Valkolehdokki. Kuva Keijo Luoto
Valkolehdokki. Kuva Keijo Luoto

Osallistu Luonnonkukkien päivänä, sunnuntaina 15. kesäkuuta kasviretkelle. Löydätkö valkolehdokin, joka on tämän vuoden teemalaji?

Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän tavoitteena on herättää kiinnostusta luonnonkasveihin ja edistää kasviharrastusta ja -tuntemusta.

Päivän juuret ovat Tanskassa, jossa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Ruotsissa ja Norjassa päivä otettiin käyttöön vuonna 2002, Suomessa 2003 ja Islannissa 2004. Pohjoismaissa retkiä järjestetään Luonnonkukkien päivänä kaikkiaan noin 500 ja osallistujia on yli 10 000.

Suomeen Luonnonkukkien päivä rantautui, kun tammisaarelainen kasvitieteilijä Kalevi Keynäs kertoi pohjoismaisesta yleisölle suunnattujen retkien perinteestä (De Vilda Blommornas Dag) Kukanpäivän tilaisuudessa 13. toukokuussa 2002. Elokuussa 2002 ammattibotanisti Carl-Adam Hæggström osallistui Tanskassa pidettyyn pohjoismaisten kasvitieteellisten seurojen kokoukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luonnonkukkien päivää päätettiin alkaa viettää Suomessakin. Nimeksi päätettiin Luonnonkukkien päivä ja tunnukseksi sovittiin kielo, joka on Suomen kansalliskukka. Luonnonkukkien päivän kielotunnus on Jari Kostetin suunnittelema.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Etsi valkolehdokki

Vuoden 2014 Luonnonkukkien päivän teemalajina on lähes koko Suomessa kasvava valkolehdokki (Platanthera bifolia). Valkolehdokki kuuluu kämmeköiden (Orchidaceae) heimoon, joka on yksi kasvikunnan suurimmista heimoista. Valkolehdokki kukkii kesäkuussa, juhannuksen tienoilla aina heinäkuun puolelle saakka. Hämärässä valkoiset kukat melkein hohtavat, sillä kehälehdet heijastavat valoa peilin lailla. Valkolehdokit tuoksuvat voimakkaasti etenkin iltaisin ja öisin.

Luonnonkukkien päivänä järjestetään vapaaehtoisvoimin 95 kasviretkeä eri puolilla Suomea. Retket ovat 2–3 tunnin mittaisia ja avoimia kaikille. Kaikki Metsähallituksen 17 luontokeskusta ovat mukana retken järjestämisessä alueellaan.

Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasviharrastuksen edistäminen ja yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

Mihin suunnata?

Etsi sinua lähinnä oleva retki tästä:
http://www.sll.fi/mita-sina-voit-tehda/luonnonkukkien-paivan-retkikalenteri-2014

Luonnonkukkien päivän järjestävät Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa yhteistyössä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL, Kasvityöryhmä, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonto-Liitto, Natur och Miljö, Societas pro Fauna et Flora Fennica, Suomen Biologian Seura Vanamo ja Suomen ympäristökeskus.

Lisätiedot: www.sll.fi/luonnonkukat
Kuva: Keijo Luoto

Luonnonkukkien päivällä on sivut myös Facebookissa, www.facebook.com/luonnonkukkienpaiva

Sisältö jatkuu mainoksen alla