Se, mitä syöt ennen nukkumaanmenoa, voi vaikuttaa huomattavastikin uneen. Selvitimme viisi ruokaa, joita kannattaa varata uniongelmaisen kotiin.

Kalkkuna ja lämmin maito. Nämä tiedetään hyviksi ruoka-aineiksi, jotka edistävät untasi.Kalkkunassa on runsaasti tryptofaani-aminohappoa, mutta samaa tärkeää ainetta on myös monessa muussa, maistuvammassa ja helpommin saatavilla olevassa ruuassa.

Canadian Living listasi ruuat, jotka tuovat paremman unen.

 1. Kiivi
  Vihreä trooppinen hedelmä on mainio välipala, josta saa apua univaikeuksien voittamiseen. Taiwanilaisen yliopiston tutkijat havaitsivat, että tunti ennen nukkumaanmenoa kannattaa nauttia kaksi kiiviä. Se tuo unen 45 minuuttia nopeammin nukkumispulmista kärsiville. Lisäksi unen laatu ja määrä on parempi kuin heillä, jotka eivät nauttineen kiiviä. Kiivin uneliaat vaikutukset voivat olla selitettävissä sen sisältämällä serotoniinilla ja antioksidanteilla, joiden on osoitettu muun muassa vähentävän verenpainetta.
 2. Pistaasipähkinät
  Jos vietät yösi sängyssä valveilla pyörien, kannattaa harkita pistaasipähkinöiden nauttimista.
  Nämä pähkinät ovat B6-vitamiinin hyvä lähde. Elimistö tarvitsee B6:a tuottaakseen serotoniinia ja muita välittäjäaineita. Ne puolestaan ovat tärkeässä osassa varsinkin kaamosaikaan. Pistaasipähkinät sisältävät myös kuitua, proteiinia ja terveellisiä rasvoja – se on kolmikko, joka auttaa pitämään myöhäisillan nälän kurissa.
 3. Kirsikkamehu
  Unohda lämmin maito unettomuuden oireiden lievittämisessä. Parempi juoma on kirsikkamehu, sillä se nostaa elimistön melatoniinitasoa. European Journal of Nutritionin tutkimus osoitti, että kirsikkamehu pidentää huonojen nukkujien yöunia ainakin 30 minuuttia ja lisää syvän unen määrää. Kirsikkamehua täytyy nauttia univaikeuksiin sekä aamulla että illalla ja sen on syytä olla sataprosenttista kirsikkaa. Myös kirpeitä kirsikoita kannattaa napsia samaan vaivaan.
 4. Katkarapu
  Äyriäisissä, kuten katkaravuissa, on kasapäin tryptofaania. Kehosi muuntaa tämän välttämättömän aminohapon serotoniiniksi ja melatoniiniksi, jotka parantavat yöunta. Korkeampi serotoniinitaso parantaa myös mielialaa, joten katkaravun syöminen lisää myös onnellisuuttasi.
 5. Jasmiiniriisi
  Ajoituksella on tärkeää: Journal of Clinical Nutritionin tutkimus totesi, neljä tuntia ennen nukkumaan menoa syöty jasmiiniriisi auttaa nukahtamaan nopeammin. Sillä on korkea glykemiaindeksi,  ja riisi voi lisätä tryptofaanin määrää.
  Kalaa ja jasmiiniriisiä siis illallislautaselle, kiiviä ja pistaasipähkinöitä jälkiruuaksi sekä kirsikkamehua palanpainikkeeksi. Siinäpä siis täydellinen ateria – ja uni tulee varmemmin!

Mistä ruoka-aineista sinä olet huomannut olevan apua unettomuuteen? Kerro suosikkisi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eikö uni tule? Ei monelle muullekaan. Asiantuntijatietoja, vinkkejä ja uutisia unettomuudesta löydät tästä teemasta.

Minä nukun parhaiten, jos olen juuri syönyt vatsani täyteen. Sitten kun ruoansulatuselimet aloittavat työnsä, menee energia aivoista sinne alas, ja kohta olen kanttuvei. Esimerkiksi banaani ja suklaa/kaakao unettavat.

Vierailija

Olisi varmaan parempi syödä tuo ateriakokonaisuus jo ennen klo 18:aa jotta uni tulisi. Jos on täysi vatsa unta on turha odotella.

Minulla on juuri päin vastoin: vatsa täynnä nukahdan helpoimmin.

Banaani on yksi unettava ruoka kuulemma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla