Ikäihmisenäkin voi ottaa vieraan kielen haltuun, kun tietää konstit, asiantuntija sanoo.

Eläkkeellä oleva englannin- ja ruotsinopettaja Tuula S. Penttilä, 71 opiskelee edelleen ranskaa ja italiaa työväenopistossa ja erilaisilla nettikursseilla.

Työurallaan hän sekä opetti kieliä että koulutti muita opettajia käyttämään uusia menetelmiä. Tietotekniikan hyödyntäminen kieltenopetuksessa oli hänen erikoisalaansa.

Tässä Penttilän vinkkejä, joilla voit tehdä opiskelustasi tehokkaampaa ja mukavampaa:

1. Liity ryhmään. Opiskeleminen on usein hauskempaa yhdessä kuin yksin. Siinä huomaa, ettei oppiminen ole muille sen helpompaa. Omiin virheisiinsä voi suhtautua huumorilla, kun pienetkin onnistumiset herättävät yhteistä riemua. Oppiminen sujuu tutkimustenkin mukaan paremmin, kun ilmapiiri on mukava ja kannustava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Pysy ajan tasalla. Vieraskielisen sanomalehden artikkelin tai tv-uutiset ymmärtää kummasti, kun on lukenut samasta asiasta jo suomeksi. Kaikkia sanoja ei tarvitse osata – jo ajatuksen ja idean ymmärtäminen on voitto.

3. Vaihtele tyylejä. Opiskele ja kertaa kieltä eri tavoilla: tee kotitehtäviä, lueskele lehtiä, kuuntele nettiradioa. Voit höpötttele kieltä itseksesi vaikka autolla ajaessa ja tutki, miten uusi kielioppiasia on opetettu muualla kuin tutussa oppikirjassa. Sanalistojakin voi koettaa paukuttaa ulkoa, mutta sido opeteltava asia tuttuun ja konkreettiseen. Muodosta vaikka lauseita, joissa esiintyy opeteltava sana ja joku tuttu henkilö.

4. Anna palaa. Puhu opettelemaasi kieltä rohkeasti heti alusta alkaen, myös itseksesi. Virheillä ei ole merkitystä, vain sillä, että saa asiansa selvitettyä. Kukaan ei puhu äidinkieltäänkään virheettömästi, miksi niin pitäisi tehdä vieraalla kielellä?

5. Muuta asennetta. Iän myötä asioiden painaminen muistiin ja opitun kaivaminen sen kätköistä on hitaampaa kuin nuorempana. Terve ihminen pystyy kuitenkin oppimaan lopun ikää, niin meidän aivomme ovat rakentuneet. Siksi ei kannata hokea, kuinka vaikeaa kieltenopiskelu onkaan. Aivot nimittäin ottavat hokeman käskynä! Asenne ratkaisee oppimisessakin.

Listan kokoamisessa on käytetty lähteenä myös kielikurssien ja -opintojen järjestäjien verkkosivuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla