Lämpimämpi ilmasto. Halvat elämiskulut. Syitä riittää siihen, miksi eläkkeellä kannattaa muuttaa ulkomaille. Mutta ennen kuin syöksyt kohti uutta, muista nämä asiat.

 1. Mikä on sinun motivaatiosi?

  Kuuntele sydäntäsi, älä lompakkoasi. Tämä on hyvä sääntö muistaa myös silloin, kun eksoottisemmat maisemat kiehtovat eläkepäivillä – taloudellistakin syistä. Vaikka uudessa maassa olisikin pienemmät kulut ja enemmän eläkeläisalennuksia, jo pelkän muuton valmistelu ja uuden maan lupien, kuten viisumien hankkiminen on stressaava kokemus. Kärsivällisyys ja huumorintaju ovat myös koetuksella, ja piina voi jatkua uudessakin maassa.  Pettymys voi olla suuri, jos muutto on tehty pelkästään rahaa ajatellen.

 2. Onko sinulla tarpeeksi säästöjä?

  Monet maat vaativat eläkeläisiltä näyttöä, että heidän taloutensa on tasapainossa ja heillä on varmat kuukausitulot. Kelan mukaan eläkeläisiin sovelletaan samoja tilapäisen ja vakinaisen asumisen periaatteita kuin muihinkin ulkomaille muuttaviin. Alle vuodeksi ulkomaille muuttavat eläkeläiset säilyttävät oikeutensa sosiaaliturvaan. Sen sijaan yli vuoden ulkomailla asuvat eläkeläiset eivät ole oikeutettuja Kelan etuuksiin.
  Uudessa maassa eläminen ilman valmista turvaverkkoa on kuitenkin haastavaa, jos omia säästöjä ei ole.   Säästötili takaa esimerkiksi yllättävät matkat kotimaahan ja muut äkilliset menot.
   

 3. Onko uudessa maassa hyvä terveydenhuolto?

  Erityisesti Euroopan ulkopuolelle lähtemistä suunnittelevien on syytä kysellä omasta vakuutusyhtiöstään vakuutusten laajuutta. Hyvä vakuutus voi pelastaa paljolta, vaikka useimmissa maissa ulkomaalaiset voivat päästä julkiseen hoitoon puoleen pientä maksua vastaan.
  Euroopassa matkailua ja tilapäistä oleskelua varten kannattaa hankkia Kelasta maksuton eurooppalainen sairaanhoitokortti. Vakituisesti toisessa EU-maassa asuvat eläkeläiset, jotka saavat eläkettä vain Suomesta, voivat saada sairaanhoitonsa toisessa maassa Suomen kustannuksella. Tilapäisesti ulkomailla oleskeleva eläkkeensaaja saa oleskeluvaltiossaan välttämätöntä sairaanhoitoa Kelan myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.  Euroopan ulkopuolella saat hoitoa vain kohdemaan lainsäädännön mukaisesti.
   

 4. Miten verottaja reagoi muuttoon?

  Se, että olet muuttamassa ulkomaille, ei tarkoita, että voisit paeta verottajaa.  Verotussyyt ovat siis huono lähtökohta. Vaikka muuttaisit ulkomaille, Suomesta saadusta eläkkeestä on yleensä maksettava verot Suomeen. Mutta jotkut maat tekevät poikkeuksen. Tällainen erikoinen verosopimus on muun muassa Suomella ja Espanjalla.  Myös Portugali houkuttaa monia verovapaudellaan, joka tarkoittaa, että maahan muuttava voi saada eläkkeen kymmenen vuoden ajan verottomana.
  Omistussäännöt vaihtelevat myös eri maissa. Jos haluat omistaa asunnon, on syytä pohtia myös, kuka sen perii. Paperisotkut perijän ja vieraan maan välillä voivat olla valtavat. Jo asuntokaupan rekisteröintiin ja muihin alkuvaiheen maksuihin kannattaa varata rahaa.

  Lähde: ET-lehden arkisto ja CNN Money

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla