Puhuvatko lapset ja nuoret mielestäsi täysin outoa kieltä? Tiedätkö, mitä tarkoittaa vaikkapa yhäri, kukkahattutäti tai EVVK?

Moni nuorempikin on ymmällään uusien sanojen edessä. Maailma muuttuu. Ilmiöille, keksinnöille ja asioille kaivataan nimityksiä.

Ilmaisuja napataan mistä milloinkin. Kun julkkis täräyttää televisiossa käsitteen apinaenglanti tai lööpit hehkuttavat salarakasta, ne nousevat nopeasti koko kansan huulille.

Viime vuosina ikäihmisetkin ovat keskustelleet aikuisten oikeesti (tosissaan) tai saaneet tietoja puun takaa (yllättäen). Ensi vuosikymmenellä ilmiöillä lienee uudet nimet ja aikuisten oikeesti on auttamatta ohi. Kukapa enää muistaa rasvamatkoja (halvan voin perässä Ruotsiin tehtyjä reissuja) vuodelta 1983? Tuolloin rasvamatka oli yleinen käsite.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuunattiin sitä ennenkin

Uusien sanojen syntymisessä ei sinänsä ole mitään uutta. Kun kohtaamme uuden ilmiön tai keksinnön, sille on saatava nimi. Näin toimi jo kirjakielemme luoja Mikael Agricola. Sadat sanat ovat luultavimmin hänen sepittämiään. Aleksis Kivellä oli jo huomattavasti helpompaa. Tuolloin ajan hermolla keksittiin ilmaisut kirjasto, valtameri, hiilihappo, opisto, yleisö, neliö, uskonto ja munakas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä ihmeen imuttaja?

Toisinaan ajan hampaat purevat sanojen merkitykseen. Arpova voi aprikoida eikä pelkästään heittää noppaa. Imuttaminen oli parikymmentä vuotta sitten kiihkeää suutelua. 2000-luvulla imuttaja lataa itsekseen tiedostoja internetistä.

Kaltsu oli aina 1950-luvulle asti kallio, 60-luvulla siitä tuli kaljaa ja jopa kondomi. Nykyteinille kaltsu on internetin yhteisöpalvelin IRC-galleria, johon voi laittaa itsestään tietoja ja valokuvia.

50-luvulla siimahäntä oli henkilö, jolla oli laihat kädet. Vuosikymmentä myöhemmin poliisi saapui paikalle siimahännällä.

Tietotekniikan jatkuva kehitys vaatii yhä uusia ilmaisuja. Internetin hakukone Google on synnyttänyt verbin googlettaa (katsoa Googlesta) ja viestintäväline Messenger vastaavasti sanan mesettää. Verkkopuhelin Skypellä skypetetään. Kätevää!

Tekstiviestien ansiosta on syntynyt lukuisia lyhenteitä, jotka sekä helpottavat näpyttelyä että säästävät rahaa.

Uudissanoja

Perhesuhteita

avokki = avopuoliso
bonusmummo = uuden suhteen mukanaan tuoma isovanhempi, jolla ei ole verisidettä lapsiin
exä = entinen kumppani
haamu = lesken edesmennyt puoliso
helikopteriäiti := lapsistaan liikaa huolehtiva ja hössöttävä äiti. Helikopterianoppi = toimii samoin suhteessa aikuisiin lapsiinsa.
kukkahattutäti = moralisoiva vanhempi naishenkilö, joka luulee olevansa aina oikeassa. Myös sosiaalityöntekijä, joka on erotilanteissa aina äidin puolella ja paheksuu isää.
liidokki = uusi, muttei kovin vakava seurustelukumppani
nyxä = nykyinen kumppani
stailata = uuden ja muodikkaan tyylin luomista
UO/uusonni = eronneen vanhemman uusi kumppani
yhäri = yksinhuoltaja

Urbaanista sana-kirjasta poimittua

allit = öysä iho käsivarren alapuolella, ojentajalihaksen seudulla
antaa siimaa = lainata, myydä velaksi ja olettaa saavansa takaisin
blingi = loistava, näyttävä
blondata = vaalentaa hiuksia
ege = euro
himmee = upea, mahtava
kupoli = pää, otsa
seukata = seurustella

Tuulahdus 50- ja 60-luvuilta

moottoripolkupyörä
elefanttitossut
jenkkikassi
dollarihymy
konkurssiharava (televisioantenni)
nylon

Lyhenteitä

EVVK = ei voi vähempää kiinnostaa
EMSMK = entä mitä se mulle kuuluu
EVT = ei voi tietää
FAQ = engl. frequently asked question, usein kysyttyjä kysymyksiä (UKK)
FYI = engl. for your information, tiedoks’ vaan sulle
LOL = laughing out loud, kovaäänistä naurua
VF = voittajafiilis

Lyhennelmä artikkelista ET-lehdestä 20/2009

Katso lisää:http://urbaanisanakirja.com/

<ET keskustelu "sana-on-vapaa" />

Anonyymi 17.01, et tainnut ymmärtää bonus-sanaa ihan oikein, ei siinä varmaan pisteytetä ketään, eikä arvioida paremmuutta tms.

Sehän on semmoista elämän tuomaa bonusta, kun saa olla mummo tai ukki jollekin pienelle ihmiselle, vaikka hän ei suoraa sukua olisikaan. Tietenkin se on iloa ja elämän ihmettä antavaa, jos itse haluaa semmoista mummottelua.

On paljonkin heitä, jotka kaipaisivat lapsenlapsia, mutta elämä ei aina suo kaikille sitä iloa ja onnea. Silloin on varmaankin ihana tunne, kun saa olla jollekin tarvitsevalle mummo, silloinhan se on bonusmummoutta :-)

Olen saanut olla Bonusmummo jo 9 vuotta. Upeaa, mahtavaa!

Samana päivänä, kun kihlauduimme mieheni kanssa Lapissa, hän sai puhelimitse tiedon tyttärensä raskaudesta.
Aiemmin hän ei ollut uskaltanut asiasta ilmoittaa, koska oli joutunut kestämäänkaksi keskenmenoa.
Vauva syntyi viiden kuukauden kuluttua. Kookas, ponteva tyttö ei saanut tarpeeksi äidinmaitoa hennon maminsa rinnoista, joten vastiketta hän ryysti tuttipullosta jo viisiviikkoisena.

Lapsen äiti sairastui pian vakavaan munuaissairauteen, joten saimme hoitaa vauvaa alusta asti. Unissaan hän jopa imi minun ryppyisestä, veltosta rinnastani. Heräsin siihen, kun sattui. Puolivuotias vauva oli hivuttautunut yöpaitani sisään ja nukkui onnellista unta pömppömahani päällä.
Siitä syntyi kiintymys, syvä rakkaus, joka kasvaa ja pysyy elämämme loppuun asti.

Kiitos viisaista kommenteistanne, Lillukka ja Marja- Liisa.

- Paapuska -

Sisältö jatkuu mainoksen alla