikka ei yöpyisikään, kannattaa poiketa päivälliselle tai sunnuntaibrunssille.
Carmelin keskusta houkuttelee tuhatmäärin matkailijoita.

Carmel Beachillä puolestaan voi nauttia piknikin merenrantamaisemissa. Molempiin ajaa hotellista muutamassa minuutissa.

Mission Ranch Dolores Street 26270, Carmel. 2 hh alkaen noin 120 €. www.missionranchcarmel.com

5. Unet vankkurivuoteessa

Valtatien varrelle ilmestyy vaaleanpunaisia rakennuksia. Neonvaloissa välkkyy Madonna Inn, Madonnan Majatalo.

Vastaanottoaulasta aukeavan ison Steak House -ravintolan sisustus on vaaleanpunaista ja kultaa. Ravintolan kyljessä on hampurilaisbaarin tapainen. Cocktail-tarjoilija on kiireinen.

Hotellin interiööri on yhtä värikäs ja boheemi kuin ulkoasukin. Jokainen 110 huoneesta on erilainen. Valitse vaikkapa viktoriaanisen puutarhan vaikutelmaa tavoitteleva, ruusukuvioin koristeltu Victorian Gardens tai vankkurivuoteen hallitsema Yahoo. Hemmottelua kaipaava viihtyy Spassa.

Madonna Inn  Madonna Road 100, San Luis Obispo. 2 hh alkaen noin 200 €.  www.madonnainn.com

6. Terassi meren päällä

Lauttamatka San Franciscosta boheemiin Sausalitoon kestää reilut puoli
tuntia. Ohitamme Alcatrazin vankilasaaren, joka toimii nykyisin museona,
ja ihailemme upeaa näkymää Golden Gate -sillalle.

Lauttalaiturin tuntumassa sijaitsee Inn Above Tide -hotelli. Huoneemme
jatkuu omana terassina San Franciscon lahden aaltojen päälle. Makuuhuoneessa on takka ja kylpyhuoneessa pienen uima-altaan kokoinen jacuzzi.

Terassilta näen Tiburon Uplands -luontoalueen lahdenpoukaman
vastapäisellä rannalla. Sinne voisi pyöräillä.

Ennen illallista kokoonnumme Sunset wine & cheese -hetkeen tutustumaan Kalifornian viineihin. Inn Above Tidessa ei tarjoilla päivällistä, mutta
huonehintaan sisältyy runsas buffetaamiainen.

Kun istumme terassilla, samettisilmäinen hylje ui aivan lähelle ja tarkkailee meitä uteliaana.

Sausalitossa on hyviä ravintoloita ja kahviloita sekä vaate- ja taideliikkeitä. Napan ja Sonoman viinilaaksot odottavat alle tunnin ajomatkan päässä.

Inn Above Tide  El Portal 30, Sausalito. 2 hh alkaen noin 300 €.  www.innabovetide.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla