Kotona teetettävän työn hinnasta melkein puolet voi saada verotuksessa takaisin. Edun maksimoimiseksi varsinkin isot työt kannattaa suunnitella ja tarvittaessa jakaa eri vuosille.

1. Mikä kotitalousvähennys on?

Voit saada kotitalousvähennystä, jos teetät kotona tai vapaa-ajan asunnolla esimerkiksi siivous- tai remonttityötä. Voit vähentää verotuksessa 50 prosenttia arvonlisäverollisista työkustannuksista, kun teetät työn ennakkoperintärekisteriin kuuluvalla yrittäjällä tai yrityksellä.

Rekisteriin kuulumisen voit tarkistaa yritystietojärjestelmästä osoitteesta ytj.fi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Materiaaleista vähennystä ei saa.

Kotitalousvähennyksen voit saada myös yleishyödyllisen yhteisön, kuten säätiön ja urheilu- tai nuorisoseuran, tekemästä tavanomaista kotitalous- tai hoitotyöstä, vaikka niitä ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin eivätkä ne harjoita tuloveronalaista toimintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voit myös palkata työntekijän, jolloin sinun on hoidettava työnantajalle kuuluvat velvollisuudet. Tällöin voit vähentää 20 prosenttia palkasta sekä palkan sivukulut.

Materiaaleista vähennystä ei saa. Sitä ei myönnetä myöskään puolisolle tai kotona asuville lapsille maksetuista työpalkoista.

2.  Miten paljon etua saa?

Kotitalousvähennystä voi saada enintään 2400 euroa vuodessa. Vähennyksen omavastuuosuus on 100 euroa. Maksimivähennyksen saat, jos ostamissasi palveluissa työn osuus on yhteensä 5000 euroa (5000 e : 2 - 100 e = 2400 e).

Puolisot voivat vähentää yhteensä 4800 euroa.

Etu on henkilökohtainen eli puolisot voivat vähentää yhteensä 4800 euroa.

Jos puolisoiden teettämä työ ei ole kovin kallis, vain toisen kannattaa maksaa se. Näin säästyy toisen omavastuuosuus.

3. Entä jos vuoden työkustannus on jo täynnä?

Vähennys menee siltä vuodelta, jona olet maksanut laskun. Jos olet vaikkapa ostanut kotiapua 2000 eurolla ja teetät loppuvuonna remontin, jossa työ maksaa 6500 euroa, voit yrittää sopia remontoijan kanssa, että maksat osan laskusta ensi vuoden puolella. Tällöin voit saada vähennyksen seuraavan vuoden verotuksessa.

Isot remontit kannattaa yrittää ajoittaa kahdelle tai useammalle vuodelle.

Etenkin isot remontit kannattaa yrittää ajoittaa kahdelle tai useammalle vuodelle. Huomaa, että omavastuu otetaan joka vuosi.

Laskujen siirtelyssä kannattaa silti olla tarkka. Verottaja voi tulkita maksuaikataulun keinotekoisesti järjestellyksi vaikkapa silloin, kun työn tehnyt yritys poikkeaa normaaleista maksuehdoistaan olennaisesti juuri kotitalousvähennyksen takia. Tällöin etu saatetaan myöntää vain yhdeltä vuodelta.

4. Missä teetetyt työt kelpaavat?

Vähennykseen on oikeutettu, jos työt teetetään omassa kodissa, vanhempien tai isovanhempien asunnossa, mökillä tai näiden pihapiirissä. Myös appivanhemmilla tehdyn työn kustannuksia voi vähentää. Jos vähennystä jaetaan lähisukulaisten kesken, jokaisen sitä hyödyntävän täytyy osallistua kustannuksiin.

5. Voivatko lapset käyttää vähennystään vanhempien taloremonttiin?

Kyllä, jos he ovat osallistuneet maksamiseen. Esimerkiksi vanhemmat ja kaksi aikuista lasta voivat jakaa omakotitalon katto- ja julkisivuremontin 20000 euron työkustannukset. Jos jokainen on maksanut 5000 euron laskun, kukin voi tehdä täyden vähennyksen. Tällöin valtio maksaa 9600 euroa työn hinnasta.

Jokaisen vähennystä vaativan pitää pystyä osoittamaan, että on itse maksanut kustannuksia, joihin vetoaa.

Jokaisen vähennystä vaativan pitää pystyä osoittamaan, että on itse maksanut kustannuksia, joihin vetoaa. Kannattaa muistaa, että osallistuminen vanhempien remonttiin syö lapsen omaa vähennysmahdollisuutta kyseiseltä vuodelta.

6. Saanko kotitalousvähennyksen, jos palkkaan lapseni perheeseen siivoojan?

Et. Näin päin vähennysoikeutta ei ole.

Pyydä yrittäjää erittelemään työn osuus laskussaan.

7. Miten vähennys tehdään?

Verottajalla on oma lomake, jossa teettäjän pitää selvittää perusasiat työstä ja sen hinta. Pyydä yrittäjää erittelemään työn osuus laskussaan.

Voit tehdä vähennyksen myös verkossa.

Voit tehdä vähennyksen myös verkossa. Jos käytät palkka.fi-palvelua, saat kotitalousvähennyksen valmiiksi merkittynä esitäytettyyn veroilmoitukseesi.

Pääset nopeimmin käsiksi etuun, jos haet vähennyksen perusteella muutosta ennakonpidätysprosenttiisi. Voit tehdä sen erillisellä lomakkeella tai osoitteessa vero.fi/verokortti.

Tiesitkö?

Kuitit ja tositteet pitää säilyttää 6 vuotta verovuoden jälkeen siltä varalta, että verottaja haluaa tarkistaa tietoja.

Lähte: Verohallinto

Lue myös, mistä saat ja mistä et saa kotitalousvähennystä:

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 21/2017.

Prokuristi

Hyvä, että artikkelissa mainittiin lasten (ja heidän puolisoittensa ja lastensa, ottolasten ja kasvattilasten myöskin) mahdollisuus saada kotitalousvähennystä vanhempien, isovanhempien ja appivanhempien huusholleissa ja mökeillä tehdyistä remonteista. Usein annetaan väärä käsitys puhumalla jostakin kotitalousvähennyksen ylärajasta, jota ei todellisuudessa ole olemassa. On vain henkilökohtainen yläraja, mutta jos perheestä löytyy halukkaita ja kykeneviä maksajia, ei yksittäisestä remontista saatavalle kokonaisvähennykselle ole mitään ylärajaa. Meidän taloudessamme suurin yksittäinen vähennys on ollut yli 16000€, kun suuren remontin  maksamiseen osallistuivat paitsi me talossa asuvat, myös liuta jo muualla asuvia lapsia.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Tuostakin edusta hyötyvät etupäässä rikkaat, sillä tavan köyhäläisellä ei ole varaa teettää mitään työtä vieraalla, vaan on tehtävä itse kaikki tai sitten jätettävä tekemättä. 

Voi, kuinka negatiivinen kommentti tuossa edellä. En ole rikas vaan saan eläkettä alle keskiarvoeläkkeen, käteen jää alle tuhat euroa kuussa verojen ja yhtiövastikkeen jälkeen. Ainakin minulle kotitalousvähennys on elintärkeä kun olen perinyt vanhan ja jatkuvasti remonttia vaativan omakotitalon, jota kukaan ei halua ostaa kun on niin huonossa kunnossa. Teen siellä itse remonttia niin paljon kuin osaan ja jaksan mutta putki-, viemäri ja sähkötyöt on pakko teettää ulkopuolisilla, on varaa tai ei. Onhan se hyvä, että edes palkatusta työstä saa kotitalousvähennyksen mutta toivoisin , että myös remonttiin tarvittavat materiaalit ja tavarat tulisivat vähennyksen piiriin. Esimerkiksi viime kesänä  monta kymmentä vuotta vanha kaivon vesipumppu tuli tiensä päähän. Uusi pumppu liittimineen maksoi noin 900 euroa ja siitä ei saa mitään vähennystä, työ maksoi 430 euroa ja siitä saa vähennystä puolet.  Jos en eläisi säästäväisesti ja laittaisi joka kuukausi muutaman kympin säästöön en millään olisi voinut maksaa vesipumppulaskua. Siihen menivät kaikki säästöni. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla