ET-lehti muistelee 15 päivän ajan menneiden kesien hittejä. Tänään on vuorossa Suomen kiistellyin kesälaulu, jolla on karmaiseva historia.

”Jo joutu armas aica / Ja suwi suloinen / Joll caunist caiken paican / Caunista cuckainen / Nyt armas auring meitä / Taas lähte lähemmäx / Hän kuolleet hauto heitä /Jäll teke eläwäx.”

Tässä muodossa suomalaiset saivat vuonna 1701 ensikosketuksensa Suomen suven ikivihreimpään lauluun, Suvivirteen.

Erik Cajanuksen varhaisen käännöksen jälkeen virttä on kääntänyt, vääntänyt ja modernisoinut moni muukin sukupolvi. Siitä on riittänyt laulettavaa ja kiisteltävää jo yli 300 vuoden ajan.

 

Virren alkuperäisen ruotsinkielisen tekstin laati tiettävästi ruotsalainen pappismies Israel Kolmodin (1643-1709) kesäisellä saarnamatkallaan vuonna 1694.

Erikoiseksi laulun aiheen tekee sen syntyhetki. Laulun syntyä kehystivät pienen jääkauden poikkeuksellisen kylmät vuodet, jotka kurittivat pohjoista kansaa kovin ottein. Viljelykaudet jäivät lyhyiksi ja sadot olivat olemattomia. Nälänhätä vaati paljon uhreja, ja talvisin taudit kurittivat henkiin jääneitä. Suomen väestöstä suurina kuolonvuosina 1695–1697 kuoli jopa kolmannes.

Kolmodin ennusti suvivirressään, että kohta se armas aurinko saapuu ja vahvistaa, mutta seuraavana vuonna tämä toive ei vielä toteutunut. Rukiin kukinta alkoi laajoilla alueilla vasta heinäkuun lopulla, ja epätoivo ajoi maaseudun väestön kaupunkeihin. Vuosi 1965 sai vähemmän kesäisen nimen "suuri musta vuosi".

Jos suvivirsi ei muuta muistuta, auringon ja lämmön tärkeydestä se ainakin saarnaa. Mitä mieltä olet, puolustaako suvivirsi paikkaansa Suomen suven juhlahetkissä.

kesäihminen

Kesähitti, osa 2: Pieni jääkausi synnytti suvivirren

Ehdottomasti suvivirsi kuuluu suomalaiseen kesään. Se on mielestäni enämpi "kiitosvirsi" siitä kaikesta hyvästä ja kauniista jota kesäinen luontomme meille joka vuosi tarjoaa. Kun liikkuu kesäisessä luonnossa tulee tuon virren sanat mieleen automaattisesti ja taidanpa myös tilaisuuden tullen laulella sitä kulkiessani suloisessa suvimaisemissa.
Lue kommentti

Lähde tutustumaan kuvankauniiseen Norjaan! Hurtigrutenin legendaarista risteilyä Kirkkoniemestä Bergeniin kutsutaan maailman kauneimmaksi merimatkaksi.

Hinta ET-lehden tilaajille

alk. 1 790 euroa/hlö jaetussa 2 hengen hytissä.

Hintaan sisältyvät

 • Finnairin ja SAS:n reittilennot
 • 1 yön majoitus Ivalossa täysihoidolla
 • 5 yön risteily jaetussa 2 h hytissä
 • täysihoito risteilyllä (kolme ateriaa päivässä)
 • ohjelman mukaiset kuljetukset
 • matkanjohtaja Lauri Lehtovirran palvelut ja kohdeinfot

Matkaohjelma

To 20.9. Helsinki–Ivalo Matka alkaa lennolla Helsingistä Ivaloon, jossa vietämme ensimmäisen päivän. Nautimme yhteisen lounaan ja illallisen Hotelli Ivalossa.

Pe 21.9. Ivalo–Kirkkoniemi, risteily alkaa. Matkaamme Norjan Kirkkoniemeen bussilla. Nousemme MS Nordlysin kyytiin, ja aloitamme merimatkan. Pohjois-Norjan rannikko tunnetaan majesteettisista maisemistaan. Ihastelemme vedestä jylhästi nousevia vuorijonoja ja nautimme laivan tunnelmasta. Risteilyllä on täysihoito.

La 22.9. Pohjois-Norjan helmet. Saavumme Norjan pohjoisimpaan kaupunkiin Honninsvågiin. Voit halutessasi tehdä retken Nordkappiin, Manner-Euroopan pohjoisimpaan kolkkaan. Illalla laiva saapuu Tromssaan.

Su 23.9. Lofootit ja Vesterålenin saaret. Lofootit tunnetaan ihastuttavista kalastajakylistään, henkeäsalpaavista maisemistaan ja koskemattomasta luonnostaan. Seilaamme kapeiden salmien läpi.

Ma 24.9. Napapiiri ja Helgeland. Juhlistamme pohjoisen napapiirin ylitystä seilatessamme Bodøsta Rørvikiin. Ohitamme myyttiset seitsemän sisaruksen vuoret ja Unescon maailmanperintökohteenakin tunnetun Vegan saariston.

Ti 25.9. Trondheim ja Kristiansund. Aamuherätys Trondheimissa, Norjan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa. Mahdollisuus tutustua kaupunkiin matkanjohtajan johdolla. Merimatka jatkuu Kristiansundiin ja avomerellä kohti vehreää Molden kaupunkia.

Ke 26.9. Vuonot ja Bergen, paluu Helsinkiin. Ohitamme aamupäivän aikana useita maisemallisesti kauniita vuonoja. Ihastelemme kuvauksellista Bergenin saaristoa ja vehreitä vuonomaisemia. Saavumme Bergeniin klo 14.30. Illalla paluulento Helsinkiin.

Lisätiedot ja varaukset

Risteilykeskus puh. 020 144 1810, myynti@risteilykeskus.fi, www.risteilykeskus.fi/lukijaristeilyt
Vastuullinen matkanjärjestäjä Travel Specialist Group Oy.

Yhteistyössä

Kerää vuoden kiinnostavimmat havaintosi uuteen, upeaan Sääkirjaan! ET-lehden tilaajana saat uutuuskirjan etuhintaan.

Sääkirja – Havainnoijan päiväkirja kannustaa tarkkailemaan säätä. Havainnollinen tietopaketti kuvineen kertoo kuinka sääilmiöt syntyvät. Selkeään päiväkirjaosuuteen mahtuvat yhden vuoden säähavainnot.

Kirjasta löydät:

Runsas tieto-osio

 • Millaiset pilvet satavat?
 • Mistä johtuvat tuulenpuuskat?
 • Taivaan valoilmiöitä
 • Opastusta pilvibongaukseen ja sään ennustamiseen
 • Tarkkailtavaa koko vuodeksi
 • Tunnista eri pilvityypit

Selkeä päiväkirjaosio

 • Reilusti tilaa muistiinpanoille
 • Aukeama viikkoa kohden
 • Tilaa vuoden havainnoille

Yhteensä 136 sivua!

Hinta ET:n tilaajille 9,90 e (muille 19,90 e).

Tilaa sääkirja heti kätevästi netistä täältä tai soita 0203 31017 arkisin klo 9-17.