Pyöräilyn luvatussa maassa Hollannissa on kehitelty älykäs polkupyörä, joka varjelee senioripyöräilijöitä maantien vaaroilta.

Voiko tekniikka tulla avuksi, kun pyöräilijän refleksit ja tarkkaavaisuus eivät ole enää parhaimmillaan?

Voi, uskovat hollantilaiset. Vuodesta 1932 toiminut tutkimuslaitos TNO kehittelee uusia innovaatioita monille toimialoille ja sektoreille liikenteestä energiaan ja asumisesta turvallisuuteen.

TNO julkaisi juuri prototyypin uuden ajan senioripyörästä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Se poikkeaa peruspolkupyörästä monin tavoin. Polkupyörä on sähkö- ja tietotekniikka-avusteinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mummopyörä vai kippurasarvi – millaisella pyörällä sinä ajat?

Jos et näe videota yllä, katso se täällä (YouTube).

Mitä autot edellä

Ohjaustangon alla on tutka, joka haistelee edessä olevia esteitä. Pyörän takalokasuojaan kiinnitetty kamera antaa puolestaan informaatiota siitä, mitä pyöräilijän takana tapahtuu. 

Kun systeemi havaitsee mahdollisia uhkia, pyöräilijää varoitetaan värinähälytyksellä. Kun vaara tulee takaa, satula värisee, jos edestä, värinä tuntuu ohjaustangossa.

Lue lisää: Vaivatonta liikuntaa sähköpyörällä.

Pyörään voi myös kiinnittää älypuhelimen tai tabletin, jonka saa kommunikoimaan pyörään asennetun tekniikan kanssa. Polkupyörän ”äly” nojaa tekniikkaan, jota autonvalmistajat käyttävät jo autoissaan.

Polkupyörän kehittäjä Maurice Kwakkernaat uskoo, että pyörä vähentää etenkin niitä onnettomuuksia, joita sattuu pyöräilijän vilkuillessa taakseen tai joutuessa yllättäen ohitetuksi.

Ja mitä se maksaa?

Polkupyörästä tuotantoversio tulee kauppoihin parin vuoden sisään ja sen hinta asettuu kahden, kolmen tuhannen euron haarukkaan.

Ainakin Hollannissa moderni mummopyörä tulee tarpeeseen, sillä seniorit pyöräilevät yhä enemmän. Maassa on enemmän polkupyöriä kuin asukkaita ja niitä käytetään innokkaasti.

Viime vuonna Hollannin liikenteessä kuoli 184 pyöräilijää, joista yli kaksi kolmasosaa oli eläkeikäisiä.

Taustaa: Polkupyörän hankkiminen voi muuttaa elämäsi

Sisältö jatkuu mainoksen alla