Hyvää laitetta eivät vuodet huononna. Aira-Liisan anopin vatkain, Vuokon mummon lihamylly ja Anjan vanha monitoimikone ovat koko ajan käytössä. Löytyykö kaapistasi vastaavaa?

Anopin sähkövatkain

Aira-Liisa Riihiranta, Pälkäneeltä kertoo:

”Appeni Toivo Riihiranta toi Tyyne-vaimolleen 60-luvulla Tampereelta yllätystuliaisina sähkövatkaimen. Appi oli hyvin edistyksellinen ja osti mielellään nykyaikaisia tavaroita vaimolleen. Anoppini ei ollut yhtä kokeilunhaluinen. Hän vain vilkaisi sähkövatkainta ja tokaisi, että kaikkea sinäkin hankit.

Anoppi ei luottanut sähkölaitteisiin vaan jatkoi käsipelillä leipomista. Hän ei käyttänyt modernia vatkaintaan koskaan, vaan vatkasi puukapustalla voitkin vaahdoksi vielä yli 80-vuotiaana. Hän oli kova leipomaan, seitsemän sorttiakaan ei riittänyt.

Appi osti 60-luvulla myös käsikäyttöisen viipalointikoneen. Sitäkin anoppi tietenkin piti turhana, mutta perheen neljä poikaa veistelivät sillä mielellään makkaraa ja leipää. Se saattaa olla vintillä vieläkin.

Anopin kuoltua vuonna 2005 pojat jakoivat hänen jäämistönsä. Mieheni Toimi sai äitinsä vatkaimen, joka oli vielä alkuperäisessä laatikossaan uuden oloisena. Oli se meilläkin aikansa toimettomana, sillä käytin ahkerasti 70-luvun Bamixiani.

Kun Bamix tussahti rikki, ostin tehosekoittimen, mutta sen lasikulhon peseminen oli rasittavaa. Niinpä päätin kokeilla mummun konetta sosekeiton tekoon. Vautsi, että se olikin tehokas!

Niin puolukoista, sosekeitosta kuin marjanektaristakin tuli sileätä silmänräpäyksessä. Se oli rakkautta ensi hetkestä, käytän RG28S-vatkaintani päivittäin."

Lyyli-mummon kestävä lihamylly

Helsinkiläisen Vuokko Koivulan mainio maksalaatikko syntyy Lyyli-mummon lihamyllyn avulla.

"Mummoni oli ruoka-alan tehokas monitoiminainen Mäntyharjussa. Hän oli ”laittaja” eli pitokokki, koulun keittäjä, teki kämppäemäntänä savottatöissä työmiehille ruokaa, ja leipomokin hänellä oli. Mummo oli räväkkä, ideoiva ja luova tahtonainen. Asuin hänen kanssaan kaksi vuotta alle kaksikymppisenä.

Mummon kuoltua toin hänen lihamyllynsä ja osan astioista kotiini Helsinkiin. Ruostumatonta terästä oleva Aifo-lihamylly on ainakin 60 vuotta vanha. Se on varmaan ostettu Mäntyharjun osuuskaupasta, josta sai kaikkea salpietarista sukkanauhoihin.

Vietin lapsuuteni maalaistalossa Mäntyharjussa Etelä-Savossa. Joka syksy perunannoston jälkeen teurastettiin sika. Silloin Lyylin myllyllä tehtiin ahkerasti jauhelihaa ja aladobiaineksia. Hienonsin lapsena myllyllä joka viikko korppujauhoja kuivasta pullasta, koska lauantaisin leivottiin kakkuja.

Käytän lihamyllyä maksan jauhamiseen. Haluan jauhaa sen itse, koska valmiiksi jauhettu maksa on liian hienojakoista. Maksaan pitää jäädä vähän rakeita.

Valmistan maksalaatikkoa jouluna ja muutenkin silloin tällöin. Maksa on edullista ja terveellistä, ja olen tottunut syömään sitä lapsesta asti. Jouluksi pyöräytän myös vähän fiinimmän maksaterriinin.

Muistelen mummoa usein ruokaa tehdessäni. Vatkaan kakkutaikinan aina Lyylin yli 50 vuotta vanhassa muovikulhossa. Ihan kuin taikina onnistuisi siinä erityisen hyvin! Jos hän kiitti jotain ruokaa hyväksi, hän sanoi, että tämäpä on suun mukaista.”

Tuhatkätinen taikoo pullat ja piirakat

”Kun tyttäreni Riitta opiskeli kuluttajaekonomiaa, hän oli SOK:n kotitalousosastolla harjoittelijana vuonna 1980. Hän kokeili erilaisia laitteita, muun muassa yleiskoneita", Anja Mononen Luumäeltä kertoo.

"Ylellisenä pidetty Kenwood tuntui Riitasta isolta ja kalliilta. Philips Ahkerassa taas oli hankalasti irrotettavat osat. Mutta juuri markkinoille tullut Bosch Tuhatkätinen oli niin näppärän kokoinen, kaikki osat helposti irrotettavissa ja hintakin alle puolet Kenwoodista, että Riitta kehotti minua ostamaan sen.

Näin teinkin, sillä oli aina ollut kova leipomaan. Innostuin kovasti, sillä olin ennen tehnyt kaiken käsin. Vietimme tuohon aikaan naapurien kesken paljon nimipäiviä ja leivoin joka viikko jotain uutta.

Olen käyttänyt Tuhatkätistä tosi paljon, eikä mikään osa ei ole ollut koskaan rikki. Tyttäreni Leena ja Riitta ostivat samanlaiset yleiskoneet. Riitan kone on hajonnut ja Leena vaihtoi omansa hienompaan, mutta minulla se surraa edelleen.

Tykkään vieläkin leipoa, vaikka olen huonossa kunnossa ja niin kumara, etten pääse edes yläkaapille. Tuhatkätinen on ulosvedettävässä alakaapissa, josta saan sen helposti pois. Käytän sitä viikoittain. Leivon aina, kun tulee vieraita. Ostopulla on vähän kauhistus, vaikka sitäkin on joskus tarjolla. Ennen tein korppujauhotkin itse, enää en jaksa."

Kotitarveviljelijä ja kalastaja säästävät ruokalaskussa, mutta onnistuu se ostoruuan varassa olijaltakin. Avainsana on ajoitus.

1. Tunne satokaudet ja osta oikeaan aikaan

Saatavuus vaikuttaa merkittävästi vihannesten ja marjojen hintaan kesällä. Selvitä, mihin ajankohtaan pääsatokaudet kotimaassa osuvat. Koska vuodet eivät ole veljeksiä, seuraa uutisia ja tutkaile erityisesti torikauppiaiden tarjontaa. Kannattaa piipahtaa torilla lähellä sulkemisaikaa, koska silloin voi tehdä todella edullisia ostoksia.

Tuontilajikkeista kesäsesonkiin kuuluvat muun muassa aprikoosi, kirsikka, luumu, maissi, melonit, munakoiso, nektariini ja persikka.

2. Tiedosta tarpeesi, älä haali

Vaikka halvalla saisit, älä hamstraa marjoja metsästä tai tomaatteja torilta enempää kuin käytät heti tai talven mittaan. Kalleimmaksi tulee heittää ruokaa pois.

Taloutesi talvivarastojen tarve on ehkä vuosien mittaan vähentynyt: sunnuntaivierailulla käyvät lapset eivät edes perheineen jaksa syödä yhtä paljon kuin kasvuikäisinä kotona asuessaan. Jos pakastin pursuilee ja kellarin hyllyt notkuvat vielä juhannuksen alla edellisvuoden satoa, on aika päivittää säilömisen määrää.

Lue myös: Herkuttele pakastin tyhjäksi – näitä uskaltaa vielä käyttää 

3. Jos kasvatat itse, laske tuotoksi myös hyvä mieli

Ahkera kotitarveviljelijä voi omalla työllään pitkän päälle säästää ruokakaupan laskussa. Aloitusinvestointeja silti kertyy esimerkiksi työkaluista, kasteluvälineistä, suojarakenteista, taimista, siemenistä ja lannoitteista.

Jos omaa viljelymaata ei ole, palstan voi vuokrata kunnalta tai puutarha- tai asukasyhdistykseltä. Pienimuotoista kasvatusta pystyy harrastamaan vaikka parvekkeella. Jos rahansäästö on ykkösasia, kannattaa keskittyä yrtteihin ja salaatteihin.

Itse kasvatettuun ruokaan liittyy kuitenkin myös muita etuja, jotka voi laskea tuotoksi: parvekkeella ja kasvimaalla puuhaillessa saa hyötyliikuntaa ja mielihyvää. Moni arvostaa kotona kasvaneen ruuan puhtautta ja tuoreutta.

4. Luonnostakin saat vihanneksia

Nokkonen, voikukka ja vuohenputki ovat runsassatoisia luonnonvihanneksia, joiden keruu puhtailta kasvupaikoilta on silkkaa säästöä talousmenoissa.

Syötäväksi sopivia yleisiä villivihanneksia on useita kymmeniä, joten syötävää riittää. Lajitunnistuksen kanssa pitää olla tarkkana.

Parhaimmillaan villivihannekset ovat nuorina ja nuppuisina, joten pääkeruukausi on alkukesästä. Vielä sen jälkeenkin ehtii mainiosti kerätä esimerkiksi mustikan, villivadelman ja horsman lehtiä sekä mesiangervon ja apilan kukkia teehen.

Jokamiehenoikeuden ulkopuolelle jäävät muun muassa kuusenkerkät, puiden silmut, lehdet ja versot.

5. Sata kiloa marjoja tarjolla jokaiselle

Suomen luonnossa kasvaa 37 syötäväksi kelpaavaa marjaa. Huononakin satovuonna marjoja kypsyy sata kiloa jokaista suomalaista kohti. Eniten kerätään puolukkaa ja mustikkaa, mutta niidenkin sadosta 90 prosenttia jää metsään.

Kerää ja syö marjoja reilusti jo tuoreina, älä tyydy vain säilömään niitä talven varalle.

Lue myös: Marjat säilöön! Älä tee näitä virheitä pakastaessasi

6. Lavenna sienien tuntemustasi

Peräti 60 prosenttia suomalaisista ei sienestä. Lisäksi suurin osa sienten kerääjistä keskittyy vain 5-10 sienilajiin.

Elintarvikeviranomaisen suositeltavien ruokasienten listalla on 23 helposti tunnistettavaa lajia. Kun opettelet tunnistamaan niistä muutaman uuden ja teet hieman nykyistä useamman sienireissun, saat helposti lisää ilmaista ruokaa pöytään ja pakastimeen.

Lue myös: Tunnetko syötävät sienet? Testaa tietosi

7. Suunnittele ja säilö

Mieti, miten hyödynnät satokauden parhaiten. Arvioi realistisesti käyttösi ja säilytystilasi. Laadusta tinkiminen voi kostautua, jos halvasta marjalaatikosta puolet onkin homeisia.

Käytä hyväksi kaupan pakasteiden edulliset hinnat ja säästä oma pakastustila taloutesi kannalta arvokkaimmille tuotteille. Säilö sienet ja yrtit kuivaamalla. Hyvinä omenavuosina etsi tarhureita netistä tai kysy reilusti lähiseudun kotipuutarhureilta, voiko omenoita ostaa edullisesti vaikka korjuuapua vastaan.

+ Hyödynnä sesongit!

Kesäkuu

Kaupoista ja toreilta kannattaa hakea kotimaisia retiisejä, varhaiskaalia, nippusipulia, kurkkua, paprikaa ja varhaisperunaa. Metsästä löytyy kantarelleja sekä koivu- ja keltahaperoita.

Heinäkuu

Sesonkiruokaa ovat kukka- ja parsakaali, salaatit, herneet, avomaankurkku, pinaatti, porkkana, kesäperuna ja mansikka.

Herkku- ja punikkitatit, kangashaperot ja leppärouskut nousevat. Mustikka kypsyy.

Elokuu

Tarjolle tulee suomalaista kesäkurpitsaa, papuja, fenkolia ja varsiselleriä sekä viinimarjoja ja omenoita.

Sienikoriin ilmestyvät haapa- ja kangasrouskut. Metsävadelmat ja hillat kypsyvät.

Syyskuu 

Syksy tuo mukanaan kotimaisen sipulin ja purjon, mukulasellerin, kurpitsan, raitajuuren ja lehtikaalin. Metsästä saa karvarouskuja, viinihaperoita, mustavahakkaita, lampaankääpiä ja puolukoita.

Lähteet: Anja Hopsu-Neuvonen, Marttalitto, Jaana Vetikko ja Mika Oraluoma, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Mika Jääskeläinen, Kalatukku Eriksson.

Painaako mieltäsi iäkkään läheisen yksinäisyys? Osta hänelle virkistävää seuraa! "Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa", sanoo senioreille palveluja tarjoava Mirka Saarinen. 

– Sopiiko, että etsin papalle maksullisen naisen?

Näin räväkästi Mirka Saarinen kertoi lähipiirille ideastaan – ja murheestaan. Mirkan sydäntä puristi huoli isoisän yksinäisistä ja ilottomista päivistä  palvelutalossa. Omaiset ehtivät vanhuksen luokse Pirkanmaalle vain viikonloppuisin, eivät aina silloinkaan.

Mirka lähti etsimään papalle säännöllistä seuranpitäjää. Mukavaa ja luotettavaa naista, joka kerran pari viikossa ulkoilisi ja seurustelisi puheliaan miehen kanssa. Veisi kuoroharjoituksiin, lukisi ääneen, kuuntelisi tarinoita. Saisi vanhuksen tuntemaan itsensä merkitykselliseksi.

Mirkan laatukriteerit täyttävää ihmistä ei Mäntän seudulta ehtinyt löytyä. Isoisä kuoli pari vuotta sitten.

Seuraa vanhuksille ja helpotusta omaisille

Papan kohtalo oli lähtölaukaus uudelle uralle. Markkinarako ja liikeidea olivat kirkastuneet kuin itsestään. Mirka perusti Seuranan, joka tarjoaa palveluja senioreille.

Samalla Mirka Saarinen tuli tehneeksi suuren henkilökohtaisen elämänmuutoksen, joka oli muhinut mielessä jo vuosia. Ennen Seuranan perustamista hän oli työskennellyt liki parikymmentä vuotta johtotehtävissä Management Eventissä, joka järjestää tapahtumia yritysjohdolle.

Kulunut vuosi on todistanut, että moni omainen on valmis maksamaan vanhuksen laadukkaasta viriketoiminnasta ja asiointiavusta. Tarjolla on myös rupattelua puhelimessa.

Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.
Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.

Moni seniori on tilannut seuraa myös itselleen. Kahvilaan, teatteriin tai lenkille on mukavampi lähteä kannustavassa seurassa.

Palvelua voi tilata myös kertaluonteisesti esimerkiksi omaisten lomareissun ajaksi.

– Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa, huomauttaa Mirka.

Asiakkaat asuvat joko kotona tai palvelutalossa.  

Seuranan toiminta on Valviran ja kunkin kunnan virallisesti hyväksymää sosiaalipalvelua.

Palvelun tilaaja on oikeutettu kotitalousvähennykseen – 50 %.

Mitä seura maksaa?

Hinta määräytyy palvelupaketin  mukaan tai omien tarpeiden mukaan räätälöimällä.

  • 2 tuntia joka toinen viikko: 229 e/ kk (kotitalousvähennys 114 e)
  • 3 tuntia joka toinen viikko:  269 e/kk  (kotitalousvähennys 134 e)
  • 2 tuntia viikossa: 320 e/kk (kotitalousvähennys 160 e)
  • 2+2 tuntia viikossa & 2 puhelua (30 min): 769 e/kk (kotitalousvähennys 384 e)

Jokaisen käynnin jälkeen omaisille raportoidaan päivän kulusta ja seniorin tunnelmista.

Lisää tietoa Seurana-palvelusta löydät täältä.

Vertaile

  1. Markkinoilla on myös muita uusia, senioreille tukipalveluja tarjoavia yrityksiä, kuten Ida Kujanpään johtama Ilostu Oy, jonka toimialaan seurustelun ohella kuuluvat siivoukset ja puutarhatyöt.  
  2. Hämeenlinna seudulla apua askareisiin, ulkoiluun ja muuhun asiointiin tarjoaa Pirkko Ratisen luotsaama toiminimi Kummityttö.
  3. Pääkaupunkiseudulla toimiva Suomen Seniorihoiva tarjoaa seurapidon lisäksi myös sairaanhoidollisia  palveluja.