Suomea on totuttu pitämään hoitoalan mallimaana, mutta onko se koko totuus? Italiassa vanhuksille ja muistisairaille on kehitetty toimiva hoitojärjestelmä.

Suomalaisen vanhustenhoidon tila on jatkuvasti keskustelussa. Hnkilökunnan vähyys ja hoitopaikkojen puute puhuttavat sekä ikäihmisiä että heidän omaisiaan. 

Suomea on totuttu pitämään hyvinvointivaltiona, jossa asiat ovat paremmin kuin vaikkapa Etelä-Euroopassa. Onko asia oikeasti noin?

Lue myös: "Jäin muistisairausdiagnoosin jälkeen ilman psyykkistä hoitoa."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Otetaanko mallia Italiasta

Italiassa asuva Leila Kiiskinen kirjoittaa etlehti.fi:ssä Terkkuja Leilalta Italiasta! –blogia. Hän on päässyt ystävänsä kautta tutustumaan italialaiseen tapaan hoitaa vanhuksia ja muistisairaita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Täällä koitetaan pitää vanhukset mahdollisimman paljon perhepiirissä ja kotioloissa. Siksi Italian sairaanhoito auttaa sekä rahallisesti että kotihoitajien avulla perheitä, jotka hoitavat omaishoitajina vanhuksen kotona.

Isovanhempien päiväkoti

Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on niin sanottuja ”vanhusten päiväkoteja” muistisairaille. Leila Kiiskinen kertoo, että päiväkoteja on joka puolella Italiaa eri kaupungeissa ja kunnissa. Esimerkiksi Roomassa niitä on noin 30.

– Palvelun virallinen nimi on Asilo dei nonni eli "isovanhempien päiväkoti". Ne ovat avoinna klo 9–17. Niissä vanhus voi viettää päivänsä, mikä helpottaa omaishoitajien arkea.

Päiväohjelmakin on melkein kuin päiväkodissa. Vanhukset syövät yhdessä aamupalan ja lounaan, ja heille on erilaisia aktiviteetteja, kuten musiikkia, voimistelua ja maalausta.

Italiassa hoitohenkilökuntaa ei ole puristettu minimiin.

– Toiminnan tarkoituksena on auttaa esimerkiksi muistiin, sosiaalisuuteen, rentoutumiseen sekä tilan ja paikan tiedostamiseen liittyvien taitojen ylläpitämisessä.

Jos suomalaisessa hoitolaitoksessa henkilöstömäärä on puristettu minimiin, ei samaa voi sanoa Italiasta.

– Vanhuksia on ryhmässä 12. Hoitajia on kuusi, lisäksi käytettävissä ovat lääkäri, sairaanhoitaja ja sosiaalityöntekijä. Palvelu on ilmainen ja kovin suosittu.  Vanhukset menevät sinne mielellään.

Ei vain muistisairaille

Palvelusta hyötyvät muutkin kuin muistisairaat ja heidän omaishoitajansa. 

Omaishoitajan arjesta voi lukea Sinua en jätä -blogissa.

– Ryhmiä on muillekin vanhuksille kuin vain muistisairaille. Osaan ryhmistä voi kirjautua, jos ei pärjää yksin oikein enää kotona päivisin.

Vaatimuksena ryhmään pääsylle on, että on yli 60-vuotias, eikä enää pärjää täysin itsenäisesti.

– Varallisuus ei vaikuta sisäänpääsyyn. Ttoiminta on tarkoitettu kaikille.

Miltä Italian malli vaikuttaa? Entä millaisia kokemuksia sinulla on suomalaisesta hoidosta? Kerro kokemuksesi ja osallistu keskusteluun.

Entinen omaishoitaja

Mulla ei ole mitään tietoa Italian vanhustenhoidosta mutta tuntuu, ettei asia ole niin yksioikoinen kuin artikkeli antaa ymmärtää. Oishan tietty helpotus suomalaisille omaishoitajille, jos voisi viedä hoidettavat vanhukset "päivähoitoon" arkisin mutta onhan kokonaisvastuu joka tapauksessa omaishoitajlla. Viikonloput ja arjet ennen klo 9.00 ja illat + yöt + viikonloput. Ja entäpä se, että millä kriteereillä "päivähoitoon" pääsevat vanhukset valitaan ja kuinka paljon siitä joutuu maksamaan vai onko ilmaista? Ja voiko vanhuksen viedä vastentahtoisesti  "päivähoitoon"? Onhan näitäkin vanhuksia, jotka eivät halua lähteä kodistaan yhtään mihinkään! Ja monikaan ei yksinkertaisesti pysty lähtemään tai se on todella hankalaa liikuntarajoitteiden vuoksi.  Käsittääkseni tällaiseen järjestelyyn liittyy joka tapauksessa niin paljon byrokraattista paperisotaa, että johan siihen nääntyy jo ennenstään sietokykynsä rajoilla oleva omaishoitaja ja katsoo, ettei ole vaivan väärtti.

Puglia

Mulla nyt sitten taas aivan päinvastainen kokemus vanhustenhoidosta italiassa...asun siis etelä-italiassa joka on unohdettu italian osa....appiukkoni sairastaa jo 8.tta vuotta alzheimer-tautia ja asuu kotonaan vaimonsa kanssa ilman minkäänlaista apua ulkopuolelta..lääkäri vaan vaihtaa lääkkeitä kun uusia ongelmia esiintyyy, vaimolle kahdeksaan vuoteen ei minkäänlaista lomaa, vapaa päivää koska ei ole minne miehensä laittaisi vapaa päivän ajaksi...joskus yrittivät jättää tyttären kanssa mutta mies hätääntyi totaalisesti...anoppi on pyytänyt monesti apua kunnallalta lman minkäänlaista tulosta...täällä asia monilla näin sairaiden vanhusten kanssa...väsyneet omaiset ovat yksin ja laitokseen laittamisen kynnys on korkea koska vuosittain tulee ilmi m kymmeniä vanhusten kaltoin kohtelua laitoksissa....etelä-italia näin...älkää vaan ottako ikinä mitään mallia italiasta...kahtia jakautunut maan ...on pohjoinen ja etelä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla