Joskus ammatillinen huippukunto ajoittuu vasta seniori-ikään, mistä professori Jaakko Hintikka, 85, ja ensilevynsä julkaiseva Gugi Kokljuschkin, 66, ovat hyviä esimerkkejä. Meillä on toivoa, vaikka yhteiskunta ei näitä kunnianhimoisia senioreja aivan ymmärräkään.

Englannin kielessä myöhään kukkaan puhkeavia ihmisiä kutsutaan late bloomereiksi. Meillä vastaavaa sanaa myöhäiselle kukkimiselle ei löydy, vaan nuorena on vitsa väännettävä ja sankariteot tehtävä.

Pientä armollisuutta on sananlaskussa ”minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa”. Taito ei siis katoa, mutta voiko taito jopa löytyä ja jalostua seniori-iässä?

Tukea on vaikea saada

Olen miettinyt asiaa parin tuoreen kokemukseni valossa.
Haastattelin maailmankuulua filosofia Jaakko Hintikkaa ET-lehteen 5/2014.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tapasimme Helsingin yliopiston Kollegiumissa, jossa Hintikalla on pieni työhuone. Lisäksi hänellä on tähän kesään asti virka Bostonin yliopistossa. Vaikka Hintikan terveys reistailee, hän tuntee olevansa suurten tieteellisten yhteenvetojen kynnyksellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Haastattelun lopuksi kysyin Hintikalta: Mitä kaikkea elämääsi kuuluu juuri nyt ja millaisia suunnitelmia sinulla on?

- Se on hyvä kysymys. Haluan jatkaa tieteellistä työtäni, sillä minulla on enemmän ideoita ja parempia ideoita kuin koskaan ennen. Fyysiset ja muut käytännön rajoitukset tahtovat tulla eteen. Olen kokenut Suomessa – en osaa käyttää oikein muuta sanaa – ikäsyrjintää. Minun ikäiseni on vaikea saada suurimittaista tukea, Hintikka vastasi.

Muutama viikko haastattelun jälkeen huomasin ilokseni, että ainakin Suomen Kulttuurirahasto uskoo Hintikkaan. Hän sai 23 000 euron apurahan ”matematiikkaa ja logiikkaa käsittelevän tieteellisen elämäntyön tulosten saattamiseen koko tiedeyhteisön käyttöön”.

Gugi toteutti unelmansa

Toinen esimerkki liittyy musiikkiin. Sanoitan työni ohessa kappaleita. Gugi Kokljuschkin otti minuun yhteyttä syksyllä 2011. Hän oli tehnyt elämäntyönsä levy-yhtiöiden johdossa ja mietti eläkkeellä jäätyään, voisiko hän tehdä vihdoin oman soololevyn.

Gugi kertoi väsähtäneensä vanhan kertaamiseen ja back to sixties -nostalgiaan. Kun golfin peluukaan ei innostanut, Gugi otti yhteyttä itseään nuorempiin musiikintekijöihin ja ehdottaa yhteistyötä.

Gugi Kokljuschkinin ensimmäinen soololevy Isot opit elämän ilmestyy perjantaina 4. huhtikuuta, ja lauantaina 5. huhtikuuta hän nousee ensimmäiselle keikalleen Helsingin Tavastia-klubin estradille yhtyeensä kera.

Gugin levyn ensimmäinen single kysyy Kuollaanko aikuisuuteen?
Gugi Kokljuschkin ja Jaakko Hintikka tuntuvat vastaavan että vielä mitä. Aina on toivoa ja huikeita näköaloja, kunhan mielenkiinto pysyy yllä ja katse tulevaisuudessa.

- Syvimmät ja kirkkaimmat ideani ovat vasta puhkeamaisillaan, Hintikka sanoo.

Kuuntele Gugin ensisinkku

Lue lisää aiheesta:

Vieläkö ehtii? Vaivaako ikäkriisi? Näillä ohjeilla selviät

Mutta kyllä mielestäni pitää antaa ihmisen tehdä luovaa työtä, jos on muille vielä paljon annettavaa.

Myös vapaaehtoistyö jota hyvinkin vanhat ihmiset tekevät, on arvokasta, myös rahallisesti. Ajatelkaapa vaikka omaishoitotyötä sekä jälkeläisten "kaitsemista".

Itse olen jäänyt eläkkeelle ja nautin tilanteessani. Mietin kyllä sitä, miksi toisilla on tunkua työmarkkinoille, vaikka nuoret tarvitsivat kaikki vapautuvat työpaikat.

suurten ikäluokkien eläköitymisen myötä pitäisi olla vapaita työpaikkoja todella paljon, mutta sitä useasti kuultua työvoimapulaa ei vaan kuulu. Tässäkö on syy.

On todella itsekästä ahnehtia jo eläkkeellä ollessa työpaikat nuorilta.  Tuskin nämä eläkkeellä olevat hyväosaiset tekevät mitään talkootyötä, vaan kyseessä on puhdas itsekkyys ja ahneus, jolle ei ole mitään rajaa. Nuorten olisi aika päästä töihin, maksaa veroja ja alkaa kartuttaa omaa eläkettään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla