Jos omakotitalo pihoineen alkaa tuntua taakalta, on aika miettiä muita asumisvaihtoehtoja. Muuttaisiko senioritaloon? Vai palvelutaloon? Miten ne eroavat toisistaan?

Monella menevät seniori- ja palvelutalot sekaisin, eikä ihme. Yhtäläisyyksiä on paljon.

Yleensä senioritalolla tarkoitetaan asuintaloa, jossa tarjotaan esteetöntä ja itsenäistä asumista vähintään 55-vuotiaille. Asunnot voivat olla omistusasuntoja, vuokrakohteita tai asumisoikeusasuntoja.

– Senioriasunto ei poikkea silmiinpistävästi tavallisesta asunnosta, mutta siinä on paljon asumista helpottavia ominaisuuksia, sanoo Leif Sonkin Terveyspuistot Konsultoinnista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Senioritalossa asukkaille annetaan tietoa alueen palveluntarjoajista, mutta palvelujen ostaminen on vapaaehtoista. Joskus palveluja on talon puolesta ja niistä on maksettava vähintään perusmaksua, vaikkei niitä käyttäisikään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Palvelutalossa asutaan omistus- tai vuokra-asunnossa. Muiden asumiskulujen päälle palveluista peritään niiden määrästä riippuen noin 1000–1500 euroa kuukaudessa. Tehostetussa palveluasumisessa asukas maksaa vain osan noin 4000 euroon kuukaudessa nousevista kustannuksista.

Leif Sonkin kehottaa asumisvaihtoehtoja pohtivia tutkimaan tarkkaan kuhunkin malliin liittyviä palveluja.

Kakkoskoti kaupungista

Eläkkeelle jäävät eivät ole yhtenäinen joukko.

– Keskusta-asuminen nostaa haluttavuuttaan, mutta 65 vuotta täyttäneet muuttavat kunnasta toiseen vain vähän. Useimmiten ihmiset jäävät kotikuntaansa ja muuttavat siellä lähemmäs kuntakeskusta ja palveluja, sanoo Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara.

Toisaalta monipaikka-asumista ei vielä oikein ilmiönä tunneta. Moni haluaa kakkosasunnon, muttei välttämättä enää maalta.

– Esimerkiksi Helsingin keskustan uusissa kohteissa on runsaasti kakkosasunnon omistajia. Ehkä moni eläkeläinen asuukin osin kotiseudulla, osin kaupungissa palveluiden äärellä. Tästä on vielä varsin vähän tutkimustietoa, Vaattovaara kertoo.

Tulevaisuuden asuminen kiinnostaa myös rakennusliikkeitä. Esimerkiksi SRV Yhtiöt Oyj on teettänyt raportin Miten asumme vuonna 2033?

Lue lisää:

Koteja yli 55-vuotiaille

Kotitohtori tekee kodista turvallisen

Katso video:

Näin toimii esteetön koti

Sisältö jatkuu mainoksen alla