Sähköposti on korvannut lähes kokonaan kirjeet. Myös verkon Skype- ja Facebook-ohjelmilla sinun on helppoa ja nopeaa pitää yhteyttä kaukanakin asuviin tuttaviin ja lähimmäisiin.

Näissä palveluissa voit olla heihin yhteydessä silloin, kun se kaikille parhaiten sopii.Molemmat ohjelmat ovat suomenkielisiä ja yllättävän helppoja käyttää. Ne saa hankittua ilmaiseksi ja myös käyttäminen on pääosin ilmaista, tarvitset vain tietokoneen ja internet-yhteyden.

Facebook on yhteisöllinen media, jota voi verrata vilkkaaseen toriin tai ostoskeskukseen, jossa ihmiset, järjestöt ja yritykset kulkevat kertoen kuulumisiaan laajalle tuttavajoukolle yhtä aikaa.

Skype on ohjelma, jolla voit soittaa puheluita. Pikaviestin ja kameran avulla siitä saa myös näköpuhelimen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mikä on Skype ja mitä sillä tehdään?

Skypellä on jo satoja miljoonia käyttäjiä ympäri maailman. Skypellä voit sekä puhua normaaleja äänipuheluita että keskustella näppäimistöllä eli chattailla: toinen kirjoittaa ja toinen vastaa reaaliaikaisesti. Chattaamalla ikään kuin puhutaan toisten kanssa, mutta kirjoittamalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskustelukumppanilla on oltava myös Skype, jotta hänelle voi soittaa tai chattailla ilmaiseksi. Molempien täytyy olla rekisteröitynyt eli omistaa Skype-tili.
Skypellä voit myös soittaa koti- ja ulkomaisiin kännykkä- ja lankapuhelinnumeroihin melko edullisesti. Muita suosittuja ja vastaavia palveluja ovat esimerkiksi Microsoftin Live Messenger ja Google Talk.

Miten saan Skypen tietokoneeseeni?

Skype-ohjelman voit ladata ilmaiseksi www.skype.fi-sivulta. Painamalla Lataa-linkkiä saat selkeät ohjeet, kuinka Skype asennetaan.
Asennus kestää jonkin aikaa ja vaatii vastauksia erilaisiin kysymyksiin. Se on kuitenkin suomenkielinen ja onnistuu helposti. Myös puheluiden soittaminen on helppoa.

Jotta puheluiden äänenlaatu olisi hyvä, tarvitset mikrofonin tai luurin ja kuulokkeet. Ne voit ostaa tietokonekaupasta tai Skype-sivun verkkokaupasta.
Useimmissa kannettavissa tietokoneissa on mikrofoni jo valmiiksi.

Videokeskusteluihin tarvitset web- eli nettikameran. Se on joko ulkoinen kamera tai valmiiksi koneeseen asennettu.
Skype ja turvallisuus

Skypeä vaivaavat samanlaiset tietoturvaongelmat kuin muitakin ohjelmia. Siksi on tärkeää, että päivität aina uusimman version ohjelmasta (esimerkiksi Internet Explorer, Mozilla Firefox) ja tietokoneesi käyttöjärjestelmästä (Windows, Linux).

Ole varovainen, kun luot uusia kontakteja Skypessä ja muissa internet-palveluissa. Kontaktipyyntöihin ei kannata vastata, jollet tiedä, kuka pyytäjä on.

Älä koskaan avaa sellaista tiedostoa tai linkkiä, jonka on lähettänyt joku muu kuin henkilö, jonka varmasti tunnet.

Mikä on Facebook ja mitä siellä tehdään?

Facebook on kasvanut muutamassa vuodessa yhdeksi suosituimmista yhteisöpalveluista. Ensisijaisesti Facebook on tarkoitettu yhteydenpitoon ystävien kanssa. Voit olla heihin yhteydessä yksityisesti joko Facebookin viestipalvelun kautta tai chattaamalla heille silloin, kun he ovat samaan aikaan Facebookissa.

Voit myös kertoa kuulumisia, jakaa mielenkiintoisia linkkejä, videoita ja valokuvia isommallekin ystäväporukalle.

Miten liityn Facebookiin?

Facebookiin liittyminen on helppoa. Tarvitset vain sähköpostiosoitteen. Mene www.facebook.com-sivulle. Heti etusivulla voit rekisteröityä palveluun.
Rekisteröidyttyäsi saat profiilin, joka koostuu omista tiedoistasi.

Heti sen jälkeen kannattaa tutustua palvelun yksityisyysasetuksiin. Niiden avulla säätelet, mitä tietoja sinusta näkyy kenellekin. Kannattaa määritellä lähes kaikki tiedot sellaisiksi, että vain ystävät näkevät ne.

Facebook-profiiliin kannattaa laittaa sellainen kuva, josta sinut tunnistaa. Tämä helpottaa ystäviäsi löytämään sinut.

Profiiliin ei tarvitse laittaa mitään muita tietoja kuin ne, mitkä haluat. Palveluun ei kannata laittaa kuin sellaista tekstiä tai valokuvia, joiden leviäminen muidenkin kuin aivan läheisimpien ihmisten tietoon ei haittaa.

Mistä saan ystäviä Facebookiin?

Voit etsiä ystäviäsi selailemalla esimerkiksi muiden ystäviesi ystävälistoja. Ystävä lisätään lähettämällä hänelle pyyntö tulla ystäväksi. Vastapuoli voi sitten hyväksyä tai hylätä pyyntösi.

Sinun ei tarvitse hyväksyä kaikkia ystäväpyyntöjä. Ei pidä myöskään loukkaantua, jos joku ei halua hyväksyä sinua ystäväksesi. Siitä ei tule erillistä ilmoitusta.

Voit myös tykätä ja seurata muitakin kuin ihmisiä. Esimerkiksi ET-lehden kuulumisia voi seurata osoitteessa http://www.facebook.com/enemmantarinoita.

Kuinka eroon Facebookista?

Facebook-tilin voit poistaa valitsemalla käyttäjätilin asetuksista linkin ”Poista käyttäjätili käytöstä”.

Voit ottaa tilisi uudelleen käyttöön kirjautumalla sisään sähköpostiosoitteellasi ja salasanallasi.

Voit myös poistaa tilisi lopullisesti. Silloin kaikki tiedot tuhotaan eikä niiden palauttaminen onnistu.

Käyttäjätiliä ei kannata poistaa kokonaan muuten kuin esimerkiksi valheellisen tai päällekkäisen profiilin tuhoamiseksi.

Facebookin ohje- ja tukikeskus antaa paljon vinkkejä Facebookin käyttöön.

Sanasto

Internet-yhteys

Internet-yhteyden (laajakaistan, nettitikun, kaapeliyhteyden) voit ostaa joltakin palvelutarjoajalta (esimerkiksi Sonera, Elisa). Joissakin taloyhtiöissä on internet-yhteys rakennettu sisäiseen verkkoon, kuten esimerkiksi kaapeli-tv. Nykyään on myynnissä niin kutsuttuja ”hetivalmis-tietokoneita”, joissa ohjelmien lisäksi on valmiina internet-yhteys.

Käyttäjätili
Facebookissa, ja monessa muussakin internetin palvelussa, jokaisella rekisteröityneellä käyttäjällä on tili. Se sisältää käyttäjän antamat tiedot, kuten nimen, sähköpostiosoitteen jne.

Käyttöjärjestelmä
Käyttöjärjestelmä on tieto-koneohjelma, jonka avulla tietokonetta käytetään. Yleisin käyttöjärjestelmä on Microsoft Windows. Muita käyttöjärjestelmiä ovat Applen Mac Os X ja Linux.

Lataaminen, imuroiminen
Ohjelmien tai muiden tietojen siirtäminen verkosta omaan
tietokoneeseen (download).

Pikaviesti eli chattaus
Reaaliaikaista keskustelua, jota käydään kirjoittamalla näppäimistöllä.

Päivitys
Tietokoneohjelmia kehitetään koko ajan. Sen vuoksi ohjelmiin tulee usein uusia versioita ja korjauksia. Tätä varten ohjelmat pitää päivittää. Usein tietokoneen käyttöjärjestelmä hoitaa päivityksen automaattisesti.

Selain
Sovellusohjelma, jota käytetään ääni-, kuva- ja tekstitiedostojen katselemiseen internetissä, esimerkiksi Internet Explorer ja Mozilla Firefox.

Skype-tili
Jotta voit soittaa Skype-puheluita, sinun täytyy rekisteröityä Skypeen eli luoda Skype-tili.

Sähköposti
Elektroninen postilaatikko. Oman sähköpostiosoitteesi saat ostaessasi internet-yhteyden tai voit hankkia ilmaisia esimerkiksi Googlelta (gmail) tai Microsoftilta (HotMail).

Web- eli nettikamera
Kamera kuvaa näppäimistön ääressä istuvaa henkilöä ja välittää kuvan esimerkiksi Skype-puhelun yhteydessä vastaanottajalle.

Olisi kiva lukea muitakin kokemuksia Skypen käytöstä?
Jossain palstalle muuten huhuttiin että Facebook lopetetaan 15.3.
Onko se totta vai "urbaanilegendoja" joita jotkut laittavat huvikseen eteenpäin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla