Verkon kirpputoreilla tavara vaihtaa kätevästi omistajaa. Poimi tästä vinkit, miten pääset alkuun myymisessä ja ostamisessa.

1. Missä kauppaa voi käydä?

Tunnetuimmat nettikirpputorit ovat Tori.fi ja Huuto.net. Niissä voi myydä ja ostaa melkein mitä vain huonekaluista elektroniikkaan ja harrastusvälineisiin.

Viime aikoina suosiotaan ovat kasvattaneet yksinomaan vaatteiden kauppaan erikoistuneet Vähänkäytetty.fi, Emmy ja Rekki. Lisäksi tarjolla on monia pienempiä kirpputoreja.

Varsinaisten nettikirpputorien ohella kauppaa käydään Facebookin kirpputoreilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

FB-kirppikset ovat usein tietyn alueen tai jopa kaupunginosan omia kirpputoreja. Ideana on, että kaupankäynti on helppoa, kun ostaja ja myyjä asuvat lähellä toisiaan. Vaihtoehtoisesti nettikirpputorit voivat keskittyä vaikkapa vain jonkin tietyn vaatemerkin, kuten House of Lolan tuotteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Miksi kokeilisin nettikirpputoria?

Nettikirpputoreilla tarpeeton tuote vaihtaa helposti omistajaa. Ihmiset pääsevät eroon nurkissaan pyörivistä tavaroista.

Monelle tärkein motiivi nettikirppisten käyttöön onkin juuri oman kodin raivaaminen, mutta osaa houkuttavat hyvät tienestit esimerkiksi vähän käytettyjen merkkivaatteiden tai muiden haluttujen tuotteiden myynnistä. Ostajan kukkarolle nettikirpputori tulee liikkeitä selvästi edullisemmaksi.

Ihmiset pääsevät eroon nurkissaan pyörivistä tavaroista.

Luonnon kannalta käytetyn ostaminen on ekologisempi valinta kuin että kaikki hankkisivat koko ajan uutta.

Kun nettikirpputorien käyttöön kerran tutustuu, ne ovat vähemmän aikaa vievä tapa kaupantekoon kuin perinteiset kirpputorit.

3. Maksaako nettikirpputorin käyttö jotain?

Ilmoitusten tekeminen ja niiden selailu on ilmaista. Maksullisilla lisäpalveluilla voi halutessaan hankkia paremman näkyvyyden ilmoitukselle, mutta ilman niitäkin pärjää mainiosti.

Torissa kauppaa pystyy käymään ilman rekisteröitymistä. Oman tilin luominen helpottaa kuitenkin ilmoitusten hallintaa. Huuto.netissä ostaminen ja myyminen edellyttää käyttäjätunnuksen luomista palveluun.

Facebook-kirpputorilla on ylläpitäjä, joka on perustanut ryhmän ja valvoo sen toimintaa. Kun haluat liittyä Facebook-kirppissivulle, sinun pitää yleensä lähettää liittymispyyntö, jonka ylläpito hyväksyy.

4. Miten ostan tuotteen?

Ostaminen on helppoa. Esimerkiksi Torissa ilmoituksen alla on lähetä viesti -painike, jonka kautta pystyy lähestymään myyjää. Ostajaehdokas voi kysellä myyjältä lisätietoja ja sopia hänen kanssaan kaupoista.

Facebook-kirppiksillä kaupat sovitaan ilmoituksen kuvan alle. Ensimmäinen kiinnostunut ilmoittaa haluavansa ostaa tuotteen. Muut voivat asettua jonoon odottamaan, jos edeltävä ostaja peruu kaupat.

Ostaminen on helppoa.

Torissa ja FB-kirppiksillä myyjä on useimmiten asettanut tuotteelle valmiiksi hinnan. Huuto.netissä kauppaa käydään kiinteällä hinnalla tai huutokauppana, jolloin lopullinen hinta määräytyy kysynnän perusteella.

Huutokaupassa myyjä voi asettaa tuotteelle lähtöhinnan ja hintavarauksen, jonka ylittyessä hän sitoutuu myymään tuotteen. Huutokauppa-ajan päättyessä korkeimman tarjouksen tehnyt julistetaan voittajaksi. Myyjä ja ostaja saavat toistensa yhteystiedot sähköpostitse.

5. Miten teen myynti-ilmoituksen?

Torissa ja Huuto.netissä tulee ensin valita oikea osasto, esimerkiksi sisustaminen tai liikunta. Kuten kaupoissakin myös nettikirpputoreilla kannattaa myydä kauteen sopivia tuotteita: kesävaatteita kesän alla ja suksia ennen hiihtokautta.

Ilmoituksen otsikon on hyvä olla selkeä ja myytävää tuotetta kuvaava. Ilmoitukseen tulee liittää tuoreita, itse otettuja valokuvia tuotteesta.

Ilmoitustekstissä kannattaa kertoa kaikki olennaiset seikat, kuten tuotteen mitat, materiaali ja kunto. Parhaiten menevät kaupaksi vähän käytetyt tuotteet. Kunto pitää kertoa vikoja peittelemättä. Myös hinta ja myyjän hyväksymät maksu- ja toimitustavat on tultava ilmoituksesta selville.

Ilmoituksen otsikon on hyvä olla selkeä ja myytävää tuotetta kuvaava.

Ilmoitukseen voi lisätä linkin esimerkiksi valmistajan kotisivuille, josta pääsee lukemaan lisää tietoa myytävästä tuotteesta.

Nettikirpputorien sivuilta löytyy ohjeet ilmoituksen tekoon ja vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin. Myös FB-kirppisten sivuilla on yleensä ylläpidon julkaisu, jossa kerrotaan yksityiskohtaiset pelisäännöt. Jokaisella ryhmällä on omat säännöt esimerkiksi siitä, mitä tuotteita kirppiksellä saa myydä ja miten myytävä tavara esitellään.

6. Miten hinnoittelen tuotteen?

Tuotteen hinnoittelussa pääsee parhaiten alkuun etsimällä myynnissä olevia vastaavia tuotteita ja vertailemalla niiden hintoja. Hintaa miettiessä auttaa myös, kun tekee itselleen selväksi, onko omana tarkoituksena lähinnä päästä tuotteesta eroon vai kerätä tienestiä.

Yleisesti ottaen hintaa ei kannata hilata kovin korkealle: jos hinta on tarpeeksi alhaalla, kauppa käy todennäköisemmin ja ostajat toimivat nopeammin.

Hintaa ei kannata hilata kovin korkealle.

Edullisia vaatteita ei ole järkevää myydä yksittäin, vaan ne voi koota yhteensopivaksi paketiksi, jolle määrittää hinnan.

7. Miten tuotteen maksaminen kannattaa hoitaa?

Turvallinen tapa hoitaa kaupat on, että ostaja ja myyjä tapaavat toisensa ja tavara ja raha vaihtavat omistajaa samalla kertaa. Varsinkin FB-kirpputoreilla toimitaan yleensä näin ja maksu suoritetaan joko tasarahana käteisellä tai MobilePaylla.

Jos tuote postitetaan, käytäntönä on usein, että ostaja maksaa tuotteen ja postikulut ennen lähetystä. Kun rahat näkyvät myyjän tilillä, hän postittaa tuotteen. Myös postiennakkoa voi käyttää.

Maksu- ja toimitustavasta on tärkeää sopia ennen kauppojen syntymistä.

8. Miten vältän huijatuksi tulemisen?

Kannattaa pyrkiä varmistumaan kauppakumppanin henkilöllisyydestä. Jos esimerkiksi myyjän puhelinnumero on prepaid-liittymä, hän ei suostu noutoon tai alkaa kiirehtiä kaupan kanssa, varoituskellojen on hyvä soida. Voit myös pyytää myyjää lähettämään tuotteesta tuoreen kuvan vaikkapa päivän lehden kanssa.

Kannattaa pyrkiä varmistumaan kauppakumppanin henkilöllisyydestä.

Huuto.netissä voi antaa palautetta kauppakumppaneilleen. Palautteita lukemalla näkee nopeasti, onko myyjä tai ostaja toiminut aiemmin asianmukaisesti. Käyttäjät voivat myös tunnistautua eli varmentaa omat henkilötietonsa verkkopankkitunnuksilla.

Yksityishenkilöiden väliseen kauppaan ei sovelleta kuluttajansuojalakia, joten varsinaista palautusoikeutta ei ole. Jos joutuu petoksen uhriksi, ostaja voi saattaa riidan käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Nettikirpputoreilla voi ostaa melkein mitä vain huonekaluista elektroniikkaan ja harrastusvälineisiin.

Turvallisin tapa hoitaa kaupat on, että ostaja ja myyjä tapaavat toisensa ja tavara ja raha vaihtavat omistajaa samalla kertaa.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 13/20.

Sisältö jatkuu mainoksen alla