Ruokakirjailija Mysi Lahtisen joulutunnelma alkaa kirsikkaviinasta ja saa huippunsa koko perheen suosikista, vanhanajan rullasyltystä.

Suomenlinnalaisessa keittiössä tuoksuu neilikalle, kynttilälle ja havulle. Siis joululle! Mysi Lahtinen, kiillottaa perintöhopeitaan joulua varten ja vilkaisee toisella silmällä uunissa paistuvaa englantilaista hedelmäkakkua.
Keittiössä on lämmin ja hyvä hyrinä, sillä Mysi on jouluihminen henkeen ja vereen. Tapa on kotoa peritty, sillä lapsuuden joulut upseeriskodissa Seinäjoella olivat tunnelmallisia ja toimeliaita. Ruokakellaria täytettiin innokkaasti jouluherkuilla.

Mysin joulumenu

Anopin nalifka


kypsiä kirsikoita, puolukoita tai karpaloita
koskenkorvaa tai votkaa

  1. Aloita valmistus jo vähintään kuukautta ennen joulua.
  2. Täytä lasitölkit kypsillä kirsikoilla ja kaada päälle niin paljon viinaa, että marjat peittyvät. Sulje purkki huolellisesti, jotta maut eivät karkaa. Nalifkaan ei lisätä sokeria.
  3. Säilytä purkkeja ikkunalla ja kääntele niitä päivittäin. Nosta ne kolmisen viikkoa ennen joulua pimeään.
  4. Siivilöi juoma ja kaada karahviin varhain aattoaamuna. Nauti kylmänä tai huoneenlämpöisenä. Marjoja ei pidä heittää menemään, sillä niistä saa maukkaan marmeladin.

 

Vanhanajan rullasyltty


kilo tuoretta siansivua
1 ½ tl suolaa
½ tl jauhettua maustepippuria

Keittoliemeen:
vettä
1 rkl karkeaa suolaa
1 porkkana
1 sipuli
5 kokonaista mausteneilikkaa
1 laakerinlehti

  1. Osta nelikulmainen pala tuoretta siansivua, mausta liha suolalla ja maustepippurilla ja kääri rullalle. Poista sitä ennen kamara siltä osin kuin se jää rullan sisälle.
  2. Sido syltty ja nosta kattilaan. Kaada kuumaa vettä niin paljon, että liha peittyy. Lisää suola ja pane kattila levylle. Kuori vaahto tarkkaan pois. Lisää mausteet sekä sipuli ja porkkana kuorineen paloiteltuna.
  3. Alenna lämpöä niin, että liemi kiehuu laiskasti. Kypsennä rulla­sylttyä kannen alla 3–5 tuntia. Nosta se liemestä ja pane kevyen painon alle jäähtymään.

Suklainen pihlajakakku


Pohja
4 munaa
2 dl sokeria
150 g voita
200 g tummaa taloussuklaata
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte
3–4 dl pihlajanmarjahyytelöä
Kuorrutus
200 g tummaa taloussuklaata
iso nokare voita
½ dl kermaa

  1. Paloittele yksi suklaalevy kulhoon ja sulata vesihauteessa.
  2. Sulata voi. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja kaakao. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita hyvin.
  3. Kaada hieman jäähtynyt voi- ja suklaasula taikinan joukkoon, sekoita. Kaada taikina korppu­jauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa 1,5 tuntia.
  4. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeksi levyksi. Levitä alimmaisen ja keskimmäisen levyn päälle runsaasti pihlajanmarjahyytelöä, päällimmäiselle vain ohuelti.
  5. Tee suklaakuorrutus. Paloittele suklaalevy kulhoon, lisää nokare voita ja sulata vesihauteessa. Lisää kerma hyvin sekoittaen.
  6. Kaada kuuma kuorrutus heti tasaisesti kakun päälle ja levitä reunojen yli valunut suklaa tasaiseksi.

 

Mysi Lahtinen

  • Syntyi 1938 Seinäjoella. Asuu Suomenlinnassa Helsingissä.
  • Julkaissut 23 keitto- ja lasten­kirjaa.
  • Kirjoitti 14 vuotta ruokapakinoita HS-Kuukausiliitteeseen ja toimi Nelosen kanavakokkina.