Kun kehitysvammainen saa näyttää piilotetut ja kielletyt tunteensa, syntyy hienoa teatteria, kuten Hurjalta joukolta Ilomantsissa.

Pienten kylien peräkammareissa lapsuuden ja nuoruuden viettäneet naiset ja miehet on houkuteltu teatterin lavalle Ilomantsissa.

Ja kun heidät on sinne saatu, ei heidän luovuuttaan pidättele mikään.

– Monet kehitysvammaiset ovat joutuneet patoamaan tunteensa vuosikymmenten ajan. Kun he saavat purkaa tuskansa siitä, etteivät ole saaneet olla erilaisia, tulevat itku ja nauru – kaikki tunteet – esille valtavalla voimalla, kuvailee Hurjan joukon ohjaaja, näytelmäkirjailija Lauri Jänis.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miehinen porukka

 Ryhmä koostuu Ilomantsin kehitysvammaisten päivätoimintojen asiakkaista ja henkilöstöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–  Sikäli erikoista, että ryhmässä on yhdeksän miestä ja vain kaksi–kolme naista. Ikähaitari on 20–70 vuotta. Huimia tyyppejä jokainen, kertoo Jänis, joka aloitti Hurjan joukon kanssa kymmenisen vuotta sitten.

Ei mitään pliisua

Monesti kehitysvammaisiin suhtaudutaan vähättelevästi, pliisusti. Lauri Jäniksellä on toisenlainen ajatus: hän tekee ryhmänsä kanssa samanlaista teatteria kuin minkä tahansa porukan kanssa.

– Kehitysvammaisilla on samanlainen maailma kuin meillä muillakin. Jos alkaa tehdä töitä heidän kanssaan, on pistettävä itsensä täysillä likoon.

– Ohjaajalta vaaditaan mieletöntä kykyä improvisoida, elää tilanteessa ja heittäytymistä. Meillä ei ole varmaankaan yhtään samanlaista esitystä.

Tarjolla aitoa luovuutta

Lauri Jänis sanoo, että työ kehitysvammaisten kanssa on valtavan palkitsevaa.

– He osoittavat aitoa luovuutta. Mitä pitemmän aikaa olemme työskennelleet, sitä vähemmän olen yrittänyt vähentää omaa osuuttani. Nyt esitykset kulkevat omia latujaan.

Surullista on, ettei läheskään kaikilla seniori-ikäisillä kehitysvammaisilla ole koskaan ollut mahdollista näyttää todellisia tunteitaan tai taiteellisia lahjojaan. Kun he olivat nuoria ja lapsia, ei kannustajia laitoksissa juuri ollut eivätkä kunnat satsanneet heidän taideharrastuksiinsa.

Ilomantsin julkkikset

Hurjan joukon harrastelijanäyttelijät ovat Jäniksen mukaan saaneet näyttelemisestä paljon sisältöä elämäänsä.

– Tämä harrastus poikkeaa niin paljon heidän arjestaan. Henkisesti tämä on helle tosi tärkeää ja palkitsevaa.

Jänis kertoo teatteriryhmän olevan Ilomantsissa niin tunnettu, että kaikki moikkailevat heitä.

Ohjaajalle itselleen työ kehitysvammaisten kanssa on taistelua sen puolesta, että jokainen ihminen tulisi hyväksytyksi sellaisensa kuin on.

Ryhmän tämänvuotinen esitys, Hurjan Joukon sota, on omalta osaltaan osa talvisodan päättymisen 70-vuotisjuhlavuotta.

Hurja joukko esiintyy tänään torstaina alkavassa Joensuun Parafest -tapahtumassa, jossa kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy.

Katso tapahtuman ohjelma täältä

Sisältö jatkuu mainoksen alla