Moni autoton harmittelee, ettei pääse kiinnostaviin paikkoihin. Tämä ei ole totta, sillä bussilla pääse vaikka Kiirunaan tai Murmanskiin!

Moni kypsän iän saavuttanut on edelleen sielultaan seikkailija. Matkoilla ei aina etsikään helpointa vaihtoehtoa, vaan paatuneen interreilarin sisulla voi matkustaa julkisilla 1000 kilometriä Helsingistä Eurooppaan. Tai venäläisellä pikkubussilla Ivalosta Murmanskiin, tai Helsingistä Petroskoihin. Olen tehnyt nämä kaikki ja mukavaa oli.

Minulla ei ole koskaan ollut autoa. Tosi moneen paikkaan pääsee julkisilla, jopa kesämökille Puumalan Hurissaloon. Reissun joutuu tosin suunnittelemaan tarkasti ja juna-bussi-vaihtoja voi joutua odottelemaan pari tuntia. Mutta suunnittelu on puolet huvista. Netti on tehnyt siitä helppoa, sillä kulkupelien aikataulut selvittää nopsasti kotikoneella.

Julkisilla edullisesti

Viime aikoina julkisilla kulkeminen on muuttunut myös hyvin edulliseksi. Jos seuraa VR:n veturiklubin tarjouksia, on mahdollista päästä vaikka Helsingistä Ouluun 15 eurolla tai Turusta Tampereelle 5 eurolla. Myös Onnibussin matkat ovat halvimmillaan 5 euroa. Tietenkään halpoja matkoja ei ole joka päivälle, mutta eläkeläinen voi valita edullisen päivän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rauhallisesti Kiirunaan

Kuuden tunnin junamatkalla Helsingistä Ouluun ehdin lukea dekkarin ja virkata pipon. Yövyn sukulaisissa, ja lähden aamulla kolmen tunnin bussimatkalle kohti Torniota. Aamiaisleipien lomassa tuijottelen ohi vilistäviä kirkonkyliä: Haukipudas, Ii, Kuivaniemi, Simo. Kemin linja-autoasemalla ryyppään kahvit kuskin pitäessä taukoa.

Ruotsin Haaparannalla hyppään kaksikerroksiseen bussiin, jonka yläkerran etupaikoilta on mahtavat näkymät. Puolentoista tunnin kuluttua jään Haparanda–Luleå-bussista Tören kirkonkylään odottelemaan seuraavaa bussia. Juon kioskissa kaffet ja käyn netissä.

Odottelu ei harmita, päinvastoin. Hidas matkateko tuntuu vain hyvin luonnolliselta. Teen käsitöitä ja ihailen maisemia. Neljän tunnin Töre– Kiruna-matkalla on aikaa torkuille. Taakse jäävät Kalix, Överkalix ja Gällivare.

On jo ilta, kun saavun Ruotsin pohjoisimpaan kuntaan, Kiirunaan. Kaupunki sijaitsee 145 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen.

MATKA HELSINGISTÄ KIIRUNAAN 1000 KM

Omalla autolla 18–20 tuntia, 200 euroa.
Junalla ja bussilla noin 16 tuntia, 173 euroa.
Laivalla Ruotsiin ja sieltä yöjunalla Kiirunaan (laiva 16 tuntia ja juna noin 16 tuntia), alkaen 170 euroa.
Lento Helsinki–Kiiruna, vaihto Tukholmassa, noin 6 tuntia, noin 300 euroa.

Muista nämä edulliset vaihtoehdot

VR:n Veturiklubi, vr.fi
Onnibussi, onnibus.com      

Sisältö jatkuu mainoksen alla