ET-lehti muistelee 15 päivän ajan menneiden kesien hittejä. Tänään on vuorossa Suomen kiistellyin kesälaulu, jolla on karmaiseva historia.

”Jo joutu armas aica / Ja suwi suloinen / Joll caunist caiken paican / Caunista cuckainen / Nyt armas auring meitä / Taas lähte lähemmäx / Hän kuolleet hauto heitä /Jäll teke eläwäx.”

Tässä muodossa suomalaiset saivat vuonna 1701 ensikosketuksensa Suomen suven ikivihreimpään lauluun, Suvivirteen.

Erik Cajanuksen varhaisen käännöksen jälkeen virttä on kääntänyt, vääntänyt ja modernisoinut moni muukin sukupolvi. Siitä on riittänyt laulettavaa ja kiisteltävää jo yli 300 vuoden ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Virren alkuperäisen ruotsinkielisen tekstin laati tiettävästi ruotsalainen pappismies Israel Kolmodin (1643-1709) kesäisellä saarnamatkallaan vuonna 1694.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erikoiseksi laulun aiheen tekee sen syntyhetki. Laulun syntyä kehystivät pienen jääkauden poikkeuksellisen kylmät vuodet, jotka kurittivat pohjoista kansaa kovin ottein. Viljelykaudet jäivät lyhyiksi ja sadot olivat olemattomia. Nälänhätä vaati paljon uhreja, ja talvisin taudit kurittivat henkiin jääneitä. Suomen väestöstä suurina kuolonvuosina 1695–1697 kuoli jopa kolmannes.

Kolmodin ennusti suvivirressään, että kohta se armas aurinko saapuu ja vahvistaa, mutta seuraavana vuonna tämä toive ei vielä toteutunut. Rukiin kukinta alkoi laajoilla alueilla vasta heinäkuun lopulla, ja epätoivo ajoi maaseudun väestön kaupunkeihin. Vuosi 1965 sai vähemmän kesäisen nimen "suuri musta vuosi".

Jos suvivirsi ei muuta muistuta, auringon ja lämmön tärkeydestä se ainakin saarnaa. Mitä mieltä olet, puolustaako suvivirsi paikkaansa Suomen suven juhlahetkissä.

kesäihminen

Ehdottomasti suvivirsi kuuluu suomalaiseen kesään. Se on mielestäni enämpi "kiitosvirsi" siitä kaikesta hyvästä ja kauniista jota kesäinen luontomme meille joka vuosi tarjoaa. Kun liikkuu kesäisessä luonnossa tulee tuon virren sanat mieleen automaattisesti ja taidanpa myös tilaisuuden tullen laulella sitä kulkiessani suloisessa suvimaisemissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla