Lokakuun lopulla julkaisemme ET Klassikot - lukijoiden rakkaimmat laulut -kirjan.  ET:n 40-vuotis-syntymäpäivien kunniaksi paljastamme näistä lauluista yhden joka arkipäivä 40 päivän ajan. Kurkkaa tämän päivän laulu!

39. laulu

Reppu ja reissumies on Reino Helismaan sanoittama ja Toivo Kärjen säveltämä kappale, jonka levytti Tapio Rautavaara 1965. Helismaa ja Kärki olivat tehneet laulun Rautavaaralle jo 1950-luvun alussa, mutta se ei silloin kelvannut hänelle. Sen lauloikin ensimmäisenä levylle Matti Louhivuori vuonna 1951. Jorma Ikävalko esitti "Reppu ja reissumiehen" 1951 elokuvassa Rovaniemen markkinoilla, mutta ei koskaan levyttänyt kappaletta.

'

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

38. laulu

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalaisen rockin uranuurtajanan Rauli Badding Somerjoen Tähdet, tähdet.

37. laulu

Juha "Watt" Vainion yksi tunnetuimmista kappaleista:

36. laulu

Ihanan rätisevä, vanha levytys. Tapio Rautavaaran upea ääni soi kauniisti:

35. laulu Irwinin yksi suosituimmista lauluista on tämä:

34. laulu Niin minä, neitonen, sinulle laulan.

Kuuntele kappale Vesa-Matti Loirin esittämä:


33. laulu

Mikko Alatalon kappale Maalaispoika oon on levytetty vuonna 1974. Alatalo oli tuolloin yksi harvoja suomalaisia, joka sävelsi ja sanoitti omat kappaleensa.

32. laulu

Kappale kauneinta Suomea -kappaleen levytti Erkki Junkkarinen vuonna 1977. 

31. laulu

Muistatko Veikko Lavin? Hän teki ensimmäiset levynsä 50-luvun alussa.  Lavin ehkä tunnetuin laulu on vuonna 1976 levytetty "Jokainen ihminen on laulun arvoinen". Lavi oli tuottelias lauluntekijä, tunnettu esiintyjä ja yhteiskunnallisesti aktiivinen kuolemaansa asti.

 

30. laulu

Vesa-Matti Loirin tulkinta Eino Leinon runosta.


29. laulu

Tämä lienee "suomalaisen rock-musiikin isähahmon" eli Juicen yksi parhaista kappalesta.


28. laulu

Paula Koivuniemen läpimurto  oli vuonna 1966 julkaistu "Perhonen". Yksi suosituimmista kappaleista on tämä vähän uudempi:

27. laulu

Kolmatta linjaa takaisin on suomenkielinen versio Tony Hatchin ja Jackie Trentin kirjoittamasta kappaleesta ‚ÄĚBeautiful in the Rain".

Kappaleen levytti Fredi vuonna 1968.


26. laulu

Suomen sinivalkoinen ääni:


25. laulu

Kukapa ei olisi kuullut tätä laulua lapsena?


24. laulu

Freemanin ja Hectorin yhteistyönä syntyi monia hittejä 70-luvulla. Tästä yksi niistä.

 

23. laulu

Aikamiehet on vuonna 1964 perustettu, viihdemusiikkia esittävä mieskuoro. Olavi Virran tunnetuksi tekemä kappale on ikivihreä.

22. laulu

Tämän kauniin laulun sanat on hakattu Suonenjoen kaupungissa olevaan Kari Tapion muistomerkkiin.  

21. laulu

Sammy Babitzin osallistui kappaleella vuoden 1972 Syksyn sävel -laulukilpailuun. Se voitti finaalin saatuaan yli 40 000 ääntä eli noin kolmasosan kaikista äänistä.

Babitzin kuoli auto-onnettomuudessa 1973 vain 24-vuotiaana.

20. laulu

Hectorin vuonna 1973 sanoittaman ja säveltämän kappaleeen Lumi teki enkelin eteiseen suosio ei hiivu.

19. laulu

Marjatta Pokelan säveltämä ja sanoittama lastenlaulu Vaarilla on saari on suosittu kuorolaulu.

18. laulu

Reino Helismaan käsikirjoittamassa rillumareielokuvassa Lentävä kalakukko  Esa Pakarinen ja Masa Niemi näyttelevät konduktöörejä.

Samannimisestä, Toivo Kärjen säveltämästä kappaleesta tuli 50-luvulla hitti.

17. laulu

Puolalainen sotilaslaulu (1943) lienee suomalaisten suosiossa surumielisen sävelmän vuoksi.

Sanoittaja ja säveltäjä on Stanislaw Magierski.

Alkuperäinen esitys onkin koskettava:

Suomeksi kappaleen levytti mm Arja Saijonmaa.

16. laulu

Leevi and the Leavings oli suomalainen, vuonna 1978 perustettu pop rock -yhtye. Laulaja Gösta Sundqvist teki kaikkien kappaleiden sävellykset, sanoitukset ja sovitukset.

Gösta ei pitänyt julkisuudesta eikä yhtye esiintynyt julkisesti 1981 jälkeen. Hän kuoli sydänkohtaukseen vain 46-vuotiaana.

Yksi suosituimmista kappaleista on Pohjois-Karjala.

15. laulu

Suomalaiset kansanlaulut ovat usein mollivoittoisia, jopa surullisia. Haikea tunnelma on myös Tapio Rautavaaran esittämässä kappaleessa "Yksi ruusu on kasvanut laaksossa".

14. laulu

Näyttelijänä tunnettu laulaja Mari Rantasila julkaisi albuminsa "Vain rakkaus" 2010. Levyn samannimisen hittikappaleen on säveltänyt Pekka Marjanen ja sanoittanut Tapio Piirainen. Se on Raid-televisiosarjan tunnussävel.

13. laulu

Vicky Rosti voitti 16-vuotiaana, vuonna 1974 Suomen Iskelm√§laulumestaruuskilpailut. Vuonna 1975 julkaistun ensisinglen¬† B-puolen kappale ‚ÄĚKun Chicago kuoli‚ÄĚ oli yksi vuoden soitetuimmista. S

Vuoden 1976 suuri hitti oli singlen√§ julkaistu ‚ÄĚTuolta saapuu Charlie Brown‚ÄĚ.

Vicky levytti kappaleesta uuden version vuonna 2011:

12. laulu

Satumaa on kuuluisin Unto Monosen s√§velt√§m√§ ja sanoittama tangokappale. Sit√§ on monissa yhteyksiss√§ kutsuttu Suomen kansallistangoksi. Sanoitus alkaa: ‚ÄĚAavan meren tuolla puolen jossakin on maa‚ÄĚ.

Mononen sävelsi ja sanoitti Satumaan todennäköisesti vuonna 1949, 19-vuotiaana. Kappale ilmestyi ensimmäisen kerran 1955 Henry Theelin levyttämänä. Theelin tulkinta jäi kuitenkin etäiseksi, eikä kappale saavuttanut mainittavaa menestystä. Suursuosioon se nousi Reijo Taipaleen laulamana 1962.

 

11. laulu

Paula Koivuniemen tunnetuimpia hittejä on Aikuinen nainen.

Alkuperäinen esittäjä on italialainen Loretta Goggi ja kappaleen nimi on  Maledetta primavera.

10. laulu

Vaikka lukijoidemme suosikkilauluista monet olivatkin vuosien takaa, myös uudemmista lauluista löytyi muutama suursuosikki. Yksi niistä on Jenni Vartiaisen kaunis sävellys Missä muruseni on.

9. laulu

Suomalaisen rockin legenda, Juice Leskinen (1950-2006), oli paitsi lauluntekijä, myös kirjailija. Juicella oli valtavasti hittikappaleita, joista lukijoiden mielestä paras oli VIidestoista yö.

8. laulu

Muistatko nähneesi Levyraati-ohjelman vuonna 1988? Irwin istuu kylpyammeessa horsmien ympäröimänä. Kappaleesta tuli yksi suosituimpia Irwinin (1943-1991) hittejä.

7. laulu

Suosittu sävelmä Vanha holvikirkko, alkukielellä Mälarö kyrka, on ruotsalaisen Sven Lindahlin säveltämä kappale vuodelta 1968. Kappaleen teki tunnetuksi Eero Raittinen:

6. laulu

Rakkaus, lumi, suru, luopuminen... niistä on tehty yksi Suomen suosituimmista kappaleista. Rakkaus on lumivalkoinen on Yö-yhtyeen Olli Lindholmin säveltämä ja hän myös esittää sen:

Kappaleen on levyttänyt myös nuorta sukupolvea edustava Suvi Teräsniska. Suvin herkkä esitys ja kaunis ääni antavat kappaleelle syvyyttä:

5. laulu

Sinivalkoinen ääni on soinut jo 50 vuotta ja ensimmäisen hittinsä, Puhelinlangat laulaa, Katri Helena levytti vuonna 1964. Lukijoiden mielestä Katri Helenalla on muitakin kestohittejä, yksi niistä vuodelta 1979.

Kuuntele, oletko samaa mieltä?

4. laulu

Junnu Vainio oli kiistatta yksi Suomen parhaista sanottajista. Kappaleen Vanhojapoikia viiksekkäitä sanat ovat koskettavat ja sävel mollivoittoinen. Ehkä juuri siksi se sai lukijoilta valtavasti ääniä.

Junnu ehti tehdä 2 433 sanoitusta tai sävellystä ja levytti itse 245 laulua, ja häntä pidetäänkin viihdemusiikin monitoimimiehenä ja yhtenä Suomen tuotteliaimmista sanoittajista Reino Helismaan ja Vexi Salmen ohella. (Lähde: Wikipedia)

3. Laulu

Maakuntalauluista kaksi oli lukijoiden mielestä ylitse muiden: Kesäpäivä Kangasalla ja Karjalan kunnailla. Perinteinen sovitus, esittäjänä Georg Ots:

Sykkiikkö sinun sydämesi Karjalalle? Millaisia muistoja laulu tuo mieleen?

2.

Kaunis tarina, kaunis sävellys. Päivänsäde ja menninkäinen on Reino Helismaan säveltämä ja sanoittama musiikkikappale, jonka Tapio Rautavaara levytti 1949 savikiekkolevylle.

Alkuperäisessä levytyksessä Rautavaara esittää laulun akustisen kitaran säestyksellä. Kitaristina toimii Ingmar Englund.

Kuuntele:

Porilaisen suomirock-yhtye Yön sovitus:

Osaton

Voi mistä tämmöisiä saa? Olin Ile Vainion tarinatorstaissa mutta jouduin lähtemään sieltä pikaisesti pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla