Lakki sen sanoo: valmista tuli! Nykymallista ylioppilaslakkia on käytetty noin 140 vuotta.

Vaikka näyttää, että kaikkien päässä on samanlainen lakki, kurkistus lakin vuoriin paljastaa erot. Tosin 89 prosenttia ylioppilaista hankkii perusmallisen lakin tavaratalosta, kertoo ylioppilaslakit valmistavan Fredriksonin lakkitehtaan tilasto.

Loput 11 prosenttia ovat hienommista materiaaleista valmistettuja tai erilaisin maakuntavärein vuoritettuja malleja.

Lakissa on kieltämättä fiilistä: valkoinen samettipäällinen, musta samettireunus, ryhdikäs musta lippa ja kullanvärinen kokardi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Teekkaritupsuja 121 vuotta

Ylioppilaslakilla oli pitkään vain yksi kaveri, tupsullinen teekkarilakki. Nyt valmistujaislakkeja on monia. Mitä sanoo tästä kehityksestä emeritusprofessori Matti Klinge, akateemisen maailman etiketin tuntija?

– Ei siinä mitään, kunhan lakit selvästi eroavat toisistaan. Minulla on vielä tallella myös Norssin lakki, 1930-luvun koulupuvun osa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Fredrikssonin lakkitehtaan valikoimissa on 20 erilaista ylioppilaslakkia ja viisi valmistujaislakkia: lähihoitajan (kuvassa alla), datanomin merkonomin, kaksoistutkinnon ja ammattitutkinnon lakkia. Kaikki muut ovat valkoisia, mutta ammattilakki on musta.

Valmistujaislakitusta 80-luvulta saakka

Muiden tutkintojen suorittaneet intoutuvat oman valmistujaislakin käyttäjiksi vasta 30 vuotta sitten, kun taas klassisella mustavalkoisella ylioppilaslakilla on peräti 140 vuoden historia.

Fredriksonin tuotepäällikkö Katja Helén kertoo, että yhtiöltä menee vuosittain myyntiin noin 5 000 valmistujaislakkia.

– Ensimmäiset valmistujaislakit on tehty 1980-luvulla, muistaakseni merkonomilakista aloitettiin. Sitten tuli niin sanottu perushoitajalakki, joka nyt on nimeltään lähihoitajalakki, Helén sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla