Varoitus! Tämän häkellyttävän hienon 3D-uutuuselokuvan "todellisiin" tapahtumiin imeytyy mukaan koko kropallaan.

Kuuluupa Jouluevankeliumin lukeminen perinteisiisi tai ei, tänä jouluna on helppo hullaantua myös Vanhasta testamentista, Mooseksen tarinasta.

Tapaninpäivänä saa ensi-iltansa ennen näkemättömän hienosti 3 D -tekniikalla toteutettu elokuva Exodus, jossa katsoja sananmukaisesti kokee olevansa faaraon kilpavaunuissa, orjatyössä pyramideilla, kalastajien veneessä Niilillä, kun krokotiilit hyökkäävät.

Viimeksi brittiohjaaja Ridley Scott touhuili Oscarin arvoisesti tulevaisuudessa, elokuvassa Prometheus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt hän on sukeltanut kunnianhimoisesti yli 3 000 vuoden taakse ja luonut ihmisistä ja interiööreistä, työtavoista ja asuista niin uskottavia, että katsoja ei voi muuta kuin nauttia – ja ajoittain saada ihonsa kananlihalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Totta joka sana

Myös arkeologit ovat vakuuttuneita, että farao Ramses II:n aikaan Egyptissä tapahtui suuria mullistuksia, ilmaston kylmenemisestä alkaen.

Myös elokuvassa on mukana ällistyttävän ”aidosti” esitetyt 10 vitsausta: veden muuttuminen vereksi, sammakoiden ja paarmojen valtaamat asunnot, paiseet ja raekuurot, heinäsirkat ja pimeys on voitu myöhemmin selittää luonnonkatastrofeista johtuvaksi tapahtumaketjuksi.

Esimerkiksi kuivunut Niili oli otollinen kasvualusta verenpunaisille, myrkyllisille leville, jotka saivat sammakot lisääntymään räjähdysmäisesti. Ja niin edelleen.

Vitsauksista viimeinen oli esikoisten kuolema. Se oli myös viimeinen isku, joka pehmitti faraon antamaan lähtöluvan juutalaisille orjille.

Tuo lasten kuolemakin on voitu selittää silloisen etiketin mukaiseksi. Esikoislapset nimittäin saivat aina ruuan ensimmäisenä – myös silloin, kun viljavarastot olivat sienirihmaston myrkyttämiä.

Exodus-elokuvassa vitsausten voimaa eivät kyllä mitkään arkiteoriat pehmennä.

Mooseksena seikkailee ja kipuilee Christian Bale. Muissa rooleissa muun muassa John Turturro,  Sigourney Weaver ja Ben Kigsley

Exodus: Gods and Kings, ensi-ilta 26.12.

Sisältö jatkuu mainoksen alla