The Standard sijaitsee Los Angelesin keskustassa.
The Standard sijaitsee Los Angelesin keskustassa.
Viktoriaaniseen tyyliin rakennettu Del Coronado valmistui 126 vuotta sitten.
Viktoriaaniseen tyyliin rakennettu Del Coronado valmistui 126 vuotta sitten.
Tyynenmeren aallot pyyhkivät Malibu Beach Inn -hotellin rantaa.
Tyynenmeren aallot pyyhkivät Malibu Beach Inn -hotellin rantaa.
Filmi-ikoni Clint Eastwoodin hotelli toimi aiemmin karjatilana.
Filmi-ikoni Clint Eastwoodin hotelli toimi aiemmin karjatilana.
Romantiikka ja kitsch kukoistavat Madonna Inn -hotellissa.
Romantiikka ja kitsch kukoistavat Madonna Inn -hotellissa.
Inn Above Tiden terassilta näkee kirkkaalla säällä San Franciscoon.
Inn Above Tiden terassilta näkee kirkkaalla säällä San Franciscoon.

Kävimme yöpymässä Kalifornian hotelliklassikoissa, joissa ovat viihtyneet myös maailman huiput Marilyn Monroesta David Beckhamiin.

1. Kattoterassin kautta

Wilshire Boulevard jatkuu kilometrejä Beverly Hillsin Rodeo Driven luksusputiikeilta kohti Downtownia, Los Angelesin liikekeskustaa.

Pilvenpiirtäjien ympäröimänä sijaitsee marmoripäällysteinen, 12-kerroksinen talo, joka rakennettiin 1950-luvulla Superior Oil Companyn toimistotiloiksi. Kymmenisen vuotta sitten rakennus muutettiin urbaaniksi luksushotelliksi, The Standardiksi.

Minimalistinen, moderni sisustus saa särmää yksityiskohdista. Aulassa voi istahtaa soittelemaan retro-urkuja tai pistäytyä taidetta pursuilevassa lahjaputiikissa. Koko päivän avoinna oleva 24/7-ravintola jatkuu ulkopatiolle, jonne ohikulkijankin on helppo poiketa.

Parasta on kattoterassi, jossa odottavat ravintola, tilava uima-allas, aurinkotuolit, baari ja tanssilattia. Kattoterassi on suosittu niin hotellivieraiden kuin paikallistenkin kohtaamispaikkana.

Ennen kuin se iltaisin täyttyy, kannattaa pulahtaa uima-altaaseen ja ihailla ympärillä avautuvaa suurkaupunkia valoineen ja pilvenpiirtäjineen.

Hollywoodiin on reilut 10 kilometriä. Lähistöllä sijaitsevat modernin taiteen museo Grand Avenue ja Frank Gehryn suunnittelema Walt Disney -konserttisali.

The Standard  South Flower Street 550, 6th Street, Los Angeles. 2 hh alkaen noin 210 €. www.standardhotels.com/los-angeles

2. Marilyn filmasi täällä

San Diegon keskusta jää taakse, kun käännymme Coronadon niemekkeelle johtavalle sillalle. Silta kiemurtelee San Diegon lahden aaltojen päällä parhaimmillaan yli 60 metrissä.

Korkean paikan kammo on pakko voittaa ja ihastella näkymää: merellä purjehtivia veneitä ja San Diegoa pilvenpiirtäjineen.

Coronadon ilmapiiriin kuuluvat kauniit omakotialueet, ravintolat ja kaupat. Pyöräilijöitä ja kävelijöitä on paljon. Kadunvarsikuppilat ovat täynnä lomanviettäjiä.

Hotel del Coronado sijaitsee Coronadon eteläosassa. Punavalkoisten rakennusten hallitsema yleiskuva on säilynyt, vaikka taloja ja huoneita on reilun vuosisadan saatossa lisättykin.

Hotellin edessä aukeavalle pitkälle ja leveälle Coronado Beachille mahtuu auringonpalvojia, kävelijöitä ja varsinkin lapsia ja nuoria surffailemaan lempeissä aalloissa.

Täällä kuvattiin kohtauksia Marilyn Monroen ja Tony Curtisin tähdittämään elokuvaan Piukat paikat.

Hotel del Coronado  Orange Avenue 1500, Coronado. 2 hh alkaen noin 510 €.  www.hoteldel.com

3. Bongaa Beckham

Hillitty ja moderni Malibu Beach Inn -hotelli on sijainniltaan surffaajan ja rantakävelyistä nauttivan paratiisi Tyynen valtameren rannalla. Aallot huuhtovat Carbon Beach -rannan hiekkaa aivan huoneemme alapuolella. Jos jättää parvekkeen oven auki, meren kohinan kuulee vuoteeseen.

Sisälle ei silti kannata jäädä, sillä hotellin aurinkoinen terassiravintola kutsuu. Terassin viereltä vievät portaat alas rantahiekalle.

Rantaa pitkin voi kävellä vaikka Malibu Pierille ja katsella aalloilla keikkuvia lainelautailijoita tai osallistua vesileikkeihin, kuten lähellä asuva entinen huippujalkapalloilija David Beckham lapsineen usein tekee.

Vajaan kilometrin päässä hotellista sijaitsee Hollywoodin supertähtien asuinalue Malibu Colony. Sinne ei ulkopuolisilla ole asiaa, mutta tuurilla voi bongata Mel Gibsonin tai Cindy Crawfordin nauttivan illallista lähellä sijaitsevissa Nobussa tai Cafe Habanassa.

Malibu Beach Inn  Pacific Coast Highway 22878, Malibu. 2 hh alkaen noin 400 €. www.malibubeachinn.com

4. Huone heinäladossa

Näyttelijä-ohjaaja Clint Eastwood asuu pienessä Carmelin merenrantakaupungissa. Sen pormestarina 1986–88 hän pelasti vanhan Mission Ranch -karjatilan purkutuomiolta ja muutti sen hotelliksi.

Huoneita on 31 kymmenessä eri rakennuksessa. Romanttinen mökki tai huone heinäladon yläkerrassa sopii pariskunnille, oma talo perheille.

Hotellissa on kuntosali ja tenniskentät. Ravintolassa voi onnistua tapaamaan itse isännänkin, ehkä soittamassa jazzia tai nauttimassa ravintolan herkuista, joista monet on tehty tilan raaka-aineista. Annokset ovat kohtuuhintaisia.

Vaikka ei yöpyisikään, kannattaa poiketa päivälliselle tai sunnuntaibrunssille.
Carmelin keskusta houkuttelee tuhatmäärin matkailijoita.

Carmel Beachillä puolestaan voi nauttia piknikin merenrantamaisemissa. Molempiin ajaa hotellista muutamassa minuutissa.

Mission Ranch Dolores Street 26270, Carmel. 2 hh alkaen noin 120 €. www.missionranchcarmel.com

5. Unet vankkurivuoteessa

Valtatien varrelle ilmestyy vaaleanpunaisia rakennuksia. Neonvaloissa välkkyy Madonna Inn, Madonnan Majatalo.

Vastaanottoaulasta aukeavan ison Steak House -ravintolan sisustus on vaaleanpunaista ja kultaa. Ravintolan kyljessä on hampurilaisbaarin tapainen. Cocktail-tarjoilija on kiireinen.

Hotellin interiööri on yhtä värikäs ja boheemi kuin ulkoasukin. Jokainen 110 huoneesta on erilainen. Valitse vaikkapa viktoriaanisen puutarhan vaikutelmaa tavoitteleva, ruusukuvioin koristeltu Victorian Gardens tai vankkurivuoteen hallitsema Yahoo. Hemmottelua kaipaava viihtyy Spassa.

Madonna Inn  Madonna Road 100, San Luis Obispo. 2 hh alkaen noin 200 €.  www.madonnainn.com

6. Terassi meren päällä

Lauttamatka San Franciscosta boheemiin Sausalitoon kestää reilut puoli
tuntia. Ohitamme Alcatrazin vankilasaaren, joka toimii nykyisin museona,
ja ihailemme upeaa näkymää Golden Gate -sillalle.

Lauttalaiturin tuntumassa sijaitsee Inn Above Tide -hotelli. Huoneemme
jatkuu omana terassina San Franciscon lahden aaltojen päälle. Makuuhuoneessa on takka ja kylpyhuoneessa pienen uima-altaan kokoinen jacuzzi.

Terassilta näen Tiburon Uplands -luontoalueen lahdenpoukaman
vastapäisellä rannalla. Sinne voisi pyöräillä.

Ennen illallista kokoonnumme Sunset wine & cheese -hetkeen tutustumaan Kalifornian viineihin. Inn Above Tidessa ei tarjoilla päivällistä, mutta
huonehintaan sisältyy runsas buffetaamiainen.

Kun istumme terassilla, samettisilmäinen hylje ui aivan lähelle ja tarkkailee meitä uteliaana.

Sausalitossa on hyviä ravintoloita ja kahviloita sekä vaate- ja taideliikkeitä. Napan ja Sonoman viinilaaksot odottavat alle tunnin ajomatkan päässä.

Inn Above Tide  El Portal 30, Sausalito. 2 hh alkaen noin 300 €.  www.innabovetide.com

Sinikka Saastamoisen lapset puolisoineen ja lapsineen vuokraavat joka jouluksi mökin, johon mahtuu koko heimo.

1960-luvulla pohjoiskarjalainen Sinikka Saastamoinen jäi leskeksi neljän alle 10-vuotiaan lapsen kanssa. Lisäksi hän odotti viidettä.

– Perhe hitsautui yhteen niin tiukasti, että aikuiset lapset perheineen haluavat vieläkin viettää joulut yhdessä, kertoo Maija-Liisa Punta-Saastamoinen, Sinikan ainoan pojan Maurin vaimo.

Miniä ja vävyt ovat sopeutuneet perinteeseen.

– Aiemmin menimme kaikki – puolisot, lapset ja lastenlapset – anopin luo, mutta nyt haluamme, että hän saa helpon joulun. Kahdeksankymppisen mummon koko joulukuu ei saa mennä keittiössä.

Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.
Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.

Pinja koristelee kuusta.
Pinja koristelee kuusta.

Joka jouluksi suku vuokraa mökin, yleensä eri paikasta. Viime vuonna valinta oli Simpelejärvi, jonka rannalla olevaan mökkiin mahtui koko 20 hengen seurue.

Joulunviettoon tulevat Maurin ja Maija-Liisan lisäksi heidän lapsensa Jesperi, 27, ja Suvetar, 22, sekä Maurin sisarukset lapsineen. Maurin sisar Pirjo ja hänen miehensä Pentti Sahlman ajavat vuokramökille Vantaalta. Sinikan esikoistytär Eija ja hänen puolisonsa Pauli Purmonen tulevat Joensuusta, samoin tytär Tarja ja Heino Hämäläinen poikansa Severin kanssa. Tytär Heli tulee joulunviettoon Tampereelta miehensä Keijo Karjulan ja lastensa Jonnen, Pinjan ja Elmerin kanssa.

– Parasta on yhdessäolo. Tuntuu hyvältä päivittää kuulumiset ilman kiirettä. Jokainen tuo jotain jouluruokaa. Esimerkiksi Mauri tekee sinapin, minä jälkiruuan. Tarja on koristelemisen mestari, hän tuo kukat, viimeksi upeat jouluruusut, Maija-Liisa sanoo.

Pirjo ottaa rennosti.
Pirjo ottaa rennosti.

Kodassa paistetaan makkaraa.
Kodassa paistetaan makkaraa.

Näkymä Parikkalan mökin ikkunasta pysäytti.

– Istuin sohvalla ja vain katselin, järvi tuli kuin syliin. Jää oli kaunista, vaikka sen päällä oli muutama sentti vettä. Kastelimme siinä varpaat saunan jälkeen, Maija-Liisa kertoo.

Suvun ohjelmaan kuuluu jouluna herkuttelu, saunominen, ulkoilu ja Trivial Pursuit -peli. Viimeksi sitkeimmät pelasivat aamuneljään.

– Sen jälkeen nukuimme hyvin.

Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.
Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.

Jouluaamuna mummo heräsi keittämään puuron, ja puolen päivän jälkeen koko seurue lähti ulos.

– Oli ihana nähdä, kun mummo käveli nuorten kanssa käsikoukkua ja nautti siitä, että kaikki ovat koolla.

Huvila.net > Loikonsaari 3


Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.
Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.

Ruotsin Lapista ei löydä joulupukkia, mutta hurjia rinteitä senkin edestä. Keltanokka lähti testaamaan, miten pääsee alas Riksgränseniä ja Björklideniä.

Opashan on hullu!

Olen saapunut vasta tunti sitten Ruotsin Lappiin, marssinut saman tien suksivuokraamoon, ährännyt vaivalloisesti massiiviset laskettelumonot jalkaan ja kuunnellut huolestuneena miniluentoa lumivyöryn vaaroista. Ja nyt pitäisi seurata lasketteluopasta vielä kilometri ylämäkeen kohti tunturin huippua.

Olen näännyksissä, hikinorot valuvat poskilla. Ihan kuin noutajan kalsa kosketus tuntuisi olkapäillä.

Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.
Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.

Matkaa on tehty jo puoli tuntia, ylämäkeen luonnollisesti. Björklidenin laskettelukeskus näkyy alhaalla pienenä. Horisontissa siintävät Norjan tunturit ja jossain niiden takana Atlantti. Jalassani on karvapohjaiset sukset. Ne eivät lipsu senttiäkään. Eivätkä kyllä luistakaan. Niillä vain tampataan matkaa ylämäkeen.

– Mika, sinä pystyt tähän. Ajattele, miten hienot maisemat ylhäällä odottavat. Sitten laskettelemme pitkin neitseellisiä lumia alas laaksoon. Det är kul! tsemppaa opas Kim Bergsten.

Mihin olen joutunut?

Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.
Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.

Sisulla huipulle

Kokeilin laskettelua ensimmäisen kerran 15-vuotiaana Jyväskylän Laajavuoressa. Alku oli vauhdikas, syöksyin pipo silmillä rinteen suoraan alas. En osannut oudoilla suksilla kurvata, kun en tullut keneltäkään kysyneeksi, miten se tapahtuu. Vauhdin sain pysähtymään juuri ennen parkkipaikkaa.

Sen jälkeen eksyin mäkeen satunnaisesti, keskimäärin kerran vuosikymmenessä. Rinteessä oli joka kerta kivaa, mutta laskettelupuremaa en koskaan saanut. Ehkä Suomen rinteet olivat liian vaatimattomia tällaiselle Laajavuoren veteraanille.

Sitten ystäväni houkutteli testaamaan "vähän kovempaa kamaa", Ruotsin Lapin tuntureita. Ruotsihan on suomalaiselle kuin Amerikka. Siellä kaikki on hienompaa ja suurempaa, niin tunturitkin. Ruotsin Åre tunnetaan pikku-Alppeina, sillä sen korkein huippu Åreskutan yltää yli 1400 metriin. Rinteet ovat kilometrien pituisia. Suomen laskettelukeskuksissa moisista lukemista vain unelmoidaan.

Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.
Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.

Vierekkäin sijaitsevissa Björklidenissä ja Riksgränsenissa tunturit kohoavat reiluun kilometriin. Niiden luonnonrinteet sopivat monipuoliseen lasketteluun kuin valetut.

Bergsten on päässyt tunturin laelle ja jatkaa tsemppaamista. Ammattilaiselle kapuaminen on niin helppoa. Määränpää häämöttää, tamppaan karvapohjasuksiani rinnettä vimmaisesti ylös suomalaisella sisulla.

Det är kul! Det måste vara kul!

Lopulta pääsen perille. Viisikymppisen kunto voisi olla kovempikin, mutta olen yhä elossa.

Hiihtopummin tunnustukset

Bergsten auttaa irrottamaan karvapohjat suksista. Vedän keuhkot täyteen tunturi-ilmaa ja annan katseeni nuolla horisonttia. Olen kilometrin lähempänä taivasta kuin tunti sitten suksivuokraamossa. Olo on juhlallinen. Alan ymmärtää, miksi joskus pitää kärsiä, että voi nauttia.

Bergsten kaataa kuksaan kahvia.

– Olen ollut neljä vuotta Björklidenissä ja Riksgränsenissä lasketteluoppaana. Nuorena elin hiihtopummina Ranskan Chamonix'ssa. Siellä aloin myös vuorikiipeillä, ja se on suurin intohimoni. Laskettelu tulee kakkosena. Nytkin jatkaisin mieluiten matkaa aina vain ylöspäin, Bergsten tarinoi kahvitauollamme.

Täällä vartioin minä!
Täällä vartioin minä!

Näkemykseni vain vahvistuu: mieshän on umpihullu.

Huipulla tuulee. Kahvin lämmittävä vaikutus hupenee. On aika miettiä paluuta alas. Bergstenilla on suunnitelma. Seuraamme mestaria jyrkän rinteen reunaan. Rinne ei ole pitkä, mutta korkeusero nostaa hikikarpalot taas pintaan.

– Tässä on paljon pehmeää lunta, kuin höyhenillä laskisi. Seuraa vain minua, tee pitkiä nautinnollisia kaarroksia, nauti joka hetkestä, Bergsten sanoo ja lähtee.

Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.
Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.

Kuperkeikkoja pumpulissa

Bergsten pöllyttää tyylikkäästi lunta kaarrellessaan. Pian hän on rinteen alaosassa odottamassa meitä muita.

Olen ryhmämme keltanokka, muut ovat kokeneita laskettelijoita ja laskevat perässä leikitellen, kaiketi nautiskellen. Lähden liikkeelle. Luonnonrinteessä, vasta sataneessa pumpulilumessa laskeminen tuntuu erikoiselta. Lumi upottaa, vauhti kiihtyy hitaasti. Mutta se kiihtyy.

Tulee kaarroksen aika. Sukset eivät tahdo totella. Käännyn puolittain ja heitän kuperkeikan. Rämmin pystyyn. Sama toistuu seuraavassa mutkassa. Ja sitä seuraavassa.

Alas ehtineet hymyilevät hyväntahtoisesti. Onneksi rinteessä on niin paljon lunta, että kuperkeikkailu ei vammauta, mitä nyt vähän henkisesti.

– Onnittelut, Mika, selvisit. Se oli päivän haastavin osuus. Nyt pidetään hauskaa, Bergsten lupaa.

Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.
Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.

Rinne jatkuu loivahkona, ja löydän oman tapani kääntyä upottavassa lumessa. Tuuli suhisee korvissa, laakso lähenee ja talot muuttuvat näkökentässä isommiksi. Mäkeä riittää. Laskettelu kysyy reisilihaksia.

Pidän välillä taukoja ja ihailen arktisen luonnon kauneutta. Olen jo hyljännyt ajatuksen pysyä muiden matkassa. Hiljaa hyvä tulee, alas pääsee kaikilla nopeuksilla.

Lasken hotelli Fjälletin pihaan suksitelineen luo. Pian istun hotellin aulassa, ja takkatuli loimottaa. Kylmä huurteinen tuoksuu edessäni.

Reidet tutisevat, mutta nautin maisemasta Lapporteniin, Lapin porttiin. Näyttää kuin kuu olisi aikojen alkuhämärässä hipaissut Maata ja vienyt puolipallon muotoisen palan tuntureita mennessään.

Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.
Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.

Vihdoin vohvelia

Hotellin edessä odottaa hytillinen telavaunu. Se täyttyy matkustajista ja lähtee Låktatjåkkon tunturiasemalle 1228 metrin korkeuteen.

Alhaalla aurinko paistaa, mutta perillä odottaa vaakasuoraan viuhuva hyytävä tuuli ja lumimyräkkä. Lapin luonto luo Ruotsissakin outoa taikaa.

Puikahdan kohti mustaseinäistä hirsitaloa. Sisällä odottaa maailman pohjoisin vohvelikahvila. Käyn pirttipöytään, riisun toppatakkini ja tartun vohveliin.

Olen laskettelu-urani huipulla, kukkulan kuningas. Mietin jo tulevaa Åren-retkeä. Pohjoismaiden pisimmät rinteet vain naurattavat Björklidenin veteraania.

Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.
Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.

Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.
Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 6/2016.

Laskettelukeskukset

 • Riksgränsenin ja Björklidenin laskettelukeskukset sijaitsevat vierekkäin Kiirunasta kaakkoon lähellä Norjan rajaa, Napapiiriltä 200 kilometriä pohjoiseen. Molemmat tunnetaan hyvistä off-piste-laskuista eli vapaalaskuista rakentamattomilla luonnonlumisilla rinteillä.
 • Björklidenissä on 23 rinnettä ja viisi hissiä. Kittelsdalsin hissi vie korkeimmalle, 1100 metriin. Riksgränsenissä löytyy 15 rinnettä, 6 hissiä ja liki rajattomasti vapaalaskurinteitä. 

Näin pääset perille

 • Helsingistä Tukholman kautta lento Kiirunaan, mistä matkaa perille valtatietä E10 on noin 130 kilometriä. Lentoaika Helsinki-Kiiruna 2,5 tuntia. Kentältä on bussiyhteys laskettelukeskuksiin, 30 e/suunta. Bussi kulkee usein myös Björklidenin ja Riksgränsenin välillä.
 • Kiirettömille sopii juna Tukholmasta Riksgränseniin, matka-aika 18 tuntia.
 • Norjan Narvikin lentokentälle on Riksgränsenistä vain 40 kilometriä, mutta bussiyhteyttä kentältä Ruotsin puolelle ei ole. Ruotsin ja Norjan välinen tie on joskus lumimyrskyn takia päiviä poikki. Oulusta maantietä pitkin Riksgänseniin on 620 kilometriä.
 • Helikopterilla? Arctic Elementsin järjestämillä räätälöidyillä 1-7 päivän Heliski-retkillä kokeneet laskettelijat viedään helikopterilla laskemaan neitseellisille puuterilumille vuoristoon, kuten yli 2 000-metriselle, jyrkkärinteiselle Kebnekaiselle. 

SOS

 • Merkitsemättömillä luonnonrinteillä on lumivyöryvaara. Suksivuokraamoista saa pakollisena lisävarusteena repun, jossa on muun muassa lähetin ja lumilapio. Suksivuokraamojen henkilökunta ja laskettelunopettajat opastavat, miten toimia lumivyöryssä.
 • Laskettelussa voi loukkaantua kaatuessaan. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, että vakuutukset ovat voimassa. Kypärä on tärkeä turvavaruste.
 • Ruotsin hätänumero on 112.

Sää

 • Talvisesonki alkaa helmikuussa, kun keli muuttuu epävarmasta aurinkoiseksi. Rinteissä riittää lunta toukokuun puoliväliin. Silloin päivälämpötilat ovat reilusti plussalla, mutta yöt edelleen kylmiä. Säätilan vaihtelut ovat tuntureilla nopeita, mikä kannattaa ottaa huomioon varustevalinnoissa.

Majoitus

 • Riksgränsenissä laskettelukeskuksen sydän on suuri Hotell Riksgränsen, jonka huonevalikoima on laaja himolaskettelijan koppero hyteistä perhesviitteihin. Perhehotelli Meteorologen Ski Lodge tarjoaa personnallista luksusmajoitusta.
 • Björklidenissa majoitustilaa tarjoaa hotelli Fjället 1-4 hengen huoneissa ja lomamökeissä. Todellista huippumajoitusta tarjoaa pieni Låktatjåkkan tunturihotelli 1228 metyrin korkeudessa.