Hankkisiko loma-asunnon läheltä vai kaukaa? Ja ostanko vai vuokraanko?

1. Mistä kannattaa aloittaa, kun miettii asunnon hankintaa ulkomailla?

Päätä suunta. Matkusta paikan päälle ja tunnustele fiilistä: onko tämä minun paikkani?

Euroopan unionin jäsenvaltioilla on käytännön asioiden hoitoa helpottavia keskinäisiä sopimuksia. Lainsäädännön soveltaminen voi silti poiketa paljonkin, joten ota asioista selvää etukäteen esimerkiksi Verohallinnon ja Kelan sivuilta ja lähetystöistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Ostanko vai vuokraanko?

Vuokraaminen on hyvä ratkaisu, etenkin jos paikka ei ole entuudestaan tuttu. Oman asunnon ostaminen voi puolestaan olla usein hyvä sijoituksenakin. Jos vietät kakkoskodissasi vain osan vuotta, voit asuntoa vuokraamalla saada rahaa vaikkapa mahdollisiin lainanlyhennyksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Ettei minua vain huijattaisi!

Kuulostele muiden kokemuksia, tutki nettiä ja paikallislehtien ilmoituksia. Luota ammattilaisiin, jotka tuntevat suomalaiset ja kunkin maan käytännöt. Mää­räykset ja ostamisen ja vuokraamisen kiemurat vaihtelevat Euroopankin sisällä, saati sen ulkopuolella. On myös hyvä saada palvelua äidinkielellään, koska on äärimmäisen tärkeää ymmärtää, mitä allekirjoittaa ja mille tilille siirtää rahaa. Tietoa saa myös Helsingissä kahdesti vuodessa järjestettäviltä Koti ulkomailta -messuilta.

4. Onko kakkoskodissa asumisen pituudella merkitystä?

Pääsääntö on, että jos asuu ulkomailla tilapäisesti eli alle 12 kuukautta, kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin. Kun koti säilyy Suomessa, säilyy yleensä myös kotikunta ja oikeus käyttää muun muassa julkista terveydenhuoltoa. Jos ulkomaille muutto on vakinaista ja jatkuu yli vuoden, ei yleensä kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin.

Se, pääseekö nauttimaan uuden asuinmaan sosiaaliturvasta, riippuu maan lainsäädännöstä. Sosiaaliturvajärjestelmät vaihtelevat. Suuri merkitys on sillä, muutatko EU-lainsäädäntöä soveltavaan maahan vai Euroopan ulkopuolelle. Selvitä oikeudet ja velvollisuudet hyvissä ajoin, etenkin jos aiot oleskella ulkomailla pidempään. Ole yhteydessä Kelaan, maistraattiin ja uuden asuinmaan sosiaaliturvasta vastaaviin viranomaisiin.

5. Miten käy eläkkeiden verotuksen?

Suomella on verotusta koskeva sopimus yli 70 valtion kanssa. Niissä on tavallisesti sovittu, että jos olet ulkomailla tilapäisesti tai lyhyen aikaa ja sinulla on edelleen koti Suomessa, myös eläkkeesi verotetaan Suomessa. Näin on esimerkiksi Thaimaan, Turkin ja Viron kohdalla.

Jos muutat ulkomaille pysyvästi, olet Suomessa yleisesti verovelvollinen muuttovuoden ja kolme seuraavaa vuotta. Maksat Suomeen veroa sekä Suomesta että ulkomailta saamistasi eläkkeistä ja tuloista. Kolmen vuoden jälkeen maksat yleensä Suomeen veroa vain Suomesta saamistasi tuloista.
Esimerkiksi Espanjan ja Portugalin kanssa Suomella on poikkeava sopimus. Sen mukaan yksityisellä sektorilla ansaitut eläkkeet verotetaan pääsääntöisesti Espanjassa ja Portugalissa, jos verosopimuksen tulkinnan perusteella kotipaikkasi on todistettavasti siellä. Näin siitäkin huolimatta, että sinulla olisi edelleen koti myös Suomessa.

Yhdysvaltojen verosopimuksen mukaan vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen perustuva eläke verotetaan vain Yhdysvalloissa, jos Yhdysvallat on asuinvaltio.
Selvitä nämä asiat ennen muuttoa.

6. Pitääkö lähtiessä ilmoittautua johonkin?

Tee muuttoilmoitus maistraattiin, jos muutat ulkomaille tilapäisesti yli kolmen kuukauden ajaksi. Kelaan ja verohallintoon pitää myös olla yhteydessä. Lisätietoja Väestörekisterikeskuksen Kun muutat ulkomaille -esitteestä, www.vrk.fi , valitse esite Kun muutat ulkomaille.

Euroopassa matkailua ja tilapäistä oleskelua varten kannattaa hankkia Kelasta maksuton eurooppalainen sairaanhoitokortti. Jos sairastut äkillisesti, saat kortilla hoitoa paikallisessa julkisessa terveydenhuollossa samalla asiakasmaksulla kuin paikalliset. Jos joudut maksamaan itse hoitokustannuksia, hae korvauksia jälkikäteen Kelasta. Saat niitä samoin kuin jos olisit käyttänyt Suomessa kotikunnan julkista terveydenhuoltoa.
Jos hakeudut toiseen EU-maahan kiireettömään sairaanhoitoon, voit saada kustannuksiin Kela-korvauksia ikään kuin olisit käyttänyt Suomessa yksityisen lääkäriaseman palveluja.

Hanki myös matkavakuutus, joka kattaa hoitokulujen lisäksi muun muassa matkakustannuksia. Euroopan ulkopuolella saat hoitoa vain kohdemaan lainsäädännön mukaisesti. Ilman matkavakuutusta joudut maksamaan hoidosta täysimääräisesti itse.
Muualla kuin Euroopassa aiheutuneista äkillisen sairaanhoidon kustannuksista voi saada jälkikäteen vain lakisääteisen Kela-korvauksen.

Asiantuntijoina Kirsi Haapakoski ja Mariia Suominen Verohallinnosta ja Noora Heinonen Kelasta

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla