Se, mitä syöt ennen nukkumaanmenoa, voi vaikuttaa huomattavastikin uneen. Selvitimme viisi ruokaa, joita kannattaa varata uniongelmaisen kotiin.

Kalkkuna ja lämmin maito. Nämä tiedetään hyviksi ruoka-aineiksi, jotka edistävät untasi.Kalkkunassa on runsaasti tryptofaani-aminohappoa, mutta samaa tärkeää ainetta on myös monessa muussa, maistuvammassa ja helpommin saatavilla olevassa ruuassa.

Canadian Living listasi ruuat, jotka tuovat paremman unen.

  1. Kiivi
    Vihreä trooppinen hedelmä on mainio välipala, josta saa apua univaikeuksien voittamiseen. Taiwanilaisen yliopiston tutkijat havaitsivat, että tunti ennen nukkumaanmenoa kannattaa nauttia kaksi kiiviä. Se tuo unen 45 minuuttia nopeammin nukkumispulmista kärsiville. Lisäksi unen laatu ja määrä on parempi kuin heillä, jotka eivät nauttineen kiiviä. Kiivin uneliaat vaikutukset voivat olla selitettävissä sen sisältämällä serotoniinilla ja antioksidanteilla, joiden on osoitettu muun muassa vähentävän verenpainetta.
  2. Pistaasipähkinät
    Jos vietät yösi sängyssä valveilla pyörien, kannattaa harkita pistaasipähkinöiden nauttimista.
    Nämä pähkinät ovat B6-vitamiinin hyvä lähde. Elimistö tarvitsee B6:a tuottaakseen serotoniinia ja muita välittäjäaineita. Ne puolestaan ovat tärkeässä osassa varsinkin kaamosaikaan. Pistaasipähkinät sisältävät myös kuitua, proteiinia ja terveellisiä rasvoja – se on kolmikko, joka auttaa pitämään myöhäisillan nälän kurissa.
  3. Kirsikkamehu
    Unohda lämmin maito unettomuuden oireiden lievittämisessä. Parempi juoma on kirsikkamehu, sillä se nostaa elimistön melatoniinitasoa. European Journal of Nutritionin tutkimus osoitti, että kirsikkamehu pidentää huonojen nukkujien yöunia ainakin 30 minuuttia ja lisää syvän unen määrää. Kirsikkamehua täytyy nauttia univaikeuksiin sekä aamulla että illalla ja sen on syytä olla sataprosenttista kirsikkaa. Myös kirpeitä kirsikoita kannattaa napsia samaan vaivaan.
  4. Katkarapu
    Äyriäisissä, kuten katkaravuissa, on kasapäin tryptofaania. Kehosi muuntaa tämän välttämättömän aminohapon serotoniiniksi ja melatoniiniksi, jotka parantavat yöunta. Korkeampi serotoniinitaso parantaa myös mielialaa, joten katkaravun syöminen lisää myös onnellisuuttasi.
  5. Jasmiiniriisi
    Ajoituksella on tärkeää: Journal of Clinical Nutritionin tutkimus totesi, neljä tuntia ennen nukkumaan menoa syöty jasmiiniriisi auttaa nukahtamaan nopeammin. Sillä on korkea glykemiaindeksi,  ja riisi voi lisätä tryptofaanin määrää.
    Kalaa ja jasmiiniriisiä siis illallislautaselle, kiiviä ja pistaasipähkinöitä jälkiruuaksi sekä kirsikkamehua palanpainikkeeksi. Siinäpä siis täydellinen ateria – ja uni tulee varmemmin!

Mistä ruoka-aineista sinä olet huomannut olevan apua unettomuuteen? Kerro suosikkisi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä!

Eikö uni tule? Ei monelle muullekaan. Asiantuntijatietoja, vinkkejä ja uutisia unettomuudesta löydät tästä teemasta.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju