Kansainvälisiin kuuluisuuksiin liittyvät esineet ovat nyt kysyttyä tavaraa huutokaupoissa. Nyt kuumille kiville menevät tähtien esiintymisasut, autot, kirjeet ja lehtien kannet, joiden hinta voi nousta kymmeniin tuhansiin.

Kesäkuun lopulla pidetyssä kuuluisuuksien tavaroihin erikoistuneessa Julien´sin huutokaupassa Beverly Hillsissä maksettiin prinsessa Dianan Versace-puvusta noin 170 000 euroa ja Marlon Brandon Harley-Davidson moottoripyörästä vuodelta 1960 noin 210 000 euroa. Ensimmäisestä Playboy-lehdestä – jonka kannessa poseerasi Marilyn Monroe ja jossa oli itsensä kustantaja Hugh Hefnerin nimikirjoitus – maksettiin peräti runsaat 70 000 euroa.

Jopa Marilyn Monroen koruttoman yksinkertainen nimikilpi hautamuistomerkistä Yhdysvalloissa Los Angelesissa Westwoodin hautausmaalla innosti ostajia ympäri maailmaa nostamaan hinnan peräti noin 190 000 euroon.

"Elviksen hiuskiehkuroita on myyty niin paljon ja kovin hinnoin huutokaupoissa, että luulisi hänen olleen täysin kalju."

Osa Elviksen hiuskiehkuroista on tullut markkinoille hänen parturiltaan. Parturi kaukaa viisaana osasi pistää leikkuujätteet talteen – ehkä samalla meni täytteeksi jonkun muunkin asiakkaan hiuskiehkuroita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joku mitätön esine saa aivan uutta hohtoa siitä syystä, että sen on omistanut joku kuuluisuus tai että se on ollut kaiken maailman ihmeteltävänä jossain tunnetussa elokuvassa. Esineen huutanut uusi omistaja saa itselleen ikään kuin osan tuosta kuuluisuudesta, jota hän voi esitellä tuttavilleen. Tietysti vielä arvokkaampaa olisi, jos hän voisi kehua saaneensa sen suoraan tuolta kuuluisuudelta, mutta näinhän harvoin on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tabe Slioorin kirje parilla eurolla

Suomessa ei tavaroissa ole hirveästi ainakaan toistaiseksi ollut julkkislisää. Näyttelijöiden ja iskelmätähtien tavaroita ei paljon huutokaupoissa ole liikkunutkaan, mutta joiden merkittävien poliitikkojen ja sotaherrojen tavaroita kyllä on ollut.

Suomalaisten arvostuskohteet näkyvät Filateliapalvelun huutokaupassa viime elokuussa myytyjen kuuluisuuksiin liittyvien kohteiden hinnoissakin: presidentti J.K Paasikiven kaksi postikorttia Sveitsistä Suomeen vuosilta 1927-28 noteerattiin yhteensä sentään 42 euron arvoisiksi. Sen sijaan Tabe Slioorille osoitettu kirje Suomen konsulaatista San Franciscosta vuodelta 1970 maksoi vain 6 euroa.

Nuoremmille nimi Tabe Slioor ei sano mitään, mutta vanhemmat ihmiset muistanevat hyvin hänen julkisuudessa riepotellun romanssinsa erityisesti kaupunginjohtaja jne. Erik von Frenckellin kanssa. Hän oli aikoinaan niin kuulu, että jopa New York Times –lehdessä ilmestyi hänen haastattelunsa.

Suomalais-persialainen kaunotar pani useammankin miehen pään pyörälle, ja hän oli aikansa tunnetuin seurapiirikaunotar, joka yhdistettiin myös presidentti Urho Kekkoseen ja jopa Ruotsin prinssi Bertiliin – joskaan varmaa näyttöä ei ollut.

Hänen muistelmansa suhteistaan ilmestyi 10-osaisena miestenlehti Jallussa ja jatkoa seurasi hänen perustamassaan lehdessä Madame, jota on tituleerattu maan ensimmäiseksi juorulehdeksi.

Yhdysvalloissa tämän aseman saavuttaneen naisen tavaroista maksettaisiin varmasti huomattavasti enemmän kuin tuo 6 euroa kirjeestä.

Pentti Avomaa

Kiinnostaako keräily? Lue lisää arvosta, arvottamisesta ja keräilyharvinaisuuksista täältä!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla