Ruokakirjailija Mysi Lahtisen joulutunnelma alkaa kirsikkaviinasta ja saa huippunsa koko perheen suosikista, vanhanajan rullasyltystä.

Suomenlinnalaisessa keittiössä tuoksuu neilikalle, kynttilälle ja havulle. Siis joululle! Mysi Lahtinen, kiillottaa perintöhopeitaan joulua varten ja vilkaisee toisella silmällä uunissa paistuvaa englantilaista hedelmäkakkua.
Keittiössä on lämmin ja hyvä hyrinä, sillä Mysi on jouluihminen henkeen ja vereen. Tapa on kotoa peritty, sillä lapsuuden joulut upseeriskodissa Seinäjoella olivat tunnelmallisia ja toimeliaita. Ruokakellaria täytettiin innokkaasti jouluherkuilla.

Mysin joulumenu

Anopin nalifka


kypsiä kirsikoita, puolukoita tai karpaloita
koskenkorvaa tai votkaa

  1. Aloita valmistus jo vähintään kuukautta ennen joulua.
  2. Täytä lasitölkit kypsillä kirsikoilla ja kaada päälle niin paljon viinaa, että marjat peittyvät. Sulje purkki huolellisesti, jotta maut eivät karkaa. Nalifkaan ei lisätä sokeria.
  3. Säilytä purkkeja ikkunalla ja kääntele niitä päivittäin. Nosta ne kolmisen viikkoa ennen joulua pimeään.
  4. Siivilöi juoma ja kaada karahviin varhain aattoaamuna. Nauti kylmänä tai huoneenlämpöisenä. Marjoja ei pidä heittää menemään, sillä niistä saa maukkaan marmeladin.

 

Vanhanajan rullasyltty


kilo tuoretta siansivua
1 ½ tl suolaa
½ tl jauhettua maustepippuria

Keittoliemeen:
vettä
1 rkl karkeaa suolaa
1 porkkana
1 sipuli
5 kokonaista mausteneilikkaa
1 laakerinlehti

  1. Osta nelikulmainen pala tuoretta siansivua, mausta liha suolalla ja maustepippurilla ja kääri rullalle. Poista sitä ennen kamara siltä osin kuin se jää rullan sisälle.
  2. Sido syltty ja nosta kattilaan. Kaada kuumaa vettä niin paljon, että liha peittyy. Lisää suola ja pane kattila levylle. Kuori vaahto tarkkaan pois. Lisää mausteet sekä sipuli ja porkkana kuorineen paloiteltuna.
  3. Alenna lämpöä niin, että liemi kiehuu laiskasti. Kypsennä rulla­sylttyä kannen alla 3–5 tuntia. Nosta se liemestä ja pane kevyen painon alle jäähtymään.

Suklainen pihlajakakku


Pohja
4 munaa
2 dl sokeria
150 g voita
200 g tummaa taloussuklaata
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte
3–4 dl pihlajanmarjahyytelöä
Kuorrutus
200 g tummaa taloussuklaata
iso nokare voita
½ dl kermaa

  1. Paloittele yksi suklaalevy kulhoon ja sulata vesihauteessa.
  2. Sulata voi. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja kaakao. Lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita hyvin.
  3. Kaada hieman jäähtynyt voi- ja suklaasula taikinan joukkoon, sekoita. Kaada taikina korppu­jauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa 1,5 tuntia.
  4. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeksi levyksi. Levitä alimmaisen ja keskimmäisen levyn päälle runsaasti pihlajanmarjahyytelöä, päällimmäiselle vain ohuelti.
  5. Tee suklaakuorrutus. Paloittele suklaalevy kulhoon, lisää nokare voita ja sulata vesihauteessa. Lisää kerma hyvin sekoittaen.
  6. Kaada kuuma kuorrutus heti tasaisesti kakun päälle ja levitä reunojen yli valunut suklaa tasaiseksi.

 

Mysi Lahtinen

  • Syntyi 1938 Seinäjoella. Asuu Suomenlinnassa Helsingissä.
  • Julkaissut 23 keitto- ja lasten­kirjaa.
  • Kirjoitti 14 vuotta ruokapakinoita HS-Kuukausiliitteeseen ja toimi Nelosen kanavakokkina.

Mädin pariksi sopii smetanaa raikkaampi kreikkalainen jogurtti. Henkilökohtaiset mätimaljat ovat näyttävä ja helppo alkupala joulupöytään!

Mätimaljat

2 annosta

100 g kirjolohen mätiä
1 punasipuli
1 dl tilliä silputtuna
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunankuorta raastettuna
0,25 tl valkopippuria myllystä

  1. Laita mäti siivilään valumaan. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna tilli. Pese sitruuna lämpimällä vedellä. Raasta kuori. Sekoita kuoriraaste jogurtin joukkoon.
  2. Laita pieniin laseihin kerroksittain jogurttia, punasipulia, tilliä ja mätiä. Rouhi pinnalle valkopippuria.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.