Harva ihminen on ollut julkisuudessa ensiparkaisusta lähtien. Heidi Herala on. Kiireinen Heidi ehtii huolehtia Alzhemeria sairastavasta äidistään.

Karismaattinen näyttelijä ei ole jäänyt sukunsa varjoon. Ujoksi naiseksi hän on luonut uraa varsin rohkeasti. Hyvä opettaja on ollut iso perhe.

– Meillä on Sepon kanssa lapsia kahdelta vuosituhannelta ja kolmelta vuosikymmeneltä. Eeron, 10, lisäksi kotona asuu vielä Inka, 16. Juhani, 23, ja esikoinen, teatterialalle antautunut Lauri, 26, asuvat omillaan.

Kun äiti-Marja oli raskaana, hypnologi Leo Hilden ilmoitti halua­vansa kokeilla, miten hypnoosi vaikuttaa synnytykseen.

– Äiti suostui. Siitä tehtiin radio-ohjelma, jossa minä parkaisen.

– Nyt suhtaudun julkisuuteen kaksijakoisesti. En nauti siitä, mutta toisaalta, jos on tässä ammatissa eikä kukaan tunne, tulee vähän nolo olo.

Heidi ei omasta mielestään ehdi tarpeeksi huolehtia vanhenevista vanhemmista. Heidi Herala ja hänen Turo-veljensä tosin käyvät Alzheimerin tautia sairastavan Marjan luona monta kertaa viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Sairaus vie äitiä etäälle muista, ihan kuin hän soutaisi sumussa poispäin. Häntä ei oikein enää tavoita. Nyt olen tottunut siihen, vaikka olenkin surullinen ja tunnen hai­keutta. Taudin alkuaikoina tulin hänen seurassaan pikkutytöksi ja hain omaa äitiä sairauden takaa. Se äiti, joka ennen lohdutti, ei tehnytkään enää niin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äidin muistisairaus on aiheuttanut monenlaisia tunteita.

– Äiti näyttää samalta kuin ennen, mutta on poissa. On mahtavaa, kun hän joskus naurahtaa. Äidin ihan sisin on sama. Huumoriakin on.

Heidi Herala

  • Syntynyt 1960 Helsingissä, jossa myös asuu.
  • Näyttelijä, valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 1983.
  • Työskennellyt Helsingin kaupungin­teatterissa vuodesta 1991 l Aviomies Seppo Maijala, neljä lasta.
  • Harrastaa liikuntaa, laulua ja puutarhan hoitoa.
  • Ajankohtaista: Valmistautuu Sinikka Nopolan kirjoittamaan Eila, Rampe ja suolaparta -näytelmään, jonka ensi on syyskuussa Arena-näyttämöllä Helsingissä
Sisältö jatkuu mainoksen alla